We feel devotion
SCROOGE MCDUCK
O απολογισμός του Scrooge McDuck.
Η ομάδα των credits κλείνει το φετινό κύκλο της με ένα μίνι απολογισμό για την σεζόν στο Fantasy.
Επιμέλεια: Νότης Φιλιππίδης | phil@basketstories.net
Δημοσιεύτηκε: 08/05/2017 13:10
Πότε πέρασαν εφτά ολόκληροι μήνες; Σαν χθες (οκ λίγο περισσότερο) ήταν που ο Scrooge McDuck έχτιζε τα πλάνα του για την αρχή της νεας και μεγάλης σεζόν, έχοντας μεν προσωπικά τη γενικότερη πείρα για την ανάγκη εξοικονόμισης κρέντιτς, όχι όμως στο βαθμό που απαιτούσε η συγκεκριμένη ομάδα, μέχρι και το τέλος της σεζόν δηλαδή. Οι αγωνιστικές βέβαια κύλησαν γρήγορα, οι ρυθμοί ήταν καταιγιστικοί και ...όχι και πολύ αργά, η ομάδα βρήκε το δρόμο της για τις κορυφαίες θέσεις της βαθμολογίας.

Τελικά, ο Scrooge McDuck πραγματοποίησε μια εξαιρετική πορεία ολοκληρώνοντας τη σεζόν στην 9η θέση της βαθμολογίας με τις πιο πλούσιες ομάδες του παιχνιδιού, έχοντας στον προϋπολογισμό του 948,1 κρέντιτς. Διόλου μικρό κατόρθωμα σε ένα παιχνίδι που ο αριθμός των ομάδων οριακά δεν είναι 6ψήφιος (ή μήπως όχι;), αν και σίγουρα ο ανταγωνισμός σε μια ειδική κατηγορία είναι σαφώς μικρότερος από αυτόν της γενικής. Αξιοσημείωτες ήταν πάντως και οι πολλές ελληνικές παρουσίες στις κορυφαίες θέσεις της σχετικής βαθμολογίας, περισσότερες από κάθε άλλη χώρα.

Σημείωση: η πραγματική θέση της ομάδας είναι η 9η και όχι η 10η. Μετά τη λήξη της τελευταίας αγωνιστικής του παιχνιδιού, προέκυψαν καμιά 10αριά ομάδες στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας από το πουθενά. Η πρώτη είχε 1500+ κρέντιτς, τη στιγμή που ο πραγματικά πρώτος είχε κάτω από 1100. Ενημερώσαμε το παιχνίδι για το λάθος αυτό, το διόρθωσαν, όμως ...ξέμεινε μια ομάδα. Τί σημασία έχει όμως;

Η αλήθεια είναι ότι η ομάδα δεν ξεκίνησε και πολύ δυνατά. Στη συνέχεια όμως βρήκε ρυθμό και υπήρχε συνεχόμενη πρόοδος. Έτσι, από τη θέση 22,807 της 1ης αγωνιστικής (με 482,4 μόλις κρέντιτς), βρέθηκε σε πιο ψηλά πατώματα κατά την 6η αγωνιστική (θέση 1026) και ανέβηκε στη θέση 148 στη 10η. Ένα πολύ σημαντικό άλμα έγινε αμέσως μετά, όπου η θέση της ήταν πλέον το νούμερο 59.

Ήταν λογικό να προκύψει κάπως απότομα η βαθμολογική ανέλιξη σ' αυτό το σημείο της χρονιάς, αφού είναι παραδοσιακά και το σημείο όπου οι γενικές ομάδες φεύγουν οριστικά από τον ...αυτοσκοπό των κρέντιτς και ξεδιπλώνουν πλέον τις αγωνιστικές αρετές τους.

Από εκεί και πέρα, αν και πολύ αργή, υπήρξε σταθερή πρόοδος ανάμεσα σε ομάδες ...ταγμένες σ' αυτό το σκοπό, της εξοικονόμισης κρέντιτς. Αυτό συνέβη κυρίως μέχρι και τη μέση της κανονικής περιόδου και τη 15η αγωνιστική, όπου η ομάδα ανέβηκε στη 13η θέση και βρέθηκε εκεί μέχρι και την 25η (με μια εναλλαγή μεταξύ 13 και 14). Από εκεί και πέρα, σκαρφάλωσε στη θέση 10 και τελικά στην 9, αυξάνοντας κάθε τόσο τη διαφορά από τους άμεσους ανταγωνιστές της.

Αναλυτικά η βαθμολογική πορεία της ομάδας.

Η ομάδα ξεκίνησε ...χαλαρά στην αρχή, χωρίς ιδιαίτερα "σφιχτή" οικονομική πολιτική κι αυτό είναι η αλήθεια ότι της στοίχισε σε πρώτη φαση. Ούτως ή άλλως ποτέ δεν έκανε "αιματηρές" οικονομίες (παρά μόνο προς το τέλος της σεζόν όπου υπολογιζόταν ...κρέντιτ-κρέντιτ το κέρδος), όμως ειδικά στην αρχή της σεζόν έγιναν αλλαγές σε παίκτες με DNP, αντί για παίκτες που η τιμή τους μόνο σίγουρη δεν ήταν και μάλιστα αυτό κατά τη διάρκεια της μαζικής συλλογής των κρέντιτς. Γι' αυτό και η ομάδα δεν κατάφερε πολύ να πλησιάσει τις θέσεις του βάθρου, όπου εκεί χρειαζόταν πλέον 1000 κρέντιτς κι όχι 950 όπου βρισκόταν στο τέλος της σεζόν.

Επιπλέον, αναμενόμενα έδωσα μεγαλύτερη έμφαση στην High Voltage, όσον αφορά τη στρατηγική, τα πλάνα κάθε αγωνιστικής και τα διλήμματα που προέκυπταν και η ομάδα των κρέντιτς λειτουργούσε κατά κάποιο τρόπο ...κατά το δοκούν, με βασικές σκέψεις, με ...αυτόματο πιλότο εμπειρίας. Ούτως ή άλλως, με την ύπαρξη κλασικών περιπτώσεων υποτιμημένων παικτών, η λογική της ειδικής αυτής ομάδας ήταν σαφώς πιο στρωτή σε γενικότερο πλαίσιο. Στην πράξη βέβαια, η τακτική αυτή δεν αποδείχθηκε λάθος, με εξαίρεση την πρώιμη "χαλαρότητα" στην αρχή, όπως αναφέρθηκε.

Τα playoffs αποτέλεσαν μια ξεχωριστή φάση και στην πράξη το πιο δύσκολο σημείο της σεζόν, αφού πλέον επέστρεψαν τα αγωνιστικά κριτήρια και δημιουργήθηκαν ρόστερ ανταγωνιστικά γενικότερα για το παιχνίδι. Σκόπιμα δεν επιλέχθηκε η τακτική της στόχευσης στα DNP κι αυτό γιατί δεν υπήρχε κάποιο πολύ μεγάλο κίνητρο. Η θέση της ομάδας είχε περιορισμένο εύρος. Στην πράξη βέβαια δεν θα υπήρχε παραπάνω από μία θέση κέρδος, τη συγκεκριμένη σεζόν. Πιθανώς, υπό άλλες συνθήκες και με μικρότερες αποστάσεις στη βαθμολογία το τίμημα να ήταν μεγαλύτερο, αφού χάθηκαν κάποια κρέντιτς.

Όσον αφορά το ρόστερ, μια θέση ψηλών πάντα ...έκαιγε την ομάδα και της στερούσε αρκετά κρέντιτς. Θυμάμαι πολλά περιστατικά και πολλές φορές διαδοχικά μάλιστα, στο ίδιο spot του ρόστερ. Ως επί των πλείστων βέβαια, αυτές οι επιλογές είχαν γίνει καθαρά βάσει αγωνιστικών κριτηρίων.

Όσον αφορά τον αγαπημένο παίκτη της ομάδας, πολλοί ήταν φυσικά αυτοί που προσέφεραν κρέντιτς. Οι υποτιμημένοι παίκτες στην αρχή της σεζόν ήταν αυτοί που προσέφεραν τα περισσότερα. Όμως αυτός που αποδείχθηκε ξεχωριστή περίπτωση, κυρίως λόγω της σχετικής ένδειας που υπήρχε το διάστημα της εντυπωσιακής αγωνιστικής και φαντασιακής του αφύπνισης ήταν ο φόργουορντ της Ούνιξ, Pavel Antipov, που ...έδεσε για τα καλά με την ομάδα!

Γενικά πάντως καθ' όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς υπήρχαν υποτιμημένοι, κάτι που δεν ισχύει γενικά για το παιχνίδι. Αυτό οφείλεται στις αδιάφορες ομάδες που έχασαν παίκτες (έφυγαν ή τραυματίες) και ανέδειξαν τέτοιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα ο Cinciarini, ο Mekel και φυσικά ο Diamon Simpson. Έτσι, οι ομάδες των κρέντιτς είχαν την ευκαιρία να αυξάνουν διαρκώς το μπάτζετ τους, επί 30 αγωνιστικές τουλάχιστον.

Αυτά τα (όχι και τόσο) λίγα τελικά, ως αποφώνηση της σεζόν, αλλά και μίνι οδηγό για την επόμενη και όποιον θέλει να ακολουθήσει το σχετικό δρόμο. Ο Scrooge McDuck έδειξε το δρόμο, σε μια πολύ πετυχημένη σεζόν.

Ειδικά συγχαρητήρια αξίζουν και στην ομάδα του Άρη Στούμπου, συγγραφέα και μάνατζερ των ειδικών ομάδων των ασσίστ (Magic Pass) και των τριπόντων (Xlapatsares) του BasketStories, η οποία τερμάτισε στη 3η θέση της βαθμολογίας των κρέντιτς!

Ραντεβού πλέον τη νέα χρονιά με την ομάδα των credits του BasketStories!

Devotion.