We feel devotion
DataCenter
NBA ANALYSIS
Eastern Conference: Η μάχη για τα Playoffs!
Η ανάλυση των μονομάχων της ανατολικής περιφέρειας του μαγικού κόσμου του ΝΒΑ, πριν το All-Star Game!
Επιμέλεια: Άρης Στούμπος | stoumbos@basketstories.net
Δημοσιεύτηκε: 15/02/2017 22:22
Διακοπή μιας εβδομάδας, λοιπόν, στο ΝΒΑ και όλα τα φώτα πέφτουν στην Νέα Ορλεάνη όπου θα υποδεχτεί το 66ου All-Star Game, με τη συμμετοχή του Γιάννη Αντεντοκούνμπο φυσικά να κλέβει την παράσταση.

Οι ομάδες, ωστόσο, μπαίνουν πλέον στην τελική ευθεία της Regular Season (RS) και με το trade deadline (23/02) να πλησιάζει και τις φήμες για ενδεχόμενες ανταλλαγές να «οργιάζουν» καθημερινά, το BasketStories πραγματοποιεί μια μίνι ανασκόπηση των έως τώρα πεπραγμένων στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, εστιάζοντας κυρίως στη μάχη για την είσοδο στην οκτάδα που δίνει το πολυπόθητο (... όχι για όλους) εισιτήριο για την postseason.

Αρχή, με την Ανατολική Περιφέρεια των πρωταθλητών Cavaliers, αλλά φυσικά και του «δικού» μας Greek Freak!

Απαραίτητη υποσημείωση: το άρθρο γράφτηκε πριν να διεξαχθεί το τελευταίο παιχνίδι (15-16/2) των ομάδων πριν την διακοπή για το ASG.


Η μάχη της κορυφής



Πέντε ομάδες φαίνεται να έχουν ξεχωρίσει στην κορυφή της Ανατολής, μόνο οι τέσσερις πρώτες, όμως, θα εξασφαλίσουν το πλεονέκτημα έδρας για τον πρώτο γύρο των Play-offs, μπαίνοντας με ένα μικρό «αβάντζο» στην μάχη για την είσοδό τους στα ημιτελικά της Περιφέρειας. Τις τρεις από αυτές τις περιμέναμε, Celtics και Wizards, όμως, έχουν εκπλήξει έως τώρα ευχάριστα τόσο από βαθμολογικής όσο και από αγωνιστικής πλευράς (δεν συμβαδίζουν πάντα αυτά τα δύο).

Cleveland Cavaliers 38-16
Οι πρωταθλητές (με το 4ο καλύτερο ρεκόρ συνολικά στο ΝΒΑ) για ακόμα μια χρονιά φαίνεται πως θα κάνουν περίπατο στην RS της Ανατολής και θα κατακτήσουν «σβηστά» την πρώτη θέση, που θα τους επιτρέψει να έχουν το πλεονέκτημα μέχρι και τους τελικούς της Περιφέρειας. Οι φωνές του LeBron για «γέμισμα» του ρόστερ με ένα αναπληρωματικό PG (έχουν φέρει ήδη τον Korver και τον Derrick Williams για να καλύψουν και την απώλεια του JR Smith) αναμένουμε να δούμε αν θα πιάσουν τόπο, ωστόσο ο σοβαρός τραυματισμός του Kevin Love (τον ζήτησαν οι Knicks δίνοντας Carmelo και εισέπραξαν «χυλόπιτα») που θα του στερήσει τη συμμετοχή σχεδόν σε όλη την υπόλοιπη κανονική διάρκεια, ίσως αλλάξει και τις προτεραιότητες της ομάδας από το Οχάιο.

Boston Celtics 36-19
Ένα ισχυρό αουτσάιντερ (με την προσθήκη του All-Star, Horford) έχει μετατραπεί σε μια από τις πιο «καλοκουρδισμένες» ομάδες του πρωταθλήματος και στις δυο άκρες του παρκέ. Παρά το μέτριο ξεκίνημα με ρεκόρ 13-12 στους πρώτους 25 αγώνες της χρονιάς, οι «Κέλτες» έτρεξαν ένα τρομερό σερί τους μήνες Δεκέμβρη – Γενάρη ενώ με 6-1 μέσα στον Φεβρουάριο (και 9-1 στα τελευταία 10 παιχνίδια) είναι μία από τις πιο «καυτές» ομάδες της λίγκας (23-7 σερί). Ο Al Horford παρά το νωχελικό ξεκίνημα αποδεικνύει κάθε βράδυ την πληθωρικότητα του, ενώ ο Isaiah Thomas κάνει την καλύτερή του χρονιά, όντας δεύτερος σκόρερ του ΝΒΑ (πίσω από τον Westbrook), με 29.8 πόντους μ.ο. Και όλα αυτά χωρίς εδώ και ενάμιση μήνα να παίζει ο βασικός τους SG και καλύτερος περιφερειακός αμυντικός τους, Avery Bradley. Το ταβάνι τους; Περιμένουμε με ανυπομονησία τα Play-offs...

Washington Wizards 33-21
Χωρίς σημαντικές προσθήκες από πέρυσι όπου τερμάτισαν δέκατοι στη RS, οι «Πρωτευουσιάνοι» παίζουν αποτελεσματικό μπάσκετ και η διακοπή τούς βρίσκει στην 3η θέση της Ανατολής. Η πεντάδα Wall (δεύτερος σε assists στο ΝΒΑ) – Beal – Porter (breakout season πραγματοποιεί) – Morris – Gortat τα κάνει όλα και ...συμφέρει, η έλλειψη βάθους στον πάγκο, όμως, ίσως τους στοιχίσει στη συνέχεια στη μάχη που θα δώσουν για να κρατηθούν στην προνομιούχα τετράδα.

Atlanta Hawks 32-23



Σε μεταβατικό στάδιο φαίνεται πως βρίσκονται τα «Γεράκια» με τις διάφορες ανανεώσεις που πραγματοποιούν από το καλοκαίρι στο ρόστερ τους, παρόλα αυτά μένουν κοντά στην πρώτους, όντας πάντα μέσα στην τετράδα της Ανατολής. Η παραμονή του Millsap θα καθορίσει σημαντικά την συνέχειά τους στο πρωτάθλημα (φαίνεται πως δύσκολα θα γίνει ανταλλαγή, αλλά με το deadline σε μια βδομάδα πολλά αλλάζουν) και αναμφίβολα θα «πουλήσουν ακριβά το τομάρι» τους σε όποιον βρεθεί απέναντί τους στα Play-offs. Περιμένουμε με ...ενδιαφέρον αν θα τύχει να «ματσάρουν» σε κάποια φάση με τους Celtics.

Toronto Raptors 32-24
Έναν elite Power Forward έψαχναν εδώ και 2 χρόνια οι Καναδοί και μόλις χτες κατάφεραν να υπογράψουν τον Serge Ibaka δίνοντας στους Magic τον Terrence Ross και ένα ντραφτ πικ 1ου γύρου! Έτσι πλαισιώνουν με ιδανικό τρόπο την τετράδα των Lowry – DeRozan – Carroll – Valanciunas, δυναμώνοντας πλέον τρομερά και δείχνοντας έμπρακτα πως μοναδικός τους στόχος αποτελεί η αποκαθήλωση του «Βασιλιά» και των Cavs από τον θρόνο της Περιφέρειας. Παρόλα αυτά, οι 3 συνεχόμενες ήττες τους και 6 στα τελευταία 10 παιχνίδια τους έχουν φέρει στην 5η θέση, 4,5 νίκες πίσω από τους 2ους Celtics!


H μάχη για τα Play-offs...



Εφτά ομάδες (ίσως στην πορεία μείνουν λιγότερες) θα παλέψουν για τις τρεις ακόμα θέσεις που οδηγούν στα NBA Play-offs. Η ...παραπάνω 5άδα, εξάλλου, δύσκολα φαίνεται να «σπάει», επομένως ας δούμε ποιοι είναι αυτοί που μάχονται για τις θέσεις 6 έως 8 στην, πιο ανταγωνιστική από ποτέ τα τελευταία χρόνια, Ανατολική Περιφέρεια. Πραγματική «σφαγή» θα γίνει!

Indiana Pacers 29-26
Μια του ύψους και μια του βάθους η ομάδα από την Ιντιανάπολις, η τελευταία με θετικό ρεκόρ στην Ανατολή, η οποία μετράει 4 συνεχόμενες ήττες ενώ αμέσως πριν είχε 8 σερί νίκες! Απέχει αυτή τη στιγμή 4,5 νίκες από τους 9ους Bucks, όχι δηλαδή και πάρα πολύ μακριά από το να μείνουν εκτός «νυμφώνος». Τρομερή χρονιά από τον sophomore PF/C Myles Turner (15.6 πόντους, 7.2 ριμπάουντ, 2.1 τάπες με 52% FG και 80%FT) που μαζί με τους George, Teague και Thaddeus Young (λαβωμένος εδώ και 7 αγώνες) οδηγούν έως τώρα τους Pacers, με τον Monta Ellis στον αντίποδα να μην έχει προσαρμοστεί στο ρόλο του αναπληρωματικού κάνοντας ίσως τη χειρότερή του σεζόν στο ΝΒΑ.

Chicago Bulls 27-29
Ο ερχομός του Rajon Rondo (αντί του Rose) αλλά κυρίως του ...ντόπιου Dwyane Wade έφεραν μεγάλες προσδοκίες στην «Πόλη των Ανέμων» που μέχρι στιγμής δεν δικαιώνονται. Οι τραγικές επιθετικές τους επιδόσεις (23οι σε πόντους, 26οι σε ποσοστά και 29οι στα τρίποντα) σε συνδυασμό με το κακό κλίμα στα αποδυτήρια, τις ασταμάτητες φήμες για trades και γενικά το αρκετά ...κακοστημένο ρόστερ (δεν υπάρχει παίκτης ...RoLo) είναι οι κύριες αιτίες της όχι και τόσο θετικής παρουσίας των Ταύρων. Παρόλα αυτά με 6 νίκες στα 12 τελευταία τους ματς έχουν σταθεροποιήσει κάπως τα πράγματα και είναι σίγουρα πως θα παλέψουν μέχρι τέλους δυναμικά ώστε να επανέλθουν, μετά από απουσία ενός χρόνου, στα Play-offs.

Detroit Pistons 26-30
Η ομάδα του Stan Van Gundy είναι αυτή που κλείνει την προνομιούχα οχτάδα. Μπαίνει με ρεκόρ 5-6 στην διακοπή (μένει βέβαια τα αποψινό ματς) και έχει καταφέρει να κρατηθεί ζωντανή στο κυνήγι των Play-offs παρά το γεγονός πως έπαιξε για περίπου 2 μήνες χωρίς τον βασικό της PG Reggie Jackson. Διαθέτει στο ρόστερ της την ...σκουπιδομηχανή που ακούει στο όνομα Andre Drummond (13.8 ριμπάουντ μ.ο μαζί με 14.7 πόντους αλλά μόλις 1.2 τάπες). Αν και σε πολλούς, ίσως, δε γεμίζει το μάτι, είναι σίγουρο πως θα κάνει τα πάντα για να χωθεί ...σφήνα (όπως και πέρυσι) μέσα στους 8 πρώτους. Κυρίως, όμως, οφείλει να προσέχει τα νώτα της παρά το να κοιτάζει για πιο ψηλά. Τελευταίες φήμες, εντούτοις, κάνουν λόγο πως το Detroit ψάχνεται να ανταλλάξει τους Drummond και Jackson, δηλαδή τους δύο καλύτερους παίκτες του, γεγονός που αν συμβεί θα αλλάξει πλήρως τις ισορροπίες.

Milwaukee Bucks 24-30



Με γλυκόπικρη γεύση θα υποδεχτεί η ομάδα του Γουισκόνσιν το πρώτο, μετά το 2004, All-Star Game στο οποίο θα συμμετάσχει κάποιος παίκτης της καθώς τον τελευταίο καιρό, και ειδικά μετά την οριστικοποίηση της συμμετοχής του Αντετοκούνμπο ως βασικού μάλιστα, η ομάδα των «Ελαφιών» φαίνεται λιγάκι μπερδεμένη και παίζει κακό μπάσκετ. Η 9η του Φλεβάρη αποδεικνύεται, τελικά, μέρα – ορόσημο για την πορεία από δω και μπρος των Bucks. Τότε ήταν που έκανε το ντεμπούτο του για φέτος, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του και σπάζοντας όλα τα κοντέρ στην αποθεραπεία του, ο περυσινός πρώτος σκόρερ και καλύτερος παίκτης Khris Middleton, αλλά δεν πρόλαβαν να το χαρούν παρά ελάχιστα. Λίγο πριν το τέλος της τρίτης περιόδου της εντός έδρας αναμέτρησης με τους Heat έχασαν (με ρήξη χιαστού συνδέσμου στο αριστερό γόνατο για δεύτερη φορά σε 3 χρόνια) τον πολύτιμο Forward και δεύτερο καλύτερο παίκτη τους εφέτος, Jabbari Parker, με τις αρχικές προβλέψεις να κάνουν λόγο για απουσία 12 μηνών! Από την άλλη, τα δημοσιεύματα τελευταία είχαν φουντώσει, και στις δυο όχθες του Ατλαντικού, για το αν και κατά πόσο η συνύπαρξη Γιάννη και Jabbari ωφελεί τους Bucks και ειδικότερα για το αν ο Parker ταιριάζει με τη φιλοσοφία και το κλίμα της ομάδας. Η ομάδα του Γιάννη, λοιπόν, έρχονταν με ρεκόρ 2-7 πριν κάνει 2 κολλητές νίκες (με ευκαιρία να τις κάνει 3 στην σημερινή αναμέτρηση στο Brooklyn), και ξαναμπεί γερά στο κόλπο για την είσοδό της στην οκτάδα της Ανατολής, που αποτελούσε και βασικό στόχο τους από την αρχή της σεζόν. Απέχει μόλις 1 νίκη από τους όγδοους Pistons και 2 από τους έβδομους Bulls και όλα θα κριθούν στους τελευταίους 27 αγώνες μετά την διακοπή, έχοντας όμως να υπολογίζει και τι κάνουν οι ομάδες που είναι πίσω τους και παλεύουν με τον ίδιο με αυτούς στόχο.

Charlotte Hornets 24-31
Η ομάδα με ιδιοκτήτη τον «Άρχοντα» MJ βρίσκεται μισή νίκη πίσω από τους Bucks και μιάμιση πίσω από την όγδοη θέση και παλεύει και αυτή έχοντας τον ίδιο και μοναδικό στόχο, την είσοδο στην postseason του NBA. Διαθέτει, ωστόσο, το χειρότερο (μετά τους ... αδιάφορους και tankαρισμένους Nets) ρεκόρ στη λίγκα με 1 μόλις νίκη στα 10 τελευταία παιχνίδια τους. Η εκπληκτική σεζόν του All-Star πλέον Kemba Walker, ο σταθερά καλός και ποιοτικός Nicolas Batum και ο, τραυματισμένος τελευταία, Cody Zeller (με κάποιες εκλάμψεις από Kaminsky και Marvin Williams) τους κρατούν ζωντανούς στο κυνήγι. Δύσκολα, ωστόσο, φαίνεται πως μπορούν να κάνουν το βήμα παραπάνω.

Miami Heat 24-32
Η πιο αλλοπρόσαλλη ΟΜΑΔΑ (με όλη τη σημασία της λέξης «ομάδα») ολόκληρου του ΝΒΑ και η πιο «καυτή» μέχρι και δύο αγώνες πριν. Ξεκίνησε με ρεκόρ 11-30 και εκεί που όλοι τους είχαν ξεγραμμένους και με πάμπολλους τραυματισμούς βασικών παικτών, οι Heat απάντησαν με το μοναδικό 13-0 σερί και έφτασαν σε απόσταση βολής από τις θέσεις που οδηγούν στην postseason. Οι δύο κολλητές ήττες ήταν ίσως και αναμενόμενες, παρόλα αυτά κάθε άλλο παρά έχασαν το τρένο αφού βρίσκονται μόλις 2 νίκες μακριά από την όγδοη και 3 νίκες μακριά από την έβδομη θέση. Hassan Whiteshide (με σχεδόν 17 πόντους, 14 ριμπάουντ αλλά και 2 τάπες κατά μ.ο.), Goran Dragic, Tyler και James Johnson (απλή συνωνυμία), Dion Waiters αλλά και οι «ρεζέρβες» Ellington, Reed, McGruder και ο γνωστός μας Okaro White έχουν βαλθεί να «τρελάνουν» τη λίγκα με τις επιδόσεις τους τελευταία, κάνοντας μάλιστα τις σημαντικότατες απουσίες των Winslow (χάνει όλη τη σεζόν) αλλά και Richardson (λείπει σχεδόν 2 μήνες, αναμένεται μετά το ASG) να μοιάζουν αμελητέες.

New York Knicks 23-33
Η Νέα Υόρκη, υπό τις οδηγίες του Jeff Hornacek, προσπαθεί να κάνει μια νέα αρχή διαθέτοντας πλέον τον πρώην All-Star στον «άσσο» Derrick Rose, τον superstar Carmelo Anthony στο «3» αλλά και τον μελλοντικό All-Star Λετονό Kristaps Porzingis στους PF/C. Παρόλα αυτά, η πορεία τους είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτική τελευταία, παρά το ευοίωνο ξεκίνημα της σεζόν, και ο μόνος λόγος πως μπαίνουν στην λίστα των διεκδικητών για τα Play-offs και όχι στην από κάτω είναι το πλούσιο και γεμάτο ρόστερ τους, που ίσως τους επιτρέψει να κινηθούν με άνεση τις τελευταίες μέρες μέχρι τη λήξη των ανταλλαγών. Προσπάθησαν ανεπιτυχώς να αποκτήσουν από τους πρωταθλητές τον Kevin Love, ενώ μάλιστα ο Carmelo έγινε αποδέκτης ...γιουχαΐσματος στο Madison Square Garden. Αν βελτιώσουν την άμυνά τους και πάρουν κάποιες συνεχόμενες νίκες (έρχονται με 3-7 στα 10 τελευταία) που θα τους κρατήσουν ζωντανούς, θα παλέψουν για την οκτάδα, ειδάλλως τα σχέδια για την ερχόμενη σεζόν θα μπουν από φέτος επί τάπητος.


...και αυτοί που ετοιμάζονται για τη νέα σεζόν



Τρεις από τις 15 ομάδες της περιφέρειας ήδη μπορούν να σχεδιάσουν τις κινήσεις τους ενόψει του θερμού καλοκαιριού που ακολουθεί (με το καλύτερο ντραφτ των τελευταίων χρόνων να είναι προ των πυλών αλλά και πολλά «βαριά» ονόματα να μένουν ελεύθεροι και να κυνηγάνε μεγάλα συμβόλαια) και το κάνουν ήδη. Θεωρητικά, πέρα από το Brooklyn, οι άλλες δύο έχουν μαθηματικές ελπίδες για είσοδο στην οκτάδα, δε φαίνεται όμως και να ...πολυκαίγονται, ή και να μπορούν να ακολουθήσουν τους υπόλοιπους.

Philadelphia 76ers 21-34
Μετά από 2-3 χρόνια συνεχόμενου tanking («βυθίσματος» δηλαδή ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν την Νο1 επιλογή στην επόμενη λοτταρία), οι Sixers ξέρουν και να κερδίζουν! Εντούτοις, η κατάρα με τους τραυματισμούς του Νο1 ντράφτ πικ συνεχίστηκε και έτσι ο Ben Simmons ακόμα δεν έχει πατήσει παρκέ και με τις τελευταίες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο πως ίσως αυτό να μη συμβεί καθόλου φέτος. Αυτός απεναντίας που το έκανε και μάλιστα έχει καταφέρει να κλέψει την παράσταση εντός και εκτός γηπέδου είναι (επιτέλους) ο Joel Embiid που παρά τον περιορισμό των 28 λεπτών ανά αγώνα, πετυχαίνει 20.2 πόντους, μαζεύει σχεδόν 8 ριμπ. και μοιράζει 2.5 τάπες ανά παιχνίδι. Η «πολυκοσμία» στην front-line με Embiid, Noel, Okafor, Saric, Ilyasova και η «ένδεια» στα φτερά αλλά κυρίως στον «άσσο» στοιχίζει στην ομάδα της Φιλαδέλφειας, πρόβλημα που έρχεται να λύσει το πολυαναμενόμενο trade(;) ενός εκ των Okafor/Noel (λογικά του πρώτου). Το μέλλον αναμένεται σίγουρα καλύτερο για μια από τις παραδοσιακές ομάδες της Ανατολής.

Orlando Magic 21-36
Νέος προπονητής (Frank Vogel), καλοκαιρινές προσθήκες (Ibaka, Meeks, Biyombo, Green κ.α.), trade (Ibaka – Ross) αλλά μία από τα ίδια για τους φιναλίστ του ΝΒΑ το 2009 που τα τελευταία χρόνια ψάχνουν εναγωνίως τον δρόμο προς τα Play-offs αλλά όλο κάτι τους λείπει, προχωρώντας μάλιστα τα δύο τελευταία χρόνια και σε ανταλλαγές που ουσιαστικά δεν τους προσφέρουν τίποτα. Παράδειγμα; Δίνουν Oladipo, Ilyasova (μέσω της ανταλλαγής του Tobias Harris) και Sabonis (το No. 11 pick τους στο 2016 NBA draft) στην Oklahoma για τον Ibaka μόνο το καλοκαίρι που μας πέρασε και τώρα δίνουν τον Ιbaka για τον ...Ross. Έχουν να αγωνιστούν στην postseason από τη σεζόν 2011-12 όταν και αποκλείστηκαν από τους Pacers με 4-1 στον πρώτο γύρο, ενώ για νικηφόρα σειρά σε Play-offs πρέπει να γυρίσουμε άλλα δύο χρόνια πίσω, στη σεζόν 2009-10, οπότε και έφτασαν μέχρι και τους τελικούς της περιφέρειας, χάνοντας όμως από τους Celtics με 4-2.

Brooklyn Nets 9-46
Η χειρότερη ομάδα σε ολόκληρο το ΝΒΑ με μόλις 9 νίκες σε 55 αγώνες και 10 σερί ήττες μάλιστα! Προφανώς και βρίσκονται σε διαδικασία tanking, ενώ αγωνίζονται σχεδόν ολόκληρη τη σεζόν χωρίς τον βασικό τους PG, τον Jeremy Lin. Ο Brook Lopez κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να φέρει κάποια W (νίκες) αλλά δεν επαρκεί και ίσως μπει και αυτός σε διαδικασία ανταλλαγής τις ερχόμενες ημέρες.

Ακολουθεί μέσα στις επόμενες μέρες το αντίστοιχο αφιέρωμα για την «Άγρια Δύση»!



  '; ?>