We feel devotion
DataCenter
MUNDOBASKET
Ρωσία - Παρουσίαση Ομάδας
Αναλυτική παρουσίαση της εθνικής ομάδας της Ρωσίας που συμμετέχει στο 2ο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μεταξάς | benchwarmer@basketstories.net
Δημοσιεύτηκε: 28/08/2019 02:45


Η Εθνική ομάδα της Ρωσίας θα έπρεπε να έχει πάρα πολλούς λόγους ώστε να θεωρείται από τα φαβορί της διοργάνωσης. Ένας από αυτούς είναι φυσικά η προϊστορία της, με δύο ασημένια μετάλλια στα Μουντομπάσκετ του 1994 και του 1998, ένα χάλκινο στους Ολυμπιακούς του 2012 και βέβαια την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ του 2007. Όλα αυτά φυσικά χωρίς να πάμε ακόμα πιο πίσω στον χρόνο και μιλήσουμε για την κραταιά Σοβιετική Ένωση... Ένας άλλος λόγος για να θεωρείτο η ομάδα από τα φαβορί είναι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Κάτοχος εκ νέου της Ευρωλίγκας φέτος, της σημαντικότερης δηλαδή διασυλλογικής διοργάνωσης παγκοσμίως μετά το ΝΒΑ, υπό κανονικές συνθήκες λοιπόν και η χώρα από την οποία προέρχεται αυτή η ομάδα θα έπρεπε να είναι κοντά στην κορυφή του κόσμου.

Εύκολα μπορεί να καταλάβει βέβαια κανείς τα λάθη σε αυτούς τους απλοϊκούς συλλογισμούς. H ιστορία δεν παίζει μπάσκετ και οι παίκτες του παρελθόντος (Καράσεφ, Κιριλένκο, Χόλντεν κλπ) δεν υπάρχουν πλέον, ενώ η σχέση της ΤΣΣΚΑ με το ρωσικό μπάσκετ είναι μόνο δυο-τρεις χρήσιμοι ρολίστες, οι οποίοι υπάρχουν και εδώ αλλά δύσκολα θα κάνουν την διαφορά.



Τη διαφορά βέβαια θα την έκανε ο χαρισματικός Alexey Shved. Άναρχος μεν στο παιχνίδι του και δεχόμενος συχνά σκληρή κριτική για αυτό, σίγουρα όμως είναι ό,τι καλύτερο θα είχε να παρουσιάσει αυτή η ομάδα εντός του παρκέ. Ένας τραυματισμός όμως θα τον αφήσει εκτός Μουντομπάσκετ, με την Ρωσία πλέον να καλείται να βρει λύσεις από παίκτες είτε ρολίστες όπως προείπαμε, είτε χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία σε μεγάλους αγώνες.



Στον πάγκο της ομάδας βρίσκεται από το 2016 ο γνωστός μας Sergei Bazarevich, με την παρουσία της ομάδας στην πρώτη διοργάνωση υπό την καθοδήγησή του (τέταρτη θέση στο Ευρωμπάσκετ του 2017) να θεωρείται, τηρουμένων των αναλογιών, πολύ επιτυχημένη.


Πώς Προκρίθηκε

Η πρόκριση στην τελική φάση δεν ήταν εύκολη υπόθεση για τους Ρώσους. Αντιμετωπίζοντας πολλές απουσίες λόγω του συστήματος των παραθύρων, χρειάστηκαν μερικές μεγάλες νίκες (όπως το 75-77 μέσα στη Φινλανδία) για να φτάσουν τελικά στο 8-4 ρεκόρ και να πάρουν την πρόκριση η οποία ήταν ανοιχτή μέχρι και την τελευταία αγωνιστική.




Το Ρόστερ

#PlayerPosHeightYear
2Andrey SopinPG1.861997
3Sergey KarasevSF2.021993
4Evgenii BaburinSG1.901987
6Grigory MotovilovSG1.931998
7Vitaly FridzonSG1.961985
8Vladimir IvlevC2.071990
11Semen AntonovF2.021989
12Andrey ZubkovPF2.051991
20Andrey VorontsevichPF2.071987
30Mikhail KulaginPG1.901994
31Evgeny ValievC2.051990
41Nikita KurbanovSF2.031986



Depth Chart

123
PGKulaginSopin
SGFridzonBaburinMotovilov
SFKarasevKurbanov
PFVorontsevichAntonovZubkov
CIvlevValiev



Ο Σταρ



Με τους παίκτες της παλαιότερης γενιάς (Fridzon, Kurbanov, Vorontsevich) να μπορούν να χαρακτηριστούν πολλά πράγματα, αλλά όχι "σταρ", ο ρόλος αυτός πέφτει πλέον στον Sergey Karasev. Ένας πολύ ταλαντούχος επιθετικά παίκτης, που όμως δεν έχει τη σταθερότητα και τις σωστές επιλογές στην καριέρα του ως τώρα. Αυτό το τουρνουά όμως μπορεί να είναι η ευκαιρία του για μία καινούρια αρχή, αποκτώντας μία στόφα ηγέτη που μέχρι τώρα δεν έχει δείξει καθόλου.


Ο X-Factor



Στα 34 του χρόνια πλέον, ο Vitaly Fridzon ήταν πάντα ένας χρήσιμος ρολίστας, προσφέροντας στις ομάδες του σοβαρότητα και καλό σουτ. Τα ίδια θα κληθεί να κάνει και φέτος στο Μουντομπάσκετ, αυτό όμως που σίγουρα θα πολλαπλασιαστεί είναι ο χρόνος συμμετοχής του (αν αμφιβάλλετε δείτε τις υπόλοιπες λύσεις των Ρώσων στην περιφέρεια), κάτι που καθιστά την απόδοση του κομβική για τις πιθανότητες των Ρώσων για κάποια διάκριση.


Τα Συν

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιος σέντερ-φόβητρο στην ομάδα, αυτή μοιάζει αρκετά φορτωμένη από ημίψηλους παίκτες. Vorontsevich, Antonov, Zubkov, Ivlev αλλά και ο Kurbanov, δίνουν την δυνατότητα στον Μπαζάρεβιτς να δοκιμάσει διάφορους συνδυασμούς ανάλογα με τον αντίπαλο. Συνδυασμούς που θα του δίνουν την δυνατότητα να παίζει με αλλαγές στην άμυνα, αλλά και γιατί όχι να εκμεταλλευτεί στην επίθεση πιο αργούς παίκτες. Σίγουρα ένας σέντερ σαν τον Mozgov θα έδινε το κάτι παραπάνω, όμως και οι παρόντες (ημί)ψηλοι έχουν την απαιτούμενη εμπειρία και γνώση ώστε να μετατρέψουν το μειονέκτημά τους σε πλεονέκτημα, στο μέτρο του δυνατού.


Τα Πλην



Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα έχει να αντιμετωπίσει η συγκεκριμένη ομάδα, είναι το μεγάλο έλλειμμα στη θέση του point guard. Πέραν του Shved, του οποίου η απουσία είναι κάτι πολύ παραπάνω από ενός απλού point guard, θα λείψουν πολύ και παίκτες όπως οι Khvostov και Dmitri Kulagin οι οποίοι ήταν οι δύο με τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής στα προκριματικά. Η θέση πλέον αυτή θα καλυφθεί από τον έτερο Kulagin (Mikhail) και τον εντελώς άπειρο σε αυτό το επίπεδο Sopin, παίκτη, που όπως και ο Motovilov, που συμπληρώνει τη γραμμή των γκαρντ (με ηγέτη Fridzon και Baburin) σε καμία περίπτωση δεν αρκεί σε μία ομάδα που έχει ως στόχο (ας πούμε) την οχτάδα.


Στο προηγούμενο Μουντομπάσκετ

Δεν συμμετείχε.


Ο Στόχος

Ο όμιλος με τις Αργεντινή, Νιγηρία και Κορέα δεν έχει κάποιο μεγαθήριο, επομένως ακόμα και αυτή η Ρωσία των απουσιών θα πρέπει να έχει ως βάσιμο στόχο την πρόκριση στην δεύτερη φάση, αν και οι ελλείψεις στο ρόστερ δεν την χρήζουν και φαβορί. Αν πάντως περάσει στην επόμενη φάση, εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπη σε νέο όμιλο με τις ομάδες που θα προκριθούν μεταξύ των Κίνας-Πολωνίας-Βενεζουέλας-Ακτής Ελεφαντοστού. Κάτι που σημαίνει ότι η κληρωτίδα φάνηκε γενικά αρκετά φιλική προς τους Ρώσους, με τον δρόμο προς τους "8" να είναι σίγουρα ανοικτός. Οι απουσίες βέβαια όπως προείπαμε είναι τέτοιες, που τα πάντα θα επανακριθούν διαφορετικά στο παρκέ.


Το Ερώτημα

Είναι η φετινή Ρωσία η λιγότερο ...φοβιστική "αρκούδα" μετά από αυτήν;




  '; ?>