We feel devotion
DataCenter
HIGHELIGHTS
Euroleague HighELights - Playoffs edition - Games 3 & 4
Οι ομάδες και οι παίκτες που έλαμψαν στην 3η και 4η αγωνιστική των playoffs της Euroleague.
Επιμέλεια: Ζώης Αυγερινός | zoys@basketstories.net
Δημοσιεύτηκε: 05/05/2024 20:47
Με εξαίρεση την Ρεάλ και οι τρεις από τις υπόλοιπες σειρές των φετινών playoffs της Euroleague θα χρειαστούν πέμπτο παιχνίδι για να κριθούν επιβεβαιώνοντας και στην post-season την εικόνα της κανονική περιόδου που θέλει τη Ρεάλ να κάνει περίπατο και τους υπόλοιπους ...να «τρώγονται».

Οι γηπεδούχοι ιστορικά μετρούν ρεκόρ 18-0 στο Game 5 και μένει να δούμε αν ο κανόνας θα επαληθευτεί ή θα σπάσει στους "τελικούς" που ακολουθούν την Τρίτη και την Τετάρτη.


Η κυνική σκούπα των πρωταθλητών



Τι κι αν ο Markus Howard παρέδωσε μια ακόμα (και τελευταία) μεγάλη επιθετική παράσταση 29 πόντων; Τι κι αν ο Νίκος Ρογκαβόπουλος πέτυχε career high πόντων με 18 και οι Marinkovic και Miller-McIntyre σκόραραν από 17 πόντους ο καθένας με τον δεύτερο να σημειώνει νταμπλ-νταμπλ με 11 ασσίστ; Η Ρεάλ Μαδρίτης παρότι συνάντησε εκτός έδρας την αντίσταση της Μπασκόνια, απλούστατα δεν είχε καμία διάθεση να οδηγηθεί σε τέταρτο παιχνίδι όταν μπορούσε να επιβάλλει την ανωτερότητα της όποτε ήθελε στο παιχνίδι και να «κόψει» τα όνειρα των Βάσκων από το τρίτο ματς και να προκριθεί στο Final Four με τη γνώριμη μέθοδο «ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε».

Οι Μαδριλένοι επικράτησαν και «σκούπισαν» τη σειρά με 102-98 στη Βιτόρια-Γκαστέιζ σε ένα παιχνίδι με υψηλότατο ρυθμό, όχι ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή στις άμυνες και το μέταλλο των πρωταθλητών να «μιλάει» στο τέλος. Η ομάδα του Chus Mateo απέδειξε την ανωτερότητα της ποιοτικά, αλλά και την τρομακτική εμπειρία των παικτών της σε τέτοιου επιπέδου παιχνίδια ανατρέποντας με χαρακτηριστική ευκολία στα μέσα της τρίτης περιόδου την υψηλότερη διαφορά που έχτισε η ομάδα του Dusko Ivanovic (+10), ανακτώντας το προβάδισμα ήδη από τις αρχές της τέταρτης περιόδου. Η γηπεδούχος ομάδα στο κατά τεκμήριο κορυφαίο της ματς στη σειρά δοκίμασε να ξεφύγει και πάλι στις αρχές του τελευταίου δεκαλέπτου με το κρεσέντο του Howard φτάνοντας και πάλι στο +5 για να επιστρέψει εκ νέου ταχύτατα η ομάδα της Ρεάλ και να προηγηθεί ξανά φτάνοντας ήδη στα μέσα της περιόδου να προηγείται με 8 πόντους διαφορά. Η ύστατη προσπάθεια των γηπεδούχων να πάρουν έστω ένα παιχνίδι στη σειρά μειώνοντας στο τελευταίο δίλεπτο τη διαφορά στο καλάθι θα στεφθεί και αυτή με αποτυχία με τον Campazzo (13 π., 8 ασσίστ) να «καθαρίζει» το ματς στις τελευταίες κατοχές με 7 προσωπικούς του πόντους. Το δίδυμο των Yabusele και Tavares ήταν «too much» για την άμυνα των Βάσκων με τον Γάλλο να σημειώνει 23 πόντους και 7 ριμπάουντ και τον ψηλό από το Πράσινο Ακρωτήρι να σημειώνει νταμπλ-νταμπλ 12 πόντων και 13 ριμπάουντ. Ακολούθησε ο Mario Hezonja με 16 πόντους (2/3 δίπ., 4/10 τρίπ.) και ο Gabriel Deck με 13 πόντους (5/8 δίπ., 1/3 τρίπ.).


Το διπλό της χρονιάς για τον Παναθηναϊκό με υπογραφή Nunn και Σλούκα



Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε τη σειρά στο Βελιγράδι στον τρίτο αγώνα της αναμέτρησης με μια εμφάνιση που έδειχνε να είναι μάλλον η χειρότερη του μέχρι τώρα στη σειρά για τις πρώτες τρεις περιόδους του αγώνα.

Οι γηπεδούχοι έδειχναν να «πνίγουν» την ομάδα του Ataman από το πρώτο δεκάλεπτο όπου σχημάτισαν το επί μέρους σκορ 23-11, διατηρώντας διψήφια διαφορά για τρία δεκάλεπτα, ένα διάστημα όπου οι Ισραηλινοί έπαιξαν την καλύτερη τους άμυνα μέχρι τώρα στη σειρά και έδειχναν για πρώτη φορά να δείχνουν να επιβάλλουν πλήρως τον ρυθμό τους. Η τριάδα των Nebo (22 π., 9 ρ.), Brown (16 π., 8 ασσίστ) και Colson (13 π.) ήταν σε εξαιρετική βραδιά, ενώ αντίθετα για τον Παναθηναϊκό ο Κώστας Σλούκας λίγες μέρες μετά την βραδιά καριέρας του στο δεύτερο παιχνίδι έμεινε άποντος. Η ομάδα του Oded Kattash έφτασε να προηγείται με 15 πόντους στη μέγιστη διαφορά του πρώτου ημιχρόνου, αλλά ακόμα και με 18 πόντους στην τρίτη περίοδο. Η ελληνική ομάδα ωστόσο δεν παραδόθηκε καθώς με μπροστάρη τον Kendrick Nunn όχι μόνο επέστρεψε στο ματς στην τελευταία περίοδο, όταν έτρεξε επί μέρους σκορ 27-18, αλλά έφτασε στην ισοφάριση στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης. Ο Αμερικανός σκόρερ του Παναθηναϊκού πέτυχε τους 13 από τους 25 πόντους του στο τελευταίο δεκάλεπτο. Το τριφύλλι δεν κατάφερε τελικά στις λεπτομέρειες να «κλέψει» το διπλό γνωρίζοντας τελικά την ήττα με 85-83 «ξυπνώντας» αργά παρότι έφτασε κοντά στην ανατροπή. Ο κορυφαίος παίκτης συνολικά για τους πράσινους δεν ήταν άλλος από τον Mathias Lessort που σημείωσε 14 πόντους, 6 ριμπάουντ και 5 ασσίστ. Ακόμα, μεγάλη ήταν και η συμβολή του Ιωάννη Παπαπέτρου που ελλείψει Juancho Hernangomez έδειξε την εμπειρία και την αξία του με 17 πόντους σε μόλις 9 προσπάθειες (4/6 δίπ., 3/3 τρίποντα) μαζεύοντας ακόμα 6 ριμπάουντ.

Οι πράσινοι βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο και στην τέταρτη αναμέτρηση της σειράς που όμως με την ανατροπή των τελευταίων λεπτών που πέτυχαν, κατάφεραν να μην είναι η τελευταία. Οι φιλοξενούμενοι με μια εκπληκτική εμφάνιση των Nunn και Σλούκα και τους δύο ψηλούς τους Μήτογλου και Lessort να μην ξεκουράζονται για πάνω από τρία λεπτά ο καθένας, εξασφάλισαν ένα τεράστιο διπλό με 88-95 γυρίζοντας εκ νέου το πλεονέκτημα έδρας στην πλευρά τους έχοντας πλέον το πάνω χέρι στην υπόθεση πρόκριση στο Final Four.

Η ελληνική ομάδα δέχθηκε 29 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο έχοντας τον Kendrick Nunn από νωρίς να την «κουβαλάει» επιθετικά σημειώνοντας τους 11 από τους συνολικά 27 πόντους του σε αυτή την περίοδο. Οι Ισραηλινοί δοκίμασαν τον Wade Baldwin στα πρώτα λεπτά χωρίς όμως τον Αμερικανό να είναι ακόμα έτοιμος να αγωνιστεί σημειώνοντας μόλις 3 πόντους και έτσι ανέλαβαν στην περιφέρεια όπως και στο προηγούμενο παιχνίδι η τριάδα των Brown (17 π., 5 ρ., 5 ασσίστ), Blatt (14 π., 5 ρ., 7 ασσίστ) και Dibartolomeo (10 π.). Ακολούθησαν οι Colson (14 π.) και Nebo (12 π.).

Οι γηπεδούχοι διατηρούσαν ένα ελάχιστο προβάδισμα λίγων πόντων στη μεγαλύτερη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου ωστόσο η ομάδα του Ergin Ataman είχε αυτή τη φορά πολύ καλύτερη επιθετική παρουσία καταφέρνοντας, σε αντίθεση με το προηγούμενο ματς, να ακολουθεί επιθετικά τη Μακάμπι και φτάνοντας στο τρίτο δεκάλεπτο να προηγηθεί. Το προβάδισμα στο δεύτερο ημίχρονο θα αλλάξει χέρια πέντε φορές. Λίγο πριν το τελευταίο πεντάλεπτο του αγώνα, οι γηπεδούχοι δείχνουν να έχουν το προβάδισμα με 7 πόντους, αλλά από αυτό το σημείο και μετά, οι πράσινοι θα ξεκινήσουν και θα ολοκληρώσουν με επιτυχία την πιο σημαντική και κρίσιμη αντεπίθεση της σεζόν με ένα επί μέρους σκορ 17-4 (οι 7 από τους 17 πόντους ανήκουν και πάλι στον Nunn) με το οποίο θα φτάσουν στο σπουδαίο διπλό. Τους 27 πόντους του Nunn θα ακολουθήσουν οι 20 πόντοι του Σλούκα που μάλιστα πέτυχε και career high σε ριμπάουντ (8) καταφέρνοντας μέσα στην ίδια σειρά να πετύχει τρίτο προσωπικό ρεκόρ σε τρεις στατιστικές κατηγορίες μετά τις ασσίστ και τους πόντους, στο πρώτο και δεύτερο ματς της σειράς αντίστοιχα!


Η ήττα στις λεπτομέρειες, το blowout και ο τελικός του Παλάου



Ο Ολυμπιακός γνώρισε μια οριακή ήττα στην τρίτη αναμέτρηση με την Μπαρτσελόνα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας σε ένα αμφιλεγόμενο παιχνίδι που κρίθηκε στην παράταση στην τελευταία κατοχή υπέρ των Καταλανών με 82-80. Οι ερυθρόλευκοι αγωνίστηκαν για τρίτη συνεχή αναμέτρηση χωρίς τον αρχηγό τους Κώστα Παπανικολάου, ενώ ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Nikola Milutinov ποντάροντας στο εξαιρετικό δίδυμο των Wright (16 π., 8 ρ.) και Petrusev (18 π., 5 ρ.) που ήταν οι δύο κορυφαίοι παίκτες του αγώνα για τους ερυθρόλευκους, με τρίτο τον Thomas Walkup (10 π., 5 ρ., 6 ασσίστ, 4 κλεψ.).

Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι σε όλη τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου με κακό θέαμα στο πρώτο δεκάλεπτο όπου σημειώθηκαν συνολικά μόλις 26 πόντοι. Οι ερυθρόλευκοι έδειξαν τη δυναμική της έδρας τους προηγούμενοι μέχρι και με 7 πόντους στη διάρκεια της δεύτερης περιόδου, αλλά στη συνέχεια το τοπίο άλλαξε. Η Μπαρτσελόνα μετά από ένα αμφίρροπο πρώτο ημίχρονο, θα δείξει για τα καλά την ποιότητα της στην τρίτη περίοδο, ίσως την κορυφαία της μέχρι τώρα στη σειρά, ένα διάστημα στο οποίο θα σχηματίσει επί μέρους σκορ υπέρ της με 25-14 φτάνοντας με τη σειρά της στη δική της υψηλότερη διαφορά (+6). Το τέταρτο δεκάλεπτο θα εξελιχθεί σε «θρίλερ» και παρότι οι Πειραιώτες θα πάρουν διαφορά 6 πόντων στο τελευταίο δίλεπτο, οι 8 πόντοι της Μπαρτσελόνα σε σύντομο χρονικό διάστημα, 6 εκ των οποίων από τα δύο τρίποντα του Abrines που από λάθος η άμυνα του Ολυμπιακού θα επιτρέψει, οδήγησαν το παιχνίδι να χρειαστεί την παράταση για να κριθεί. Η περιφερειακή ευστοχία της Μπαρτσελόνα στην αναμέτρηση (44% έναντι μόλις 26,9%) θα μιλήσει και πάλι μην επιτρέποντας στους ερυθρόλευκους να μπορέσουν να αξιοποιήσουν το +3 που έφτασαν να προηγούνται στο έξτρα πεντάλεπτο καθώς ο ανέλπιστα για την Μπαρτσελόνα εξαιρετικός εκτελεστικά Satoransky (13 π.) θα ισοφαρίσει και σε αυτό το σημείο με το ...τρίτο εύστοχο του τρίποντο στο ματς 36 δευτερόλεπτα πριν το τέλος στο οποίο δεν θα καταφέρει να απαντήσει ο Williams-Goss. Τελικά, η αναμέτρηση θα κριθεί από το φάουλ στο τελευταίο δευτερόλεπτο που θα κερδίσει ο Jabari Parker (13 π., 9 ριμπ.), οι δύο εύστοχες βολές του οποίου θα σχηματίσουν το τελικό 82-80 παγώνοντας το ΣΕΦ. Πρώτος σκόρερ των Καταλανών θα αναδειχθεί ο Jan Vesely με 16 πόντους με 7/16 σουτ.

Οι φιναλίστ της περυσινής Euroleague όχι απλά απάντησαν στο τέταρτο παιχνίδι της σειράς, αλλά «σκόρπισαν» τους μπλαουγκράνα με μια από τις μεγαλύτερες διαφορές που έχουμε δει σε playoffs αγώνα. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα επικράτησε με 92-58 της ομάδας της Βαρκελώνης που «υπήρξε» στον αγώνα μόνο στα πρώτα λεπτά της πρώτης περιόδου, όπου προηγούνταν ξεκινώντας με πολύ μεγάλη ευστοχία που γρήγορα όμως διακόπηκε από την άμυνα του Ολυμπιακού, ο οποίος θα τρέξει ένα σερί 17-0 και ένα επί μέρους σκορ 32-14 στο δεύτερο δεκάλεπτο που θα οδηγήσει τους Καταλανούς να πετάξουν πολύ πιο σύντομα απ' ό,τι θα περιμέναμε «λευκή πετσέτα» σε ένα ματς που είχε ήδη κριθεί από το τρίτο δεκάλεπτο, όπου η διαφορά άγγιζε ήδη τους 25 πόντους.

Οι ερυθρόλευκοι ήταν αυτή τη φορά η πιο εύστοχη ομάδα στο παρκέ με 50% πίσω από τα 6,75μ. υποχρεώνοντας την Μπαρτσελόνα να πραγματοποιήσει μια από τις χειρότερες φετινές της εμφανίσεις. Η επιστροφή του Κώστα Παπανικολάου (9 π.) ήταν κομβική σε ένα ματς που όμως ο MVP του Ολυμπιακού αναδείχθηκε ο Shaquielle McKissic που σημείωσε 21 πόντους και 6 ριμπάουντ. Ο Fall (12 π.) επέστρεψε στις καλές εμφανίσεις, ενώ και ο Canaan βοήθησε μετά από δύο άσχημα ματς πετυχαίνοντας 11 πόντους, όσους και ο Williams-Goss. Ο Petrusev ακολούθησε με 10 πόντους, ενώ αυτή τη φορά ο Milutinov χρησιμοποιήθηκε για 22 λεπτά σχεδόν σημειώνοντας 8 πόντους και 11 ριμπάουντ, αποδεικνύοντας ότι το «κλειδί» για τον Ολυμπιακό στην απαιτητική πέμπτη αναμέτρηση στη Βαρκελώνη μπορεί να αποτελέσει η κυρίαρχη παρουσία του που είναι και χαρακτηριστικότατο δείγμα του βάθους του ρόστερ της ομάδας.


Σε πέμπτο ματς και το Μονακό-Φενερμπαχτσέ



Η Φενερμπαχτσέ προηγήθηκε εκ νέου στη σειρά με τη Μονακό στο τρίτο ματς στο «σπίτι» της επικρατώντας της ομάδας του Sasa Obradovic με 89-78. Η τουρκική ομάδα εκμεταλλεύθηκε την υπεροχή της στο δεύτερο δεκάλεπτο στο οποίο έχτισε επί μέρους σκορ 28-19 διατηρώντας στο δεύτερο ημίχρονο τον έλεγχο του αγώνα. Η ομάδα του Jasikevicius ήταν σε εξαιρετική επιθετική βραδιά με 63,9% στα δίποντα και 39,3% στα τρίποντα υποχρεώνοντας αντίστοιχα με την άμυνα της τη Μονακό σε μια κάκιστη βραδιά περιφερειακά με μόλις 4/21 σουτ πίσω από τα 6,75μ. Οι Τούρκοι είχαν πρώτο σκόρερ τον Tarik Biberovic που σημείωσε 14 πόντους, ενώ ακολούθησαν κατά σειρά οι Καλάθης (13 π., 4 ρ., 5 ασσίστ), Wilbekin (11 π.), Guduric (11 π.) και Heyas-Davis με 10 πόντους, 3 ριμπάουντ και ισάριθμες ασσίστ. Ακόμα, ο Γιώργος Παπαγιάννης πέτυχε 8 πόντους και 6 ριμπάουντ, με 6 πόντους του στα τελευταία λεπτά του αγώνα που έκριναν οριστικά τη νίκη της Φενερμπαχτσέ.

Η τέταρτη αναμέτρηση της σειράς οδηγήθηκε σε έναν ρυθμό που βάσει των κατοχών που προτιμούν οι δύο ομάδες φέτος, ευνοούσε σίγουρα περισσότερο τους Μονεγάσκους. Σε μία αναμέτρηση που και οι δύο ομάδες έμειναν κάτω από τους 70 πόντους, η Μονακό κατάφερε να μείνει ζωντανή και να «αποδράσει» με ένα διπλό που μπορεί να αποβεί καθοριστικό για τη φετινή της πορεία καθώς μετέφερε πλέον εκ νέου το πλεονέκτημα στην πλευρά της. Η άμυνα της Μονακό (ή αλλιώς, η ενεργοποίηση του Hall, μεταξύ άλλων) υποχρέωσε τη Φενερμπαχτσέ σε μια κακή επιθετικά εμφάνιση με μόλις 38,7% στα δίποντα και 5 περισσότερα λάθη (13). Το παιχνίδι θα κριθεί στο τελευταίο λεπτό με κρισιμότερο το καλάθι του Mike James που θα δώσει στα 58" προβάδισμα 4 πόντων στην ομάδα του και αυτό του Marko Guduric που θα διαμορφώσει το 62-63, 21 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Το λάθος των πέντε δευτερολέπτων της Μονακό στην επόμενη επαναφορά θα μπορούσε να κοστίσει τη σειρά στην ομάδα του Obradovic, αλλά τελικά το σουτ του Wilbekin δεν θα βρει στόχο με αποτέλεσμα και αυτή η σειρά να χρειαστεί πέμπτο αγώνα για να μάθουμε ποια ομάδα θα ταξιδέψει στο Final Four του Βερολίνου.

Ο Elie Okobo με 13 πόντους ήταν πρώτος σκόρερ της Μονακό, ενώ με 10 ακολούθησαν οι James και Motiejunas. Για τη Φενερμπαχτσέ, ο Guduric ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας του με 14 πόντους, ο Wilbekin ακολούθησε με 11, ενώ από 10 πόντους πέτυχαν οι Παπαγιάννης και Hayes-Davis, με τον Έλληνα σέντερ να έχει και την υψηλότερη αξιολόγηση στο ματς, στο καλύτερό του παιχνίδι στη σειρά.





  '; ?>