We feel devotion
MAGIC PASS
Γαλλικό δίλημμα!
Η Magic Pass προβληματίζεται εντόνως για την παραμονή ή όχι του Γάλλου SG στο βασικό της σχήμα!
Επιμέλεια: Άρης Στούμπος | stoumbos@basketstories.net
Δημοσιεύτηκε: 08/11/2018 17:51
Ακόμα ένα βήμα προς τα πίσω, αγωνιστικά τουλάχιστον, έκανε η Magic Pass την προηγούμενη αγωνιστική, με το σκορ της να περιορίζεται κάτω από τους 110 πόντους (109.9) και έτσι μια ακόμα βαθμολογική πτώση ήρθε για την ομάδα, η οποία πλέον βρίσκεται στη θέση 4.362 της γενικής κατάταξης, χάνοντας κάτι παραπάνω από 900 θέσεις σε μια αγωνιστική μάλιστα που τα συνολικά σκορ δεν ήταν και τα μεγαλύτερα δυνατά.

Από την άλλη, βέβαια, σε οικονομικό επίπεδο η ομάδα προχωράει ικανοποιητικά, καθώς δεν υπήρχε παίκτης του βασικού κορμού (πλην του De Colo) συν τον παγκίτη Savas που να έμεινε στα ίδια ή να έχασε σε αξία. Έτσι, το συνολικό budget μας αυξήθηκε κατά περίπου 700 χιλιάδες, παρά τα -100Κ του Γάλλου, μόνο την προηγούμενη αγωνιστική, φτάνοντας πλέον να υπολογίζεται στα €13.44m. Όχι και άσχημα για 5 αγώνες, όταν η περυσινή εμπειρία έδειξε πως ένα budget των 18-20 εκατομμυρίων είναι υπεραρκετό για έναν «βαρβάτο» βασικό κορμό αλλά και έναν αξιοπρεπή πάγκο ταυτόχρονα.

Περνώντας στην (σύντομη αυτή τη φορά) ανάλυση για την αγωνιστική που ακολουθεί, η ομάδα ήρθε αρχικά αντιμέτωπη με ένα μεγάλο και κρίσιμο δίλημμα. Και αυτό δεν ήταν άλλο από το αν ο ουσιαστικά ισορροπημένος αλλά τυπικά υπερτιμημένος De Colo πρέπει να πωληθεί ή όχι για αυτή την αγωνιστική.

Από τη μια έχουμε προφανώς την αδιαμφισβήτητη ποιότητα και κλάση του Γάλλου που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να προσφέρει σκορ πολύ μεγαλύτερα της τιμής του, από την άλλη το 0 της προηγούμενης εβδομάδας, σε συνδυασμό με το 12 της 4ης αγωνιστικής, διαμορφώνουν έναν Last2 μέσο όρο της τάξης του 6 πράγμα που σημαίνει πως χρειάζεται χοντρικά ένα σκορ 25+ για να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα τιμής. Έτσι, στην περίπτωση που φύγει, μπορεί να απελευθερωθεί μεγάλο κομμάτι του budget για τις επόμενες δύο κινήσεις, χωρίς να χάσουμε και πολύ σε ποιότητα στη θέση του Γάλλου (πχ έρχεται Σλούκας), ενώ ο De Colo θα μπορούσε να έρθει την 7η ή και την 8η αγωνιστική στο ρόστερ μας σε μια αρκετά φτηνότερη τιμή.

Η απόφαση στο δίλημμα αυτό ουσιαστικά δεν έχει ακόμα παρθεί, όσο γράφονται αυτές οι γραμμές και πρακτικά από αυτήν και μόνο την απόφαση θα εξαρτηθούν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, οι υπόλοιπες δύο (ή τρεις, αν παραμείνει ο Γάλλος) κινήσεις της ομάδας.

Το ...ζύγι γέρνει προς αποχώρηση, βέβαια, και με βάση αυτό θα αναλυθεί το πλάνο της Magic Pass, πλάνο που σαφώς μπορεί και να τροποποιηθεί, αν η απόφαση De Colo or ...not, αλλάξει στις ώρες που απομένουν μέχρι την έναρξη του παιχνιδιού.

Έτσι και με βάση αυτό οι κινήσεις είναι σχετικά μετρημένες. Shved, Toko, Davies και Τomic δεν υπάρχει λόγος να αποχωρήσουν, πέρα από το να αναβαθμιστούν σε κάποιον άλλο πρωτοκλασάτο παίκτη (πχ Gudaitis που ζαχαρώνω αρκετά ή τον Milutinov που η λογική λέει πως θα γράψει αρκετά στο ΟΑΚΑ) αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πως μπορεί να πραγματοποιηθεί σε αυτή τη φάση.

Από τους υπόλοιπους τρεις, ο Lucic είναι ο πιο ακριβός και σχεδόν ισορροπημένος αλλά με την Μπάγερν να δίνει τρία συνεχόμενα εντός έδρας αλλά και την ασφάλεια που παρέχει για τη θέση του SF, θα ήθελα και αυτός να παραμείνει. Από την άλλη, αυτοί που δεν θα ήθελα να βρίσκονται στην ομάδα, λόγω της γενικότερης αστάθειας για την οποία διακρίνονται είναι οι Kane και Mickey που ναι μεν ήρθαν μόλις πριν μια βδομάδα και μας χάρισαν συνολικά 260 ολόκληρες χιλιάδες, από την άλλη ωστόσο τα πρόσφατα σκορ τους δείχνουν πως δεν θα κρατήσουν για πολύ την υποτίμηση που φαίνεται να έχουν. Επομένως, και με δεδομένη την αποχώρηση του De Colo μπορούν να αποχωρήσουν και αυτοί μαζί του και έτσι η ομάδα να φτιαχτεί με ένα πιο «ισορροπημένο» ρόστερ.

Τα σενάρια που εξετάστηκαν και εξετάζονται είναι πραγματικά πάρα πολλά, με την αγωνιστική να θεωρώ πως είναι μία από τις δυσκολότερες όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με το παιχνίδι, τουλάχιστον για την συγκεκριμένη ομάδα, με κανένα δυνατό σενάριο να μην με ικανοποιεί στο έπακρο. Παράλληλα, αυτή τη στιγμή προέκυψε και η σκέψη πώλησης του Savas από τον πάγκο (για Birutis) που θα μας αποδέσμευε 200 χιλιάδες για τις άλλες δύο κινήσεις (μία στην πραγματικότητα) αλλά ας μην επεκταθώ παραπάνω, μιας και οι ώρες περνάνε και ας μείνω στα δεδομένα.

Ο De Colo, λοιπόν, θα αποχωρήσει (για να ξανάρθει σύντομα φτηνότερος) και στη θέση του θα έρθει ο Νικ Καλάθης, με τον PG του Παναθηναϊκού να τραβάει όλο το κουπί στο αυριανό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, γεγονός που λογικά θα τον κρατήσει αρκετή ώρα στο παρκέ και λογικά θα του εξασφαλίσει ένα αρκετά καλό σκορ, τουλάχιστον καλύτερο του φετινού ιστορικού του. Εξάλλου, ο Καλάθης δεν είναι για αυτά τα επίπεδα τιμών και αργά ή γρήγορα θα είναι στη συζήτηση για τους top γκαρντς του παιχνιδιού. Μπορεί να μην είναι τυπικά υποτιμημένος, λοιπόν, αλλά ουσιαστικά αφού η ποιότητα και η ικανότητα για μεγάλα σκορ στο παιχνίδι, προφανέστατα, υπάρχουν.

Δεύτερη προσθήκη, μετά από κάποιες εσωτερικές αλλαγές, θα είναι ο Nate Wolters στη θέση του DeAndre Kane μια αλλαγή που ουσιαστικά «κλείνει» μια βδομάδα μετά, μιας και την προηγούμενη Πέμπτη οι συγκεκριμένοι παίκτες ακολούθησαν το αντίθετο δρομολόγιο. Βέβαια, τώρα η αλλαγή γίνεται με απαιτούμενα +380Κ, όταν από την αντίστοιχη κίνηση μια βδομάδα πριν αποταμιεύσαμε 480Κ, πράγμα που χοντρικά σημαίνει πως, μπορεί να χάσαμε σε σκορ, αποσπάσαμε ωστόσο εύκολα 100 «καθαρές» χιλιάδες. Ο Wolters τείνει και αυτός προς ισορρόπηση και η αλήθεια είναι πως μπορεί να αποτελεί στόχο πολλών για πώληση αυτήν την αγωνιστική, το παιχνίδι όμως μέσα στην Ποντγκόριτσα με κρατά αισιόδοξο για ένα σκορ κοντά ή πάνω από το 20 για τον Αμερικανό PG της Ζαλγκίρις.

Τέλος, στη θέση του Jordan Mickey η ομάδα διαθέτει €1.27m για να φέρει παίκτη ανεξαρτήτου θέσης, και με «κλειστά» μάτια στην ομάδα θα έρθει ο Γιώργος Πρίντεζης, που κοστίζει 10 χιλιάδες λιγότερες, και θεωρώ πολύ πιθανό να κινηθεί σε αποδόσεις κοντά στο 20, όπως και τους περισσότερους «ψηλούς» του Ολυμπιακού, με αυτή την άμυνα που και φέτος παρουσιάζουν οι «Πράσινοι» στην frontline.

Παρένθεση εδώ. Τσεκάρετε όλοι το εκπληκτικό εργαλείο, που βρίσκεται από χτες ανεβασμένο στο BasketStories, το οποίο μας δείχνει πόσο επιτρέπει ή περιορίζει η κάθε ομάδα την κάθε επιμέρους θέση του αντιπάλου, όσον αφορά το ranking των αντιπάλων παικτών. Έτσι, πχ βλέπουμε τον Παναθηναϊκό να επιτρέπει +3.21 στους αντίπαλους PF ενώ ο Ολυμπιακός +5.42 PIR στα αντίπαλα PG, εξ’ ου και η άμεση προτίμηση μου στον Καλάθη, ενώ ο Wolters θα έχει την ευκαιρία για +3.42 σκορ, συγκριτικά, με τον μέσο όρο του αφού αυτό μας δείχνουν τα στοιχεία από την άμυνα της Μπούντουτσνοστ σε αυτά τα πέντε πρώτα παιχνίδια της διοργάνωσης. Κλείνει η παρένθεση.

Μπορεί η ομάδα να μην κατάφερε να εντάξει στο ρόστερ της κάποιον από τους μεγάλους στόχους της αγωνιστικής (Gudaitis, Milutinov) ή κάποιον παίκτη – κολώνα στη θέση του (Clyburn) αλλά πλέον το ρόστερ που υπάρχει μοιάζει ιδανικό για τις ιδιαίτερες συνθήκες αυτής της βδομάδας, με όλους τους παίχτες του βασικού μας κορμού να μπορούν να προσφέρουν τόσο σε οικονομικό όσο και σε αγωνιστικό, σαφώς, επίπεδο.

Στο κομμάτι της αρχηγίας, τώρα, η ασφάλεια του Shved, με 5/5 σκορ άνω του 20 και νέο εντός έδρας παιχνίδι, δε γίνεται να παραβλεφθεί ενώ υπαρχηγός θα είναι για αυτή την βδομάδα ο Ante Tomic, με τους δύο παίκτες να τίθενται αντιμέτωποι στα περίχωρα της Μόσχας.

Έτσι, συμπερασματικά το ρόστερ της Magic Pass ενόψει της 6ης αγωνιστικής του Fantasy Challenge έχει την παρακάτω μορφή:Devotion!