We feel devotion
DataCenter
WEEK ANALYSIS
Ένα άλλο παιχνίδι
Η εξάρτηση της μεταβολής της αξίας των παικτών μόνο από το τελευταίο τους σκορ αλλοιώνει σε μεγάλο βαθμό τη φύση του Euroleague Fantasy.
Επιμέλεια: BasketStories
Δημοσιεύτηκε: 12/10/2021 00:43
Το φετινό Fantasy Challenge έδειχνε εξ' αρχής αρκετά διαφορετικό από τα προηγούμενα φορμάτ, με πολλά νέα ενδιαφέροντα στοιχεία που το έκαναν να μοιάζει ως μια πολύ θετική εξέλιξη, σε σχέση ειδικά με το στάσιμο και ανιαρό gameplay των τεσσάρων προηγούμενων χρόνων. Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός όμως κι αυτό φάνηκε με τη θέσπιση των εσωτερικών αλλαγών που εξάλειψαν κάποιες από τις αποφάσεις που υπήρχαν στο παιχνίδι, ενώ μετέτρεψαν άλλες, από μπασκετικές σε ...απλοϊκά μαθηματικά. Αν ο παίκτης της Πέμπτης δεν σημειώσει το σκορ που θέλεις, τότε μπορείς πολύ απλά να τον αντικαταστήσεις με αυτόν της Παρασκευής και ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Η καινοτομία αυτή μπορεί να προσφέρει κάποια νέα στοιχεία αποφάσεων στο παιχνίδι, στην πράξη όμως αλλοιώνει σε σημαντικό βαθμό τη φύση του, αφού πιο σημαντικό στοιχείο από το να μελετάς τους παίκτες και τις ομάδες, καθίσταται ο απλός διαχωρισμός των παικτών σε αυτούς της πρώτης και της δεύτερης μέρας, κάτι που με τη σειρά του εξοικονομεί τα διπλάσια κλικ στην εφαρμογή. Πρακτικό μεν, άγαρμπο δε και χωρίς ιδιαίτερο σεβασμό στους παίκτες και στο φαντασιακό τους κριτήριο με το οποίο χαίρονται το παιχνίδι όλα αυτά τα χρόνια.

Ωστόσο, η σημαντικότερη αλλαγή του παιχνιδιού φάνηκε με το πέρας δύο αγωνιστικών, όταν και αποδείχθηκε πως η μεταβολή της αξίας των παικτών εξαρτάται μόνο από το τελευταίο τους σκορ. Κανένα άλλο σκορ τους δεν επιδρά με οποιονδήποτε τρόπο στη διαμόρφωση της τιμής τους, κανένας μέσος όρος δεν υφίσταται, ούτε Last 5, ούτε πρόσφατος, ούτε σεζόν, με αποτέλεσμα οι τιμές των παικτών πλέον να είναι ...έρμαιο της τελευταίας τους εμφάνισης.

Κάπως έτσι, ένας παίκτης που τρέχει ένα σερί αρνητικών ράνκινγκς, μπορεί με μια καλή επίδοση να πάρει αυτομάτως τα πάνω του, ενώ αντίστοιχα ένας παίκτης που "σαρώνει" όλη τη χρονιά, μπορεί με μια κακή εμφάνιση να χάσει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό της αξίας του. Μπορεί το ποσοστό αυτό φέτος να είναι μικρότερο σε σχέση με άλλες χρονιές (ευτυχώς, γιατί τότε δεν θα έβγαζε κανένα απολύτως νόημα όλο το παιχνίδι) και πάλι όμως, η όλη διαδικασία μεταβολής των τιμών των παικτών έχει μια μόνο χρονική διάσταση, το "παρόν", κάτι που μεταβάλλει και το ίδιο το παιχνίδι σε δραματικό βαθμό.

Με το προηγούμενο ιστορικό του παίκτη να μην έχει πια καμιά σημασία, όλος ο ντόρος γίνεται για την εμφάνισή του στο επόμενο ματς. Ουσιαστικά η διαδικασία λήψης απόφασης για έναν παίκτη μετατρέπεται σε μια απλή πρόβλεψη του πόσο καλά θα τα πάει την επερχόμενη αγωνιστική, δίχως κάποιο άλλο στοιχείο. Και είναι αυτό τόσο κακό; Από μόνο του, το στοιχείο αυτό φυσικά δεν έχει τίποτα κακό πάνω του. Ίσα ίσα, πάντα συνυπήρχε στο Euroleague Fantasy με επιπλέον στοιχεία που έκαναν τη διαδικασία λήψης απόφασης πιο σύνθετη και πιο κοντά σ' αυτό που αποκαλούμε Fantasy.

Όλη η φασαρία γίνεται για την στρατηγική, που πλέον απουσιάζει σε άκρως ανησυχητικό βαθμό από το παιχνίδι. Η διαλογή των παικτών (γιατί πλέον, για διαλογή πρόκειται) αποκτά μια τυχοδιωκτική χροιά, με βάση και μόνο το επόμενο ματς. Θα τα πάει καλά ο παίκτης μου; Κέρδισα κάποιους πόντους, αλλά μέχρι εκεί. Δεν θα μπορέσω να αξιοποιήσω περαιτέρω αυτή την επένδυση, γιατί τα δεκαδικά των κρέντιτς που κέρδισε, ή μπορεί να κερδίζει για μερικές αγωνιστικές, μπορούν πολύ εύκολα να χαθούν σε ένα κακό βράδυ. Το ίδιο ισχύει φυσικά κι από την ανάποδη. Μια κακή επιλογή δεν θα με πληγώσει ιδιαίτερα, αφού και αρνητικό ράνκινγκ να κάνει ο παίκτης μου, μπορώ να το διατηρήσω στην ομάδα μου χωρίς κανένα πρόβλημα, αφού η τιμή του δεν θα υποστεί άλλη πτώση, τουλάχιστον όχι από το κακό ματς που προηγήθηκε. Με τις εσωτερικές αλλαγές μάλιστα, αν ο παίκτης μου αγωνίζεται την πρώτη αγωνιστική μέρα, μπορώ κάλλιστα να μειώσω την επίδραση και του σκορ του, στο μισό.

Κάπως έτσι, λείπει οποιαδήποτε συνέχεια στο σχεδιασμό που μπορεί να καταστρώσει κάποιος. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός, ούτε κάποια στρατηγική. Οι κινήσεις της μιας αγωνιστικής λίγη επίδραση έχουν και στην επόμενη, παρά τον περιορισμό των τριών αλλαγών. Σίγουρα, δεν είναι όλα χύμα, αφού υπάρχουν οι τιμές των παικτών, ένα σφιχτό είναι η αλήθεια μπάτζετ και αισθητά πιο μικρές μεταβολές στις αξίες των παικτών, που σε συνδυασμό με τον περιορισμό των τριών αλλαγών, επιδρούν, έστω κι έμμεσα στο παιχνίδι. Όλα αυτά όμως μοιάζουν τυπικά, μπροστά σε αποφάσεις που υπήρχαν και πλέον δεν υπάρχουν στο Fantasy. Το στοιχείο του μάνατζερ και της στρατηγικής είναι πια μια υποσημείωση, δεν υπάρχουν πλάνα για να καταστρώσει κάποιος, παρά μόνο να ποντάρει στους παίκτες που θα κάνουν τα μεγάλα ράνκινγκς ...της μιας βραδιάς, στοχεύοντας φυσικά τους αδύναμους αντιπάλους.

Κάποιοι ίσως θεωρούν ότι το παιχνίδι έτσι θα γίνει πιο πρωτότυπο και διασκεδαστικό, όμως πάντα και σε κάθε gameplay θα υπάρχουν αποφάσεις που φαίνονται καλύτερες και άλλες που φαίνονται χειρότερες. Δεν θα επέλεγε κάποιος έναν παίκτη που παίζει μέσα στην Μπαρτσελόνα αυτή την στιγμή για παράδειγμα, έναντι κάποιου άλλου που αντιμετωπίζει εντός έδρας την Άλμπα. Οπότε αυτή η πρωτοτυπία που μπορεί να περιμένει κάποιος, ίσως δεν είναι τόσο δεδομένη όσο μπορεί να φαίνεται αρχικά κι όταν όλο το παιχνίδι καταλήγει εκεί, χωρίς επιπρόσθετα χαρακτηριστικά, τότε αυτό μπορεί να αποβεί καταστροφικό.

Πιθανώς, μια εξήγηση για το γεγονός ότι μόνο το τελευταίο σκορ επηρεάζει πια τη μεταβολή της τιμής των παικτών είναι για να διατηρηθεί το ενδιαφέρον περισσότερων ομάδων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πράγματι, αν στα προηγούμενα gameplays δεν φρόντιζες εξ αρχής να χτίσεις μια ομάδα που θα αυξάνει το μπάτζετ της, τότε λίγη τύχη μπορούσες να έχεις στη συνέχεια. Λογική σκέψη, αλλά κι αυτή υλοποιείται με άγαρμπο τρόπο, στην καλύτερη.

Προφανώς, η επιλογή παικτών που θεωρείται ότι θα τα πάνε καλύτερα και το εν γένει αγωνιστικό κριτήριο τίποτα το κακό δεν έχει και είναι αναπόσπαστο στοιχείο κάθε Fantasy παιχνιδιού. Αυτό εξάλλου υπήρχε ανέκαθεν στο Euroleague Fantasy και στο πρώτο και στο δεύτερο φορμάτ. Απλά κυριαρχούσαν από ένα σημείο και μετά, όχι από την πρώτη αγωνιστική. Στο ξεκίνημα υπήρχε πρωτίστως η στρατηγική, κυρίως μέσω του οικονομικού κριτηρίου, μόνο όμως για μερικές αγωνιστικές. Σίγουρα, η καθιέρωση του Last 5 μέσου όρου έκανε πιο εύκολες τις μεταβολές και ήταν σχετικά εύκολο να ανεβάσεις την αξία της ομάδας σου ανά πάσα στιγμή, στο προηγούμενο φορμάτ. Από ένα σημείο και μετά όμως, οι αλλαγές ήταν καθαρά αγωνιστικές. Το γεγονός ότι όλοι είχαν λίγο πολύ τις ίδιες ομάδες, ή τουλάχιστον επέλεγαν από μια δεξαμενή 10-12 κορυφαίων παικτών, σχετίζεται με την φθηνή αρχική τους κοστολόγηση και την ευκολία, στη συνέχεια, αύξησης της τιμής του κάθε παίκτη (και παράλληλα, της ομάδας που τους είχε). Η εξάρτηση της μεταβολής αυτής από τον πρόσφατο μέσο όρο εμπλούτιζε το παιχνίδι με περισσότερη τακτική, απλά ο συνδυασμός των μεταβλητών δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός κι έτσι το παιχνίδι με το προηγούμενο φορμάτ, ήταν κατά το κοινώς λεγόμενον "σούπα".

Από την άλλη, στο πρώτο φορμάτ, η αύξηση του μπάτζετ μιας ομάδας ήταν σαφώς πιο δύσκολη. Αν μέχρι πέρυσι από τα 10 εκατομμύρια, μια ομάδα έφτανε εύκολα στα 20, διπλασίαζε δηλαδή το μπάτζετ της μέσα σε λίγες αγωνιστικές, στο "κλασικό" Fantasy, από τα 500 κρέντιτς χρειαζόταν πραγματικά μεγάλη προσπάθεια για να φτάσει κανείς τα 700 (αύξηση 40%). Εκεί το παιχνίδι ήταν στημένο καλύτερα και δεν ήταν καθόλου προφανές ότι θα μπορούσε ο καθένας να φτιάξει μια ανταγωνιστική ομάδα. Ακόμα κι εκεί όμως, το αγωνιστικό στοιχείο κυριαρχούσε στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, ακόμα και στην αρχή, όπου ένας υποτιμημένος παίκτης δεν ήταν καθόλου σίγουρο ότι θα δώσει το 15%, αφού για να συμβεί αυτό, θα έπρεπε να επαναλάβει μια καλή εμφάνιση. Έπρεπε λοιπόν να επιλέξεις μεταξύ δύο ή περισσοτέρων υποτιμημένων παικτών, αυτόν που πίστευες ότι θα τα πάει καλύτερα, για να κερδίσεις σε σκορ, αλλά και κρέντιτς, μακροπρόθεσμα.

Η διαδικασία του rotation είναι αναπόσπαστο στοιχείο του Euroleague Fantasy, μόνο που πλέον αυτή είναι κυρίαρχη από την πρώτη αγωνιστική και με μοναδικό κριτήριο μια πρόβλεψη που ταιριάζει περισσότερο στη λογική του στοιχήματος κι όχι στο Fantasy. Μπορεί αυτό να αρέσει σε περισσότερους, να είναι προσιτό σε μεγαλύτερο κοινό, μπορεί όντως να αποδειχθεί ευχάριστο, αυτό είναι θέμα γούστου εξάλλου, δυστυχώς όμως, πλέον αυτό δεν είναι Fantasy. Δεν είναι το Fantasy Challenge, τουλάχιστον όχι όπως το ξέραμε, αλλά ένα νέο παιχνίδι, διαφορετικό, αφού λίγα κοινά έχει πλέον, στα ουσιώδη, με το αγαπημένο μας Fantasy. Μπορεί να έχει περισσότερα στοιχεία και κάποια όντως να δείχνουν όμορφα (πχ ο σχηματισμός της πεντάδας, ο έκτος παίκτης κτλ) και απαραίτητα (ειδικά για draft leagues χωρίς credits το παιχνίδι μπορεί να είναι εξαίσιο), όμως η ίδια η φύση του Fantasy Challenge, έχει, στην καλύτερη, αλλοιωθεί.

Σε κάθε περίπτωση, καλύτερο ή χειρότερο, το φετινό παιχνίδι συνεχίζεται και κάπως έτσι, ενόψει και της πρώτης διαβολοβδομάδας της σεζόν, εξακολουθούμε να ψάχνουμε υποτιμημένους, αγωνιστικά πια, παίκτες, δηλαδή όχι αυτούς που θα ανεβάσουν την αξία τους στο επόμενο ματς, αυτό δεν μπορεί να το προβλέψει με σιγουριά κανείς, αλλά παίκτες που θεωρητικά βρίσκονται αυτή την στιγμή σε τιμή χαμηλότερη από το potential τους. Η μεγαλύτερη δυσκολία αναβάθμισης του ρόστερ εξάλλου, έχει τη δική της γοητεία, αν φυσικά αυτή είναι εφικτή στο φετινό παιχνίδι.

Από την στιγμή που οι ακριβοί παίκτες αυξάνουν την αξία τους πιο δύσκολα, ενώ οι πάμφθηνοι παίκτες δεν έχουν παρά μόνο τυπική σημασία, είναι λογικό να στραφείτε σε λύσεις από τα μεσαία στρώματα, ώστε να γεμίσετε το ρόστερ σας με παίκτες που θεωρητικά μπορούν να σας προσφέρουν σκορ κι αν είστε τυχεροί, να ανεβάσουν λιγάκι και την τιμή τους. Φυσικά, υπάρχουν και οι αστέρες που είναι ακόμα προσιτοί και μπορούν να σας κρατήσουν σε σκορ, ειδικά μέσα από το χρίσμα του αρχηγού, επομένως η τράπουλα θα πρέπει να ανακατευτεί... Ας τους δούμε αναλυτικά.


Guards



Mike James (Μονακό) - 15,7
Τί κι αν έχει μόλις 13,75 μέσο Fantasy Score στα δύο πρώτα ματς της σεζόν; Από την στιγμή που αυτό δεν επηρεάζει άμεσα τη διαμόρφωση της αξίας του, ο James εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις καλύτερες ακριβές περιπτώσεις της αγοράς, χάρη στο πολύ υψηλό του potential. Στη δεύτερη αγωνιστική με την Ούνιξ πάντως χρειάστηκε το έξτρα πεντάλεπτο της παράτασης για να φτάσει σε διψήφιο ράνκινγκ (10), μιας και μέχρι τότε ήταν αρνητικός. Για την ώρα δεν δείχνει να έχει βρει τον απόλυτα πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα έτοιμο και δεμένο σύνολο, επομένως δεν αποτελεί επιτακτική ανάγκη η απόκτησή του, όσο όμως χάνει κι από λίγο σε αξία θα γίνεται και πιο ελκυστικός και μόλις αρχίσει ο χορός των 20αριών, θα γίνει από τους πιο δυσπρόσιτους παίκτες του Fantasy. Δύσκολα παιχνίδια αυτή την εβδομάδα για την Μονακό κόντρα σε Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, άρα καλή στιγμή να δούμε που στέκονται ο James και οι συμπαίκτες του απέναντι σε μεγαθήρια.


Nando De Colo (Φενερμπαχτσέ) - 13,9
Το 18 ράνκινγκ με τον Παναθηναϊκό τον διατήρησε στα 13,9 κρέντιτς, κάτι που μαρτυρά την μη ισότιμη αναλογία κρέντιτ/ράνκινγκ στο παιχνίδι φέτος. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Γάλλος έφτασε σ' αυτή την επίδοση σε κάτι περισσότερο από 16 λεπτά συμμετοχής, με τον Τζόρτζεβιτς να τον ξεκινά από τον πάγκο για χάρη του Henry. Η συνύπαρξη του Σέρβου κόουτς με αρκετούς από τους αστέρες της Φενέρ ήδη έχει τα πρώτα σύννεφα κι έτσι είναι λίγο απρόβλεπτη η ...φαντασιακή αντίδραση De Colo και σία. Αντικειμενικά η τιμή του δεν είναι άσχημη, με τα παιχνίδια με Άλμπα και Ούνιξ που ακολουθούν να μπορούν να επαναφέρουν τον Γάλλο στις πλέον κορυφαίες θέσεις των Guards.


Jordan Loyd (Ζενίτ) - 11,3
19 πόντοι και 19 Index Rating για τον Αμερικανό στην εκτός έδρας νίκη της Ζενίτ επί της Ζαλγκίρις, με το χρόνο συμμετοχής του πάντως να παραμένει σχετικά χαμηλός (20:22 στο πρώτο, 24:21 στο δεύτερο). Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ δείχνει ότι θέλει το χρόνο της για να εντάξει αρμονικά τις νέες μονάδες στο παιχνίδι της, ακόμα κι έτσι όμως ο Loyd στα 11,3 κρέντιτς αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση, αφού το potential για κάτι υψηλότερο υπάρχει έτσι κι αλλιώς (ειδικά απόντος του Nappier). Αυτή την αγωνιστική ακολουθεί εκτός έδρας αναμέτρηση με την ΤΣΣΚΑ, ενώ στη συνέχεια η Ζενίτ υποδέχεται στο πρώτο της εντός έδρας ματς για φέτος την Μπάγερν, επομένως, ο Loyd αποτελεί πιθανό στόχο έστω και για την 4η μόνο αγωνιστική.


Nemanja Nedovic (Παναθηναϊκός) - 11
Ουδεμιά σημασία έχει το -9 με την Μονακό για τον Σέρβο, κάτι που δεν τον καταδικάζει αυτόματα στη φαντασιακή ανυποληψία για εύρος τριών-τεσσάρων αγωνιστικών, όπως θα συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Με το 20 Index Rating κόντρα στην Φενέρ, ο Nedovic κέρδισε τα μισά (0,3) από τα κρέντιτς που είχε χάσει (0,6), αλλά το σημαντικότερο, έδειξε σημάδια αγωνιστικής και φαντασιακής ετοιμότητας, που μπορούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των μάνατζερ του παιχνιδιού και φέτος. Την περσινή σεζόν εξάλλου, ο γκαρντ του Παναθηναϊκού είχε μ.ο. 15,86 στο παιχνίδι, επίδοση που συνάδει και με το παραπάνω στην τρέχουσα τιμή του. Η εκτός έδρας αναμέτρηση με την Μπασκόνια δεν φαντάζει απαγορευτική, στη συνέχεια ωστόσο ακολουθεί πιο δύσκολη αποστολή στην Μαδρίτη, κόντρα στην Ρεάλ.


Daryl Macon (Παναθηναϊκός) - 10,3
2/2 διψήφια ράνκινγκς για τον Αμερικανό στο ξεκίνημα της διοργάνωσης, σκοράροντας και στα δύο ματς από 13 πόντους, τη μία χάρη στα 3/5 τρίποντα, την άλλη χάρη στις 7/8 βολές. Στις θέσεις των γκαρντ του Παναθηναϊκού υπάρχει ένας άλφα εσωτερικός ανταγωνισμός που θεωρητικά περιορίζει το ταβάνι του κάθε παίκτη, το 14,5 ράνκινγκ του Macon όμως σε 22,5 λεπτά συμμετοχής είναι άξιο αναφοράς για να το έχουμε υπόψη μας για τη συνέχεια, από την στιγμή μάλιστα που η τιμή του δείχνει σχετικά προσιτή.


Iffe Lundberg (ΤΣΣΚΑ Μόσχας) - 10,2
Ήταν για δεύτερη σερί φορά ο καλύτερος γκαρντ της ομάδας του, αυτή τη φορά στη νίκη επί της Εφές, συγκεντρώνοντας 18 μονάδες ράνκινγκ με πληθωρική, ξανά στατιστική: 17 πόντοι (5/7, 3/7, 2/5), 6 ρημπάουντ, 5 ασσίστ, 4 κερδισμένα φάουλ σε 28:18 συμμετοχής. Όσο Shved και Grigonis προσαρμόζονται, ο Lundberg αξιοποιείται στο 100% από τον Ιτούδη κι αυτή την στιγμή δείχνει ως μια από τις πιο ενδιαφέρουσες επιλογές στο στρώμα των 10 κρέντιτς, σε ολόκληρο το παιχνίδι. Ζενίτ και Ερυθρός Αστέρας οι δύο επόμενοι αντίπαλοι της ΤΣΣΚΑ αυτή την εβδομάδα, δύο μάλλον σφιχτές αμυντικά ομάδες.


Ellie Okobo (Βιλερμπάν) - 9,9
Τα 6 λάθη και οι 0 βολές κράτησαν το ράνκινγκ του Γάλλου κόντρα στην Άλμπα χαμηλά (10), αναλογικά με τους 13 πόντους και τα 7 ρημπάουντ που είχε, ενώ πρόλαβε να αγωνιστεί περίπου 21,5 λεπτά, καθώς αποβλήθηκε με 5 φάουλ. Είναι λογική η όποια αστάθεια για το ρούκι γκαρντ, που αυτή την αγωνιστική έχει να τα βάλει με το δίδυμο της Εφές, Larkin-Micic, ενώ την επόμενη αγωνιστική η Βιλερμπάν υποδέχεται την Μακάμπι. Ωραία crash tests για τον Okobo, που δείχνει ικανός να σταθεί σε διψήφια τιμή στο παιχνίδι.


Danilo Andjusic (Μονακό) - 9,3
Αυτή τη φορά ο χρόνος συμμετοχής ήταν σαφώς μεγαλύτερος από την πρεμιέρα (26:48), όμως η επίδοσή του δεν ήταν ανάλογη, με τον Σέρβο πάντως να σημειώνει το αξιοπρεπές 11 ράνκινγκ κόντρα στην Ούνιξ, κερδίζοντας εκτός των άλλων 5 φάουλ (που τον οδήγησαν όμως μόνο δύο φορές στη γραμμή των βολών). Η εκτελεστική του δεινότητα θα χρειαστεί στα ζόρικα ματς με Ρεάλ και Μπαρτσελόνα που ακολουθούν, τα οποία φυσικά δεν εμπνέουν αυτή την στιγμή για να αποκτήσετε τον Andjusic, ένα τουλάχιστον στραβοπάτημα όμως θα κάνει την τιμή του ακόμα πιο ελκυστική για τη συνέχεια.


Paris Lee (Μονακό) - 9,2
Μόλις 16:13 χρειάστηκε σε 45 συνολικά λεπτά αγωνιστικής δράσης για να σημειώσει 14 Index Rating κόντρα στην Ούνιξ, με τον Lee να κάνει θραύση με την second unit των Μονεγάσκων. Ο χαμηλός χρόνος συμμετοχής δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τον Αμερικανό, που πάντως βρίσκεται στο Νο. 8 του Per 40 ράνκινγκ στη διοργάνωση με 33,37 (αν εξαιρέσουμε τους παίκτες που έχουν τυπική συμμετοχή), ενώ οι οργανωτικές του ικανότητες ίσως καταστούν πιο απαραίτητες στην πίεση της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ που ακολουθούν ως αντίπαλοι της Μονακό.


Nate Wolters (Ερ. Αστέρας) - 9,1
9 και 19 οι δύο πρώτες επιδόσεις του Αμερικανού στη χρονιά και μάλιστα παίζοντας σταθερά πάνω από τα 20 λεπτά, με τον Wolters να αποτελεί κομβικό παράγοντα για τη μεγάλη νίκη του Αστέρα επί της "πρώην" Μακάμπι, έχοντας 17 πόντους και 4 ασσίστ, χωρίς κανένα μάλιστα κερδισμένο φάουλ. Το ταβάνι του γκαρντ του Αστέρα δεν είναι πολύ υψηλό, από την στιγμή που δείχνει να πατά καλή αυτή την στιγμή όμως, είναι ένας παίκτης που μπορείτε να εξετάσετε, στα μεσαία στρώματα τιμών.


Chris Jones (Βιλερμπάν) - 8,7
Παρότι δεν ξεκίνησε καλά στην αναμέτρηση με την Άλμπα, στη συνέχεια η απόδοσή του βελτιώθηκε θεαματικά κι έτσι έφτασε στο 20 Index Rating έχοντας 20 πόντους και μόλις 1 ασσίστ (έναντι 6 της πρεμιέρας), αποτελώντας έτσι έναν από τους καλύτερους παίκτες στις δύο αυτές πρώτες αγωνιστικές, με 20,9 μέσο Fantasy Score. Η Εφές του Αταμάν βέβαια που ακολουθεί είναι σαφώς πιο δύσκολο εμπόδιο για τον Jones, όμως η δυσαναλογία κρέντιτς - ράνκινγκ, έστω και με αγωνιστική οπτική, είναι πολύ υψηλή για την αγνοήσετε.


Janis Strelnieks (Ζαλγκίρις) - 8,4
Αν και θεωρούνταν αμφίβολος μέχρι την τελευταία μέρα, ο Λετονός αγωνίστηκε σχεδόν 26 λεπτά στην ήττα της ομάδας του από την Ζενίτ, έχοντας μάλλον θετικό πρόσημο, με το δεύτερο σερί διψήφιο ράνκινγκ (11), σκοράροντας 14 πόντους. Μέχρι τώρα εκτελεί με 7/11 τρίποντα, ενώ έχει κερδίσει αθροιστικά 8 φάουλ κι αυτά τα νούμερα μαρτυρούν λίγο πολύ το υψηλό ράνκινγκ του (17), πέραν αυτών όμως (αναμενόμενα) λίγα πράγματα για τον Strelnieks, που δεν θα αποτελέσει την αποκάλυψη της χρονιάς, τη δεδομένη στιγμή όμως έχει σίγουρα κάποιο φαντασιακό ενδιαφέρον σε μια ιδιαίτερα προσιτή τιμή, όχι πολύ ψηλότερα από το κατώφλι των DNP παικτών.


Nikola Ivanovic (Ερ. Αστέρας) - 8,1
Απογοητευτικός ο Μαυροβούνιος στη μεγάλη νίκη της ομάδας του επί της Μακάμπι, κάτι όμως που οικονομικά δεν σας απασχολεί, από την στιγμή που το 3 ράνκινγκ δεν πρόκειται να επηρεάσει άλλο την αξία του. Έτσι, με νέα τιμή εκκίνησης ουσιαστικά τα 8,1 κρέντιτς, ο Ivanovic παραμένει μια εξαιρετική περίπτωση γκαρντ, παρά τις όποιες σκιες μπήκαν στο επίδοξο λαμπρό φαντασιακό μέλλον του. Η εντός έδρας αναμέτρηση με την Ζαλγκίρις μοιάζει πρώτης τάξεως ευκαιρία για επιστροφή στα μεγάλα σκορ, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί η ΤΣΣΚΑ εκτός έδρας.


Stefan Lazarevic (Ερ. Αστέρας) - 7,2
Στα δύο πρώτα ματς της σεζόν αγωνίζεται περίπου 24,5 λεπτά και παρότι σκοράρει μόλις 6 πόντους (έχοντας αθροιστικά 6/7 δίποντα και τίποτα άλλο), καταφέρνει να σημειώνει 10,5 ράνκινγκ, νούμερο ...υπεράνω πάσης προσδοκίας, πριν το ξεκίνημα της χρονιάς. Έτσι, ο Lazarevic αποτελεί έναν από τους λιγοστούς παίκτες κάτω από τα 8 κρέντιτς που μπορεί να προσφέρει σκορ και πιθανώς κάποια περαιτέρω οικονομική αύξηση, μετά από μια νέα καλή εμφάνιση κι έτσι είναι ένας πιθανός στόχος αγοράς, ως αντικαταστάτης κάποιου παίκτη με τυπική παρουσία στον πάγκο της ομάδας σας.


Forwards



Nikola Mirotic (Μπαρτσελόνα) - 16
Στο 19 Index Rating έμεινε ο Ισπανό-Μαυροβούνιος άσσος κόντρα στην Μπάγερν, σκοράροντας μάλιστα μόλις 11 πόντους στα 24:42 που αγωνίστηκε. Η επίδοση αυτή βέβαια, σε συνδυασμό με το μπόνους νίκης δεν τον εμπόδισε να αυξήσει κατά 0,1 κρέντιτ την αξία του, νούμερο που φαίνεται μικρό φυσικά, όταν είχε προηγηθεί το 34άρι της πρεμιέρας, το οποίο όμως δεν υπολογίζεται. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και στα "χαλαρά" του, o Mirotic μπορεί να σταθεί επάξια στις πιο υψηλές τιμές και όταν θα πραγματοποιήσει μια δυο ακόμα μεγάλες εμφανίσεις, η τιμή του θα γίνει απλησίαστη. Ακολουθεί πολύ ενδιαφέρον και θεωρητικά δύσκολο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, εντός έδρας.


Will Clyburn (ΤΣΣΚΑ Μόσχας) - 13,9
21 μονάδες ράνκινγκ με μόνο 6/10 βολές είχε ο Αμερικανός στη νίκη της ομάδας του επί της πρωταθλήτριας Εφές και η απουσία του Milutinov απ' ότι φαίνεται μπορεί έμμεσα να το βοηθήσει, ως ένα από τα πλέον βασικά βιολιά της ΤΣΣΚΑ. Όσο μάλιστα Shved και Grigonis δείχνουν σχετικά ανέτοιμοι, είναι λογικό οι αρμοδιότητες του Clyburn να αυξάνονται, παρόλο που το ρόστερ της αρκούδας εξακολουθεί να είναι γεμάτο. Ο Clyburn μπορεί να σταθεί σ' αυτά τα επίπεδα τιμών και με μερικές μεγάλες εμφανίσεις να τα ξεπεράσει γι' αυτό και έχει λογική η όποια επένδυση πάνω του, ειδικά σ' αυτό το σημείο της χρονιάς.


Luke Sikma (Άλμπα) - 12,9
Κατάφερε να σημειώσει 13 Index Rating έχοντας μόνο 6 πόντους με 3/10 συνολικά σουτ κόντρα στην Βιλερμπάν, με τα 7 ρημπάουντ και τα 6 κερδισμένα φάουλ σε 27:37 συμμετοχής να σώζουν την παρτίδα για τον Sikma. Όπως έχουμε ξαναπεί, οι δυνατότητες του PF της Άλμπα είναι υψηλές και με σταθερά μεγάλο χρόνο συμμετοχής μπορεί να απασχολήσει σοβαρά το παιχνίδι. Ως εκ τούτου, η τιμή των 12,9 κρέντιτς μόνο απαγορευτική δεν δείχνει αυτή την στιγμή, με την Άλμπα να έχει δύο σερί εντός έδρας ματς αυτή την εβδομάδα με Φενέρ και Μπασκόνια.


Johannes Voigtmann (ΤΣΣΚΑ Μόσχας) - 12,9
Η αρχική του αξία στο παιχνίδι ήταν κάτι παραπάνω από κακή, με τον Γερμανό να είναι υπερκοστολογημένος, ο τραυματισμός του Milutinov όμως του άνοιξε το δρόμο για το φαντασιακό προσκήνιο, όπως έγινε και πέρυσι. 27 μονάδες ράνκινγκ με το εντυπωσιακό 17-9-7 κόντρα στην Εφές σημείωσε ο Voigtmann σε 30 και πλέον λεπτά συμμετοχής κι έτσι αυτή την στιγμή η περίπτωσή του μπορεί να χαρακτηριστεί, το λιγότερο, ελκυστική. Μένει να φανεί πόσο χρόνο προσαρμογής θα χρειαστεί ο Kenneth Faried, του οποίου η παρουσία αναπόφευκτα θα βλάψει τα στατιστικά του Γερμανού ψηλού, μακροπρόθεσμα.


Rokas Giedraitis (Μπασκόνια) - 12,1
Άπλετος χρόνος συμμετοχής (34'), αξιόλογο σκοράρισμα (14,5) και μπόλικα κερδισμένα φάουλ (6) ο απολογισμός του Λιθουανού στις δύο πρώτες αγωνιστικές της Euroleague και μάλιστα σε δύσκολα απ' ότι αποδείχθηκε ματς, με τον Giedraitis να σημειώνει 16 Index Rating εκτός έδρας με τον Ολυμπιακό και 20 εντός έδρας με την Μιλάνο. Δεδομένου και του μάλλον φτωχού ρόστερ των Βάσκων, ίσως η φετινή να είναι σεζόν φαντασιακού breakout για τον ίδιο, αλλά ακόμα κι αν αυτό δεν αποδειχθεί αληθινό, τη δεδομένη στιγμή δείχνει ικανός να βρεθεί ψηλότερα από τα 12,1 κρέντιτς που κοστίζει. Η Μπασκόνια υποδέχεται τον Παναθηναϊκό, ενώ στη συνέχεια ταξιδεύει στο γνώριμο για τον Giedraitis Βερολίνο, για να αντιμετωπίσει την Άλμπα.


Ιωάννης Παπαπέτρου (Παναθηναϊκός) - 11,7
Κομβικότατος στο παιχνίδι των πρασίνων με ιδιαίτερα πληθωρική στατιστική παρουσία και, όπως αναμενόταν, πάρα πολύ υψηλό χρόνο συμμετοχής, ο διεθνής φόργουορντ δείχνει έτοιμος για το βήμα παραπάνω φέτος. 15 μονάδες ράνκινγκ κόντρα στην Μονακό και 18 απέναντι στην Φενέρ, νούμερα που αντιστοιχούν δηλαδή σε ακριβότερη τιμή, την οποία αργά ή γρήγορα (το πιθανότερο) ο Παπαπέτρου θα πιάσει. Μέσα στην Μπασκόνια και μέσα στην Ρεάλ τα δύο παιχνίδια του Παναθηναϊκού αυτή την εβδομάδα, με το πρώτο να μοιάζει αρκετά ελκυστικό ώστε να εξετάσετε τουλάχιστον την περίπτωσή του.


Sasha Vezenkov (Ολυμπιακός) - 11,5
Δεύτερη φορά που ο άσσος του Ολυμπιακού δεν ξεπέρασε το 20 ράνκινγκ κι αυτή είναι μια φράση που δεν αποδίδει καθόλου την εικόνα του Vezenkov στο ξεκίνημα της χρονιάς. 18 Index Rating με 16 πόντους, 10 ρημπάουντ και μόλις 1/7 τρίποντα είχε κόντρα στην Ρεάλ, σε έναν αναμενόμενα υψηλότερο χρόνο συμμετοχής (31:28) από την πρεμιέρα, με τον πήχη του forward των ερυθρολεύκων να δείχνει πραγματικά υψηλός φέτος. Τα απλώς αξιόλογα σκορ του στο ξεκίνημα της σεζόν σας επιτρέπουν να τον αποκτήσετε και τώρα σε τιμή ευκαιρίας, αν και ακολουθεί δύσκολο ματς στην έδρα της Μπαρτσελόνα, απέναντι στον Nikola Mirotic. Must watch!


Dyshawn Pierre (Φενερμπαχτσέ) - 11,3
Αγωνίστηκε σχεδόν 33 λεπτά με τον Παναθηναϊκό, σημειώνοντας 14 ράνκινγκ, αλλά έχοντας το απόλυτο 0 σε πολλές στατιστικές κατηγορίες (ασσίστ, κλεψίματα, μπλοκ, ακόμα και λάθη), κάτι που μαρτυρά έναν πιο δευτεραγωνιστικό ρόλο στο παρκέ, παρά τη διαρκή παρουσία του εκεί. Σίγουρα, τα πρώτα βιολιά της ομάδας είναι άλλα, όμως με τόσο υψηλό χρόνο συμμετοχής o Pierre μόνο ψηλότερα μπορεί να πάει, αφού διαθέτει την κλάση για να αποτυπωθεί η παρουσία του και στα νούμερα. Τα παιχνίδια της εβδομάδας εξάλλου με Άλμπα εκτός και Ούνιξ εντός δεν δείχνουν άσχημα για να συνεχίσει το διψήφιο σερί του ο Αμερικανός.


DeShawn Thomas (Μπάγερν) - 10,8
Με μέσο όρο 15 Index Rating σε 30:29 συμμετοχής, ο Thomas δείχνει ότι αισθάνεται άνετα στα 10,8 κρέντιτς και μπορεί να "ψηλώσει" κι άλλο, εφόσον συνεχιστούν οι απουσίες των Βαυαρών. Το 13 με την Μπαρτσελόνα δεν πρέπει να φαίνεται άσχημο, πόσο μάλλον όταν προήλθε χωρίς κάποιο κερδισμένο φάουλ ή βολή, ενώ στο πρόγραμμα υπάρχουν δύο εκτός έδρας ρωσικές αναμετρήσεις, με την Ούνιξ και την Ζενίτ, κατά σειρά. Περίπτωση με ενδιαφέρον, ειδικά σ' αυτό το σημείο της σεζόν, προσφέροντας έτσι άλλη μια υποψήφια λύση για μία εκ των τεσσάρων θέσεων φόργουορντ της ομάδας σας.


John Brown (Ούνιξ) - 10,5
Σε πιο χαμηλές πτήσεις έμεινε αυτή τη φορά ο ρούκι στη διοργάνωση φόργουορντ της Ούνιξ, σημειώνοντας 11 Index Rating κόντρα στην Μονακό, έχοντας όμως 6/14 δίποντα και 4-1 φάουλ, σε 30:19 συμμετοχής. Από τους βασικούς πρωταγωνιστές των Ρώσων, ειδικά στη (σχετικά με την περιφέρεια) μάλλον φτωχή γραμμή των ψηλών, ο Brown αποτελεί μια από τις λίγες αξιόπιστες επιλογές σε τιμή 9-10 κρέντιτς στη θέση των Forwards και όπως έχουμε ήδη αναφέρει, αξίζει να τον έχετε στα υπόψιν σας. Αυτή την εβδομάδα η Ούνιξ υποδέχεται την Μπάγερν, ενώ στη συνέχεια αντιμετωπίζει την Φενέρ εκτός έδρας.


Donta Hall (Μονακό) - 9,4
Μια από τις πολλές αποκαλύψεις της Μονακό, μετά το 14 ράνκινγκ σε 9,5 λεπτά με τον Παναθηναϊκό, ο Hall μάγεψε και κόντρα στην Ούνιξ, σημειώνοντας 16 πόντους, 8 ρημπάουντ και 21 Index Rating, αυτή τη φορά σε σχεδόν τριπλάσια χρονική παρουσία πάνω στο παρκέ (27:18). Η αθλητικότητά του αποτελεί "βούτυρο στο ψωμί" των οργανωτών της ομάδας, από τους οποίες επωφελείται σημαντικά και μπορεί πολύ εύκολα να τελειώσει φάσεις. Οι απουσίες των Μονεγάσκων στη γραμμή των ψηλών σίγουρα τον ωφέλησαν κι εφόσον συνεχιστούν, τα 9,4 κρέντιτς μοιάζουν αρκετά ελκυστικά ενόψει διαβολοβδομάδας.


Augustine Rubit (Μπάγερν) - 9,3
Στην Μπάγερν παίζει στο 5, στο Fantasy έχει τοποθετηθεί στο 4 κι αυτή η αναντιστοιχία ίσως φανεί χρήσιμη συνολικά στο παιχνίδι, μιας και ο έμπειρος ψηλός έχει ξεκινήσει θετικά τη σεζόν, με δύο συναπτά 14άρια, κόντρα σε Μακάμπι και Μπαρτσελόνα. Η Γερμανία γενικά του είναι οικεία και παρά τις απουσίες της Μπάγερν που κάποια στιγμή θα γυρίσουν και θα περιορίσουν το ράνκινγκ από τους υπόλοιπους, ο Rubit δείχνει ικανός και με το παραπάνω αυτή την στιγμή να σταθεί στα 9,3 κρέντιτς, πιθανώς και να αυξήσει σταδιακά την τιμή του σε διψήφιο νούμερο.


Luka Mitrovic (Ερ. Αστέρας) - 6,8
Όπως και ολόκληρη η ομάδα του, ο Σέρβος ...δίδαξε μπάσκετ απέναντι στην Μακάμπι και αγωνιζόμενος στο 5 (ελλείψει Zirbes), πέτυχε 12 πόντους, μάζεψε 11 ρημπάουντ και έφτασε το 20,9 σκορ στο παιχνίδι, για να γίνει, λογικά, ένας εκ των πλέον περιζήτητων παικτών ολόκληρου του Fantasy, ενόψει της 3ης αγωνιστικής. Η απόδοσή του στην Αδριατική λίγκα εξάλλου παραμένει εξαιρετική, επομένως, δεν έχετε παρά να αποκτήσετε τον Mitrovic, μια ιδιαίτερα υποτιμημένη αγωνιστική περίπτωση, με τα τωρινά δεδομένα.


Oscar Da Silva (Άλμπα) - 6,3
Πραγματικά από το πουθενά προέκυψε η περίπτωση του 23χρονου Γερμανού, ο οποίος αγωνίστηκε 30 λεπτά κόντρα στην Βιλερμπάν για να σημειώσει 14 πόντους και 19 Index Rating, τραβώντας όλα τα βλέμματα των μάνατζερ πάνω του. Είναι άγνωστο κατά πόσο ο Da Silva μπορεί να επαναλάβει τέτοιες εμφανίσεις και μάλιστα με σταθερό ρυθμό και μόνο όμως με ένα τόσο εντυπωσιακό δείγμα στην τιμή των 6,3 κρέντιτς, η περίπτωσή του φωνάζει "αγορά".



Centers



Jan Vesely (Φενερμπαχτσέ) - 14,7
Η τιμή του Tavares έχει ξεφύγει, ο Milutinov είναι τραυματίας κι έτσι ο Vesely είναι ο TOP ψηλός με την σχετικά προσιτή τιμή, στα 14,7 κρέντιτς. Η απόδοσή του με τον Παναθηναϊκό είναι χαρακτηριστική του ...βεληνεκούς του: 18 πόντοι (8/14 δίποντα), 10 ρημπάουντ, 5 ασσίστ και 24 Index Rating σε 30,5 συμμετοχής, με τον Booker να συνωστίζεται κυρίως στο 4 με τον Polonara και να αφήνει ελεύθερο το έδαφος στον Τσέχο για να μεγαλουργήσει. Επόμενος αντίπαλος η Άλμπα στο Βερολίνο και στη συνέχεια η Ούνιξ στο Καζάν για την Φενέρ, με το σέντερ της να δείχνει ικανός να συνεχίσει από εκεί και που σταμάτησε πέρυσι και να πρωταγωνιστήσει ξανά στο παιχνίδι.


Devin Booker (Φενερμπαχτσέ) - 10,9
Δύο επί 16 για τον Αμερικανό, που συνέχισε δραστήρια και στην αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό, έχοντας 14 πόντους (7/11 δίποντα), 7 ρημπάουντ και 3 ασσίστ σε 25,5 λεπτά συμμετοχής. Για την ώρα, δείχνει να έχει προτεραιότητα από τον Polonara και βάσει αυτού η τιμή του χρήζει εξέτασης, αν και οι ισορροπίες μπορούν να αλλάξουν στην ομάδα ανά πάσα στιγμή. O Booker αποτελεί τον τρίτο καλύτερο παίκτη της θέσης των σέντερ από όσους έχουν δώσει και τα δύο μέχρι τώρα ματς, πίσω μόνο από το δίδυμο Tavares-Vesely.


Josh Nebo (Ζαλγκίρις) - 10,1
Το 14 Index Rating με την Ζενίτ, αλλά κυρίως ο τραυματισμός του Lauvergne που αναμένεται να βρεθεί για καιρό εκτός δράσης, αυξάνουν τις μετοχές του Αμερικανού για το άμεσο μέλλον, τουλάχιστον μέχρι να ενισχυθεί αγωνιστικά η ομάδα του με νέες προσθήκες. Το 14άρι με την Ζενίτ προήλθε κυρίως από 7 πόντους, 6 ρημπάουντ και 3 μπλοκ σε 22,5 λεπτά συμμετοχής και χωρίς να είναι σίγουρο ότι η αγορά του θα αποδώσει απευθείας, ο Nebo αποτελεί πλέον μια ενδιαφέρουσα περίπτωση σε μια θέση όπου οι περισσότεροι παίκτες δεν έχουν ξεκινήσει καθόλου καλά.


Mathias Lessort (Μακάμπι) - 9,9
Στην πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα της Μακάμπι στη φετινή Euroleague σημείωσε το μεγαλύτερο ράνκινγκ της ομάδας, 21, σκοράροντας 16 πόντους με 4/5 δίποντα και 8/10 βολές κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα σε 18,5 λεπτά συμμετοχής. Ντεμπούτο αν μη τι άλλο εντυπωσιακό για τον Γάλλο, ειδικά σε σύγκριση με τον ομόσταυλο Reynolds που δεν έχει κάνει αισθητή ακόμα την παρουσία του, αν και καλό θα ήταν πρώτα να περιμένετε να έχετε ένα μεγαλύτερο δείγμα να αξιολογήσετε, πριν προχωρήσετε στην απόκτησή του. Από την άλλη βέβαια, οι εναλλακτικές, αυτή την στιγμή, δεν δείχνουν να είναι και πάρα πολλές...


Κώστας Αντετοκούνμπο (Βιλερμπάν) - 8,2
Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Κώστα Αντετοκούνμπο να ξεχωρίσει από τους σέντερ της Βιλερμπάν, έχοντας 17 Index Rating σε 16:08 μαζί με 9 πόντους, 4 ρημπάουντ, 2 μπλοκ και 3 κερδισμένα φάουλ κόντρα στην Άλμπα, με τον Fall παράλληλα να περιορίζεται σε τυπική συμμετοχή. Είναι άγνωστο ακόμα που μπορεί να φτάσει ο Έλληνας σέντερ στην πρώτη του συμμετοχή στην Euroleague, το πρόσφατό σκορ του πάντως είναι ενθαρρυντικό, συγκριτικά μάλιστα με τη σχετικά φθηνή τιμή του. Περιμένουμε να δούμε τις ισορροπίες με τον Fall (και με τον παράγοντα Gist παρόντα πια) στο προσεχές μέλλον.


Marek Blazevic (Ζαλγκίρις) - 4
Αν υπάρχει ένας σέντερ που έχει λογική να αποκτήσετε στη φθηνότερη δυνατή τιμή, αυτός είναι ο Λιθουανός της Ζαλγκίρις, λόγω της απουσίας του Lauvergne το επόμενο διάστημα. Πολλές εναλλακτικές λύσεις η ομάδα δεν διαθέτει έτσι κι αλλιώς κι ανάλογα και με τις διαθέσεις του νέου προπονητή Zdovc, μπορεί να δούμε το νεαρό με αναπάντεχα ενεργό - για τα δεδομένα των 4 κρέντιτς - ρόλο στα επόμενα ματς, κάτι που μπορεί να αποβεί καθοριστικό για να αναβαθμίσετε σχετικά εύκολα, έως ένα βαθμό φυσικά, ένα από τα τελευταία κενά του ρόστερ σας.


Devotion.




  '; ?>