Συγκρίνουμε τις αρχικές τιμές των παικτών του Fantasy με τους περσινούς τους μέσους όρους στο παιχνίδι για να ανακαλύψουμε υποτιμημένες περιπτώσεις που έχουν ενδιαφέρον στην αρχή της σεζόν.
Σε λίγες μέρες ξεκινά η 19η σεζόν του Euroleague Fantasy Challenge, η 2η με το ...ανανεωμένο gameplay και πριν περάσουμε στην καθιερωμένη ανάλυσή μας ανά θέση με τις καλύτερες ευκαιρίες της αγοράς, καλό είναι να ρίξουμε μια πρώτη ματιά στην αρχική κοστολόγηση των φετινών παικτών, ώστε να έχουμε έναν μπούσουλα για περιπτώσεις που μπορεί να έχουν ενδιαφέρον κι άρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημεία εκκίνησης διαμόρφωσης του πρώτου ρόστερ της ομάδας μας, ή έστω κάποια σημεία αναφοράς, κατά τη διάρκεια του scouting του καθενός.
Έτσι, χρησιμοποιούμε τους περσινούς μέσους όρους των παικτών στο Fantasy για να υπολογίσουμε την αναλογία αξίας/μ.ο. (ή αλλιώς κρέντιτ/ράνκινγκ), ώστε να βρούμε πόσο ...κοστίζει 1 μονάδα ράνκινγκ που κάνουν, ή μάλλον έκαναν ...με βάση πάντα τα περσινά τους νούμερα. Έτσι, είναι πιθανό σε ορισμένες περιπτώσεις να ανακαλύψουμε υποτιμημένους παίκτες που αξίζουν της προσοχής μας, όπως και παίκτες που θα πρέπει να αποφύγουμε.
Δεδομένου βέβαια ότι χρησιμοποιούμε δεδομένα από προηγούμενη χρονιά, η σχετική αναλογία δεν μπορεί να αποτελεί παρά μόνο μια ένδειξη για την υποτίμηση που μπορεί να έχει κάποιος παίκτης και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να λαμβάνεται ως το αλάνθαστο κριτήριο ώστε να αξιολογήσουμε αν ένας παίκτης αποτελεί ευκαιρία ή όχι. Μεγάλο ρόλο εξάλλου παίζουν και οι μεταγραφές και γενικά ο εσωτερικός ανταγωνισμός που έχει αλλάξει για κάποιους παίκτες. Υπάρχουν παίκτες που πήγαν σε πιο γεμάτα ρόστερ κι έτσι θα είναι δυσκολότερο να επαναλάβουν τα περσινά τους νούμερα (πχ Okobo από την Βιλερμπάν στην Μονακό) κι άλλοι που ακολούθησαν αντίθετη διαδρομή κι έτσι ο περισσότερος χρόνος και χώρος πάνω στο παρκέ αναμένεται να τους δώσει και πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στο παιχνίδι (πχ Smits, Grigonis και πολλοί ακόμη).
Από την άλλη όμως υπάρχουν και οι "σταθεροί", οι παίκτες δηλαδή που παραμένουν στο ίδιο περιβάλλον και οι ισορροπίες εκεί δεν έχουν αλλάξει δραματικά. Για παράδειγμα, παίκτες όπως ο Lucic και ο Vezenkov, ή το δίδυμο της Ζαλγκίρις Ulanovas-Lekavicius θα μπορούσαν ουσιαστικά να εξεταστούν με βάση την περσινή τους σεζόν κι έτσι η αρχική τους φετινή τιμή να αξιολογηθεί βάσει αυτής. Το δίδυμο της Ζαλγκίρις πάντως μόνο άσχημο δεν φαίνεται για κάποιο αρχικό ρόστερ, ενώ η λίστα περιλαμβάνει κι άλλες ευκαιρίες...
Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε όλους τους παίκτες που αγωνίστηκαν την περσινή σεζόν (και είχαν θετικό μ.ο. σκορ), αναλυτικά, σε αύξουσα σειρά κόστους της μιας μονάδας ράνκινγκ τους, με βάση τα δεδομένα που αναφέραμε. Η πρώτη αριθμητική στήλη αναγράφει την αρχική τους αξία φέτος, η δεύτερη αφορά στον περσινό τους μ.ο. και η τρίτη το πόσο κοστίζει, με βάση αυτά τα νούμερα, μια μονάδα ράνκινγκ που κάνουν (= έκαναν πέρυσι). Όσο χαμηλότερο το κόστος, τόσο, θεωρητικά, πιο υποτιμημένος είναι ο παίκτης. Να θυμίσουμε βέβαια ότι 1 μονάδα ράνκινγκ δεν αντιστοιχεί σε 1 κρέντιτ (αλλά σε κάτι λιγότερο), επομένως παίκτες που ξεκινούν με αναλογία στο 1 στην τελευταία στήλη, είναι θεωρητικά, έστω και λίγο, υπερτιμημένοι.
Να σημειώσουμε ξανά ότι αυτό δεν αποτελεί παρά μια ένδειξη για πιθανές ευκαιρίες, αφού θα υπάρξουν παίκτες με αναβαθμισμένο αλλά και υποβαθμισμένο ρόλο φέτος. Όπως και να 'χει όμως, ο παραπάνω πίνακας είναι μια καλή αρχική οπτική για να μπαίνουμε σιγά σιγά στο κλίμα της νέας σεζόν. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα εντρυφήσουμε πολύ περισσότερο βέβαια, όπως κάθε χρόνο. Stand by...