Τα μεγάλα ονόματα του παιχνιδιού μεγαλουργούν σταθερά στις πρώτες αγωνιστικές της σεζόν, βάζοντας τον πήχη όλο και ψηλότερα, αγωνιστικά και οικονομικά.
Μεγάλες βραδιές με μεγάλες επιδόσεις από μεγάλους αστέρες παρακολουθούμε όλο και συχνότερα στη φετινή Euroleague, με αποκορύφωμα την 8η αγωνιστική, όπου σημειώθηκαν η καλύτερη και η τρίτη καλύτερη επίδοση της χρονιάς. Υπεύθυνοι γι' αυτές ήταν ο Vezenkov, με το 47,6 μέσα στο Μόναχο και ο Micic με τους 39,6 πόντους απέναντι στην Μπαρτσελόνα, με τους δύο αστέρες να έχουν ξεφύγει ήδη οικονομικά στο χρηματιστήριο του Fantasy, αλλά να αποδίδουν τόσο καλά που να έχουν βάλει πλώρη για ακόμα ψηλότερα στρώματα τιμών.
Ανάμεσά τους, παίκτες όπως ο Clyburn, o Lessort (αλλά και οι James, Σλούκας, Motley, μεταξύ άλλων) συνεχίζουν ως επί των πλείστων τις υψηλές πτήσεις, δημιουργώντας ένα γκρουπ ακριβώς παικτών ικανό να απογειώσει τα σκορ των ομάδων από το ξεκίνημα της σεζόν. Πράγματι, στο φετινό Fantasy των αστέρων, σχεδόν όλα τα μεγάλα ονόματα αποδίδουν σταθερά σε πολύ υψηλή απόδοση και με μεγάλα σκορ, εκτινάσσοντας την τιμή τους και δικαιώνοντας την επιλογή τους από τους μάνατζερ του παιχνιδιού, που ωφελούνται τόσο αγωνιστικά, όσο και οικονομικά.
Αυτό μάλιστα έρχεται σε αντιδιαστολή με την περσινή σεζόν, όταν και δεν είχαμε τόσο σταθερά καλές εμφανίσεις από τα ονόματα του παιχνιδιού (αυτός μάλιστα είναι πολλές φορές και ο κανόνας), με αποτέλεσμα ένα πιο ανοιχτό rotation τότε να αποδεικνύεται καλύτερη στρατηγική. Για την ώρα όμως αυτό φέτος δεν ισχύει και όσο οι αστέρες του παιχνιδιού δεν κόβουν ρυθμό, θα αποτελούν τους παίκτες που κινούν τα νήματα και καθορίζουν την επιτυχία στο Fantasy.
Φυσικά, όλα αυτά συμπυκνώνεται σε μια γενικότερη αρχή που δεν είναι άλλη από τo ...κυνήγι της υποτίμησης, των παικτών δηλαδή που απαιτούν όσο δυνατόν λιγότερα κρέντιτς για όσο το δυνατόν μεγαλύτερα σκορ. Μπορεί για παράδειγμα ένας παίκτης όπως ο Vezenkov να βρίσκεται αυτή την στιγμή στην υψηλότερη τιμή που έχουμε δει στο νέο Fantasy, ωστόσο με τα νούμερα που κάνει και με βάση τους μέσους όρους τους, μπορεί κάλλιστα να κριθεί ως υποτιμημένος! Στο κυνήγι αυτών των περιπτώσεων λοιπόν, σε κάθε οικονομικό στρώμα της αγοράς.
Πάμε λοιπόν να δούμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις παικτών για τη δεύτερη διαβολοβδομάδα της σεζόν που ξεκινά αύριο Τρίτη στις 20:00 με το ντέρμπι της Μονακό με την Φενερμπαχτσέ, ενώ λάβετε υπόψη ότι η 10η αγωνιστική που ξεκινά την Πέμπτη έχει ώρα έναρξης τις 18:30, επομένως θα πρέπει να είστε λίγο πιο γρήγοροι αυτή τη φορά στις επιλογές σας.
Guards
Vasilije Micic (Εφές) - 17,4
Ο Σέρβος διανύει μια εξαιρετική σεζόν, μα αυτή τη φορά η εμφάνισή του απέναντι στην Μπαρτσελόνα τα είχε πραγματικά όλα! Ευστοχία (3/6 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 7/8 βολές για 22 πόντους), πληθωρικότητα (5 ασσίστ, 4 κλεψίματα, 3 ρημπάουντ) και τρομερή φθορά στους αντιπάλους του, με 10 κερδισμένα φάουλ και όλα αυτά οδήγησαν στο 36 Index Rating σε 31:54 συμμετοχής, με το μπόνους νίκης της Εφές να ανεβάζει τη φαντασιακή επίδοση του στο 39,6, την τρίτη υψηλότερη της χρονιάς! Αυτό ήταν το δεύτερο 30+, έκτο 20+ και όγδοο 18+ σκορ του Micic σ' αυτές τις πρώτες αγωνιστικές, που αποτελεί την επιτομή της σταθερότητας και του αποδοτικού παίκτη στο ξεκίνημα της σεζόν. Πλέον βέβαια η αξία του εκτοξεύθηκε κι άλλο, κατά 0,9 κρέντιτς, όμως ποιος μπορεί να σας αποτρέψει από την αγορά του έστω και τώρα, όταν όλα του τα σκορ είναι τουλάχιστον ισάξια της τιμής του; Η ερχόμενη διαβολοβδομάδα περιλαμβάνει δύο ιταλικές εξορμήσεις για την Εφές, αρχικά με την Μιλάνο που αυξάνει κατά 2.09 PIR την επίδοση των αντίπαλων point guards, ενώ ακολουθεί η Βίρτους, που παρουσιάζεται πιο δύσκολος αντίπαλος κόβοντας 3.46 PIR από την αντίστοιχη θέση. Όταν βέβαια ο Σέρβος έχει φτάσει σχεδόν 40 απέναντι σε μια από τις καλύτερες άμυνες της διοργάνωσης, τα νούμερα αυτά στην περίπτωσή του δεν έχουν και τόση αξία.
Mike James (Μονακό) - 16,3
Μια μάλλον αναιμική εμφάνιση πραγματοποίησε ο Αμερικανός στην πολύ δύσκολη εντός έδρας επικράτηση της Μονακό επί της Μπασκόνια με 79-74, καθώς συγκέντρωσε 16 μονάδες ράνκινγκ πετυχαίνοντας 10 πόντους (3/10 σουτ), παίρνοντας 4 ρημπάουντ, δίνοντας 7 τελικές πάσες και φθείροντας με 4 φάουλ τους αντιπάλους του σε 25,5 λεπτά, που αποτελούν και το χαμηλότερό του χρόνο συμμετοχής φέτος, ίσως γιατί ήταν μια από τις λιγοστές φορές έως τώρα που τόσο ο Loyd όσο και ο Okobo κατάφεραν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο παιχνίδι, με αποτέλεσμα μάλιστα ο Ομπράντοβιτς να παραμερίσει εν μέρει τον καλύτερό του παίκτη, κάτι που μπορεί να ελλοχεύει κινδύνους για τη συνέχεια. Αυτό ήταν το τρίτο συνεχόμενο κάτω του 20 σκορ για τον γκαρντ της Μονακό, κάτι που ωστόσο δεν έχει επηρεάσει παρά ελάχιστα την τιμή του (αυτή την αγωνιστική έμεινε σταθερή), γεγονός που ωφελεί αρκετά τους μάνατζερ που τον έχουν στη διάθεσή τους και είναι λογικό να απογοητεύει όσους τον έχουν βάλει στο στόχαστρο, αφού παρά τις μικρές παραφωνίες, εξακολουθεί να απαιτεί μεγάλη οικονομική θυσία η απόκτησή του. Στην εβδομάδα που ακολουθεί, ο James αρχικά τίθεται αντιμέτωπος με την Φενερμπαχτσέ εντός έδρας, με την ομάδα του Ιτούδη να είναι κόκκινη στη θέση των point guards περιορίζοντάς τους κατά 3.3 PIR, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί η Μπάγερν, πάλι εντός, με τους Βαυαρούς να ευνοούν κατά 1,2 μονάδες ράνκινγκ τους αντίπαλους PGs, όμως μην ξεχνάτε πως γενικά ο Αμερικανός αρέσκεται περισσότερο και συνήθως αποδίδει καλύτερα στα δύσκολα.
Kostas Sloukas (Ολυμπιακός) - 14,1
Τη χαμηλότερη φετινή του επίδοση σημείωσε ο διεθνής γκαρντ στην εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπάγερν με 71-82, επίδοση ωστόσο που παρέμεινε σε διψήφια επίπεδα και συγκεκριμένα στο 12 ράνκινγκ (για 13,2 φαντασιακούς πόντους), παρά την άστοχη βραδιά του πλέι μέικερ των ερυθρολεύκων, ο οποίος σούταρε με 1/5 δίποντα, 2/8 τρίποντα, αλλά και 6/6 βολές για 14 πόντους, έχοντας παράλληλα, 4 κερδισμένα φάουλ και 3 ασσίστ σε 29,5 λεπτά. Αν η περιφερειακή αστοχία εξηγεί εν μέρει τη χαμηλή επίδοση του Σλούκα, αυτή συμπληρώνεται και με τη μικρότερη δημιουργία του παίκτη, αφού το προηγούμενο season low του σε ασσίστ στη σεζόν ήταν το διπλάσιο (6) από αυτές που μοίρασε κόντρα στους Βαυαρούς. Όταν καταφέρνεις βέβαια να παραμένεις σε διψήφια σκορ, έχοντας δύο από τα τρία ατού σου ...παροπλισμένα (τα κερδισμένα φάουλ είναι το τρίτο), τότε σίγουρα κάτι κάνεις καλά γενικότερα, γι' αυτό εξάλλου ο Έλληνας γκαρντ παραμένει ο τρίτος καλύτερος παίκτης της θέσης Fantasy. Η διαβολοβδομάδα θεωρητικά διατηρεί πολύ ψηλά τον πήχη για τον Σλούκα που αντιμετωπίζει κατά σειρά την Μακάμπι εκτός και την Άλμπα εντός έδρας, με τις δύο ομάδες να προσφέρουν 2 και πλέον μονάδες ράνκινγκ στους αντίπαλους point guards.
Lorenzo Brown (Μακάμπι) - 13,4
Μακριά από τα νερά του βρέθηκε ο Αμερικανός στην εκτός έδρας ήττα της Μακάμπι από την Παρτιζάν, πραγματοποιώντας τη χειρότερη φετινή του επίδοση με 4 Index Rating σε 34:43 συμμετοχής, έχοντας στο διάστημα που βρέθηκε στο παρκέ 8 πόντους με 3/10 σουτ, 5 ασσίστ και 4 λάθη. Αυτό ήταν το δεύτερο μονοψήφιο σκορ του Brown στις πρώτες οχτώ αγωνιστικές, με το προηγούμενο (9) να σημειώνεται επίσης εκτός έδρας, παράγοντας που για την ώρα αποδεικνύεται καθοριστικός, αφού μακριά από το Τελ Αβίβ δεν έχει ξεπεράσει το 15 Index Rating. Έτσι, σε πέντε ματς εντός έδρας ο γκαρντ της Μακάμπι έχει μέσο όρο ράνκινγκ 20,2 και εκτός έδρας μόλις 9,3 κι αυτή είναι μια αρκετά, πρώιμη μεν, θεαματική δε διαφορά που δεν μπορεί να αμεληθεί. Αυτή την εβδομάδα η Μακάμπι έχει ένα εντός κι ένα εκτός έδρας παιχνίδι, αρχικά με τον Ολυμπιακό και στη συνέχεια μέσα στον Ερυθρό Αστέρα, με τους δύο ερυθρόλευκους πάντως να κόβουν από 2 και πλέον μονάδες PIR από τους αντίπαλους PGs κι ίσως μπορείτε να ελπίζετε σε μια περαιτέρω μικρή πτώση της τιμής του μέχρι το βράδυ της Παρασκευής για να τον αποκτήσετε σε μια τρομερή αντικειμενικά τιμή, αν και η κλάση του παίκτη είναι τέτοια που δύσκολα θα συνεχίσει σε τόσο χαμηλές πτήσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Chris Jones (Βαλένθια) - 13,3
Η γενικότερη κάκιστη εικόνα της ομάδας του δεν επέτρεψε και στον ίδιο να δώσει το κάτι παραπάνω στην εκτός έδρας συντριβή από την Βίρτους, με τον Jones να μένει στο 11 ράνκινγκ με 10 πόντους (3/8 σουτ) και 4 κερδισμένα φάουλ σε 17:08 συμμετοχής. Αυτό ήταν το πρώτο χαμηλότερο του 20 σκορ για τον Αμερικανό μετά από τέσσερις γεμάτες εμφανίσεις με τις οποίες είχε ανεβάσει την τιμή του κατά 2,4 κρέντιτς και δεν μπορεί να κριθεί ιδιαίτερα αυστηρά λόγω ...πρότερου έντιμου φαντασιακού βίου, αλλά και της περίεργης εικόνας αποσύνθεσης των νυχτερίδων. Έτσι, ο Jones παραμένει μια από τις καλές περιπτώσεις για τη θέση ενόψει των εντός έδρας αγώνων της διαβολοβδομάδας, αρχικά με την Ρεάλ, που προσφέρει 0,32 επιπλέον PIR στους αντίπαλους point guards και στη συνέχεια με την Ζαλγκίρις, που κόβει 1 μονάδα ράνκινγκ στους παίκτες της ίδιας θέσης.
Wade Baldwin IV (Μακάμπι) - 12,6
Το ξέσπασμά του μέσα στην Παρτιζάν με 26 Index Rating δεν ήταν αρκετό για την Μακάμπι να αποδράσει με το ροζ φύλλο αγώνα, σε μια αναμέτρηση όπου ο Baldwin σκόραρε 23 πόντους (7/13 δίποντα, 1/6 τρίποντα, 6/6 βολές), πήρε 4 ρημπάουντ, μοίρασε 7 τελικές πάσες και κέρδισε 7 φάουλ σε 34:15 συμμετοχής. Αυτό ήταν μόλις το δεύτερο 20+ σκορ για τον Αμερικανό φέτος, ο οποίος προερχόταν από μια σειρά μέτριων εμφανίσεων, σταθερά όμως σε διψήφια επίπεδα (εύρους 12-16), γεγονός που διατηρούσε λίγο πολύ την τιμή του αναλλοίωτη. Με τα 0,5 επιπλέον κρέντιτς όμως από την τελευταία του εμφάνιση, η αξία του ανέβηκε στη μέγιστη φετινή της τιμή κι έτσι ο Αμερικανός δεν αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία που ίσως κάποιοι να ήλπιζαν, λόγω του πρόσφατου, σχετικά αδιάφορου ιστορικού του, αν και απ' την άλλη, παίζοντας πάντα σε αξιοπρεπή τουλάχιστον επίπεδα, μπορεί κάποιος κάλλιστα να περιμένει μια οικονομική ανέλιξη σε βάθος χρόνου, αξιοποιώντας τις καλές του βραδιές. Αυτή την εβδομάδα η Μακάμπι υποδέχεται αρχικά τον Ολυμπιακό και στη συνέχεια ταξιδεύει στο Βελιγράδι για να αντιμετωπίσει τον Ερυθρό Αστέρα, με τις δύο ομάδες να περιορίζουν κατά 2+ μονάδες ράνκινγκ τους αντίπαλους point guards.
Pierria Henry (Μπασκόνια) - 11,6
Για πρώτη φορά πήρε τα ηνία από τον Thompson και ήταν ο κύριος υπεύθυνος για τη σθεναρή αντίσταση της Μπασκόνια στο Πριγκιπάτο, φτάνοντας τις 21 μονάδες ράνκινγκ, έχοντας 17 πόντους (7/9 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 0/1 βολές) και 7 ασσίστ σε 30:39. Αντίστοιχα, ο Thompson (11,9 κρέντιτς) έμεινε στο 8 ράνκινγκ σε 19:45 και ήδη αρχίζει να σχηματίζεται το δίπολο για το οποίο είναι δύσκολο αυτή την στιγμή να πραγματοποιηθούν ασφαλείς προβλέψεις για τη μετέπειτα πορεία του. Σίγουρα πάντως και οι δύο είναι ικανοί να αποδώσουν και να βρεθούν ψηλότερα, όμως οι μεταξύ τους ισορροπίες είναι αυτές που θα καθορίσουν σε τι βαθμό θα συμβεί αυτό. Η διαβολοβδομάδα αποτελεί ένα καλό τεστ και για τους δύο, καθώς αντιμετωπίζουν ομάδες που περιορίζουν το ράνκινγκ τους αντίπαλων point guards, με την Ζαλγκίρις (εντός) να κόβει 1 μονάδα και την Μπαρτσελόνα (εκτός) 2,63 κι έτσι ίσως αυτά τα εμπόδια βοηθήσουν να τεθούν κάποιες προτεραιότητες από τον Πεναρόγια.
Nicolas Laprovittola (Μπαρτσελόνα) - 11,3
Πυροβολεί ακατάπαυστα ο Αργεντίνος στις τελευταίες τρεις αγωνιστικές, έχοντας ευστοχήσει στα 16 από τα 28 τρίποντα που έχει εκτελέσει συνολικά, έχοντας 5/8 κόντρα στην Εφές, όπου μαζί με τα 5/7 δίποντα και τις 3/3 βολές (από 7 κερδισμένα φάουλ) σημείωσε season high 28 πόντων, για αντίστοιχο αριθμό μονάδων ράνκινγκ σε 31:08 συμμετοχής. Σε όρους Last3, o Laprovittola έχει το εντυπωσιακό 25,47, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι η μικρότερη επίδοσή του στο διάστημα αυτό (16) είναι μεγαλύτερη από την υψηλότερή του επίδοση (15) στις πέντε πρώτες αγωνιστικές. Ως εκ τούτου, ο γκαρντ της Μπαρτσελόνα αρχίζει να πείθει περισσότερο για τη φαντασιακή του αξία, παρόλο που δύσκολα μπορούμε να τον φανταστούμε σταθερά καλό στο ρόστερ των Καταλανών. Είναι δεδομένο ωστόσο ότι αυτή την στιγμή βρίσκεται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη ακόμα και στην τσιμπημένη τιμή των 11,3 κρέντιτς. Οι Μπλαουγκράνα έχουν δύο θεωρητικά βατές αναμετρήσεις αυτή την εβδομάδα στο γήπεδό τους, αρχικά με την Παρτιζάν και στη συνέχεια με την Μπασκόνια, όμως και οι δύο αυτές ομάδες μειώνουν κατά 1,7-1,8 PIR την επίδοση των αντίπαλων point guards.
Keenan Evans (Ζαλγκίρις) - 10,9
Σε φαντασιακό χαμαιλέοντα εξελίσσεται ο εξαιρετικός Αμερικανός τη φετινή σεζόν, παρουσιάζοντας την ικανότητα να χτίζει το ράνκινγκ του με πολλούς τρόπους! Έτσι, ενώ την προηγούμενη αγωνιστική μέσα στην Βιλερμπάν έφτασε στο 25 PIR σκοράροντας 12 μόνο πόντους, αλλά έχοντας παράλληλα 7 ρημπάουντ και 8 ασσίστ, αυτή την εβδομάδα, στην εντός έδρας νίκη της Ζαλγκίρις επί της Μιλάνο, σημείωσε 17 Index Rating σκοράροντας 23 πόντους (season high), δίχως κανένα ρημπάουντ και με 1 μόλις ασσίστ στο ενεργητικό του, ενώ είχε και 6 κερδισμένα φάουλ σε 30:35. Μπορεί η τελευταία αυτή εικόνα να μην ήταν και η πιο ενθαρρυντική, η γενική εικόνα όμως είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακή με 8/8 διψήφια σκορ, όλους τους πρόσφατους μέσους όρους (Last3, Last4, Last5) πάνω από το 20 και το μέσο όρο σεζόν στο 17,31. Όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο ιδιαίτερα υποτιμημένο στάτους του παίκτη, παρά την αύξηση της τιμής του κατά 2,2 κρέντιτς από την αρχή της σεζόν και δύσκολα μπορεί να βρεθεί ενεργή ομάδα στο παιχνίδι που να μην τον έχει στο ρόστερ της. Η διαβολοβδομάδα που ακολουθεί περιλαμβάνει ισπανικές εξορμήσεις για την Ζαλγκίρις, που αρχικά αντιμετωπίζει την Μπασκόνια (-1,8 ράνκινγκ στους αντίπαλους PGs) και στη συνέχεια την Βαλένθια (+1,04 ράνκινγκ αντίστοιχα).
Dante Exum (Παρτιζάν) - 10,8
Άγγιξε το τέλειο παιχνίδι και ήταν καθοριστικός στην εντός έδρας νίκη της Παρτιζάν επί της Μακάμπι, όπου έφτασε στο 31 Index Rating και τους 34.1 πόντους στο Fantasy, χάρη στους 21 πόντους (6/7 δίποντα, 1/1 τρίποντα, 6/6 βολές), τα 4 ρημπάουντ, τις 5 ασσίστ και τα 4 κερδισμένα φάουλ σε 27,5 λεπτά συμμετοχής. Ο Αυστραλός αποτύπωσε στο παρκέ και την στατιστική όλες τις αρετές του και επανήρθε απότομα στο φαντασιακό προσκήνιο, μετά από ένα ασταθές, στην καλύτερη, ξεκίνημα, στο οποίο μετρούσε τρία σκορ εύρους 0-4 κι άλλα τρία με εύρος 12-22, πριν το season high κόντρα στην Μακάμπι. Για τον Exum ακολουθεί μια πολύ απαιτητική εβδομάδα που περιλαμβάνει εκτός έδρας αναμετρήσεις σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ, με την πρώην του ομάδα να παρουσιάζεται πιο δύσκολη αντίπαλος στα νούμερα για τους γκαρντ και την ομάδα του Ματέο να έχει μια πιο ισορροπημένη, αλλά σίγουρα όχι ιδιαίτερα φιλόξενη εικόνα, επομένως, ίσως δεν είναι αυτό το κατάλληλο timing για να κινηθείτε για τον παίκτη, εξάλλου θα πρέπει να τον δείτε να σταθεροποιείται ως ένα βαθμό στις υψηλές πτήσεις που έχει δείξει ικανός να κάνει.
Cory Higgins (Μπαρτσελόνα) - 10,5
Άλλη μια θετική εμφάνιση πρόσθεσε στο ενεργητικό του ο σταρ της Μπαρτσελόνα, καθώς πέτυχε 14 πόντους κι έφθειρε με 5 φάουλ τους αντιπάλους του σε 26,5 λεπτά συμμετοχής, στην εκτός έδρας ήττα της ομάδας του από την Εφές. Το τελικό 15 βέβαια δεν είναι το Index Rating που εντυπωσιάζει για έναν παίκτη της κλάσης του Higgins, ο φανερά επηρεασμένος από το σοβαρό τραυματισμό του όμως Αμερικανός δείχνει να βρίσκει σταδιακά τα πατήματά του, έχοντας 4/5 διψήφια σκορ σε Last5, με μοναδική εξαίρεση το 2 PIR με την Φενέρ, όπου αγωνίστηκε 8 λεπτά. Κάθε φορά που αγωνίζεται κοντά, ή πάνω από τα 20 λεπτά, ο περιφερειακός των Μπλαουγκράνα καταφέρνει να είναι διψήφιος, αξιοποιώντας και την έφεσή του στα κερδισμένα φάουλ κι αν υποθέσουμε ότι ο χρόνος είναι σύμμαχός του, τότε οι μέρες που θα απασχολήσει ξανά το Fantasy πιθανώς δεν αργούν. Το πρόγραμμα μάλιστα μοιάζει ευνοϊκό αυτή την εβδομάδα, με την Μπαρτσελόνα να υποδέχεται κατά σειρά Παρτιζάν και Μπασκόνια, με τις δύο ομάδες να προσφέρουν περίπου 2-2,5 επιπλέον μονάδες ράνκινγκ στους αντίπαλους shooting guards.
Thomas Walkup (Ολυμπιακός) - 10
Την καλύτερη φετινή του εμφάνιση πραγματοποίησε ο γκαρντ του Ολυμπιακού στην εκτός έδρας νίκη των ερυθρολεύκων επί της Μπάγερν, με τον Αμερικανό να φτάνει τις 24 μονάδες PIR για 26.4 φαντασιακούς πόντους και την στατιστική του να είναι ...ταμάμ για το NBA Fantasy των κατηγοριών, καθώς σκόραρε 9 πόντους (2/3 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 2/2 βολές), μοίρασε 7 τελικές πάσες, έκανε 6 κλεψίματα, πήρε 3 ρημπάουντ και κέρδισε 4 φάουλ σε μια ιδιαίτερα πληθωρική παράσταση σε 27:36. Αυτό ήταν το τρίτο 20+ σκορ του Walkup φέτος, με τους μέσους όρους του, πρόσφατους και σεζόν να παραμένουν ψηλότερα της τρέχουσας τιμής του κι άρα με βάση και τη γενικότερη καλή κατάσταση στην οποία βρίσκεται, αποτελεί αν μη τι άλλο μια τίμια επιλογή για τη θέση. Το πρόγραμμα της διαβολοβδομάδας περιλαμβάνει αρχικά την Μακάμπι εκτός έδρας, με την ομάδα του λαού να ευνοεί κατά 2.29 μονάδες Index Rating τους αντίπαλους point guards, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί η Άλμπα εντός έδρας, με τους Βερολινέζους να είναι εξίσου φιλόξενοι στην αντιμετώπιση των αντίπαλων PGs με +2.05 ράνκινγκ.
Jaleen Smith (Άλμπα Βερολίνου) - 8
Δεν έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στην Μαδρίτη, μένοντας στο 7 ράνκινγκ και τους 6 πόντους (2/7 σουτ) σε 18,5 λεπτά συμμετοχής. Έτσι, ο γκαρντ της Άλμπα έσπασε το σερί των τριών διψήφιων σκορ που είχε, χωρίς πάντως αυτό να είναι το πιο ανησυχητικό στοιχείο στην περίπτωσή του, αφού έτσι κι αλλιώς μια εκτός έδρας αναμέτρηση με την Ρεάλ είναι λογικό να χαμηλώνει τον πήχη. Η επιστροφή του Maodo Lo (4 PIR σε 16:51) προσθέτει ένα επιπλέον στοιχείο ανταγωνισμού, ίσως το σημαντικότερο όλων, στην περιφέρεια των Γερμανών, η οποία μάλιστα φαίνεται να βρίθει λύσεων, ίσως και από ανάγκη, στο ξεκίνημα της σεζόν. Η παρουσία του Lo δεν μεταβάλλει το υποτιμημένο στάτους του Smith, ωστόσο είναι λογικό να μειώνει τις προσδοκίες για πιο συχνές υψηλές πτήσεις από τον Αμερικανό. Το πρόγραμμα της διαβολοβδομάδας πάντως δείχνει συνολικά ευνοϊκό για τον Smith, αφού αρχικά η Άλμπα υποδέχεται τον Ερυθρό Αστέρα, που προσφέρει 3.4 επιπλέον μονάδες PIR στους αντίπαλους shooting guards, ενώ ακολουθεί ο Ολυμπιακός εκτός έδρας, που για την ώρα δεν αλλοιώνει την επίδοση των παικτών της αντίστοιχης θέσης. Φυσικά, μπορείτε προηγουμένως να ρίξετε μια ματιά και στον
Maodo Lo στα 9,2 κρέντιτς.
Elijah Bryant (Εφές) - 7,6
Την καλύτερή του εκτελεστικά βραδιά πραγματοποίησε ο Αμερικανός στην εντός έδρας νίκη της Εφές επί της Μπαρτσελόνα, με τον Bryant να έχει 13 PIR, σκοράροντας 16 πόντους (4/5 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 2/3 βολές), με 5 ρημπάουντ σε 34 λεπτά συμμετοχής, μακράν την υψηλότερή του χρονική παρουσία σε ματς φέτος. Αυτή ήταν η τέταρτη συνεχόμενη επίδοση εύρους 9-14,3 για τον περιφερειακό της Εφές, του οποίου ο αντίστοιχος Last4 μέσος όρος ανέρχεται σε 12,33 και δείχνει να εμπεριέχει φαντασιακό ενδιαφέρον, με πειστικές ως επί των πλείστων στατιστικές γραμμές, ενώ ο παίκτης έχει αυξήσει την αξία του κατά 0,7 κρέντιτς στο συγκεκριμένο διάστημα. Η ιταλική διαβολοβδομάδα της Εφές περιλαμβάνει αγώνες στις έδρες των Μιλάνο και Βίρτους κατά σειρά, με τις δύο ομάδες πάντως να μην επηρεάζουν ιδιαίτερα την επίδοση των αντίπαλων shooting guards (-1 η Μιλάνο, +0,32 η Βίρτους).
Melih Mahmutoglu (Φενερμπαχτσέ) - 5,6
Τρίτο συνεχόμενο καλό παιχνίδι για τον σουτέρ της Φενέρ, που ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό με 10 Index Rating, έχοντας 9 πόντους με 3/5 τρίποντα σε 18:51, τον υψηλότερο φετινό του χρόνο, ενώ κόντρα στους πρασίνους πήρε και τα πρώτα φετινά του ρημπάουντ (3). Έτσι, χωρίς να αποτελεί κάποιο υπόδειγμα φαντασιακού παίκτη, ο Mahmutoglu δείχνει να έχει βρει ένα ρυθμό που παρουσιάζει και φαντασιακό ενδιαφέρον, δεδομένης της χαμηλής τιμής του, αφού και σε λιγοστό χρόνο συμμετοχής θα πάρει τα σουτ του κι αν ευστοχήσει, τότε θα "γράψει" καλά. Στα τελευταία τρία ματς εξάλλου έχει συνολικά 11/19 τρίποντα. Αυτή την εβδομάδα η Φενέρ έχει δύο δύσκολες εξόδους απέναντι σε Μονακό και Μιλάνο, με την ομάδα του Ομπράντοβιτς να περιορίζει κατά 6.44 μονάδες ράνκινγκ τους αντίπαλους SGs, ενώ οι Ιταλοί είναι πιο ...φιλόξενοι, κόβοντας μόνο 1 μονάδα για την ώρα.
Malte Delow (Άλμπα Βερολίνου) - 4,8
Δεύτερη συνεχόμενη πληθωρική και συνάμα αποδοτική εμφάνιση για τον Γερμανό γκαρντ, που αναδεικνύεται σε ένα υπολογίσιμο κομμάτι του rotation του Γκονζάλες στα τελευταία ματς. Στην εκτός έδρας ήττα από την Ρεάλ, ο Delow είχε 9 μονάδες PIR, σκοράροντας 6 πόντους με 3 ρημπάουντ, 3 ασσίστ και 2 κλεψίματα σε 19,5 λεπτά συμμετοχής, ενώ είχε προηγηθεί το 11 Index Rating απέναντι στην Μπάγερν σε 23 σχεδόν λεπτά πάνω στο παρκέ. Τα δύο αυτά σκορ του συνδυάζουν πολλές στατιστικές κατηγορίες (σε μικρό βέβαια βαθμό) κι έτσι δεν μπορούν να θεωρηθούν τυχαία κι ως εκ τούτου, ο παίκτης της Άλμπα τραβά την προσοχή μας για τη διαβολοβδομάδα ως μια εξαιρετικά προσιτή λύση που μπορεί να προσφέρει αγωνιστικά και οικονομικά. Στο πρώτο σκέλος της εβδομάδας, ο Delow αγωνίζεται απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα εντός έδρας, με την ομάδα του Ιβάνοβιτς να ευνοεί κατά 3.4 ράνκινγκ τους αντίπαλους SGs, ενώ ακολουθεί ο Ολυμπιακός εκτός έδρας, που για την ώρα δεν επηρεάζει το PIR της αντίστοιχης θέσης.
Forwards
Sasha Vezenkov (Ολυμπιακός) - 18,3
Δεν χρειάζονται πολλά να ειπωθούν για την εμφάνιση του φόργουορντ του Ολυμπιακού στην εκτός έδρας νίκη της ομάδας του επί της Μπάγερν, παρά μόνο η απλή παράθεση των στατιστικών του: 20 πόντοι (2/2 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 10/10 βολές), 13 ρημπάουντ, 4 ασσίστ, 8 κερδισμένα φάουλ, 1 κλέψιμο, 1 μπλοκ, κανένα λάθος, 30 λεπτά, 43 ράνκινγκ, 47,3 Fantasy Score και 94,6 φαντασιακοί πόντοι μέσω της θέσης του αρχηγού ήταν η στατιστική απεικόνιση των πεπραγμένων του παίκτη στο Μόναχο, ο οποίος σημείωσε την υψηλότερη φαντασιακή επίδοση των τελευταίων δύο σεζόν στο Fantasy. Φέτος μόνο δύο είναι οι 40+ επιδόσεις που έχουν σημειωθεί στο παιχνίδι και ο Vezenkov είναι ο κάτοχος και των δύο, σε μια πραγματικά καταπληκτική χρονιά που θυμίζει παίκτη άλλων εποχών! Η τιμή του εκτοξεύθηκε κατά 1,1 κρέντιτς στα 18,3 όμως όταν όλοι οι μέσοι όροι του τείνουν ή και ξεπερνούν το 30, τότε ακόμα και η υψηλότερη τιμή που έχουμε δει στο Fantasy του νέου gameplay μοιάζει λίγη. Δεν χρειάζεται καν να αναφερθούμε στα στατιστικά των αντιπάλων των ομάδων που ακολουθούν στο πρόγραμμα, απλά τον βάζετε αρχηγό και ξενοιάζετε.
Will Clyburn (Εφές) - 15,7
Η δεύτερη καλύτερη φετινή εμφάνιση του Αμερικανού προήλθε από ένα εξαιρετικό τέταρτο δεκάλεπτο απέναντι στην Μπαρτσελόνα, στο οποίο συνέβαλλε αποφασιστικά για την τρίτη νίκη της ομάδας του στη σεζόν. Ο φόργουορντ της Εφές σημείωσε τις 21 από τις 28 μονάδες ράνκινγκ του στο διάστημα αυτό, ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με 24 πόντους (5/8 δίποντα, 4/8 τρίποντα, 2/2 βολές), 6 ρημπάουντ και 5 κερδισμένα φάουλ σε 34:51 συμμετοχής, για την τρίτη σερί 20+ εμφάνισή του και έβδομη 19+ σε οχτώ αγωνιστικές, νούμερο αν μη τι άλλο εντυπωσιακό, που μαρτυρά και το ταβάνι του ακόμα και σε οικονομικούς όρους στο παιχνίδι, αφού ανεβαίνει σταθερά σε πολύ υψηλά στρώματα τιμών. Η διαβολοβδομάδα που ακολουθεί περιέχει δύο ιταλικές εκτός έδρας αναμετρήσεις για τον Clyburn, αρχικά με την Μιλάνο, που μειώνει ελαφρώς (-0,75) την επίδοση των αντίπαλων SFs, ενώ στη συνέχεια η Εφές αντιμετωπίζει την Βίρτους, με την ομάδα του Σκαριόλο να ευνοεί κατά 6.32 ράνκινγκ τους αντίπαλους SFs, στοιχείο που σχεδόν υπαγορεύει την απόκτηση του παίκτη, ή τουλάχιστον θα την υπαγόρευε, αν δεν υπήρχε αυτός ο υψηλός ανταγωνισμός των μεγάλων ονομάτων.
Luke Sikma (Άλμπα) - 13,6
Ο ηγέτης της Άλμπα έχασε την τελευταία αναμέτρηση με την Ρεάλ, επέστρεψε όμως άμεσα στην αγωνιστική δράση και μάλιστα με ένα ωραιότατο triple double στη γερμανική λίγκα, δείχνοντας ετοιμοπόλεμος για τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της διαβολοβδομάδας, απέναντι σε Ερυθρό Αστέρα εντός και Ολυμπιακό εκτός έδρας, με τις δύο ομάδες να είναι κόκκινες και στα στατιστικά των αντιπάλων, στη θέση των power forwards. Με τον Sikma όμως ισχύει, παραδόξως, έντονα ο παράγοντας της έδρας μέχρι στιγμής, καθώς σε τρία εντός έδρας ματς έως τώρα μετρά μέσους όρους 14,3 πόντων (11/17 δίποντα, 4/6 τρίποντα, 9/10 βολές στο σύνολο), 9,3 ρημπάουντ, 7,3 ασσίστ, 2,7 λαθών και 29,3 Index Rating σε 25:34, ενώ σε τέσσερα εκτός έδρας ματς έχει αντίστοιχα 5,3 πόντους (10/24 δίποντα, 0/10 τρίποντα, 1/6 βολές) 3,8 ρημπάουντ, 6,8 ασσίστ, 3,5 λάθη και μόλις 6,5 ράνκινγκ σε 25:57. Κάπως έτσι, η περίπτωσή του χρήζει ιδιαίτερης προσοχής για το πρώτο σκέλος της εβδομάδας, απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα στο Βερολίνο.
Gabriel Deck (Ρεάλ) - 11,6
Τη χειρότερη φετινή του εμφάνιση πραγματοποίησε ο Αργεντίνος στην εύκολη εντός έδρας επικράτηση της Ρεάλ επί της Άλμπα, μένοντας στις 4 μονάδες PIR, σκοράροντας 4 πόντους σε 17,5 λεπτά συμμετοχής, που αποτελούν επίσης τα season lows του στις αντίστοιχες κατηγορίες. Ο Ματέο είχε την ευκαιρία να ανοίξει περισσότερο το rotation κι έτσι ο Deck έμεινε στα ρηχά, χάνοντας 0,4 κρέντιτς από την αξία του, ωστόσο και οι δύο προηγούμενες εμφανίσεις του φόργουορντ της Ρεάλ (από 13 ράνκινγκ έκαστη) δεν ήταν αυτές που θα δικαίωναν την επιλογή του στα 12 τότε κρέντιτς. Είναι πολύ πιθανό βέβαια να τον δούμε να ανακάμπτει σε ένα ή και στα δύο από τα παιχνίδια της διαβολοβδομάδας που ακολουθεί, με τους Μαδριλένους να αντιμετωπίζουν αρχικά την Βαλένθια που ευνοεί κατά 2.85 ράνκινγκ τους αντίπαλους SFs (κόβει 0,8 από τους PFs) εκτός έδρας και στη συνέχεια την Παρτιζάν εντός έδρας, με την ομάδα του Ομπράντοβιτς να είναι αρκετά πράσινη και στις δύο θέσεις των φόργουορντ (+1.27 SFs, +2.78 PFs).
Mateusz Ponitka (Παναθηναϊκός) - 11,3
Χειρότερη φετινή εμφάνιση και για τον Πολωνό, μετά μάλιστα από τέσσερις επιδόσεις εύρους 17-26, στην εκτός έδρας ήττα του Παναθηναϊκού από την Φενερμπαχτσέ, με τον Ponitka να μένει στις 5 μονάδες ράνκινγκ, έχοντας 7 πόντους σε 22:53. Η χαμηλή του παραγωγικότητα και το μόνο 1 κερδισμένο φάουλ που τον οδήγησε σε 2 ελεύθερες βολές (και τα δύο season lows) ήταν ένας από τους λόγους που έμεινε στα χαμηλά, κάτι όμως που δεν αποτελεί και τη μεγαλύτερη έκπληξη απέναντι σε μια από τις πιο αποτελεσματικές άμυνες της διοργάνωσης ως τώρα, ενώ και η παρουσία του Bacon τον επηρεάζει, έστω κι έμμεσα, τόσο στη δημιουργία όσο και στην εκτέλεση. Ο Ponitka θα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στα διψήφια σκορ αυτή την εβδομάδα, αρχικά κόντρα στην Βίρτους που επιτρέπει επιπλέον 6.32 μονάδες Index Rating στους αντίπαλους small forwards και στη συνέχεια απέναντι στην Βιλερμπάν, με την ομάδα του Πάρκερ να είναι κι αυτή πράσινη με 1.18 μονάδες επιπλέον PIR στους παίκτες της ίδιας θέσης, ενώ και τα δύο ματς διεξάγονται στο ΟΑΚΑ.
Derrick Williams (Παναθηναϊκός) - 10,9
Παρέμεινε σε διψήφια επίπεδα, χωρίς βέβαια να κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στην εκτός έδρας ήττα του Παναθηναϊκού από την Φενερμπαχτσέ με 107-77, με τον Williams να σημειώνει 11 PIR, καθώς πέτυχε 10 πόντους (3/10 σουτ) και μάζεψε 4 ρημπάουντ σε 29,5 λεπτά. Αυτό ήταν το πέμπτο συνεχόμενο 9+ σκορ για τον Αμερικανό και μάλιστα το season high του σε εκτός έδρας αγώνα, με τη φαντασιακή του ισχύ να αποτυπώνεται με πολύ πιο σαφή τρόπο στα ματς που διεξάγονται στο ΟΑΚΑ, όπου έχουν πραγματοποιηθεί και οι τέσσερις καλύτερες εμφανίσεις του φέτος. Ο μέσος όρος ράνκινγκ του φόργουορντ του Παναθηναϊκού στα εντός έδρας παιχνίδια είναι 19,8, ενώ εκτός έδρας πέφτει στο 6,8 κι αυτή η ειδοποιός διαφορά είναι ο λόγος που παραμένει στη λίστα μας, όπως και στη δική σας, για τα δύο ματς που ακολουθούν για τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, απέναντι σε Βίρτους και Βιλερμπάν, με τους Ιταλούς πάντως να μειώνουν κατά 2.1 μονάδες ράνκινγκ την επίδοση των αντίπαλων PFs και τους Γάλλους κατά 0,73.
Dzanan Musa (Ρεάλ) - 10,6
Μέσα στο γνωστό εύρος σκορ, αλλά με λιγότερο από το συνηθισμένο χρόνο συμμετοχής ήταν η φαντασιακή παρουσία του Βόσνιου στην άνετη εντός έδρας νίκη της Ρεάλ επί της Άλμπα, σημειώνοντας 11 μονάδες Index Rating, με 10 πόντους, 3 ρημπάουντ και 5 ασσίστ σε 15:04 συμμετοχής. Αυτή ήταν η πέμπτη επίδοση του Musa σε εύρος 11-17, έχοντας στο ιστορικό του δύο μονοψήφιες, αλλά και το εντυπωσιακό 31 Index Rating μέσα στο Μιλάνο, επομένως δεν άλλαξαν και πολλά για το στάτους του ενόψει της διαβολοβδομάδας που ακολουθεί. Αυτή πάντως δείχνει να έχει ευνοϊκούς αντιπάλους, καθώς η Ρεάλ αντιμετωπίζει αρχικά την Βαλένθια εκτός έδρας, με τις Νυχτερίδες να αυξάνουν κατά 1.32 PIR την επίδοση των αντίπαλων shooting guards, ενώ στη συνέχεια οι Μαδριλένοι υποδέχονται την Παρτιζάν, με τους Σέρβους να επιτρέπουν 2.44 επιπλέον PIR στην επίδοση των αντίπαλων της αντίστοιχης θέσης και κάπως έτσι, ο Musa παραμένει, έστω και κάπως ξεθωριασμένα, στο φαντασιακό κάδρο, μέχρι νεοτέρας.
Dwayne Bacon (Παναθηναϊκός) - 10,2
Σε παράσταση για έναν ρόλο εξελίσσονται τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού, τουλάχιστον στο χρονικό διάστημα που βρίσκεται στο παρκέ ο Bacon, ο οποίος μονοπωλεί τις επιθετικές προσπάθειες, γεγονός που ζημιώνει τους συμπαίκτες του και τους πράσινους συνολικά από τη μια, ωφελεί όμως τους μάνατζερ του Fantasy από την άλλη, καθώς ο Bacon έχει την ικανότητα να συγκεντρώνει ράνκινγκ. Στη συντριβή από την Φενέρ, το νέο απόκτημα του Παναθηναϊκού έφτασε στο 19 Index Rating έχοντας 20 πόντους (2/6 δίποντα, 2/6 τρίποντα, 10/12 βολές), με 5 ρημπάουντ και 6 κερδισμένα φάουλ σε 30:11, συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία στα ράνκινγκς (8 και 17 τα προηγούμενα) και στο χρηματιστήριο του παιχνιδιού, με την τιμή των 10,2 κρέντιτς να είναι αν μη τι άλλο ελκυστική με βάση την εικόνα του στον αγωνιστικό χώρο. Το πρόγραμμα μάλιστα δείχνει αρκετά βατό αυτή την αγωνιστική απέναντι σε Βίρτους και Βιλερμπάν στο ΟΑΚΑ, με τους Ιταλούς να επιτρέπουν επιπλέον 6.32 μονάδες Index Rating στους αντίπαλους small forwards και την ομάδα του Πάρκερ να ...συνεχίζει με +1,18, επομένως, ο Αμερικανός παραμένει στα hot ονόματα της αγοράς.
David Lighty (Βιλερμπάν) - 9,4
Αξιοποιώντας και τις απουσίες των De Colo και Matthews, ο έμπειρος Αμερικανός ήταν από τους διακριθέντες της ομάδας του στην εκτός έδρας ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα, καθώς σημείωσε 14 ράνκινγκ, πετυχαίνοντας 16 πόντους και φθείροντας με 7 φάουλ τους αντιπάλους του σε 32:20. Ο υψηλός χρόνος συμμετοχής προϋπήρχε (27,5 λεπτά μ.ο.) και παρότι δεν έχει σημειώσει τα πολύ μεγάλα σκορ (πλην του 25 PIR μέσα στην Βίρτους), ο Lighty έχει μια συνολικά θετική παρουσία, με έξι επιδόσεις 9+ στις πρώτες αγωνιστικές της σεζόν, στοιχείο που αν μη τι άλλο συνάδει και με την τρέχουσα τιμή του. Μπορεί να μην σας απογειώσει οικονομικά, δύσκολα όμως θα σας πληγώσει επίσης, ενώ με την εμπειρία του μπορεί σταδιακά να βρεθεί και λιγάκι ψηλότερα μέσα στη χρονιά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αναμετρήσεις με την Μπάγερν εντός και τον Παναθηναϊκό εκτός έδρας, με τους Βαυαρούς να είναι κόκκινοι (-1,28) στους αντίπαλους SGs και ελαφρώς πράσινοι στους SFs (+0,42) και την ομάδα του Ράντονιτς να προσφέρει 1 επιπλέον μονάδα ράνκινγκ στους αντίπαλους SFs, δίχως να επηρεάζει συνολικά την εικόνα των αντίπαλων SGs.
Rolands Smits (Ζαλγκίρις) - 9,3
Ανέκαμψε άμεσα από τη μοναδική φετινή του παραφωνία (-2 με την Βιλερμπάν) και ισοφάρισε τη season high του επίδοση των 17 μονάδων ράνκινγκ και 18,7 πόντων στο Fantasy, πετυχαίνοντας double double με 10 πόντους και 10 ρημπάουντ, ενώ έφθειρε τους αντιπάλους του και με 4 φάουλ σε 30 λεπτά συμμετοχής, στην σπουδαία νίκη της Ζαλγκίρις επί της Μιλάνο. Αυτό ήταν το έβδομο 9+ σκορ του Λετονού στις οχτώ πρώτες αγωνιστικές και είναι μάλλον δεδομένο πλέον ότι έχουμε μια αξιόλογη περίπτωση ψηλού στα μεσαία πια στρώματα τιμών της θέσης των φόργουορντ στο παιχνίδι, που μπορεί να αποδώσει λίγο καλύτερα της τιμής του σε σταθερή βάση. Αυτή την εβδομάδα ο Smits θα αναμετρηθεί με τους ψηλούς της Μπασκόνια και της Βαλένθια εκτός έδρας, με τους Βάσκους να είναι πράσινοι στο 4 με +0,8 PIR και τις νυχτερίδες να κόβουν με τη σειρά τους επίσης 0,8 PIR από τους αντίπαλους power forwards. Στη θέση 5 ωστόσο και οι δύο ομάδες είναι σαφώς πιο ...φιλόξενες.
Nigel Hayes-Davis (Φενερμπαχτσέ) - 9,2
Πραγματοποιώντας την καλύτερή του εμφάνιση μέσα στη σεζόν και με Last3 στο 15,87, ο Αμερικανός επανήρθε δειλά δειλά στο φαντασιακό προσκήνιο, εκμεταλλευόμενος και τον υψηλό χρόνο συμμετοχής εν τη απουσία του Bjelica. Στην εντός έδρας επικράτηση επί του Παναθηναϊκού, ο φόργουορντ της Φενερμπαχτσέ έφτασε μέχρι το 21 ράνκινγκ και το 23.1 σκορ στο παιχνίδι, πετυχαίνοντας 16 πόντους (4/5 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 2/3 βολές) και φθείροντας με 7 φάουλ τους αντιπάλους του σε 29,5 λεπτά, για το πέμπτο διψήφιο σκορ του στη σεζόν. Μπορεί ο πήχης να μην είναι ιδιαίτερα υψηλός, αλλά με φαντασιακό μέσο όρο που τείνει στο 13, μια τιμή στα 9,2 κρέντιτς δεν δείχνει άσχημη. Εξάλλου, το πρόγραμμα της διαβολοβδομάδας δείχνει ευνοϊκό για τον Hayes-Davis, αφού τόσο η Μονακό, όσο και η Μιλάνο που θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας, αυξάνουν κατά 3,12 και κατά 1,03 PIR αντίστοιχα την επίδοση των αντίπαλων power forwards.
Edgaras Ulanovas (Ζαλγκίρις) - 8,5
Στα ρηχά έμεινε αυτή τη φορά εντός έδρας ο Λιθουανός, σημειώνοντας τη δεύτερη χαμηλότερη φετινή του επίδοση με το 4 Index Rating που σημείωσε στην εντός έδρας επικράτηση της Ζαλγκίρις επί της Μιλάνο με 71-62, σκοράροντας 5 πόντους (1/1 δίποντο, 0/3 τρίποντα, 3/4 βολές) και κερδίζοντας 4 φάουλ σε 26:24, ενώ αυτή ήταν η πρώτη φορά που δεν πήρε ούτε ένα από τα 76 ρημπάουντ του αγώνα. Η παραφωνία αυτή βέβαια δεν αλλάζει επ' ουδενί το στάτους του Ulanovas στο παιχνίδι, παραμένοντας μια από τις πλέον υποτιμημένες περιπτώσεις στην αγορά, ενώ ο παράγοντας "έδρας" έχει αρχίσει να αμβλύνεται σχετικά, μετά και τις τελευταίες δύο του εμφανίσεις. Η διαβολοβδομάδα περιλαμβάνει δύο εκτός έδρας ισπανικές αναμετρήσεις για την Ζαλγκίρις, αρχικά με την Μπασκόνια, που δεν επηρεάζει επί της ουσίας την επίδοση των αντίπαλων small forwards (+0,14), ενώ ακολουθεί η Βαλένθια, που τους προσφέρει επιπλέον 2.85 Index Rating. Παραμένει σταθερά λοιπόν, στην ομάδα σας.
Luka Mitrovic (Ερυθρός Αστέρας) - 8
Παρότι ξεκίνησε ως τρίτος στο rotation στη θέση του σέντερ από τον Ivanovic, εντούτοις ήταν αυτός που έκανε περισσότερο αισθητή την παρουσία του στην αγχωτική εντός έδρας νίκη του Ερυθρού Αστέρα επί της Βιλερμπάν με 71-67, σημειώνοντας 15 Index Rating, έχοντας 8 πόντους (2/4 δίποντα, 4/6 βολές), 8 ρημπάουντ και 8 κερδισμένα φάουλ σε 20:49, επιστρέφοντας έτσι δυναμικά στην ενεργό δράση, μετά από απουσία δύο αγωνιστικών. Η υποχώρηση από το Νο. 1 στο Νο. 3 των σέντερ της ομάδας, σε χρονική σειρά τουλάχιστον, αποτελεί βέβαια ένα ζήτημα για την περίπτωσή του, σημασία όμως έχει ποιος τελειώνει τα ματς και σε τέτοια αγωνιστική κατάσταση που βρίσκεται ο Σέρβος, δύσκολα μπορεί να παραμεριστεί σε βαθμό τέτοιο που να χάσει το φαντασιακό του ενδιαφέρον. Αυτή την εβδομάδα ο Mitrovic τίθεται αντιμέτωπος αρχικά με την Άλμπα εκτός, που κόβει 3 μονάδες ράνκινγκ από τους αντίπαλους σέντερ, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί η Μακάμπι εντός, που με τη σειρά της προσφέρει 2,35 επιπλέον PIR στους παίκτες της αντίστοιχης θέσης και κάπως έτσι υποδεικνύεται και το κατάλληλο timing διαχείρισης του ψηλού του Ερυθρού Αστέρα.
Roman Sorkin (Μακάμπι) - 6,2
Εντυπωσιακή και κυρίαρχη παρουσία από τον Ισραηλινό στην επιστροφή του στην αγωνιστική δράση, σημειώνοντας season high 19 μονάδων στο σύστημα αξιολόγησης στην εκτός έδρας ήττα της Μακάμπι από την Παρτιζάν με 96-88, έχοντας 10 πόντους (5/6 δίποντα), με 4 ρημπάουντ, 3 ασσίστ, 2 μπλοκ και 3 κερδισμένα φάουλ σε 25:40 συμμετοχής, μακράν τον υψηλότερο χρόνο που έχει λάβει φέτος. Οι δύο προηγούμενοι άσσοι του Sorkin σχεδόν τον έθεσαν εκτός Fantasy, ευτυχώς όμως ο ψηλός της Μακάμπι επανήρθε άμεσα και απέδειξε ότι δεν μπορεί να τον υποτιμήσει κανείς, τουλάχιστον όσο παίρνει σεβαστό χρόνο συμμετοχής. Ακόμα όμως κι αν αυτός δεν είναι ο κανόνας στη συνέχεια, στα 6,2 κρέντιτς φαίνεται πως αποτελεί εξαιρετική επιλογή, ανεξαρτήτως της όποιας (στατιστικής ή χρονικής) αστάθειας μπορεί να παρουσιάσει και κάπως έτσι μπορείτε να τον επαναφέρετε στο ρόστερ σας. Αυτή την εβδομάδα ο Sorkin αντιμετωπίζει αρχικά τον Ολυμπιακό εντός, που κόβει πολύ κυρίως στη θέση 5, ενώ στη συνέχεια θα τεθεί αντιμέτωπος με την frontline του Αστέρα στο Βελιγράδι, που δεν αποτελεί τόσο αποτρεπτικό αντίπαλο ώστε να προβληματιστείτε για την αγορά του.
Daniel Diez (Μπασκόνια) - 5,6
Ο Ισπανός φόργουορντ αποτέλεσε κομβικό κομμάτι της ανταγωνιστικής εικόνας της Μπασκόνια, στην εκτός έδρας ήττα της από την Μονακό με 79-74, μένοντας στο παρκέ για 26:10, διάστημα στο οποίο σκόραρε 12 πόντους, μάζεψε 5 ρημπάουντ, έκλεψε 3 φορές την μπάλα και συγκέντρωσε 16 μονάδες ράνκινγκ, για το δεύτερο διψήφιο σκορ του. Είχε προηγηθεί το 10 PIR μέσα στον Παναθηναϊκό σε 16:21 και αυτά τα δύο παιχνίδια είναι οι μοναδικές αξιόλογες φετινές εμφανίσεις του Diez, που πάντως δείχνει ικανός να προσφέρει, όταν πατά για περισσότερη ώρα στο παρκέ (οι προηγούμενες εμφανίσεις του ήταν τυπικές και από χρονική πλευρά). Έτσι, ίσως έρχεται να προστεθεί μια σύντομη μεν, ελπιδοφόρα δε, φθηνή περίπτωση για τη θέση, με τη διαβολοβδομάδα να περιλαμβάνει δύο εκ δια μέτρου αντίθετες δοκιμασίες για τον Ισπανό. Αρχικά η Μπασκόνια υποδέχεται την Ζαλγκίρις, που προσφέρει 1,96 επιπλέον Index Rating στους αντίπαλους small forwards, ενώ ακολουθεί η Μπαρτσελόνα εκτός έδρας, που με τη σειρά της κόβει ...επίσης 1,96 ράνκινγκ στην αντίστοιχη θέση.
Centers
Mathias Lessort (Παρτιζάν) - 14,6
Άλλη μια σπουδαία παράσταση για τον Γάλλο στην εντός έδρας επικράτηση της Παρτιζάν επί της Μακάμπι με 96-88, φτάνοντας τις 27 μονάδες ράνκινγκ για 29.7 φαντασιακούς πόντους, πετυχαίνοντας 16 πόντους (6/9 δίποντα, 4/4 βολές), μαζί με 8 ρημπάουντ, ενώ παράλληλα μοίρασε 4 τελικές πάσες και κέρδισε 5 φάουλ σε 33,5 λεπτά συμμετοχής. Τα φετινά νούμερα του Lessort είναι πραγματικά εκπληκτικά, απέχοντας μάλιστα 4 και πλέον μονάδες στο φαντασιακό μέσο όρο σεζόν από το δεύτερο καλύτερο σέντερ του παιχνιδιού, ενώ η τιμή του με τα συνεχόμενα level ups έχει αυξηθεί κατά 3 κρέντιτς από την αρχή της σεζόν. Ένα σημείο ωστόσο που θα πρέπει να προσέξετε είναι η επιστροφή του Alen Smailagic για την Παρτιζάν, που προϊόντος του χρόνου αναμένεται να μπει πιο ενεργά στο rotation και να επιτρέψει στο συμπαίκτη του να ...ξεκουραστεί και λίγο, καθώς αγωνίζεται πάνω από 34 λεπτά σε κάθε ματς. Ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα ακολουθεί για τον Γάλλο αυτή την εβδομάδα, καθώς η Παρτιζάν ταξιδεύει σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη για να αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα και την Ρεάλ, με τις δύο ισπανικές ομάδες να είναι κατακόκκινες στη θέση 5, κόβοντας από τους αντίπαλους παίκτες πάνω από 4 μονάδες ράνκινγκ. Με βάση τους μέσους όρους βέβαια, αυτή είναι και η απόσταση του Lessort από τον επόμενο καλύτερο σέντερ...
Johnathan Motley (Φενερμπαχτσέ) - 14,5
Τα γρήγορα φάουλ στα οποία υπέπεσε και μάλιστα μόλις είχε αρχίσει να βρίσκει ρυθμό, δεν του επέτρεψαν να μείνει παραπάνω από 13:22 στο παρκέ στην άνετη εντός έδρας νίκη της Φενερμπαχτσέ επί του Παναθηναϊκού με 107-77, ενώ και η ίδια η εξέλιξη του αγώνα δεν δημιούργησε την ανάγκη να ξαναπεράσει στο ματς, με τον ρούκι να μένει στο 9 Index Rating, έχοντας 10 πόντους με 5/6 δίποντα και 3 ρημπάουντ στο διάστημα που αγωνίστηκε. Η επίδοση αυτή είναι λογικό να απογοήτευσε τους παίκτες που τον είχαν στη διάθεσή τους, δείτε το όμως ως μια απλά κακή παρένθεση που έτυχε, μετά από δύο εξαιρετικές παραστάσεις του Αμερικανού. Η πτώση της τιμής του κατά 0,4 κρέντιτς μάλιστα κάνει τον σέντερ της Φενέρ πιο ελκυστικό σε όσους τον στοχεύουν το τελευταίο διάστημα. Η Φενέρ έχει δύο δύσκολες εκτός έδρας αναμετρήσεις αυτή την εβδομάδα, αρχικά με την Μονακό, που δεν αλλοιώνει το ράνκινγκ των αντίπαλων σέντερ και στη συνέχεια με την Μιλάνο, που κόβει 1,7 PIR στη θέση του Motley. Όσο βέβαια αυτός παίρνει μπόλικο χρόνο, η ανταπόδοση για την ομάδα σας φαίνεται να είναι λίγο πολύ δεδομένη.
Georgios Papagiannis (Παναθηναϊκός) - 11,4
Δεν κατάφερε και πολλά στην εκτός έδρας ήττα του Παναθηναϊκού από την Φενερμπαχτσέ, παραμένοντας πάντως διψήφιος με 13 μονάδες Index Rating, χάρη στους 12 πόντους (5/8 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 2/2 βολές) και τα 4 ρημπάουντ σε 24,5 λεπτά. Αυτό ήταν το τέταρτο σερί διψήφιο σκορ για τον Έλληνα σέντερ, το οποίο μπορεί να μην ενθουσίασε, αλλά δεδομένων των συνθηκών του αγώνα, δεν μπορεί να θεωρηθεί απαραίτητα και πισωγύρισμα για το μομέντουμ που είχε αρχίσει να χτίζει ο σέντερ των πρασίνων τις αμέσως προηγούμενες αγωνιστικές. Με δυο εντός έδρας αναμετρήσεις να ακολουθούν, τα 11,4 κρέντιτς μοιάζουν ελκυστικά ενόψει αρχικά της Βίρτους, που προσφέρει επιπλέον 2.52 ράνκινγκ στους αντίπαλους σέντερ κι εν συνεχεία κόντρα στην Βιλερμπάν, με τους Γάλλους να είναι οριακά κόκκινοι στη θέση των Cs περιορίζοντάς τους κατά 0.17 ράνκινγκ.
Vincent Poirier (Ρεάλ) - 10,2
Την κορυφαία του φετινή επίδοση σημείωσε ο Γάλλος στην εύκολη εντός έδρας επικράτηση της Ρεάλ επί της Άλμπα, φτάνοντας στο 28 ράνκινγκ και τους 30.8 πόντους στο Fantasy, καθώς σκόραρε 19 πόντους (7/9 δίποντα, 5/5 βολές), πήρε 7 ρημπάουντ και έκανε 3 τάπες σε 23,5 λεπτά συμμετοχής. Αυτό μάλιστα ήταν το δεύτερο συνεχόμενο season high του σέντερ των Μαδριλένων, αφού είχε προηγηθεί το 17 PIR με την Εφές, ενώ από την 1η μέχρι την 6η αγωνιστική είχε μια άκρως απογοητευτική εικόνα με ράνκινγκς εύρους 0-4. Ο Poirier έχει δείξει ικανός περιστασιακά να πρωταγωνιστήσει με τις επιδόσεις του, κυρίως όταν υπάρχει κάποιο ...κενό στη βασίλισσα (είτε από Tavares είτε από άλλον παίκτη) και η τιμή του δεν μπορεί να θεωρηθεί άσχημη, αν σκεφτεί κανείς ότι την περσινή σεζόν έπαιζε σε υψηλότερα επίπεδα, περίπου 2 κρέντιτς πάνω. Το πρόγραμμα μάλιστα μοιάζει ευνοϊκό για τον Γάλλο, αφού η Ρεάλ αντιμετωπίζει αρχικά την Βαλένθια εκτός, με τις Νυχτερίδες να είναι πράσινες στη θέση των Cs προσφέροντάς τους επιπλέον 3.36 μονάδες ράνκινγκ, ενώ στη συνέχεια η ομάδα του Ματέο υποδέχεται την Παρτιζάν, η οποία με τη σειρά της επιτρέπει επιπλέον 1.73 PIR στην αντίστοιχη θέση.
Youssoupha Fall (Βιλερμπάν) - 10
Άλλη μια μέτρια παρουσία για τον Σενεγαλέζο στην εκτός έδρας ήττα της Βιλερμπάν από τον Ερυθρό Αστέρα, μένοντας στο 12 PIR, με 8 πόντους, 5 ρημπάουντ και 4 κερδισμένα φάουλ σε 20:25, ενώ αυτή τη φορά υπέπεσε σε μόνο 2, που αποτελούν και το season low του, μαρτυρώντας ότι απλά προτιμήθηκε να μην παίξει παραπάνω, από τον Πάρκερ. Ο Fall δείχνει να έχει κολλήσει στα 10 κρέντιτς εδώ και δύο αγωνιστικές και όσο δεν κάνει το βήμα παραπάνω είναι λογικό οι μετοχές του στο παιχνίδι να πέφτουν, παρόλο που είναι ίσως ο τελευταίος παίκτης που θα σας κάνει ζημιά (σ' αυτά τα στρώματα τιμών τουλάχιστον). Στο πρώτο σκέλος της διαβολοβδομάδας, η Βιλερμπάν υποδέχεται την Μπάγερν, με τους Γερμανούς να κόβουν 1.13 μονάδες Index Rating από τους αντίπαλους center, ενώ στο δεύτερο σκέλος οι Γάλλοι θα αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, με την ελληνική ομάδα να αυξάνει κατά 0.49 μονάδες Index Rating την επίδοση των αντίπαλων centers. Η παρουσία των δημιουργικών γκαρντ της ομάδας (De Colo) ίσως χρειαστεί για να επανέλθει σε κάποιο μεγάλο σκορ.
Matthew Costello (Μπασκόνια) - 9,3
Τη δεύτερη καλύτερή του φετινή εμφάνιση πραγματοποίησε ο ψηλός της Μπασκόνια στην εκτός έδρας ήττα από την Μονακό, σημειώνοντας 18 Index Rating, χάρη στους 12 πόντους (3/7 σουτ, 4/5 βολές), τα 9 ρημπάουντ (τα 5 επιθετικά) και τα 5 κερδισμένα φάουλ σε 21:20. Το δείγμα αυτό βέβαια δεν αρκεί για να εμπιστευθείτε τόσο εύκολα τον Αμερικανό, δεδομένης της εξαιρετικής αστάθειας που παρουσιάζει, αφού τα σκορ του εναλλάσσονται ανάμεσα σε 6 (που έχει σημειώσει τρεις φορές ήδη φέτος) και σε κάποιο μικρότερο ή μεγαλύτερο διψήφιο νούμερο. Έτσι, ακόμα κι αν για την ώρα η παρουσία του Kotsar τον επισκιάζει, ο Costello θα μπορούσε να αποτελεί μια risky επιλογή σας για τις αγωνιστικές που αγωνίζεται στο Turn 1, στοχεύοντας σε μια καλή του βραδιά, αφού αντικειμενικά η τιμή του μόνο άσχημη δεν είναι. Αυτή την εβδομάδα η Μπασκόνια υποδέχεται αρχικά την Ζαλγκίρις, που είναι ελαφρώς πράσινη στους σέντερ (+0,42), ενώ στη συνέχεια θα τεθεί αντιμέτωπη με την Μπαρτσελόνα εκτός, ομάδα που δεν είναι και ο πιο φιλόξενος αντίπαλος για τους σέντερ (-4,53).
Alen Smailagic (Παρτιζάν) - 9,1
Ντεμπούτο για το νεαρό Σέρβο στη διοργάνωση, που μπορεί να πήρε ελάχιστο χρόνο στην αναμέτρηση με την Παρτιζάν, ωστόσο κατάφερε και με το παραπάνω να κάνει αισθητή την παρουσία του στο ζωγραφιστό, έχοντας 4/4 δίποντα και 1/1 βολή για 9 πόντους σε 4:44 συμμετοχής, αθροίζοντας 11 μονάδες ράνκινγκ. Ο Smailagic είναι παίκτης που έχει φαντασιακή υπόσταση, αν και σίγουρα θα χρειαστεί κάποιο χρόνο προσαρμογής, ενώ η κατάσταση του Lessort που προηγείται στο rotation είναι λογικό να χαμηλώνει τον πήχη. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα τα πάει στις δύσκολες αποστολές μέσα σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ που κόβουν 4 και πλέον μονάδες ράνκινγκ από τους αντιπάλους σέντερ, ώστε να "ζυγίσουμε" την ενδιαφέρουσα κατά τ' άλλα περίπτωσή του καλύτερα.
Johannes Thiemann (Άλμπα Βερολίνου) - 7,4
Άλλη μια ...τίμια εμφάνιση από τον Thiemann στην εκτός έδρας ήττα της Άλμπα από την Ρεάλ, με τον Γερμανός να σημειώνει 11 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης, καθώς πέτυχε 10 πόντους σε 20,5 λεπτά συμμετοχής. Αυτό ήταν το τέταρτο ράνκινγκ εύρους 9-13 για τον Γερμανό σε πέντε αγωνιστικές, παρουσιάζοντας έτσι μια σχετική σταθερότητα μετά την επιστροφή του από τον τραυματισμό. Η έφεσή του να κερδίζει φάουλ (3,6) είναι ένα μικρό μαξιλαράκι ασφαλείας που σας επιτρέπει να τον εξετάσετε προσεκτικότερα, ειδικά στην αρκετά προσιτή τιμή την οποία βρίσκεται (χρειάζονται εξάλλου τα ίδια κρέντιτς για να αποκτήσετε τον ασταθή Koumadje). Το πρόγραμμα της διαβολοβδομάδας περιλαμβάνει αρχικά παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα εντός, με τους ερυθρόλευκους να αυξάνουν κατά 1.13 Index Rating την επίδοση των αντίπαλων centers, ωστόσο η συνέχεια κρύβει μεγαλύτερη δυσκολία, καθώς η Άλμπα ταξιδεύει στον Πειραιά για να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό, ομάδα που κόβει 3,23 μονάδες ράνκινγκ στην ίδια θέση.
Ognjen Kuzmic (Ερυθρός Αστέρας) - 6
Ξεκίνησε βασικός, ίσως και λόγω Youssoupha Fall, αλλά τελικά η συμμετοχή του περιορίστηκε σε 11,5 μόνο λεπτά, στην εντός έδρας επικράτηση του Ερυθρού Αστέρα επί της Βιλερμπάν, σημειώνοντας 4 μονάδες PIR, με 4 πόντους (2/2 δίποντα) και 1 ρημπάουντ. O Mitrovic ήταν αυτός που έκλεψε για μία ακόμα φορά την παράσταση, αλλά η ενεργοποίηση του γίγαντα των Σέρβων είναι ένα θετικό νέο που μπορεί να προσφέρει μια τυπική, στη χειρότερη περίπτωση, λύση στα φθηνότερα στρώματα τιμών της θέσης των σέντερ. Αυτή την εβδομάδα ο Αστέρας ταξιδεύει αρχικά στο Βερολίνο για να αντιμετωπίσει την Άλμπα που κόβει 3 μονάδες ράνκινγκ από τους αντίπαλους σέντερ, με την παρουσία του Koumadje πάντως να ευνοεί ξανά κι αυτή του Kuzmic στο παρκέ, ενώ στη συνέχεια οι Σέρβοι υποδέχονται την Μακάμπι στο γήπεδό τους, με την ομάδα του λαού να ευνοεί κατά 2.35 μονάδες Index Rating τους αντίπαλους centers, επομένως, ο ψηλός του Αστέρα θα μπορούσε να αποτελέσει μια έκτακτη λύση, αν σας βοηθά στο γενικότερο πλάνο σας.
Devotion.