We feel devotion
HIGH VOLTAGE
Στο διάλειμμα της High Voltage.
Η ανασκόπηση της τελευταίας αγωνιστικής στο Fantasy, η νέα σελίδα με τα στατιστικά των παικτών και ο δημιουργικός χρόνος μέσα στο σπίτι.
Επιμέλεια: Νότης Φιλιππίδης | phil@basketstories.net
Δημοσιεύτηκε: 15/03/2020 18:28
Βιώνουμε όλοι μια πρωτόγνωρη κατάσταση, την οποία θα πρέπει να πάρουμε πολύ σοβαρά για να καταφέρουμε έτσι να την περιορίσουμε όσο αυτό είναι δυνατόν, προκειμένου να αποφύγουμε τα πολύ χειρότερα. Αυτά τα βλέπουμε ήδη να συμβαίνουν σε γειτονικές χώρες, επομένως οτιδήποτε μπορεί να αποτρέψει μια παρόμοια εξέλιξη και εδώ, καλό θα είναι να ακολουθείται με τις απαραίτητες μόνο παρεκκλίσεις.

Ο κορονοϊός έχει αλλάξει τη ζωή όλων μας και πέρα από το κομμάτι της υγείας, που είναι αναντίρρητα το σημαντικότερο όλων, έχει επηρεάσει ακόμα και τον προσωπικό μας χρόνο και χώρο, κρατώντας μας σπίτι, στο καλό σενάριο με κάποιους από τους αγαπημένους μας, στο όχι και τόσο καλό, χωρίς κάποια παρέα, ευτυχώς όμως ζούμε στο 2020, κάτι που σημαίνει ότι η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει τόσο επικοινωνία όσο και ψυχαγωγία και να κάνει το χρόνο αυτό να περάσει αρκετά ευχάριστα, πέρα από το δημιουργικό κομμάτι που μπορούμε να αξιοποιήσουμε έτσι κι αλλιώς, επιστρέφοντας σε παραδοσιακές αξίες, όπως το διάβασμα ενός καλού βιβλίου, ή την πιο ουσιαστική επικοινωνία με τους δικούς μας ανθρώπους.

Πολλές φορές βέβαια έχουμε συνδυάσει την παρουσία μας στο σπίτι με την παρακολούθηση κάποιου αγώνα, ωστόσο όλα πλέον τα πρωταθλήματα έχουν διακοπεί. Μεταξύ άλλων, προφανώς και η Euroleague, έστω κι αν κατάφερε να εκθέσει ως ένα βαθμό τον εαυτό της με την καθυστερημένη της απόφαση, αλλά εδώ που τα λέμε είδαμε και εξακολουθούμε να βλέπουμε και πολύ χειρότερα σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Αναβολή μέχρι τις 11 Απριλίου, το λιγότερο, κάτι που σημαίνει ότι στο καλύτερο δυνατό σενάριο θα έχουμε συμπληρώσει ένα μήνα χωρίς δράση τόσο στα παρκέ, όσο και στο Fantasy Challenge, πράγμα εξίσου πρωτόγνωρο, ειδικά με τους φετινούς φρενήρεις ρυθμούς και τις πολλές διπλές αγωνιστικές. Το ίδιο βέβαια θα συμβεί αναγκαστικά, όπως έχουμε ήδη αναφέρει και με τα παιχνίδια PickMasters του BasketStories.

Βέβαια, στο κομμάτι των αγώνων, αυτό λύνεται εν μέρει λόγω της ίδιας της τεχνολογίας. Πριν 15 χρόνια τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Τώρα υπάρχει τόσο υλικό στο Διαδίκτυο, που μπορεί ο καθένας να παρακολουθήσει τόσα πολλά ιστορικά παιχνίδια, highlights και αφιερώματα για παίκτες και ομάδες που και να περάσει ευχάριστα η ώρα του και να επιμορφωθεί μπασκετικά θα καταφέρει! Είναι κι αυτή μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα λοιπόν.

Στο κομμάτι του Fantasy από την άλλη, εναλλακτικές δεν υπάρχουν, κάτι που σημαίνει ότι είναι μάλλον αναπόφευκτο ...να χαθεί ο ρυθμός ενασχόλησης κι αυτός είναι ένας λόγος που θα προχωρήσω αυτή την στιγμή στην ανασκόπηση της προηγούμενης αγωνιστικής για την High Voltage. Τόσο από ...συνήθεια, όσο και για να υπάρχει το σημείο αναφοράς για τη συνέχεια, αν και όταν αυτή με το καλό έρθει. Μακάρι να έρθει δηλαδή, αλλά και το σενάριο να έχει χαθεί ήδη η σεζόν μόνο απίθανο δεν φαίνεται αυτή την στιγμή. Ας είμαστε όλοι καλά βέβαια κι όλα τα υπόλοιπα θα τα βρούμε.

Από εκεί και πέρα, προσωπικά πάντα είχα τη συνήθεια να ψάχνω στα στατιστικά των παικτών, όχι μόνο της Euroleague, αλλά και γενικότερα (NBA ειδικά είναι ένας "παράδεισος") σε περιόδους με ή χωρίς αγωνιστική δράση. Τα πράγματα που μπορεί να ανακαλύψεις εκεί και οι συγκρίσεις που υποσυνείδητα κάνεις ανάμεσα σε παίκτες, ομάδες, εποχές, αλλά και συνθήκες είναι από τις πλέον συναρπαστικές και δημιουργικές διαδικασίες και σε ταξιδεύουν εν μέρει και στο ίδιο το παρκέ, ενώ μαθαίνεις να εκτιμάς και κάποιους παίκτες παραπάνω, κάποιες καταστάσεις καλύτερα.

Στην κατεύθυνση αυτή, στο BasketStories φτιάξαμε μια νέα σελίδα με τα φετινά στατιστικά των παικτών που μπορεί να φωτίσει πολλές πτυχές της παρουσίας τους στην Euroleague και το Fantasy Challenge αυτή τη χρονιά. Περισσότερα ακολουθούν μετά την ανασκόπηση της High Voltage, μην διστάσετε όμως να την ξεψαχνίσετε από τώρα, αν σας κέντρισε το ενδιαφέρον. Ας γυρίσουμε όμως, προς το παρόν, στο Fantasy και στην High Voltage.

Την τελευταία αγωνιστική, λοιπόν, η ομάδα είχε να επιλέξει τρεις από τέσσερις πιθανές αλλαγές, οι οποίες τελικά διαμόρφωναν τρία βασικά σενάρια, καθώς μία εξ' αυτών ήταν κοινή σε όλα: ο ερχομός του Larkin και η πώληση του Vesely. Οι υπόλοιπες τρεις πιθανές κινήσεις ήταν η αντικατάσταση του Ulanovas με τον Jerebko, ο ερχομός του Dubljevic στη θέση του James, αλλά και η απόκτηση του Καλάθη αντί του Campazzo. Κάθε μια είχε τα δικά της "συν" και αυτό αποδείχθηκε και στην πράξη, αφού όλοι οι παίκτες προς αγορά σημείωσαν σκορ μεγαλύτερα από αυτά των παικτών που θα αντικαθιστούσαν.

Πράγματι, στην πρώτη περίπτωση, ο Jerebko οργίασε με 29,7 πόντους απέναντι στην Φενέρ, έναντι του 10 ράνκινγκ του Ulanovas στην Αγία Πετρούπολη, οι οποίοι μάλιστα σημειώθηκαν στο τέλος της αναμέτρησης (ο Λιθουανός ήταν ένας πολύ σημαντικός λόγος που η Ζαλγκίρις πήγε τον αγώνα στην παράταση, χωρίς πάντως να καταφέρει να κλέψει τη νίκη εκεί). Το μομέντουμ του Σουηδού και η αδυναμία του Ulanovas εκτός έδρας επιβεβαιώθηκαν περίτρανα στο match-up αυτό.

Στη δεύτερη περίπτωση, ο Mike James έκανε την πρώτη του πολύ καλή εμφάνιση απέναντι στον Παναθηναϊκό, αφού, κυρίως χάρη στο ξέσπασμα του τρίτου δεκαλέπτου, τόσο προσωπικό, όσο και ομαδικό, ολοκλήρωσε τον αγώνα με 21 μονάδες ράνκινγκ, οι οποίες μεταφράστηκαν σε 23,1 φαντασιακούς πόντους λόγω της νίκης της ΤΣΣΚΑ. Ο Αμερικανός ήταν ένας παίκτης που θα μπορούσε να μείνει μόνο "κατ' ανάγκη" στο ρόστερ, λόγω κακής παράδοσης με τους πράσινους και των πολλών ελκυστικών περιπτώσεων της αγοράς.

Ο Bojan Dubljevic ήταν μία τέτοια περίπτωση και παρόλο που ξεκίνησε νωθρά τον αγώνα με την Μιλάνο, με τον προπονητή του μάλλον να τον ξεχνάει στον πάγκο, στα τελευταία λεπτά του αγώνα και στην παράταση ο Μαυροβούνιος ήταν συγκλονιστικός, φτάνοντας τελικά στο 31 Index Rating νούμερο που θα μπορούσε να ήταν και λίγο μεγαλύτερο, αν η Βαλένθια ήταν λίγο πιο προσεκτική και δεν έχανε δικό της ματς στην παράταση, αλλά και πολύ μικρότερο, αν η Μιλάνο με τη σειρά της καθάριζε το ματς από την κανονική διάρκεια. Σε κάθε περίπτωση, ο Dubljevic επιβεβαίωσε φόρμα και ...τους πίνακες των αντιπάλων, δίνοντας μια μεγάλη παράσταση κόντρα στους Ιταλούς.

Ακριβώς αντίθετο ήταν το ζευγάρι των γκαρντ, Καλάθη και Campazzo. Ο δεύτερος, πήρε τελικά όντως χαμηλό χρόνο συμμετοχής με την Βιλερμπάν, όχι όμως γιατί οι Γάλλοι αποδείχθηκαν εύκολος αντίπαλος, αλλά για το ακριβώς αντίθετο! Ο Αργεντίνος εγκλωβίστηκε από την άμυνα των φιλοξενούμενων και έμεινε στους 2 πόντους, τις 7 ασσίστ και το 3 Index Rating, ισοφαρίζοντας έτσι τη χειρότερη φετινή του επίδοση που σημείωσε ...δύο μέρες πριν, στο Μιλάνο! Από την άλλη, ο Καλάθης ενώ ξεκίνησε θετικά τον αγώνα με την ΤΣΣΚΑ, βυθίστηκε στη γενικότερη μετριότητα της ομάδας του και έμεινε στο 7 Index Rating, "καίγοντας" πολλές ομάδες που τον εμπιστεύθηκαν, λόγω, σε αντιδιαστολή με τον James, θετικής παράδοσης κόντρα στον πρώην συμπαίκτη του.

Φυσικά, ούτε λόγος για σύγκριση μεταξύ Larkin και Vesely, με τον πρώτο να πετυχαίνει τη δεύτερη 40άρα της σεζόν και να χαρίζει 48,4 φαντασιακούς πόντους, ενώ το σέντερ της Φενέρ να διαιωνίζει τη μέτρια φαντασιακή του παρουσία με 13 μονάδες ράνκινγκ στην έδρα της ευάλωτης στο "5" Χίμκι.

Ευτυχώς, η High Voltage ήταν τυχερή και πραγματοποίησε τις τρεις πιο αποδοτικές κινήσεις, μένοντας δηλαδή με τον Campazzo αντί του Καλάθη, με τη διαφορά των δύο παικτών να μεταφράζεται στους 3,7 πόντους. Από την άλλη, το κέρδος από τους SF ήταν 19,7 πόντοι, από το δίδυμο Utility James-Dubljevic 7,9 πόντοι, ενώ αντίστοιχα από το δίδυμο Larkin-Vesely 35,4 πόντοι!

Αυτός ήταν και ο λόγος που η ομάδα σημείωσε άνοδο 17 θέσεων στη γενική βαθμολογία του παιχνιδιού, μπαίνοντας εκ νέου στην πρώτη 100άδα και φιγουράροντας στην 92η θέση πια, χάρη στους 254,3 πόντους που συγκέντρωσε. Η άνοδος θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη, αν είχε γίνει καλύτερη επιλογή αρχηγού, με τη λογική της ομάδας να πηγαίνει για τα σίγουρα και να μην ρισκάρει με τα πολλά, να μην αποδίδει όπως θα 'θελε, ή καλύτερα, να αποδίδει στο μικρό βαθμό που ρισκάρει.

Η αρχική επιλογή ήταν ο Mirotic, ο οποίος όμως τις δύο τελευταίες φορές που πήρε το χρίσμα από την ομάδα, κόντρα σε βατούς αντιπάλους, έμεινε σε ρηχά νερά. Γι' αυτό το λόγο έμεινε εκτός τελικά για την αναμέτρηση με την Μπάγερν, όμως οι Βαυαροί αποδείχθηκαν πολύ περισσότερο ανταγωνιστικοί και ο σταρ της Μπαρτσελόνα σημείωσε 40,7 πόντους, πολύ περισσότερους δηλαδή από τους 16-17 που σημείωνε στις προηγούμενες παρουσίες του ως αρχηγός στην ομάδα.

Από την άλλη, δεν επέλεξα τον Larkin λόγω του πρόσφατου τραυματισμού του, αλλά και του Micic, ο οποίος έχει επανέρθει στα γνωστά του στάνταρ, κάτι που με τη σειρά του με έκανε να σκεφτώ το ενδεχόμενο να κάνει αυτός το μεγάλο σκορ και έτσι να ζημιωθώ διπλά από τον Αμερικανό. Κάτι τέτοιο βέβαια αποδείχθηκε πολύ ...μακρινό για τον φετινό Larkin, του οποίου οι 48,4 έξτρα πόντοι που χάρισε στις υπόλοιπες ομάδες ήταν και ο λόγος που η ομάδα δεν σκαρφάλωσε περισσότερο στη βαθμολογία.

Για να λέμε την αλήθεια βέβαια, οι 26,4 πόντοι του Shved κόντρα στην Φενερμπαχτσέ μόνο άσχημοι δεν ήταν και σίγουρα η επιλογή του ως αρχηγού είχε βάση, βάσει κινήτρου και εντός έδρας παρουσίας. Έτσι, θα προτιμήσω να κρίνω την αγωνιστική θετικά, βάσει των αλλαγών που έγιναν και δεδομένου ότι ο Shved κάθε άλλο παρά απογοήτευσε ως αρχηγός, ενώ οι άλλες δύο βασικές πιθανές επιλογές έμειναν εκτός, καλώς ή κακώς, για συγκεκριμένους λόγους. Αυτό δεν σημαίνει ότι προσπερνώ το ζήτημα της σωστής (εκ του αποτελέσματος) επιλογής αρχηγού εδώ και λίγες εβδομάδες, που έχει στοιχίσει αρκετούς πόντους στην ομάδα.

Συνοπτικά η παρουσία της High Voltage την 28η αγωνιστική του παιχνιδιού αποτυπώνεται στην παρακάτω εικόνα:Στο ρόστερ ξεχωρίζει φυσικά και η μεγάλη εμφάνιση του Shengelia με την Άλμπα, με τον Γεωργιανό να χαρίζει ουσιαστικά τη νίκη στην ομάδα του κάνοντας μεγάλο τέταρτο δεκάλεπτο, φτάνοντας έτσι στους 30,8 πόντους στο Fantasy και ανοίγοντας την ψαλίδα από το σκορ του άμεσου ανταγωνιστή του, Sikma, κατά 9,6 πόντους, μόνο από το μπλοκ του στη λήξη του αγώνα. Αν ο παίκτης της Άλμπα είχε ευστοχήσει στο σουτ, θα έφτανε στους 19,8 πόντους από τους 14 που ολοκλήρωσε την αναμέτρηση και ο Toko θα έμενε στους 27, αντί για τους 30,8!

Τέλος, στη θέση του σέντερ, ο Tavares συνέχισε το θετικό του σερί, όχι εντυπωσιακά πάντως αυτή τη φορά, προσφέροντας 17,6 πόντους στο παιχνίδι με την Βιλερμπάν.

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η τελευταία αγωνιστική για την High Voltage. Ας ελπίσουμε να μην είναι και η τελευταία συνολικά του παιχνιδιού αυτή τη σεζόν, αν και όπως και να 'χει προέχουν άλλα ζητήματα και η υγεία είναι πάντα το Νο. 1. Όταν με το καλό επιστρέψουμε σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς και επανέρθουμε σε αγωνιστική δράση, θα συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε για τους αγώνες που απομένουν, αν κάτι τέτοιο φυσικά καταστεί εφικτό τη φετινή σεζόν για την Euroleague αλλά και όλες τις άλλες διοργανώσεις.

Στο μεταξύ, οι Fantasy junkies, αλλά και όχι μόνο, μπορείτε να παίξετε με τη νέα σελίδα παικτών του BasketStories που περιέχει αναλυτικά στατιστικά για όλους τους παίκτες της φετινής σεζόν, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως. Μπορείτε να επιλέξετε οποιονδήποτε παίκτη από το κόκκινο "μενού" στα δεξιά για να δείτε τα αντίστοιχα στατιστικά, ενώ η σελίδα αυτή έχει συνδεθεί και με τη σελίδα με τους πίνακες των παικτών, από όπου μπορείτε να κλικάρετε οποιονδήποτε παίκτη και να μεταβείτε στην αντίστοιχη σελίδα των στατιστικών του παίκτη, για παράδειγμα του Larkin, του Mirotic, του James και όλων των άλλων παικτών.

Η νέα αυτή σελίδα των παικτών περιέχει όλα τα βασικά στατιστικά τους σε μορφή game log, όπου μπορείτε να συνδυάσετε διάφορα φίλτρα, όπως έδρα (εντός/εκτός), αποτέλεσμα (νίκη/ήττα), αντιπάλους (με ποσοστό μεγαλύτερο ή μικρότερο του 50% σε νίκες), κλειστά ματς (που κρίθηκαν σε 5 ή 10 πόντους) και πρόσφατα ματς (από 1 έως 10) και να εστιάσετε έτσι στους αντίστοιχους μόνο αγώνες, μαζί φυσικά με τους μέσους όρους που διαμορφώνονται από αυτούς.

Επιπρόσθετα, για οποιοδήποτε φιλτράρισμα, μπορείτε να προσαρμόσετε τα στατιστικά αυτά τόσο σε αναγωγή για 40 λεπτά συμμετοχής (per40), όσο και σε ποσοστό εκ των συνολικών της ομάδας τους (% team), λειτουργία που εφαρμόζεται και εδώ τόσο για κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, όσο και για τους αντίστοιχους μέσους όρους του παίκτη.

Για παράδειγμα, στην παρακάτω εικόνα παρουσιάζονται τα στατιστικά του Shane Larkin στις εντός έδρας νίκες της Εφές απέναντι σε αντιπάλους με ποσοστό νικών μικρότερο του 50%, προσαρμοσμένα ως προς το ποσοστό από τα συνολικά αντίστοιχα νούμερα της Εφές στον κάθε αγώνα.Ενώ στην επόμενη εικόνα, για το ίδιο δείγμα αγώνων (εντός έδρας νίκες απέναντι σε αντιπάλους με ποσοστό νικών μικρότερο του 50%), παρουσιάζονται τα στατιστικά του Larkin σε αναγωγή σε 40 λεπτά συμμετοχής.Οι επιλογές και οι συνδυασμοί είναι πραγματικά πολλοί και μπορείτε να αντλήσετε πολλές χρήσιμες και "κρυμμένες" πληροφορίες μέσα από αυτή τη λειτουργικότητα της σελίδας των παικτών.

Πέραν των συνδυασμών αυτών στο game log του παίκτη, η σελίδα περιλαμβάνει επίσης τους αντίστοιχους φιλτραρισμένους μέσους όρους ξεχωριστά ανά κριτήριο σε ξεχωριστό πίνακα, δηλαδή τους μέσους όρους του συνολικά στα εντός/εκτός έδρας παιχνίδια, στις νίκες/ήττες κοκ.

Παράλληλα, το player overview που βρίσκεται στην αρχή της σελίδας, εστιάζει στα πιο "δυνατά" στατιστικά του παίκτη, μαζί με τις ελάχιστες (min) και μέγιστες (max) επιδόσεις του φέτος στην αντίστοιχη στατιστική κατηγορία.

Τέλος, υπάρχει και η πορεία του παίκτη στο Fantasy, με τις επιδόσεις του απέναντι σε κάθε αντίπαλο, για τον οποίο μάλιστα αναγράφεται και η ισχύς του, βάσει των πινάκων των αντιπάλων των ομάδων, μαζί με την πορεία της αξίας του στο παιχνίδι, όπως επίσης και το ποσοστό της κάθε στατιστικής κατηγορίας που διαμορφώνει το τελικό του ranking, ώστε να φαίνεται σε τι βαθμό εξαρτάται, για παράδειγμα, από το σκοράρισμα και από μια "καλή" ή "κακή" βραδιά που μπορεί να βρεθεί εκτελεστικά.

Όλα αυτά για όλους τους φίλους του Fantasy Challenge αλλά και της Euroleague γενικότερα! Καλή απόλαυση! Για σχόλια, διορθώσεις και οτιδήποτε θεωρείτε χρήσιμο, μην διστάσετε φυσικά να επικοινωνήσετε μαζί μας, μέσα από τα κανάλια επικοινωνίας του BasketStories.

Devotion.