Δύσκολη αγωνιστική με απαιτητικά παιχνίδια ήταν η 13η αγωνιστική. Άλμπα, Ρεαλ, Μπάγερν και Μπαρτσελόνα πήραν σημαντικές εντός έδρας νίκες, ενώ σπουδαία διπλά έκαναν η Ζαλγκίρις που έσπασε το αρνητικό σερί έξι αγώνων και η Μακάμπι που απέδρασε από την Μπασκόνια. Ο Ολυμπιακός σε μια εβδομάδα όνειρο έκανε το 2/2 μέσα στο Βελιγράδι, ενώ μεγάλη νίκη στην εκπνοή χάρης το σουτ του Klemen Prepelic πήρε και η Βαλένθια κόντρα στην Εφές. Τέλος με ένα εξωφρενικό show του Mike James η ΤΣΣΚΑ πήρε το τοπικό ντέρμπι κόντρα στην ουραγό Χίμκι.
Καλύτερη πεντάδα
Mike James
Tyler Dorsey
Marius Grigonis
Mike Tobey
Brandon Davies
Ο MVP: Mike James
Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια! 36 πόντους 9 ριμπάουντ 10 ασσίστ ...απολαύστε την 6η καλύτερη επίδοση της σύγχρονης ιστορίας της Euroleague!
O Προπονητής: Γιώργος Μπαρτζώκας
Προπονητής της εβδομάδας ήταν ο προπονητής του Ολυμπιακού. Δυο νίκες σε Βαρκελώνη και Βελιγράδι με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να ανακατεύει αρκετά την τράπουλα, να ρισκάρει και να κερδίζει. Ο Έλληνας τεχνικός με ολόκληρη την ομάδα πλέον χωρίς απουσίες φαίνεται πιο απελευθερωμένος στο κοουτσάρισμα του κάτι που κάνει την ομάδα του πιο απρόβλεπτη και έτοιμη για όλα.
Best of the Rest: Γιώργος Πρίντεζης - Βασίλης Σπανούλης (Ολυμπιακός)
Οι δυο αρχηγοί του Ολυμπιακού ήταν αυτοί που έκαναν την διαφορά στο ματς κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα, με τον Γιώργο Πρίντεζη με 16 πόντους, 3 ασσίστ και 4 ριμπάουντ να είναι ο κορυφαίος της ελληνικής ομάδας, χάρη και στο νικητήριο καλάθι που πέτυχε.
Μεγάλη βραδιά όμως και για τον Βασίλη Σπανούλη, καθώς δεν ήταν μόνο οι 14 πόντοι, τα 5 ριμπάουντ και οι 2 ασσίστ που είχε αλλά ήταν και η ακόμα μία κορυφή που κατέκτησε, με τον αρχηγό του Ολυμπιακού να είναι πλέον είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Κυπέλλου πρωταθλητριών και Euroleague με 4.323 πόντους. Πλέον του μένουν 155 πόντοι για να προσπεράσει και τον Νίκο Γκάλη για να γίνει ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία όλων των ευρωπαϊκών διοργανώσεων από το 1957 και μετά.
Το TOP 10
Βαλένθια-Εφές
Είναι από τα παιχνίδια που δείχνουν το ταβάνι μιας ομάδας μέσα στην χρονιά. Η Βαλένθια μετά από δυο κακές διαδοχικές ήττες υποδέχτηκε την Εφές που μετά το σοκ από την εντός έδρας ήττα κόντρα στην Μπασκόνια ήθελε μόνο την νίκη. Το παιχνίδι από το πρώτο δεκάλεπτο μας έδειξε ότι θα κριθεί στο τέλος. Η Εφές παρότι πήρε ένα προβάδισμα 10 πόντων στα μέσα της πρώτης περιόδου δεν κατάφερε να ξεφύγει στο σκορ καθώς η Βαλένθια αντέδρασε άμεσα και μείωσε αμέσως την διαφορά. Οι δύο ομάδες πήγαν αρκετά στις επαφές, τα σουτ δεν έμπαιναν έτσι οι νυχτερίδες με την γεμάτη front-line που διαθέτουν χτύπησαν εκεί. Με τον Dubljevic να απειλεί μόνο απέξω όμως, ο Mike Tobey ήταν αυτός που έκανε την διαφορά, ο Αμερικάνος σέντερ συνεργάστηκε εξαιρετικά με τον Prepelic και τον Hermannson και χτύπησε στο pick n roll και με 9/10 δίποντα και 8 ριμπάουντ και ήταν ο x-factor για την ομάδα του coach Ponsarnau.
Μπορεί ο Tobey να ήταν ο x-factor της Βαλένθια αλλά την χαριστική βολή στην ομάδα του Ergin Ataman την έδωσε ο Klemen Prepelic που με εύστοχο σουτ στην εκπνοή έδωσε την νίκη στην ομάδα του. Κακά τα ψέματα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ εξαιτίας του ρυθμού, των χώρων αλλά και τον τρόπο παιχνιδιού κυριαρχούν οι γκαρντ. Η φετινή Βαλένθια όμως είναι η εξαίρεση του κανόνα καθώς η frontline διαθέτει τα ονόματα, Dubljevic και Derrick Williams, σε ένα κατά τ' άλλα ιδιαίτερα ισορροπημένο σύνολο. Ακόμα και οι Tobey και Labeyrie βρίσκονται στους πρώτους σκόρερ της ομάδας (Prepelic, Kalinic βρίσκονται επίσης εκεί). Βέβαια η παρουσία των γκαρντ δεν είναι αμελητέα, το αντίθετο μάλιστα. Ο Klemen Prepelic φορτώνει τα αντίπαλα καλάθια με το δολοφονικό του σουτ, ενώ οι Hermannsson αλλά και ο Sam Van Rossom οργανώνουν μαεστρικά το παιχνίδι της ομάδας.
Για την Εφές που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει την περσινή ομάδα ακολουθεί μια δύσκολη τετράδα αγώνων που θα της δώσει περισσότερο αγωνιστικό ρυθμό καθώς το συγκρότημα του Ergin Ataman ακόμα δεν έχει παίξει πλήρες.
Ερυθρός Αστέρας-Ολυμπιακός
Δεν είναι μόνο η νίκη του Ολυμπιακού στο Βελιγράδι που είναι άξια αναφοράς αλλά είναι η τέλεια εβδομάδα της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα, από το μεγάλο διπλό στην Βαρκελώνη με τέλειο μπάσκετ, μέχρι την αντίδραση στο ματς στο Βελιγράδι. Ας τα πιάσουμε όμως από την αρχή. Μετά από δύο διαδοχικές ήττες, αλλά πλήρης πλέον, ο Ολυμπιακός πήγε χωρίς άγχος στην Βαρκελώνη, έχοντας άγνοια κινδύνου, χαρακτηριστικό που όπως αποδείχθηκε τον έκανε πιο επικίνδυνο. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας παρέταξε την ίδια πεντάδα που ξεκίνησε και στην Αγία Πετρούπολη στο μεγάλο διπλό κόντρα στην Ζενίτ: Σλούκας-Jenkins-Παπανικολάου-Jean Charles-Martin οι οποίοι τα έκαναν όλα πάνω στο παρκέ. Ο Ολυμπιακός βρήκε πέντε τρίποντα στο πρώτο δεκάλεπτο και παίζοντας εξαιρετική άμυνα και μπήκε από την αρχή μπροστά στο σκορ. Σημεία κλειδιά της νίκης στην Βαρκελώνη ήταν η αντίδραση του Ολυμπιακού στα ξεσπάσματα της Μπαρτσελόνα. Όπως είδαμε και την Παρασκευή κόντρα στην Μιλάνο, η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους δεν θέλει παραπάνω από δύο λεπτά για να γυρίσει ένα ματς και να το κάνει δικό της. Ο Ολυμπιακός λοιπόν αντέδρασε στα ξεσπάσματα της Μπαρτσελόνα όταν αυτή έφερε το παιχνίδι στα ίσια, δεν χάλασε το μυαλό του και με σωστές επιλογές απέδρασε από μια έδρα που λίγοι θα το έχουν καταφέρει σε όλη τη χρονιά. Μπροστάρηδες αυτής της νίκης ήταν ο Κώστας Σλούκας, ο Hassan Martin και ο Shaq McKissic, ενώ ο Γιώργος Μπαρτζώκας πήρε αρκετά από τους Κώστα Παπανικολάου, Charles Jenkins και Σάσα Βεζένκοφ.
Το παιχνίδι στο Βελιγράδι μετά την νίκη της Τρίτης ήταν ακόμα πιο δύσκολο καθώς παραδοσιακά έχουμε συνηθίσει τον Ολυμπιακό μετά από μεγάλες νίκες να παρουσιάζεται χαλαρός και να γκρεμίζει ότι έχτισε λίγες μέρες πριν. Και η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός μπήκε στο παιχνίδι κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα χαλαρός και soft, κάτι που σε συνδυασμό με την ευστοχία των Σέρβων στην αρχή του παιχνιδιού έδωσε προβάδισμα μέχρι και 16 πόντους στην ομάδα του Sasha Obradovic. Ο προπονητής του Ολυμπιακού αναγκάστηκε να ανακατέψει την τράπουλα ώστε να πάρει το ματς. Έτσι οι δύο αρχηγοί του Ολυμπιακού που στην Βαρκελώνη έπαιξαν ελάχιστα βγήκαν μπροστά, θύμισαν άλλες εποχές και με την βοήθεια του Aaron Harrison αλλά και του Γιαννούλη Λαρεντζάκη που ήρθε από τα βάθη του rotation και έκανε την διαφορά οι Ερυθρόλευκοι πήραν ακόμα μια σημαντική νίκη για την συνέχεια.
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αδιαμφισβήτητα είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της εβδομάδας για τους Ερυθρόλευκους, πήρε ρίσκα που του βγήκαν, μεγάλωσε αρκετά το rotation, έκανε τους πρωταγωνιστές ρολίστες και τους ρολίστες πρωταγωνιστές, όλα αυτά σε 48 ώρες. Πήρε και από τους 12 παίκτες κάτι αυτή την εβδομάδα και το σημαντικότερο όλων είναι ότι οι παίκτες δεν επιβαρύνθηκαν ιδιαίτερα ενόψει της διαβολοβδομάδας που μας έρχεται κάτι που το μαρτυρούν και οι αριθμοί
Λαρεντζάκης:
με Μπαρτσελόνα DNP
με Αστέρα 15:48
Παπανικολάου:
με Μπαρτσελόνα 21:19
με Αστέρα 11:05
McKissic:
με Μπαρτσελόνα 25:25
με Αστέρα 08:41
Vezenkov:
με Μπαρτσελόνα 19:59
με Αστέρα 3:17
Πρίντεζης:
με Μπαρτσελόνα 9:17
με Αστέρα 26:43
Σπανούλης:
με Μπαρτσελόνα 6:45
με Αστέρα 26:50
Η διαβολοβδομάδα που ακολουθεί είναι κρίσιμη για τους ερυθρόλευκους. Ο Ολυμπιακός καλείται να δείξει ότι δεν είναι απλά μια καλή ομάδα αλλά είναι μια ομάδα που έχει βλέψεις να πρωταγωνιστήσει στην συνέχεια της χρονιάς, αντιμετωπίζοντας πάντως δυο Βαλένθια και Ρεάλ, που αφενός βρίσκονται πάνω του στην βαθμολογία, αφετέρου είναι ιδιαίτερα ποιοτικές και ειδικά η Ρεάλ φορμαρισμένη.
Οι αριθμοί της αγωνιστικής
Αν υπήρχε βραβείο Most Improved Player στην Euroleague αυτό θα πήγαινε στον Achille Polonara. O Ιταλός δεν μπήκε στην καλύτερή μας πεντάδα της αγωνιστικής καθαρά λόγω αποτελέσματος της ομάδας του και μόνο, αφού κατά τ' άλλα ήταν εξαιρετικός!
. @ilpupazzo33 extreme statline Vs Μακάμπι: 15 pts (season 2nd high) 8 rebs 6 assists (season high) 2 steals (season 2nd high - tie) 5 blocks (season high) 4 fouls against (season 2nd high - tie) 35:04 mins (season 2nd high) 28 Index Rating (season high)