We feel devotion
DataCenter
NBA ANALYSIS
Western Conference: Η μάχη για τα Playoffs!
Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ σας παρουσιάζει όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη μάχη στην Άγρια Δύση.
Επιμέλεια: Άρης Στούμπος | stoumbos@basketstories.net
Δημοσιεύτηκε: 20/02/2017 23:19
Το ιστορικό (από πολλές απόψεις) 66ο All-Star Game είναι πλέον παρελθόν και οι ομάδες έχουν ακόμα τρεις μέρες ξεκούρασης πριν ριχτούν και πάλι στην μάχη για την τελική ευθεία της Regular Season, για τον άτυπο δεύτερο γύρο της σεζόν.

Εν τω μεταξύ, η πρώτη «βόμβα» έσκασε ήδη με την μετακίνηση του DeMarcus Cousins από το Σακραμέντο στη Νέα Ορλεάνη και με αρκετούς παίκτες να βρίσκονται στο «σφυρί», οι GMs των ομάδων έχουν μπόλικη δουλειά να ρίξουν ως και την Πέμπτη 23/02 που λήγει η διορία των ανταλλαγών.

Με αυτά και με αυτά λοιπόν, και αφού ήδη έχουμε αναλύσει τα της Ανατολής πάμε να δούμε πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην, μόνιμα τα τελευταία χρόνια, πιο ανταγωνιστική Δυτική Περιφέρεια.

Η κορυφή



Τρεις ομάδες έχουν ξεχωρίσει έως τώρα και λογίζονται ως δεδομένες, όχι μόνο για την είσοδό τους στην postseason αλλά και για να μπουν σε αυτή με πλεονέκτημα έδρας, τουλάχιστον στην πρώτη φάση.

Golden State Warriors 47-9
Οι περυσινοί φιναλίστ και προπέρσινοι πρωταθλητές του ΝΒΑ, τρέχουν για ακόμα μια χρόνια το καλύτερο ρεκόρ σε όλη τη λίγκα, καθώς έχουν χάσει μόλις 9 (όσους όμως πέρυσι σε ολόκληρη την κανονική διάρκεια) από τους 56 αγώνες τους. Η καλοκαιρινή προσθήκη του Kevin Durant (25.8 πόντοι, 8.3 ριμπάουντ, 4.9 ασίστ, 1.7 τάπες) τους έχει απογειώσει, ενώ η All-Star τριάδα Curry (24.7 πόντοι, 4.3 ριμπάουντ, 6.4 ασίστ, 4 τρίποντα) – Thompson (22.1 πόντοι, 3.8 ριμπάουντ και 3.4 τρίποντα) – Green (10.2 πόντοι, 8.2 ριμπάουντ, 7.3 ασίστ, 2.1 κλεψίματα, 1.5 τάπες, έχοντας μάλιστα το πρώτο triple-double στην ιστορία χωρίς πόντους πριν δέκα μέρες!) συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε πέρυσι. Η αλήθεια είναι πως μάλλον συντήρηση κάνουν μέχρι τώρα στην RS, καθώς η περυσινή απώλεια του τίτλου, όντας συνοδευμένη από το σπάσιμο του ιστορικού ρεκόρ των Bulls του Jordan (με 72-9 νίκες), σίγουρα επηρέασε ως ένα βαθμό και ας μην το παραδέχονται. Οτιδήποτε άλλο πέρα από τους Τελικούς Περιφέρειας θα συνιστά παταγώδη αποτυχία.

San Antonio Spurs 43-13
Τα χρόνια και αν επέρασαν ...ο Gregg Popovich συνεχίζει να «διδάσκει» πως παίζεται το άθλημα της πορτοκαλί θεάς, με νέους συντελεστές πια. Στην μετά-Duncan εποχή, λοιπόν, αλλά και με τους Parker και Ginobili να έχουν όλο και λιγότερο πρωταγωνιστικό ρόλο, η πιο επιτυχημένη ομάδα της τελευταίας 20ετίας στο ΝΒΑ συνεχίζει να βρίσκεται ψηλά, και θα βρίσκεται για όσο καιρό έχει τον Pops στην άκρη του πάγκου. Με ηγέτη, πλέον, τον All-Star και υποψήφιο καλύτερο Αμυντικό της Χρονιάς, Kawhi Leonard, στην καλύτερη σεζόν του ως τώρα (25.9 πόντοι, 5.9 ριμπάουντ, 3.3 ασίστ, 1.8 κλεψίματα, 2 τρίποντα) και άξιους συμπαραστάτες τους Pau Gasol (αναμένεται η επιστροφή του μετά τον σοβαρό τραυματισμό στο χέρι) και LaMarcus Aldridge, αλλά και έναν πάγκο γεμάτο ευδιάκριτους και πλήρως κατανεμημένους ρόλους, οι Spurs δύσκολα θα χάσουν τη δεύτερη θέση στην περιφέρεια (αλλά δύσκολα να διεκδικήσουν και την πρώτη). Αναμένουμε με ανυπομονησία αυτό που δεν είδαμε πέρυσι. Τελικούς Περιφέρειας με τους Warriors.

Houston Rockets 40-18
Με τον James Harden στην πιο ...διαστημική αλλά και ώριμη χρονιά της καριέρας του (εντάξει είπαμε, στην άμυνα δε θα ...σκιστεί) με μ.ο. που τρομάζουν (29.2 πόντοι, 8.3 ριμπάουντ, 11.3 ασίστ, 1.4 κλεψίματα) το Houston θέλει να κάνει την έκπληξη και να βρεθεί για δεύτερη φορά τα τελευταία 3 χρόνια στους Τελικούς της Δύσης, αλλά γιατί όχι και στους Τελικούς του ΝΒΑ μετά από 22 ολόκληρα χρόνια. Ο ερχομός του Ryan Anderson αντί του Terrence Jones στο «4» αλλά και η αποχώρηση του Howard με την ταυτόχρονη άνοδο του Clint Capela, άνοιξαν τους διαδρόμους για τον Harden και συμβάλλουν αποφασιστικά στο φετινό τους ρεκόρ. Υποψήφιος «Έκτος Παίκτης» τη χρονιάς και ο τρομερά ανεβασμένος (και με τον τίτλο από τον διαγωνισμό τριπόντων στο μεταξύ) Eric Gordon που έρχεται πλέον από τον πάγκο και δίνει 17.3 πόντους μ.ο., με 3.5 τρίποντα ανά αγώνα!

Οι ... εξασφαλισμένοι



Μπορεί να μην έχουν ελπίδες να «σπάσουν» την παραπάνω τριάδα αλλά οι τέσσερις ομάδες που βρίσκονται στη λίστα αυτή δύσκολα θα χάσουν το τρένο της postseason, όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα στο πρώτο μισό τουλάχιστον. Επιπλέον, και με τα ρεκόρ τους να είναι αρκετά κοντά, μια από αυτές θα έχει το ...προνόμιο να μπει στα Play-offs έχοντας πλεονέκτημα έδρας για τον πρώτο γύρο.

Los Angeles Clippers 35-21
Οι σοβαροί τραυματισμοί των Blake Griffin (έχει επιστρέψει εδώ και λίγο καιρό) και μετέπειτα του Chris Paul (αναμένεται μέσα στον Μάρτιο η επάνοδός του) έχουν στερήσει από την ομάδα του Λος Άντζελες να διεκδικήσει κάτι καλύτερο από την τέταρτη θέση έως τώρα. Το βέβαιο είναι πως οι διοικούντες ψάχνονται εναγωνίως για ένα δυνατό trade που θα τους βοηθήσει να καλύψουν την «τρύπα» στη θέση «3», αφού η τετράδα Paul – Redick- Griffin – Jordan ...κάνει τη δουλειά της. Wilson Chandler, Danilo Gallinari, αλλά και Carmelo Anthony έχουν ακουστεί τελευταία για τους Clippers και περιμένουμε να δούμε τι θα μας επιφυλάξει εφέτος το trade deadline.

Utah Jazz 35-22
Μια από τις πιο δουλεμένες αλλά και ωραίες ομάδες να παρακολουθείς είναι οι φετινοί Jazz, με το μπάσκετ που παίζουν και στις δυο πλευρές του παρκέ να θυμίζει κάτι από ...Ευρώπη. Εκπληκτική χρονιά από τον θηριώδη Rudy Gobert (12.9 πόντοι, 12.6 ριμπάουντ, 2.5 τάπες) και φυσικά τον, All-Star πια, Gordon Hayward (22.2 πόντοι, 5.6 ριμπάουντ, 3.5 ασίστ, 1 κλέψιμο) που περιστοιχίζονται από τους George Hill (έχει χάσει όμως 25 από τα 57 παιχνίδια και αναμένεται καλύτερος), Rodney Hood (τρομερά άτυχος με συνεχόμενους τραυματισμούς) και Derrick Favors (μετά το ASG αναμένεται και η δική του άνοδος) αλλά και έναν αρκετά ποιοτικό πάγκο, εκπλήσσουν ευχάριστα το φετινό ΝΒΑ βρισκόμενοι στην 5η θέση της ανταγωνιστικής, πάντα, Δύσης. Αν είχαν παίξει και περισσότερα παιχνίδια με πλήρες ρόστερ, αφού έχουν ταλαιπωρηθεί από πάμπολλους τραυματισμούς ως τώρα, ίσως τους βλέπαμε και ψηλότερα. Όχι πως και τώρα δεν προλαβαίνουν, αφού είναι μόλις μισή νίκη πίσω από τους τέταρτους Clippers.

Memphis Grizzlies 34-24
Η ομάδα από το Τενεσί έδωσε το καλοκαίρι το πλουσιότερο συμβόλαιο του πρωταθλήματος στον βασικό PG (και μόνιμο «κάτοικο» στη λίστα με τους πιο υποτιμημένους παίκτες) Mike Conley, ο οποίος όμως παρά το «βάρος που κουβαλάει, πραγματοποιεί μια από τις πιο «μεστές» σεζόν του, και μαζί με τον Gasol οδηγούν εκ του ασφαλούς το Memphis για 7η(!) συνεχόμενη χρονιά στα Play-offs της Δυτικής Περιφέρειας. Η απόκτηση, από την άλλη, του «εύθραυστου» Chandler Parsons δεν έχει αποδώσει μέχρι στιγμής τα αναμενόμενα. Θα είναι σίγουρα στα Playoffs, ένα καλύτερο «πλασάρισμα» ίσως είναι για αυτούς το ζητούμενο, για να μη γυρίσουν (ξανά) νωρίς σπίτι τους.

Oklahoma City Thunder 32-25
Η ομάδα του ενός, η ομάδα του φοβερού και τρομερού Russell Westbrook. Η σεζόν που πραγματοποιεί και τα νούμερα που γράφει (μετά τη φυγή του Kevin Durant) είναι κάτι παραπάνω από ...τρομακτικά (βάλτε όποιο επίθετο επιθυμείτε, όλα εξάλλου έχουν γραφτεί και ειπωθεί). Σε 57, λοιπόν, αγώνες το «μηδενικό» (λόγω του αριθμού του στη φανέλα, προς αποφυγή παρεξηγήσεων) έχει πετύχει 27 triple-doubles (78% νίκες τις 3double βραδιές του), σκοράροντας 31.1 πόντους, κατεβάζοντας 10.5 ριμπάουντ και μοιράζοντας 10.1 ασσίστς, σε μόλις 34 λεπτά μάλιστα. Οι επιδόσεις αυτές τον κατατάσσουν ως το μοναδικό παίκτη, μετά τον θρυλικό Oscar Robertson τη σεζόν 1961-62, που μπορεί να τελειώσει τη σεζόν έχοντας μέσους όρους triple-double! Μπορεί οι Thunder να βρίσκονται μόλις 7οι στη Δύση, αλλά η αλήθεια είναι πως δύσκολα έως απίθανα θα λείψουν από την postseason αφού είναι πιο κοντά στους τέταρτους Clippers (3.5 νίκες πίσω) παρά στους όγδοους Nuggets (6.5 νίκες μπροστά).

H μάχη για τα Play-offs....



Έξι ομάδες μάχονται (ακόμα τουλάχιστον) για μία μόλις θέση, αυτή που θα οδηγήσει στην postseason αλλά και πάνω στους Warriors (λογικά...) στον πρώτο γύρο των Play-offs της Δύσης. Η αλήθεια είναι πως το χτεσινό (19/02) trade των Kings με τους Pelicans αλλάζει τα δεδομένα στο χάρτη, εμείς όμως πάμε να δούμε ποιοι είναι αυτοί που θα παλέψουν ως την τελευταία αγωνιστική για την πολυπόθητη είσοδο στην οκτάδα.

Denver Nuggets 25-31
Η ομάδα του Ντένβερ δεν ξεκίνησε ιδανικά τη σεζόν και αυτό οφειλόταν κυρίως στην ...ακατανόητη απόφαση του Michael Malone να κατεβάζει πεντάδα με Jokic και Nurkic ταυτόχρονα. Από τα τέλη του Νοέμβρη και έπειτα, όμως, ο Nikola Jokic χρίστηκε βασικός και η εκτόξευση τόσο του ίδιου όσο και της ομάδας ξεκίνησε. Με ένα αρκετά καλό ρόστερ, ιδίως στα «φτερά» και στους ψηλούς, οι Nuggets, μετά και το trade Nurkic – Plumlee που τους δυναμώνει αρκετά το second unit, ψάχνουν έναν ποιοτικό «άσσο» για να πλαισιώσουν το πολλά υποσχόμενο ρόστερ τους, αφού ο Mudiay δεν φαίνεται πως μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα, χάνοντας μάλιστα σε αρκετά παιχνίδια τη θέση του βασικού από τον «βετεράνο» Jameer Nelson. Η λογική λέει πως θα έχουμε trade εδώ τις επόμενες μέρες (Gallinari, Chandler ακούγονται έντονα) και η δομή της ανταλλαγής θα κρίνει κατά πολύ ποιον δρόμο τελικά θα ακολουθήσουν για φέτος. Το μόνο σίγουρο είναι πως το μέλλον θα τους βρει καλύτερους.

Sacramento Kings 24-33
Buddy Hield, Langston Galloway, Tyreke Evans, ένα μελλοντικό πικ πρώτου και ένα μελλοντικό πικ δεύτερου γύρου για τον DeMarcus Cousins;;; Αλήθεια;;; Σίγουρα θα μπορούσε και ...χειρότερα ο Vlade Divac, ο General Manager και αντιπρόεδρος της ομάδας, αφού έδωσε το ακριβότερο περιουσιακό στοιχείο της ομάδας σχεδόν για το τίποτα. Πλέον, ξεκάθαρα το Sacramento πάει για tanking (στα πιτ ως το τέλος της σεζόν ο Rudy Gay) και βρίσκεται στη λίστα μόνο και μόνο εξαιτίας του ρεκόρ του. Πριν από λίγο, έγινε επίσης γνωστό ότι οι Collison, Afflalo, McLemore είναι διαθέσιμοι για ανταλλαγή ενώ ο Matt Barnes αναμένεται να αποδεσμευτεί για να αδειάσει χώρο στο ρόστερ. Ένας υποψήφιος λιγότερος για την οκτάδα, ένας περισσότερος για αυτούς που σχεδιάζουν ήδη τη νέα χρονιά, με το μόνο θετικό να είναι πως λογικά ανοίγει χώρος για ...περισσότερο Γιώργο Παπαγιάννη.

Portland Trail Blazers 23-33
Από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις της σεζόν, ειδικά μετά την τρομερή περυσινή χρονιά τους, στην οποία κατάφεραν να διαψεύσουν τους πάντες που έλεγαν πως θα κάνουν tanking και τελικά μπήκαν, και μάλιστα άνετα, στα Play-offs. Το δίδυμο Lillard – McCollum κάνει μεν «όργια» στην επίθεση, είναι ωστόσο αδύναμο αμυντικά, ενώ ο ερχομός του (ακριβοπληρωμένου) Evan Turner αλλά και του πρώην πρωταθλητή με τους GSW, Festus Ezeli, δεν έχει δώσει τίποτα στην ομάδα από το Όρεγκον, αφού ο πρώτος φαίνεται να βρίσκεται «εκτός κλίματος», ενώ ο δεύτερος δεν έχει αγωνιστεί ακόμα λόγω τραυματισμού. Η πρόσφατη ανταλλαγή με τους Nuggets αδειάζει χώρο στο salary cap ενόψει καλοκαιριού και τους γεμίζει πικς για το ντραφτ του 2017 (έχουν ήδη τρεις επιλογές στον 1ο γύρο), αφού δε θα χρειαστεί να «χρυσοπληρώσουν» αλλά ούτε και να χάσουν τζάμπα τον Plumlee, μένει όμως να δούμε πως θα «κουμπώσει» ο (διαφορετικού στυλ center) Nurkic με την υπόλοιπη αρχική πεντάδα. Δύο νίκες πίσω από την όγδοη θέση και 26 αγώνες ακόμα για να φανεί αν μπορούν να γυρίσουν την, όχι και τόσο καλή ως τώρα για αυτούς, κατάσταση.

New Orleans Pelicans 23-34



Ενθουσιασμός επικρατεί σίγουρα στην «Big Easy» (όπως αποκαλείται η πόλη της Νέας Ορλεάνης) καθώς την ημέρα που πραγματοποιούνταν το τρίτο, τα τελευταία 10 χρόνια, All-Star Game, η ομάδα ανακοίνωσε την απόκτηση του «θωρηκτού» DeMarcus Cousins. Έτσι, μαζί με τον, All-Star MVP, Anthony Davis συνθέτουν το καλύτερο δίδυμο ψηλών σε ολόκληρο το ΝΒΑ, ενώ και η παρουσία του αξιόλογου (και πρώην All-Star παρακαλώ) Jrue Holiday στον «άσσο» προσδίδει την εντύπωση πως οι Pelicans θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να προλάβουν το τρένο της postseason ,αλλά και να φτιάξουν μια υπολογίσιμη ομάδα για τα επόμενα χρόνια. Σίγουρα, ο συνωστισμός που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην γραμμή των ψηλών θα φέρει και άλλη ανταλλαγή μέχρι την προθεσμία και αυτό που περιμένουμε με ανυπομονησία (περισσότερο και από το αν θα καλύψουν τη διαφορά 2.5 νικών από τους όγδοους Nuggets) είναι η συνύπαρξη του άκρως ενδιαφέροντος, αλλά και απρόσμενου είναι η αλήθεια, διδύμου Davis – Cousins.

Dallas Mavericks 22-34
Οι Τεξανοί στη δύση της καριέρας του τεράστιου Dirk Nowitzki θα κάνουν μια απέλπιδα προσπάθεια να του χαρίσουν τα τελευταία παιχνίδια postseason της καριέρας του, στηριζόμενοι κυρίως στον Harrison Barnes (που από ρολίστας στο Golden State εξελίσσεται σε ηγέτης των Mavericks, δικαιώνοντας εν μέρει το max συμβόλαιο που του πρόσφεραν) και τον Wesley Matthews αλλά και στο νεανικό και ταλαντούχο ρόστερ τους. Το πρόβλημα στο «5» παραμένει, αφού ο «γυάλινος» Andrew Bogut δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, από την άλλη όμως Seth Curry αλλά και η έκπληξη που ακούει στο όνομα Yogi Ferrell γέμισαν και με το παραπάνω το κενό του, επίσης επιρρεπή σε τραυματισμούς αλλά και «βετεράνου» πια, Deron Williams. Δύσκολα φαίνεται πως θα προλάβουν την κούρσα της οκτάδας, οι 3 νίκες όμως που απέχουν από την όγδοη θέση δεν καθιστά απαγορευτικό το όνειρο.

Minnesota Timberwolves 22-35
Άνετα θα μπορούσαν να μπουν και στην κάτω λίστα, ειδικά μετά τον σοβαρό τραυματισμό του τρίτου καλύτερου παίκτη τους, Zach LaVine, ο οποίος και θα χάσει όλη την υπόλοιπη σεζόν. Όταν όμως ο ιδιοκτήτης της ομάδας δηλώνει πως στόχος για φέτος είναι τα Play-offs, ποιοι είμαστε εμείς να πούμε το αντίθετο; Το θέμα πάντως δεν είναι αν θέλουν αλλά αν μπορούν με το υπάρχον ρόστερ να διεκδικήσουν μια θέση μέσα στις οκτώ πρώτες της Δύσης. Το ταλέντο υπάρχει, βέβαια, και το μέλλον των «Λύκων» προδιαγράφεται ευοίωνο, ειδικά από τη στιγμή που διαθέτουν στο ρόστερ τους έναν από τους καλύτερους νέους Centers της λίγκας (Towns), έναν γεννημένο σκόρερ ολκής (Wiggins) που μαζί με τον τραυματία LaVine αλλά και τον Dieng συνθέτουν ένα δυναμικό νεανικό σύνολο. Ίσως ένα trade του Rubio να αποτελέσει το κλειδί που θα ...ξεκλειδώσει την υπόθεση postseason, μετά από αρκετά χρόνια, για την ομάδα της Minnesota. Όσο για φέτος; Οι 3.5 νίκες δεν είναι πολλές για να τις φτάσουν, αλλά δεν το θεωρούμε και πολύ πιθανό σενάριο.

.... και αυτοί που ετοιμάζονται για τη νέα σεζόν



Los Angeles Lakers 19-39
Σε φάση ανοικοδόμησης και οι Lakers που στην μετά- Kobe εποχή και με νέο προπονητή τον Luke Walton ψάχνουν ακόμα τον βηματισμό τους. Ξεκίνησαν δυναμικά τη σεζόν αλλά οι συνεχόμενες ήττες στη συνέχεια τους άφησαν πολύ πίσω από τις 8 προνομιούχες θέσεις. Διαθέτουν ένα νεανικό και γεμάτο ταλέντο ρόστερ με μοναδική «παραφωνία», ίσως, τον Mozgov που και αυτός σιγά σιγά χάνει χρόνο από τον φέρελπι Ivica Zubac. Βγαίνουν στην αγορά για να δώσουν τον Lou Williams τις τελευταίες μέρες των ανταλλαγών και με ένα καλό πικ στο ντραφτ του 2017, που αναμένεται ένα από τα καλύτερα των τελευταίων ετών, δυναμώνουν αρκετά για τα επόμενα χρόνια, αφού διαθέτουν ήδη τους εξαιρετικούς Russell, Clarkson, Nance, Ingram, Zubac που στα επόμενα παιχνίδια της σεζόν θα πάρουν ακόμα παραπάνω χρόνο συμμετοχής, ώστε να εξελιχθούν περαιτέρω.

Phoenix Suns 18-39
Σε παρόμοια φάση με τους Lakers βρίσκονται και οι Suns που τις τελευταίες μέρες βγάζουν στο «σφυρί» όλα τα μεγάλα και βαριά συμβόλαια για να ανοίξουν χώρο για το «θερμό» καλοκαίρι που έρχεται αλλά και για τους αρκετούς νέους παίκτες που διαθέτουν. Brandon Knight, Tyson Chandler, PJ Tucker είναι διαθέσιμοι προς ανταλλαγή, με τους «Ήλιους» να επιδιώκουν να στήσουν μια ομάδα γύρω από το «καυτό» περιφερειακό δίδυμο των Bledsoe και Booker. Αναμένεται να δούμε τι κινήσεις τελικά θα πραγματοποιηθούν και πώς θα επιτευχθεί η εξέλιξη άλλης μιας παραδοσιακής αλλά και αρκετά ταλαντούχας πλέον ομάδας.



  '; ?>