Το Euroleague Fantasy συνεχίζεται στα Playoffs και το BasketStories σας παρουσιάζει τα δεδομένα και τους παίκτες που ξεχωρίζουν στη νέα φάση του παιχνιδιού.
Ώρα Playoffs για την Euroleague και το Fantasy Challenge, με τέσσερα (λιγότερο, ή περισσότερο) ανταγωνιστικά ζευγάρια να ρίχνονται στη μάχη σήμερα κι αύριο, για την πρόκριση στο Final Four του Κάουνας. Ευτυχώς, φέτος δεν είχαμε την περσινή παλινωδία του restart του παιχνιδιού, με μπάτζετ στα 100 κρέντιτς ξανά και παίκτες με αλλαγμένη τιμή, επομένως το Fantasy συνεχίζεται από εκεί που σταμάτησε στην Regular Season, με παίκτες βέβαια πλέον από οχτώ κι όχι 18 ομάδες.
Πλέον, υπάρχει η ευελιξία των απεριόριστων αλλαγών (με περιορισμό βέβαια στον αριθμό των παικτών από την ίδια ομάδα), που αλλάζει αρκετά (αλλά δεν αλλοιώνει) τη φύση του παιχνιδιού και διευκολύνει το έργο των μάνατζερ, ενώ με τέσσερα μόνο διαθέσιμα παιχνίδια, τουλάχιστον για τις τρεις πρώτες αγωνιστικές των Playoffs, προφανώς καθοριστικό ρόλο παίζουν τα Turns, 1 και 2, με την κατάλληλη κατανομή των παικτών ανάμεσα στις δύο αγωνιστικές μέρες και την παρουσία σοβαρής εναλλακτικής αρχηγού στο ρόστερ για τη δεύτερη μέρα να είναι τα βασικά κριτήρια με τα οποία φιλτράρετε την ομάδα σας, μετά το αρχικό ...draft.
Με την απώλεια λοιπόν πολλών παικτών, κυρίως από τα χαμηλότερα στρώματα τιμών που μπορούσαν να καλύψουν τρύπες του ρόστερ σας, θα πρέπει πιθανώς να ρισκάρετε και να ανοιχτείτε σε παίκτες που ειδάλλως ...ούτε απ' έξω θα περνούσαν από την ομάδα σας κι αυτό θα κρίνει ως ένα σημείο την παρουσία σας στο νέο αυτό στάδιο του παιχνιδιού. Εξάλλου, στα playoffs πάντα αναδεικνύονται και νέοι αστέρες, που μπορεί να μην πρωταγωνίστησαν σταθερά όλη τη χρονιά, ωστόσο τώρα βγαίνουν μπροστά για τις ομάδες τους και αποδεικνύονται σε παίκτες-κλειδιά που μπορεί να φέρουν μέχρι και την πρόκριση σ' αυτές κι αυτοί αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα για τους μάνατζερ του Fantasy, ανεξαρτήτως μπάτζετ. Ούτως ή άλλως, πλέον είστε αναγκασμένοι να επενδύσετε περισσότερα και στη θέση του προπονητή, κάτι που λογικό είναι να οδηγήσει σε μερικές ...περικοπές στο αγωνιστικό ρόστερ.
Πέραν των σταθερών αξιών του παιχνιδιού λοιπόν, όπως φυσικά και των ...συνθηκών της κάθε αγωνιστικής (με κυριότερο παράγοντα την έδρα, πια), υπάρχουν κι άλλοι παίκτες που θα είναι πιο ευδιάκριτοι μετά την πρώτη ή ίσως και τη δεύτερη αγωνιστική των playoffs και θα καταφέρουν να κάνουν τη διαφορά σε όσους μάνατζερ ρισκάρουν να τους εμπιστευθούν. Για την ώρα πάντως, δεν χρειάζονται «τρελά» ρίσκα, τουλάχιστον στα πιο ακριβά ονόματα και κατά τη διάρκεια των Playoffs θα είστε σε θέση να βελτιώσετε τα κακώς κείμενα της ομάδας σας και να εντοπίσετε τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται.
Παράλληλα, μπορείτε να αξιοποιήσετε και την
ολοκληρωμένη λίστα με την απόδοση όλων των παικτών του Fantasy κόντρα στον επόμενο αντίπαλό τους στα playoffs, κατά τη Regular Season, συγκρίνοντας το πόσο καλά τα πήγε ο παίκτης αυτός στα συγκεκριμένα ματς, σε σχέση με τη συνολική του απόδοση στη σεζόν. Φυσικά, ο πίνακας αυτός θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο ενδεικτικά και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να σας εγγυηθεί μια 100% καλή/σωστή επιλογή.
Η πρώτη αγωνιστική των Playoffs ξεκινά σήμερα στις 21:15, ενώ και η δεύτερη ξεκινά την ίδια ώρα την Πέμπτη, με το ζευγάρι Μονακό-Μακάμπι. Καλή απόλαυση!
Guards
Mike James (Μονακό) - 15
Με αρκετές διακυμάνσεις στην απόδοσή του ολοκλήρωσε τη Regular Season ο Αμερικανός, ο οποίος καλείται τώρα να οδηγήσει την ομάδα του σε μια ιστορική πρόκριση στο Final Four. Η αποστολή του απέναντι στην Μακάμπι των Brown και Baldwin μόνο εύκολη δεν θα είναι, όμως οι Μονεγάσκοι είναι αυτοί που έχουν το πλεονέκτημα έδρας και θεωρητικά ένα μικρό προβάδισμα για την παρουσία τους στο Κάουνας. Ο James είχε περάσει δύο μάλλον δύο δύσκολες βραδιές απέναντι στην ομάδα του λαού φέτος, με 10 ράνκινγκ εντός και 12 εκτός έδρας, εκτελώντας αθροιστικά 0/11 τρίποντα, ενώ είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι στο Πριγκιπάτο ο μέσος όρος του σε Index Rating διαμορφώνεται σε 14,3, έναντι 19,1 μακριά από αυτό. Είναι λοιπόν προτιμότερο να τον εξετάσετε για την επόμενη εβδομάδα; Πιθανώς ναι, πιθανώς και όχι όμως, αν απλά συνάγουμε ότι ο ηγέτης της Μονακό κάνει πιο εμφανή την παρουσία του στα πιο δύσκολα ματς, όπως θα είναι σίγουρα κι αυτά με την Μακάμπι. Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να επιλέξει κάποιος ξεκάθαρα κάποιον από τους ταλαντούχους γκαρντ των δύο ομάδων, σίγουρα όμως ο Αμερικανός έχει την ποιότητα και την εμπειρία για να αποτελέσει βασικό στόχο ακόμα και για αρχηγό των Turn 1 της εβδομάδας που ακολουθεί.
Wade Baldwin (Μακάμπι) - 14,8
Σε αντίθεση με το συμπαίκτη του που άθροισε 12 μονάδες ράνκινγκ απέναντι στην προσεχή αντίπαλο της Μακάμπι, Μονακό, στην κανονική περίοδο, ο Baldwin διέπρεψε και στους δύο αγώνες, με 28 Index Rating εντός έδρας και 22 εκτός, κάτι που αυτομάτως τον θέτει σε προτεραιότητα έναντι του Brown, αν και το τοπίο στην Μακάμπι παραμένει για την ώρα θολό, αναφορικά με την ετοιμότητα των αστέρων της. Ο Brown είχε τραυματιστεί με την Ρεάλ, Baldwin και Colson έμειναν εκτός ή τραυματίστηκαν στο πρωτάθλημα, όλοι όμως ταξιδεύουν για τα δύο δύσκολα παιχνίδια στο Πριγκιπάτο. Εκτός έδρας ο Αμερικανός υστερεί αρκετά σε σχέση με το Τελ Αβίβ (13,8 έναντι 18,7) κι αν απομονώσουμε το μέσο όρο αυτό, σίγουρα τα 14,8 που κοστίζει κρίνονται υπερβολικά. Όταν όμως έχει αυτό το μικρό, αλλά εντυπωσιακό φετινό ιστορικό με την Μονακό, αλλά κι ένα αρκετά ενθαρρυντικό μομέντουμ προς το κλείσιμο της σεζόν, τότε σίγουρα η περίπτωσή του παίζει δυνατά, ειδικά αν διατηρήσει την μπαγκέτα της ομάδας του Κάτας.
Lorenzo Brown (Μακάμπι) - 14,8
Ο Αμερικανός ήταν συγκινητικός στο ντέρμπι της τελευταίες αγωνιστικής με την Ρεάλ, φτάνοντας στο 27 Index Rating, σκοράροντας 22 πόντους (5/8 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 6/6 βολές), μαζεύοντας 4 ρημπάουντ, μοιράζοντας 6 ασσίστ και κερδίζοντας 5 φάουλ σε 33:46 συμμετοχής. Το σκορ του θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερο αν δεν τραυματιζόταν στην έναρξη της παράτασης, τραυματισμός που είναι άγνωστο κατά πόσο έχει ξεπεράσει ενόψει των αναμετρήσεων με την Μονακό. Ο παίκτης ταξίδεψε (εύλογα) στο Πριγκιπάτο κανονικά, αλλά ίσως θα πρέπει να περιμένετε μέχρι και την έναρξη του ματς για να διαπιστώσετε την απόλυτη ετοιμότητά του για το Game 1. Εκτός έδρας φέτος ο Brown μετρά μέσο όρο ράνκινγκ 14,6 (έναντι 18,6), ενώ απέναντι στους Μονεγάσκους δεν έχει καθόλου καλό ιστορικό, με 12 PIR εντός έδρας και 0 (!) εκτός, στο επί της ουσίας season low του (εξαιρώντας το -2 με την Άλμπα που πρόλαβε μόλις 4,5 λεπτά λόγω τραυματισμού) κι αυτό σίγουρα δεν είναι ό,τι πιο ενθαρρυντικό ενόψει της 35ης αγωνιστικής.
Dante Exum (Παρτιζάν) - 14
Ο Αυστραλός πραγματοποίησε μια εξαιρετική, κατά γενική ομολογία σεζόν και ειδικά στο δεύτερο γύρο της κανονικής περιόδου ήταν εντυπωσιακός, αφού με την εξαίρεση του 0 με την Μονακό, δεν έπεσε ποτέ κάτω από το 8 ράνκινγκ, σημειώνοντας 14/17 διψήφιες επιδόσεις στο σχετικό διάστημα. Στα υπέρ του Exum είναι και το γεγονός ότι η απόδοσή του δεν επηρεάζεται από την έδρα, "γράφοντας" 14,9 μ.ο. PIR στο Βελιγράδι και 14,7 μακριά από αυτό κι αυτό δείχνει αρκετά βολικό για την πρώτη εβδομάδα των Playoffs και τις δύο αναμετρήσεις με την Ρεάλ. Κόντρα στους Μαδριλένους, ο περιφερειακός της Παρτιζάν σημείωσε 13 Index Rating εκτός έδρας και 18 εντός, νούμερα διόλου άσχημα, ίσως όμως όχι και αρκετά για να τον προτιμήσετε από την αρχή της νέας φάσης, ειδικά από μια τιμή στα 14 κρέντιτς. Βλέποντας και ...κάνοντας λοιπόν, για αρχή, εφόσον δεν έχετε την έμπνευση να διαφοροποιηθείτε από την πλειοψηφία, με την Ρεάλ πάντως να μην κόβει στους γκαρντ (σε αντίθεση με τις ψηλότερες θέσεις).
Jordan Loyd (Μονακό) - 13
Ο γκαρντ της Μονακό πραγματοποίησε ένα αξιόλογο ντεμαράζ στο τρίτο τρίτο της κανονικής περιόδου, σημειώνοντας διαδοχικά διψήφια σκορ, μετά από μια αρκετά ασταθή σεζόν, που πάντως είχε επίσης και τις καλές της στιγμές. Το να ξεχωρίσεις ανάμεσα σε δύο εξίσου (σε γενικές γραμμές) καλούς παίκτες στην ομάδα σου κι άλλους τόσους αντιπάλους δεν είναι εύκολη αποστολή για κανέναν, από αυτή την τρομερή πεντάδα γκαρντ που θα τεθούν αντιμέτωποι (δεν χρειάζεται καν να τους θυμίσουμε), ίσως εκπλαγείτε όμως αν ανατρέξετε στα φετινά σκορ του Loyd απέναντι στην Μακάμπι: 30 μέσα στο Τελ Αβίβ και 23 στο Πριγκιπάτο, αθροίζουν 53 μονάδες ράνκινγκ και κάνουν τα 13 κρέντιτς της τιμής του παίκτη αν μη τι άλλο ελκυστικά. Δεδομένου ότι ο Αμερικανός έκλεισε τη σεζόν με 9/10 διψήφιες επιδόσεις και 5/6 εντός έδρας (όλες χαλάνε από το 6 με την Παρτιζάν), αλλά και με την Μακάμπι να επιτρέπει μια ολόκληρη μονάδα αξιολόγησης παραπάνω στους αντίπαλους SGs, η περίπτωση του Loyd θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα αρκετά δυνατό αουτσάιντερ στην έναρξη των playoffs. Τα κρέντιτς δεν είναι λίγα, ούτε ο ανταγωνισμός, όμως το ίδιο ισχύει και για το potential που φαίνεται να υπάρχει.
Kostas Sloukas (Ολυμπιακός) - 12,5
Μετά από έναν πραγματικά εντυπωσιακό πρώτο γύρο, με 17/17 διψήφια σκορ, η απόδοση του διεθνή γκαρντ έπεσε αισθητά στο δεύτερο μισό της κανονικής περιόδου, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν διατήρησε τις καλές στιγμές της, όπως και το φίνις της Regular κόντρα στην Μπασκόνια με 20 Index Rating σε 25 λεπτά πάνω στο παρκέ. Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι το μικρότερό του σκορ στον πρώτο γύρο ήταν το 10 με την Φενέρ στο ΣΕΦ, στη μοναδική του φετινή αναμέτρηση κόντρα στην ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη (εκτός έδρας δεν αγωνίστηκε), κάτι που μπορεί να λέει πολλά, μπορεί να μην λέει και τίποτα. Το σίγουρο είναι ότι τη δεδομένη στιγμή ο Σλούκας δεν βγάζει τη σιγουριά που έβγαζε σε μεγάλο μέρος της σεζόν, από την άλλη όμως η τιμή του στα 12,5 κρέντιτς μπορεί να χαρακτηριστεί αν μη τι άλλο ελκυστική (είχε φτάσει μέχρι 14,9) με βάση την πραγματική του κλάση. Ίσως a bit risky για το Game 1, αλλά μην σας εκπλήξει αν μπει στις πρωταρχικές επιλογές ενόψει Game 2 ο πλέι μέικερ του Ολυμπιακού, που έχει τεράστια εμπειρία από τα Euroleague Playoffs.
Elie Okobo (Μονακό) - 12,3
Ο ...πέμπτος και σίγουρα όχι καταϊδρωμένος, της παρέας των γκαρντ της σειράς Μονακό - Μακάμπι, με τον Okobo να έχει κι αυτός τις δικές του στιγμές στην κανονική περίοδο, κυρίως στα παιχνίδια που ο James έλειπε (κυριολεκτικά, ή μεταφορικά) από το παρκέ. Σε αντίθεση με τους συμπαίκτες του πάντως, ο Γάλλος είναι της σχολής ...Μακάμπι, φανερά ανώτερος δηλαδή στα εντός έδρας παιχνίδια, όπου μετρά μέσο όρο 15,4 ράνκινγκ, έναντι 9,9 εκτός. Αν τα βάλουμε όλα κάτω στο τραπέζι με βάση την έδρα λοιπόν, ο Okobo έχει τον υψηλότερο μέσο όρο από τους υπόλοιπους (James 14,3, Loyd 12,2, Brown 14,6, Baldwin 13,8) κι αυτό είναι ένα κρυφό στοιχείο που παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον, ειδικά σε σύγκριση με την τιμή του, καθώς τα 12,3 κρέντιτς είναι η φθηνότερη όλων των παραπάνω. Το φετινό ιστορικού του γκαρντ της Μονακό πάντως απέναντι στην ομάδα του λαού δεν ενθουσιάζει, καθώς αθροίζει 19 όλες κι όλες μονάδες ράνκινγκ κι έτσι η περίπτωσή του δεν λάμπει όσο ίσως θα μπορούσε, ενόψει του Game 1 της σειράς.
Thomas Walkup (Ολυμπιακός) - 12,2
Το 2 Index Rating την τελευταία αγωνιστική με την Μπασκόνια, όσο απρόσμενο κι αν ήταν, σας δίνει την ευκαιρία να αποκτήσετε τον ...Έλληνα πλέον παίκτη του Ολυμπιακού κατά μισό κρέντιτ φθηνότερα κι αυτό από μόνο του προσδίδει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην περίπτωσή του, καθώς ο Walkup αποτέλεσε έναν από τους κορυφαίους γκαρντ του παιχνιδιού μετά την 20η αγωνιστική, απ' όταν και ανέβασε τη χρηματιστηριακή του αξία κατά 3 κρέντιτς! Ο γκαρντ των ερυθρολεύκων εξάλλου μετρούσε 14 συνεχόμενα διψήφια σκορ (αν θεωρήσουμε και τα 9.9 ως διψήφια) πριν την Μπασκόνια και σίγουρα παραμένει μια από τις πιο δημοφιλείς λύσεις στο παιχνίδι ενόψει των αναμετρήσεων με την Φενέρ, παρότι η τουρκική ομάδα δεν χαρίζεται στους αντίπαλους πλέι μέικερ (κόβει 2.5 μονάδες ράνκινγκ). Ο Walkup πάντως έμεινε στο 10 Index Rating στο ΣΕΦ, λόγω 4 φάουλ σε 13 λεπτά, ενώ στην Κων/πολη έφτασε μέχρι το 20 PIR.
Nick Calathes,
Nicolas Laprovittola και
Shaquielle McKissic είναι τρεις παίκτες από τα ενδιάμεσα στρώματα που θα μπορούσαν να έχουν ενδιαφέρον λόγω εμπειρίας, έδρας/ταμπεραμέντου, αλλά και μομέντουμ, αντίστοιχα, ανάμεσα στις ακριβές περιπτώσεις που προηγήθηκαν και στις φθηνότερες που ακολουθούν. Το πιθανότερο είναι να κινηθείτε στις υπόλοιπες, ωστόσο καλό θα είναι να τους έχετε κι αυτούς υπόψη, εφόσον έχετε τη δυνατότητα ή την ανάγκη να διαφοροποιηθείτε, είτε στο Game 1, είτε στο Game 2.
Lukas Lekavicius (Ζαλγκίρις) - 6,7
Παρότι πραγματοποίησε μια κατώτερη των προσδοκιών σεζόν, ο πλέι μέικερ της Ζαλγκίρις μίλησε στα κρίσιμα τελευταία παιχνίδια των Λιθουανών και οδήγησε την ομάδα του σε δύο από τις τέσσερις νίκες με τις οποίες έκλεισε την κανονική περίοδο. Μπορεί ο μέσος όρος ράνκινγκ του Lekavicius στη σεζόν να είναι μόλις 6,3 (όταν πέρυσι είχε 10,9), όμως σε Last 3 η αντίστοιχη τιμή διαμορφώνεται σε 15,3 κι αυτό αν μη τι άλλο αφήνει υποσχέσεις ενόψει playoffs, ακόμα και απέναντι σε έναν αντίπαλο όπως η Μπαρτσελόνα, που κόβει 1.91 PIR από τους αντίπαλους poing guards. Ο Leka εξάλλου παρουσιάζει ελαφρώς καλύτερη εικόνα μακριά από το Κάουνας (6,9), παρά σ' αυτό (5,7), ενώ με την αναλογία αυτή συμβαδίζει και η απόδοσή του στα φετινά παιχνίδια κόντρα στους Καταλανούς (0 εντός, 8 εκτός).
Aleksa Avramovic (Παρτιζάν) - 6,6
Δύο συναπτά season highs για τον θεαματικό Σέρβο, που ζευγάρωσε τα 20άρια του κόντρα σε Μονακό (εκτός) και Παναθηναϊκό (εντός), προσφέροντας άλλη μια πολύτιμη λύση στον Ομπράντοβιτς. Ο Avramovic μπήκε μεσούσης της σεζόν στο rotation της Παρτιζάν και δεν είχε ποτέ κάποιο φαντασιακό ενδιαφέρον, ακόμα και στα χαμηλότερα στρώματα τιμών (την 32η αγωνιστική κόστιζε 5,4 κρέντιτς). Εντούτοις, το μομέντουμ του, όσο σύντομο κι αν δείχνει, είναι ελπιδοφόρο, ενώ έχει ενδιαφέρον και το γεγονός ότι εκτός έδρας παρουσιάζει καλύτερο πρόσωπο (6,2 PIR) απ' ό,τι εντός (5,3). Έτσι λοιπόν, η περίπτωσή του δείχνει να εμπεριέχει σχετικό ενδιαφέρον ενόψει των αναμετρήσεων της ομάδας του με την Ρεάλ στην Μαδρίτη αυτή την εβδομάδα και πιθανότατα θα 'χετε αυτόν, ή κάποιον γκαρντ της Ζαλγκίρις, στο ρόστερ σας, αυτή την αγωνιστική.
Isaiah Taylor (Ζαλγκίρις) - 5,8
Η πιο προσιτή και συνάμα αξιόπιστη σχετικά επιλογή γκαρντ στο παιχνίδι πλέον είναι ο πλέι μέικερ της Ζαλγκίρις, που λόγω και της απουσίας πια των παικτών των 10 εκ των 18 ομάδων, αναμένεται να αποτελέσει μια από τις βασικότερες φθηνές λύσεις για κάθε ομάδα του παιχνιδιού, που θα πρέπει να έχει και ...ρολίστες στο ρόστερ της. Ο Taylor τελείωσε τη σεζόν με Last 7 ράνκινγκ στο 9 ακριβώς, με σχετικό εύρος 5-14 κι αν μην τι άλλο αποτελεί μια πολύ καλή περίπτωση παρά τη δυσκολία της αποστολής μέσα στο Παλάου Μπλαουγκράνα. Η ομάδα του Γιασικεβίτσιους κόβει περίπου 2 μονάδες ράνκινγκ από τους αντίπαλους point guards, ενώ στο αντίστοιχο ματς του Αμερικανού με τη φανέλα της Ζαλγκίρις στην Βαρκελώνη, είχε μείνει στο 4 PIR σε 17:20.
Forwards
Sasha Vezenkov (Ολυμπιακός) - 19,3
Ο καλύτερος παίκτης του φετινού Fantasy έχει αποτελέσει ουκ ολίγες φορές τον MVP της αγωνιστικής ή του μήνα στη διοργάνωση και αναμένεται να πάρει παμψηφεί λογικά και το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της σεζόν. Δεν υπάρχουν πολλά που χρειάζεται να αναλυθούν εδώ, καθώς εύλογα ο άσσος του Ολυμπιακού θα είναι ο παίκτης που θα ξεκινούν όλες οι ομάδες του Fantasy στα playoffs, ειδικά τώρα που το ζήτημα της αρχηγίας γίνεται πιο δύσκολο. Κόντρα στην Φενέρ, ο Vezenkov σημείωσε 27 Index Rating στο ΣΕΦ κι άλλες 16 μονάδες εκτός έδρας, επομένως δεν διαφαίνεται το παραμικρό ανησυχητικό στοιχείο για το τι μπορείτε να περιμένετε από τον ίδιο στα δύο εντός έδρας ματς με τα οποία ξεκινά η σειρά.
Nikola Mirotic (Μπαρτσελόνα) - 16,3
Άργησε λίγο, αλλά βρήκε ρυθμό, ειδικά μετά την 23η αγωνιστική, ο σταρ της Μπαρτσελόνα που δείχνει πλέον να παίζει σε ένα ποσοστό κοντά στο 100% των δυνατοτήτων του κι ως εκ τούτου να απασχολεί σοβαρά κάθε ομάδα του Fantasy. Αν εξαιρέσουμε ένα χλιαρό κλείσιμο στη σεζόν, όπου δεν χρησιμοποιήθηκε στο έπακρο από τον Γιασικεβίτσιους, ο Mirotic "χτύπησε" αρκετά 20άρια και στα εύκολα και στα δύσκολα ματς των Καταλανών και αποτελεί μια από τις πλέον ενδεδειγμένες λύσεις για την πρώτη τουλάχιστον εβδομάδα των playoffs, όπου η Μπαρτσελόνα υποδέχεται την Ζαλγκίρις. Οι Λιθουανοί ευνοούν κατά 0.78 μονάδες ράνκινγκ τους αντίπαλους power forwards, ενώ είχαν επιτρέψει στον φόργουορντ της Μπάρτσα 27 μονάδες ράνκινγκ, στη μοναδική αναμέτρηση που αυτός έλαβε μέρος (σημειώνοντας season high 28 πόντων σε 26 λεπτά συμμετοχής).
Dzanan Musa (Ρεάλ) - 15
Μια από τις αποκαλύψεις της σεζόν ήταν ο Βόσνιος γκαρντ, που όχι μόνο μπόρεσε να προσαρμοστεί στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά κατάφερε να γίνει και ο πρωταγωνιστής ολόκληρης Ρεάλ, έχοντας συνεχή επαφή με το αντίπαλο καλάθι, αλλά και τα κερδισμένα φάουλ από τους αντιπάλους του. Τα playoffs με την Παρτιζάν αποτελούν μια νέα σπουδαία πρόκληση για τον Musa, με τους Σέρβους να μην παίρνουν .. . άριστα στην αναχαίτιση του σκόρερ της Ρεάλ, ο οποίος έφτασε στο 14 ράνκινγκ στην Μαδρίτη και στο 23 στο Βελιγράδι, στα δύο ματς της κανονικής περιόδου. Τα 15 κρέντιτς βέβαια δεν είναι αμελητέα τιμή κι έτσι πολλοί θα είναι οι μάνατζερ που θα θελήσουν ή θα αναγκαστούν να στραφούν σε άλλες λύσεις, ειδικά από την στιγμή που Vezenkov και Mirotic αγωνίζονται επίσης εντός κι έχουν θεωρητικά πολύ υψηλές προοπτικές.
Bonzie Colson (Μακάμπι) - 13,2
Παίκτης-αποκάλυψη, κυρίως στο δεύτερο γύρο της Regular Season, o ρούκι της Μακάμπι αποτέλεσε έναν από τους στυλοβάτες της ομάδας του λαού στην κατάκτηση της 5ης θέσης της βαθμολογίας και, θεωρητικά πάντα, ενός όχι τόσο απαγορευτικού ζευγαρώματος στα playoffs με την Μονακό. Οι Μονεγάσκοι βέβαια κόβουν ράνκινγκ τόσο στη θέση 3, όσο και στη θέση 4, με τον ίδιο πάντως να καταφέρνει να φτάσει στο 18 PIR στην αντίστοιχη εκτός έδρας αναμέτρηση της κανονικής περιόδου (είχε σημειώσει 7 στον πρώτο γύρο, στις πρώτες του ακόμα εμφανίσεις στη διοργάνωση). Σε αντίθεση μάλιστα με τους γκαρντ της ομάδας, ο Colson δεν εμφανίζει ιδιαίτερη απόκλιση στην απόδοσή του εντός κι εκτός έδρας, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας ενόψει της πρώτης εβδομάδας, πλην φυσικά της αγωνιστικής του ετοιμότητας, μιας και αποκόμισε τραυματισμό στην τελευταία εγχώρια αναμέτρηση της Μακάμπι. Όλα βέβαια είναι και θέμα προτεραιοτήτων και το ζήτημα είναι αν με αυτά τα δεδομένα ο Αμερικανός μπορεί να τεθεί άμεσα σε πρώτο πλάνο στις επιλογές σας, για το Game 1.
Nigel Hayes-Davis (Φενερμπαχτσέ) - 13,2
Μια πραγματικά εντυπωσιακή Regular Season πραγματοποίησε ο Αμερικανός, αποτελώντας μάλλον τον πιο σταθερό και αξιόπιστο παίκτη της ομάδας του Ιτούδη με 13,7 ράνκινγκ μέσο όρο, ενώ σε τέσσερα από τα πέντε τελευταία του ματς έχει ξεπεράσει το 20 Index Rating! Ο Hayes-Davis έχει κάνει step-up τη φετινή σεζόν και θα μπορούσε να απασχολήσει το Fantasy και στα playoffs, το ματσάρισμα όμως με τον Ολυμπιακό δεν μοιάζει να είναι και το καλύτερο δυνατό. Πέραν του ότι οι ερυθρόλευκοι κόβουν 2 μονάδες ράνκινγκ από τους αντίπαλους power forwards, o Αμερικανός είχε πέσει σε αρνητικό σκορ (-1) στο αντίστοιχο ματς του ΣΕΦ, ενώ και εντός έδρας δεν τα είχε πάει και πολύ καλύτερα (4 PIR), νούμερα που είναι λογικό να σας κρατούν μακριά, σε πρώτη ανάγνωση, από τον φόργουορντ της Φενέρ. Δεν είναι λίγες οι φορές πάντως φέτος που έχει καταπλήξει, οπότε παραμένει σίγουρα στην watchlist, το αξίζει εξάλλου με τέτοια χρονιά.
Kevin Punter (Παρτιζάν) - 13,2
Άλλος ένας παίκτης που ξεχώρισε στην Regular Season ήταν ο σκόρερ της Παρτιζάν, αποτελώντας μια εκλεκτή λύση στα ...δεύτερα στρώματα των φόργουορντ, με αρκετά περισσότερα διψήφια σκορ στο ενεργητικό (αν και λίγα πραγματικά υψηλά) παρά μονοψήφια. Ένας παίκτης που στηρίζεται πολύ στους πόντους (15,5 για 14,2 ράνκινγκ) δεν αποτελεί βέβαια και την πιο ενδεδειγμένη λύση στο Fantasy, ειδικά όταν έχει εκτός έδρας παιχνίδια για τα Playoffs, ο Punter ωστόσο φάνηκε να μην αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες κόντρα στην Ρεάλ φέτος (17 PIR στην Μαδρίτη, 18 στο Βελιγράδι), ενώ ίσως να είναι και το πιο απαραίτητο συστατικό μιας εκτός έδρας επιτυχίας της ομάδας του, λόγω της φύσης του παιχνιδιού του. Έτσι, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τον Αμερικανό ως ένα λογικό ρίσκο που μπορεί να πάρει ένας μάνατζερ για το Game 1 τουλάχιστον.
Gabriel Deck (Ρεάλ) - 12,9
Το στάτους του Αργεντίνου ενόψει της πρώτης αναμέτρησης της Ρεάλ με την Παρτιζάν δεν είναι ακριβώς γνωστό κι αυτό πιθανώς να στοιχίσει μια πολύ καλή, κατά τα φαινόμενα, επιλογή για το Game 1 των playoffs, καθώς ο Deck έχει σημειώσει δύο 20άρια φέτος απέναντι στους Σέρβους (21 εντός, 23 εκτός). Με την Παρτιζάν μάλιστα να προσφέρει 1.26 επιπλέον ράνκινγκ στη θέση 3 και την τιμή του φόργουορντ της Ρεάλ σχετική, ο Αργεντίνος θα μπορούσε να παίξει πράγματι δυνατά για την πρώτη εβδομάδα, αν και παρουσιάζεται ακόμα πιο αποδοτικός στα εκτός έδρας παιχνίδια φέτος (16,3 έναντι 14,5 στην Μαδρίτη). Έτσι, ανάλογα και με την παρουσία του στο Game 1, μπορείτε να προχωρήσετε στην απόκτησή του, έχοντας το βλέμμα και στα παιχνίδια της δεύτερης εβδομάδας των playoffs.
Guerschon Yabusele (Ρεάλ) - 12,3
Σε αρκετά καλή κατάσταση δείχνει να βρίσκεται - επιτέλους - ο Γάλλος PF της Ρεάλ, έχοντας προσεγγίσει το 30 ράνκινγκ σε δύο από τις τέσσερις τελευταίες αναμετρήσεις που έλαβε μέρος και μάλιστα εκτός έδρας (30 μέσα στην Βίρτους, 29 μέσα στην Μακάμπι). Έτσι, για πρώτη ίσως φορά φέτος μπορούμε να πούμε ότι ο Yabusele αποκτά φαντασιακή υπόσταση, με την τιμή του πάντως να έχει προλάβει να πάρει ξανά τα πάνω της και να μην είναι ενδεικτική της μέτριας κατά τ' άλλα χρονιάς του (11,6 μ.ο. Index Rating). Δεν υπάρχει φετινό ιστορικό με την Παρτιζάν για να έχουμε καλύτερη εικόνα του παίκτη απέναντι στους Σέρβους, αυτοί όμως επιτρέπουν επιπλέον 1.42 μονάδες Index Rating στους αντίπαλους power forwards και το στοιχείο αυτό είναι εν μέρει ενθαρρυντικό για να διατηρήσετε τον Γάλλο υπόψη. Δύσκολα να στραφείτε άμεσα εδώ, αλλά σίγουρα η περίπτωσή του αξίζει να αναφερθεί.
Kostas Papanikolaou (Ολυμπιακός) - 10
Από τους πλέον μπαρουτοκαπνισμένους παίκτες στα playoffs της Euroleague, o Παπανικολάου πρόσφερε σημαντικές λύσεις ανά διαστήματα τόσο στην πραγματικά του ομάδα, όσο και στις φαντασιακές που τον εμπιστεύθηκαν, κλείνοντας μάλιστα τη Regular Season με 24 μονάδες ράνκινγκ επί της Μπασκόνια. Ο μέσος όρος του στη σεζόν ανέρχεται 10,2 και είναι ισάξιος της τιμής του (άρα θεωρητικά υπερτιμημένος), ωστόσο η πραγματική του εικόνα, κυρίως στο δεύτερο γύρο της κανονικής περιόδου ήταν φανερά ανώτερα. Κόντρα στην Φενέρ, ο διεθνής φόργουορντ έμεινε στο 6 PIR στο ΣΕΦ, αλλά έφτασε στο 22 στην Κων/πολη κι έτσι θα μπορούσε και αυτός να αποτελέσει μια λύση για τη δεύτερη μέρα της πρώτης αγωνιστικής, αν και είναι από τους παίκτες που εκτός έδρας παρουσιάζεται κατάτι καλύτερος (10,7) απ' ό,τι εντός (9,7).
Dyshawn Pierre (Φενερμπαχτσέ) - 9,6
Από τους πλέον κομβικούς παίκτες της Φενέρ στο κλείσιμο της σεζόν, ο Pierre βρήκε ρόλο και χρόνο ανεβάζοντας κατακόρυφα την απόδοσή του τις τελευταίες αγωνιστικές, με αποτέλεσμα στα 9,6 κρέντιτς να θεωρείται ξεκάθαρα υποτιμημένος. Όπως και οι περισσότεροι συμπαίκτες του βέβαια, με τον Ολυμπιακό δεν έχει καλή ...παράδοση φέτος (ένα 3 PIR εντός έδρας), αλλά πιο ανησυχητικό φαίνεται το 7,1 που έχει μέσο όρο ράνκινγκ εκτός έδρας, σε σύγκριση με το 10,6 εντός. Αυτές οι παράμετροι είναι αρκετά αποθαρρυντικές αρχικά, το μομέντουμ του παίκτη ωστόσο από την άλλη είναι ικανό να τις εξισσορροπήσει, σε σχέση πάντα και με την προσιτή του τιμή κι έτσι δεν αποτελεί λάθος κίνηση η απόκτησή του ακόμα και στο Game 1 των playoffs, με τον Ολυμπιακό να είναι "ουδέτερος" στη θέση 2, αλλά να κόβει 2 μονάδες αξιολόγησης από τη θέση 3, μέχρι τώρα στη σεζόν.
Rolands Smits (Ζαλγκίρις) - 9,6
Με 5/6 διψήφια σκορ στο κλείσιμο της σεζόν, την οποία ολοκλήρωσε με μέσο όρο 10 ράνκινγκ και απόλυτη σχεδόν ισορροπία ανάμεσα στα εντός κι εκτός έδρας ματς, ο Λετονός είναι ένας από τους λίγους, έτσι κι αλλιώς, παίκτες στα μεσαία στρώματα τιμών που έχουν αρκετό φαντασιακό ενδιαφέρον, έχοντας ένα θετικό (15, εντός έδρας) κι ένα αδιάφορο (3, εκτός έδρας) σκορ κόντρα στην πρώην ομάδα του, Μπαρτσελόνα, τη φετινή σεζόν. Η Ζαλγκίρις βρίθει λύσεων που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε κάθε ματς (πχ Ulanovas, Brazdeikis, Polonara δεν αναφέρονται καν στη λίστα), επομένως δεν είναι μόνο ο Smits που θα μπορούσατε να εξετάσετε, αυτός ωστόσο είναι ο παίκτης που έδειξε να βρίσκεται σε λίγο καλύτερη κατάσταση από τους συμπαίκτες του το τελευταίο διάστημα. Ένα ματς στην Βαρκελώνη ποτέ δεν προσελκύει, αλλά το γεγονός ότι διεξάγεται στο σχετικά ...φτωχό Turn 2 είναι ουσιαστικά αυτό που μπορεί να σας κάνει να στραφείτε προς τις λύσεις των Λιθουανών.
Roman Sorkin (Μακάμπι) - 8,1
Φιλότιμο κλείσιμο στη σεζόν (Last 4 στο 13,88) και καλή παρουσία κόντρα στην Μονακό φέτος (18 PIR εντός έδρας, 11 εκτός) είναι τα στοιχεία που φέρνουν τον κομβικό για την Μακάμπι ψηλό στη λίστα ματς, με τους Μονεγάσκους εξάλλου να επιτρέπουν παραπάνω από 1 επιπλέον μονάδα ράνκινγκ στους αντίπαλους σέντερ. Ο Sorkin κάθε άλλο παρά σταθερός μπορεί να χαρακτηριστεί στην απόδοσή του, θα μπορούσε όμως να αποτελέσει x-factor για την ομάδα του λαού, όπως έχει αποδειχθεί μερικές φορές φέτος και θα μπορούσατε να ρισκάρετε με την περίπτωσή του, ευελπιστώντας σε ένα από τα καλά του παιχνίδια στο Πριγκιπάτο κι έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να καλύψετε κάποια κακή βραδιά, καθώς αγωνίζεται στο Turn 1. Εκτός έδρας εξάλλου, ο φετινός μέσος όρος του σε Index Rating ανέρχεται σε 9,7 (έναντι 9 στο Τελ Αβίβ).
Arnas Butkevicius (Ζαλγκίρις) - 8
Άλλη μια εξαιρετική παράσταση και μάλιστα εκτός έδρας, πρόσθεσε στο πρόσφατο ενεργητικό του ο Λιθουανός, που σημείωσε 17 Index Rating χωρίς να εκτελέσει ούτε ένα σουτ εντός πεδιάς, στην σπουδαία νίκη-πρόκριση της Ζαλγκίρις επί της Μπάγερν στο Μόναχο. Σε 25:56 πάνω στο παρκέ, ο Butkevicius σκόραρε 4 πόντους, πήρε 9 ρημπάουντ και μοίρασε 6 ασσίστ για το τέταρτο συνεχόμενο διψήφιο ράνκινγκ του (εύρος 13-21 σε Last 4), έχοντας βρεθεί σε πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια ομάδα λερναία ύδρα και στο Fantasy. Το ματσάρισμα με την Μπαρτσελόνα βέβαια εκτός έδρας δεν ενθουσιάζει, πόσο μάλλον όταν λαμβάνει χώρα στο Turn 2, καθώς οι Καταλανοί κόβουν 1,5 περίπου μονάδα ράνκινγκ από τους αντίπαλους small forwards, όμως έτσι κι αλλιώς το παιχνίδι του Λιθουανού στηρίζεται σε πολλά στοιχεία που δεν επηρεάζονται τόσο από μια καλή ή μια κακή βραδιά. Στα δύο φετινά ματς με τους Μπλαουγκράνα, ο Butkevicius σημείωσε 8 PIR στο Κάουνας και 10 στην Βαρκελώνη κι έτσι παραμένει σθεναρά υποψήφιος για μια θέση στην ομάδα σας.
Tarik Black (Ολυμπιακός) - 6,4
Μια από τις λιγοστές περιπτώσεις της θέσης που δείχνουν ικανές να προσφέρουν σκορ βάσιμα είναι αυτή του σέντερ του Ολυμπιακού, που ενίοτε απολαμβάνει σεβαστό χρόνο συμμετοχής και μπορεί να αποδώσει και σκορ με το παιχνίδι του στο ζωγραφιστό. Σε τρία από τα τέσσερα τελευταία ματς, ο Black κατάφερε να βρεθεί σε διψήφιο ράνκινγκ, με αποκορύφωμα το 27 με τον Παναθηναϊκό κι έτσι δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσει μια τουλάχιστον αντίστοιχη (διψήφια) εμφάνιση κι απέναντι στην Φενερμπαχτσέ στα δύο πρώτα παιχνίδια στο ΣΕΦ, με την ομάδα του Ιτούδη εξάλλου να επιτρέπει επιπλέον 0.65 μονάδες PIR στους αντίπαλους Cs. Η συμμετοχή του πάντως στους φετινούς αγώνες με την τουρκική ομάδα υπολογίζεται σε 1:13 μόλις πάνω στο παρκέ, επομένως δεν έχουμε επί της ουσίας δείγμα απέναντι στην frontline με την οποία θα τεθεί αντιμέτωπος.
Centers
Mathias Lessort (Παρτιζάν) - 16,8
Αδιαμφισβήτητα ο κορυφαίος σέντερ της Regular Season στο Fantasy, απέναντι σε μια από τις ισχυρότερες, όσον αφορά την αντιμετώπιση των αντίπαλων σέντερ, ομάδες στη διοργάνωση. Η συνθήκη αυτή αποτελεί κι ένα από τα πιο κομβικά ζητήματα της πρώτης εβδομάδας των playoffs στο παιχνίδι, αφού είναι λογικό οι μάνατζερ να διαφοροποιηθούν στην τακτική τους, ανάλογα βέβαια και με τις οικονομικές τους δυνατότητες. Το αρχικό δείγμα του Γάλλου στην Μαδρίτη δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές, καθώς το 10 Index Rating σημειώθηκε με πρόβλημα τραυματισμού και περιορισμένη χρονικά συμμετοχή (16), με τον σέντερ της Παρτιζάν πάντως να δίνει τα διαπιστευτήριά του στο Βελιγράδι, με 29 μονάδες ράνκινγκ στο αντίστοιχο ματς. Ο Poirier είναι ανέτοιμος ακόμα, αλλά το εμπόδιο του Tavares μόνο αμελητέο δεν είναι (αλίμονο), όπως και το -2.06 της Ρεάλ στη θέση. Ο Lessort μέτρησε 16,4 μέσο όρο ράνκινγκ εκτός έδρας (έναντι 22,7 εντός) στην κανονική περίοδο, νούμερο όχι ιδανικό για τα 16,8 κρέντιτς της τιμής του, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποτιμήσει κανείς έναν τόσο κυρίαρχο παίκτη. Αν σας ενδιαφέρει πάντως, ο συμπαίκτης του,
Zach LeDay, μπορεί να μην συγκρίνεται φαντασιακά (παρότι πραγματοποίησε αξιόλογη σεζόν), εκτός έδρας όμως φέτος έχει συγκρίσιμο μέσο όρο (15,2) και κοστίζει 4,3 κρέντιτς λιγότερο.
Walter Tavares (Ρεάλ) - 14,8
Κακά τα ψέμματα, η σεζόν του γίγαντα της Ρεάλ δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, με βάση και το ιστορικό του, ειδικά μάλιστα από την 20η αγωνιστική κι έπειτα, οπότε και δεν ξεπέρασε το 21 Index Rating. Δεν είναι ότι έχει χάσει κάτι από την ποιότητά και την ικανότητά του ο γίγαντας από το Πράσινο Ακρωτήρι, λίγο όμως τα φάουλ που μπορούν να τον βγάλουν από νωρίς εκτός αγώνα, λίγο η παρουσία παικτών όπως ο Musa και ο Deck που "παίρνουν" κάποιο από το ράνκινγκ του, τον έφεραν στη δεύτερη θέση των σέντερ του παιχνιδιού. Σε έναν φυσιολογικό χρόνο συμμετοχής βέβαια, ο Tavares απλά δεν έχει αντίπαλο και πραγματικά δεν τον νοιάζει με όποια ομάδα κι αν παίζει. Όσο παραμένει στο παρκέ ανεβάζει το ράνκινγκ του κι έτσι όλο το ζουμί είναι κατά πόσο θα καταφέρει να αποφύγει τα φάουλ για να αγωνιστεί 25-30 λεπτά και να αποτελέσει τον καλύτερο σέντερ της φάσης των playoffs. Η Παρτιζάν εξάλλου στο 5 δίνει αρκετά (2.06, το αντίστροφο δηλαδή της Ρεάλ), με τον παίκτη να σημειώνει 21 ράνκινγκ στην Μαδρίτη και 14 (με 5 φάουλ) στο Βελιγράδι.
Johnathan Motley (Φενερμπαχτσέ) - 14,2
Από τους πλέον εντυπωσιακούς παίκτες της σεζόν, ο Motley ξεχώρισε με τη δυναμική του παρουσία στο ζωγραφιστό και θα μπορούσε να είναι και ο rookie της χρονιάς, αν δεν υπήρχε ο μαέστρος Darius Thompson της Μπασκόνια. Ο Motley είχε φαντασιακό ενδιαφέρον σε μεγάλο μέρος της σεζόν, παρά την υψηλή τιμή του, αλλά η μεγαλύτερη ισχύς του εμφανιζόταν εντός έδρας, όπου μέτρησε 19 μέσο όρο ράνκινγκ, έναντι 14,1 εκτός. Το νούμερο αυτό βέβαια δεν είναι αμελητέο, αλλά όταν συνδυάζεται και με το -4.23 του Ολυμπιακού στους αντίπαλους σέντερ, αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν μιλάμε για την καλύτερη δυνατή συνθήκη. Έτσι, δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Αμερικανός αποτελεί την προτεραιότητά σας για το Game 1 απέναντι στον Ολυμπιακό, με τον παίκτη να μένει στο 5 PIR (εντός έδρας season low) κόντρα στους Πειραιώτες στη μοναδική του παρουσία στις φετινές αναμετρήσεις των δύο ομάδων.
Donta Hall (Μονακό) - 12,5
Άλλος ένας θεαματικός ψηλός, ο Hall αξιοποιεί στο έπακρο το παιχνίδι που του δημιουργούν οι συμπαίκτες του και συγκεντρώνει με άνεση ράνκινγκ, ειδικά στο Πριγκιπάτο, με έναν σχετικά υψηλό μέσο όρο (14,5 έναντι 11,3 εκτός). Εντός έδρας μάλιστα φέτος έχει βρεθεί σε διψήφια επίδοση 15 από τις 17 φορές, με μοναδικές εξαιρέσεις τον ...κλασικό Ολυμπιακό (4), αλλά και την Μπασκόνια (8), κάτι που προσδίδει και μια πολύ σημαντική αίσθηση αξιοπιστίας ενόψει των δύο πρώτων αναμετρήσεων με την Μακάμπι. Η ομάδα του λαού κόβει βέβαια στο 5 (-1.33), δεν τα κατάφερε όμως και πολύ καλά στην αντίστοιχη αναμέτρηση της κανονικής περιόδου, όπου ο σέντερ της Μονακό έφτασε στο 25, ενώ στο Τελ Αβίβ έμεινε στο 9 PIR. Εν κατακλείδι, η περίπτωση του Αμερικανού παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον και σίγουρα βρίσκεται ανάμεσα στους παίκτες που μπορείτε να εξετάσετε για το ρόστερ της ομάδας σας, σε μια τιμή πάντως που επίσης έχει φαντασιακό ενδιαφέρον και αναμένεται να διαφοροποιήσει τις αποφάσεις των μάνατζερ του παιχνιδιού.
Josh Nebo (Μακάμπι) - 12,1
Ο πιο φορμαρισμένος σέντερ ολόκληρου του Fantasy είναι ο Αμερικανός, έχοντας Last 7 μέσο όρο 19,6 Index Rating, με εύρος σκορ 14-24, ανεβάζοντας έτσι την τιμή του κατά 2,5 κρέντιτς στο αντίστοιχο διάστημα! Ο Nebo έχει αποδειχθεί λίρα 100 για κάθε μάνατζερ που στηρίχθηκε πάνω του στο φινάλε της κανονικής περιόδου και παρουσιάζοντας μια πραγματικά αξιόπιστη εικόνα, είναι λογικό να συνεχίσει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις επιλογές της πρώτης αγωνιστικής των Playoffs. Η Μονακό εξάλλου δεν αποτελεί αποτρεπτικό αντίπαλο με το +1.16 στους αντίπαλους centers, που δίνει έξτρα boost στον σέντερ της Μακάμπι. Στα δύο φετινά ματς με τους Μονεγάσκους βέβαια δεν κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του, με το -2 PIR της 3ης αγωνιστικής (παρόντος του Poythress), αλλά και το 9 ράνκινγκ, στο Πριγκιπάτο, σχεδόν αμέσως πριν ξεκινήσει το εντυπωσιακό του σερί, έχοντας αθροιστικά ...0/2 δίποντα σ' αυτά τα δύο παιχνίδια. Red alert? Πολύ καλό το μομέντουμ για να ανησυχήσετε πραγματικά, αλλά καλό θα είναι να το 'χετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας.
Donatas Motiejunas (Μονακό) - 9,7
Η περίπτωση του Λιθουανού μοιάζει με αυτή του συμπαίκτη του Hall, με υποδεέστερα βέβαια νούμερα τόσο εντός (12,3) όσο και εκτός έδρας (7,6), η απόκλιση αυτή όμως (και μάλιστα πιο έντονη εδώ) είναι που μπορεί να έχει ενδιαφέρον με δύο ματς στο Πριγκιπάτο απέναντι στην Μακάμπι να ακολουθούν (12/17 διψήφιες επιδόσεις εντός). Η αλήθεια είναι πως χρειαζόταν να υπάρχει μια ...ενδιάμεση οικονομικά λύση παίκτη ανάμεσα στον Nebo (12,1 κρέντιτς) και τον Birutis (7,4) για κάποιον που είναι αναγκασμένος να κινηθεί σ' αυτά τα στρώματα τιμών, με τον Motiejunas πάντως να φτάνει στο 15 Index Rating στο αντίστοιχο ματς της κανονικής περιόδου, αλλά να σημειώνει season low με -3 PIR στο Τελ Αβίβ. Δύσκολα να στραφείτε απευθείας εδώ, τα νούμερα όμως για την πρώτη εβδομάδα δεν είναι άσχημα, επομένως, ανάλογα και με το μπάτζετ σας μπορεί να σας ενδιαφέρει. Αν βρίσκεστε σε λίγο καλύτερη κατάσταση βέβαια, υπάρχει και ο Moustapha Fall του Ολυμπιακού σε ελκυστική τιμή (11,1 κρέντιτς).
Laurynas Birutis (Ζαλγκίρις) - 7,4
Με τέσσερα διψήφια σκορ σε Last 5 κι έναν ομολογουμένως, τηρουμένων των αναλογιών, αρκετά θετικό δεύτερο γύρο, ο Λιθουανός ήταν από τους λίγους σέντερ στα χαμηλότερα στρώματα τιμών που μπορούσε να προσφέρει και κάποιο σκορ κι αυτή η ιδιότητα αυτομάτως απέκτησε μεγαλύτερη βαρύτητα, με τον αποκλεισμό από τη συνέχεια τόσων άλλων παικτών. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η ικανότητα του Birutis να φτάνει σε αξιοπρεπή σκορ σε πολύ χαμηλό χρόνο συμμετοχής (μέσο όρο σεζόν 12:48) αν και η τιμή του πλέον δεν είναι ακριβώς αμελητέα, για να πείτε ότι απλά γεμίζετε μια τρύπα του ρόστερ σας, ειδικά ενόψει δύο εκτός έδρας αναμετρήσεων με την Μπαρτσελόνα, που περιορίζει κατά 1.24 Index Rating τους αντίπαλους σέντερ. Μέσα στο Παλάου Μπλαουγκράνα πάντως ο νεαρός σέντερ σημείωσε τη δεύτερη καλύτερη φετινή του επίδοση (17), ενώ σε παρόμοια κρέντιτς (7,6) υπάρχει επίσης ο συμπαίκτης του, Hayes, που είναι από αυτούς τους παίκτες που εκτός έδρας παρουσιάζεται πολύ καλύτερος (10,1) απ' ό,τι εντός (5,6).
Sertac Sanli (Μπαρτσελόνα) - 5,9
Ο Τούρκος σέντερ έχει χαθεί στο φετινό rotation της Μπαρτσελόνα με τις πολλές λύσεις στην frontline και σε καμιά περίπτωση δεν έχει δείξει ικανός να αποτελέσει ενδεδειγμένη επιλογή ενόψει playoffs. Η εμπειρία του όμως σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα φθηνή τιμή του και την απουσία άλλων προσιτών εναλλακτικών (πλην του Smailagic, που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί μια πιο αναιμική βραδιά του Lessort), τον θέτουν ως μια λύση έκτακτης ανάγκης, ειδικά για τα πιο μικρά μπάτζετ του παιχνιδιού, που μπορούν να πάρουν ένα μικρό σχετικά οικονομικό ρίσκο, ευελπιστώντας σε μια καλή εμφάνισή. Στα δύο φετινά παιχνίδια με την Ζαλγκίρις, ο Sanli ήταν αξιοπρεπής με 8 και 9 Index Rating, ενώ το γεγονός ότι οι Λιθουανοί κόβουν 2 μονάδες ράνκινγκ από τους αντίπαλους σέντερ θα μπορούσε ενδεχομένως να λειτουργήσει έμμεσα και υπέρ του.
Devotion.