XLAPATSARES
Με 5 ψηλούς!
Οι Xlapatsares φέρνουν στην ομάδα των τριπόντων έναν πέμπτο ψηλό για να λύσει τα ζητήματα αστοχίας έξω από τα 6.75 μ.!
Επιμέλεια:
Άρης Στούμπος | stoumbos@basketstories.netΔημοσιεύτηκε: 15/03/2017 23:03
Σταθερότητα ζητούσαμε μια βδομάδα πριν, σταθερότητα επήλθε. Για δεύτερη σερί αγωνιστική η ομάδα ευστόχησε 15 φορές σε σουτ τριπόντων, γεγονός που επέφερε ακόμα μια μικρή άνοδο τριών θέσεων, από την 73η στη θέση 70.
Όχι άσχημα, λοιπόν, αλλά σίγουρα υπήρχαν προοπτικές για κάτι αρκετά καλύτερο. Και αυτό διότι τα 15 τρίποντα επιτεύχθηκαν χωρίς οι δύο ακριβότεροι και (στα χαρτιά) περισσότερο εύστοχοι παίκτες μας, οι Llull και Teodosic, να έχουν κάποια ουσιαστική συμμετοχή. Ένα έβαλε ο Ισπανός και μηδέν (!) ο Σέρβος, τη στιγμή που περιμέναμε 5-6, ειδικά με τους συγκεκριμένους αντιπάλους.
Η θέση που έκανε τη διαφορά και βοήθησε να ξεπεράσουμε χωρίς κάποιο κόστος την αναποτελεσματικότητα των δύο Point Guards μας δεν ήταν άλλη από τους ψηλούς! Antipov (4/5), Vorontsevich (1/4), Vezenkov (1/4), αλλά και το νέο μας απόκτημα την προηγούμενη αγωνιστική Anthony Randolph (3/4) σημείωσαν 9 από τα 15 συνολικά τρίποντά μας, ξεπερνώντας πραγματικά κάθε προσδοκία. Αν και το να παίρνουμε τόσο μεγάλο πλήθος τριπόντων από τη θέση αυτή δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται συνεχώς, η τετράδα των Power Forwards and Centers δεν θα χαλάσει (και εν είδη «ευχαριστώ»).
Και όχι μόνο δε θα φύγει κανένας από τους τέσσερις ψηλούς – «μπόμπερ» μας, αλλά θα προστεθεί και ένας πέμπτος στην παρέα. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον Chris Singleton, που το παιχνίδι επιμένει για δεύτερη χρονιά να τον κατατάσσει στους περιφερειακούς αντί για τους ψηλούς. Πολλές ομάδες ριμπάουντ έχουν εκμεταλλευτεί αυτή τη συγκυρία, καιρός όμως τώρα να συμβεί το ίδιο (λογικά συμβαίνει ήδη από αρκετούς) και για τις ομάδες των τριπόντων. Ο Singleton σε 25 παιχνίδια έχει σχεδόν 50% έξω από τη γραμμή των 6.75 μ., με 39/81 συνολικά προσπάθειες, ήτοι 1.6 τρίποντο ανά αγώνα. Αριθμός όχι και τόσο (για SG/SF) εντυπωσιακός, γίνεται όμως τέτοιος αν παρατηρήσουμε την φόρμα του, αφού στα 5 τελευταία παιχνίδια των Πρασίνων έχει σημειώσει το εντυπωσιακότατο 15/23 τρίποντα!
Ο Singleton θα έρθει να πάρει τη θέση του Datome που μετά τις πολύ μεγάλες τρίποντες εμφανίσεις του έχει σιγήσει τελευταία. Για την αλλαγή αυτή απαιτούνται, ωστόσο, 30 credits, τη στιγμή που εμείς διαθέτουμε μόνο 13 unspent. Για να βρεθούν αυτά (και πολλά περισσότερα) θα γίνει η απαραίτητη μείωση στους «άσσους». Το ακριβό και top δίδυμο είδαμε ότι δεν μας βγήκε δύο συνεχόμενες αγωνιστικές και επομένως ένας εκ των Llull/ Teodosic θα χρειαστεί να πωληθεί.
Αν και η λογική λέει Milos (μετά τα μηδέν αλλά και τα DNP που περιμένουν στη γωνία) αυτός που θα αποχωρήσει είναι ο Ισπανός. Ψιλοαδιάφορο ματς στο ΟΑΚΑ με έναν Παναθηναϊκό να καίγεται για τη νίκη (όπως και του Σέρβου στη Χώρα των Βάσκων) και τον Doncic να παίρνει συνεχώς χρόνο, ενώ επιπλέον μου φαίνεται δύσκολο ο κορυφαίος σουτέρ της διοργάνωσης να έχει δεύτερο σερί παιχνίδι με μηδέν τρίποντα. Μια φορά είχε ξαναγίνει αυτό εφέτος, συμπτωματικά πάλι εντός έδρας, και επανήλθε με 3/5 στο επόμενο εκτός. Επιπλέον, στον αγώνα του πρώτου γύρου κόντρα στη Baskonia ο Milos πραγματοποίησε (χωρίς De Colo βέβαια) όχι μόνο την καλύτερη φετινή εμφάνιση αλλά career-high με τις 43 μονάδες που έγραψε στο σύστημα αξιολόγησης, έχοντας 34 πόντους, 10 assists και 5/6 τρίποντα!
Έτσι, ο Llull θα αποχωρήσει και στη θέση του θα έρθει πίσω ο Kevin Pangos. Ο Καναδοσλοβένος τρέχει ένα σερί 9/18 τριπόντων από τη στιγμή που έφυγε από τους Xlapatsares και επανέρχεται στο ρόστερ μας κερδίζοντας στο νήμα τον πρώην συμπαίκτη του στην ομάδα μας, τον Petteri Koponen. Η επιλογή έγινε με βάση το κίνητρο που έχουν οι ομάδες τους (που δεν βγαίνει πάντα αλλά καλό είναι τελευταίες αγωνιστικές να λαμβάνεται υπόψη) καθώς η Zalgiris δίνει do or die παιχνίδι για την είσοδο στα Playoffs στην χαλαρή αμυντικά και από καιρό αδιάφορη Unics, τη στιγμή που ο Φινλανδός και η αδιάφορη (πρακτικά) Barcelona έχουν να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη και να αντιμετωπίσουν την Darussafaka που με τη σειρά της καίγεται για τη νίκη.
Με την κίνηση αυτή στους άσσους όχι μόνο βρίσκουμε τα 17 credits για να γίνει η αλλαγή του Singleton με τον Datome, αλλά περισσεύουν και άλλα 29.5, πράγμα που οδηγεί σε σκέψεις για τρίτη αλλαγή.
Με δεδομένο ότι στον «άσσο», μετά την κίνηση που κάναμε, αλλά και στους ψηλούς η ομάδα έχει κλείσει, ενδεχόμενη τελευταία αλλαγή μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στους Shooting Guards and Small Forwards. Εκεί, πέρα από τον Singleton που μόλις ήρθε, συναντάμε τους Miller, Rivers και Simonovic, με πιο αδύναμο κρίκο τελευταία (στα τρίποντα, γιατί στο PIR είναι ο ...δυνατότερος) τον Σέρβο.
Ο Simonovic στα 6 τελευταία παιχνίδια έχει ευστοχήσει μόλις σε 6 σουτ τριπόντων και παρά το «εύκολο» παιχνίδι απέναντι στη Milano, όπου μπορεί να «ξεμπουκώσει», είναι ευκαιρία με τα 29.5 unspent που διαθέτουμε να αναβαθμίσουμε τη θέση του με έναν ποιοτικότερο παίκτη. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον συμπατριώτη του, Bogdan Bogdanovic. Ο Σέρβος της Fener έχει 7/13 στα τρία τελευταία του παιχνίδια με μ.ο. Index Rating 27 (!) σε αυτά. Το παιχνίδι στην έδρα της αδιάφορης Bamberg, που επιτρέπει μάλιστα 37.5% στα τρίποντα των αντιπάλων της, μόνο τρόμο δεν φέρνει.
Με αυτά και με αυτά, επήλθε μια μίνι αναδόμηση στο ρόστερ, με τα credits που εξοικονομήθηκαν από την αλλαγή στους PG να μετατρέπονται σε δύο «βαριά» χαρτιά στους SG/SF, στις θέσεις όπου (παραδόξως) παρατηρείται και το μεγαλύτερο πρόβλημα τις τελευταίες βδομάδες, ενώ ταυτόχρονα κρατήσαμε και σχεδόν 10 credits «κάβα».
Συνοπτικά, λοιπόν, το ρόστερ της ομάδας των τριπόντων του BasketStories για την 26η αγωνιστική του παιχνιδιού έχει ως εξής:
Teodosic
Pangos
Miller
Rivers
Bogdanovic
Singleton
Vorontsevich
Antipov
Vezenkov
Randolph
Devotion!