We feel devotion
DataCenter
HIGHELIGHTS
Euroleague HighELights - Rounds 18-19
Οι ομάδες και οι παίκτες που έλαμψαν στην πρώτη διπλή αγωνιστική της Euroleague για το 2024.
Επιμέλεια: Ζώης Αυγερινός | zoys@basketstories.net
Δημοσιεύτηκε: 07/01/2024 01:23
Με ένα από τα πιο εντυπωσιακά και συναρπαστικά τετραήμερα στην ιστορία της διοργάνωσης ξεκίνησε το 2024 σε μια διπλή αγωνιστική γεμάτη ντέρμπι που έκοψαν την ανάσα και με τέσσερις παρατάσεις. Μόνο που ήταν όλες ...στο ίδιο παιχνίδι σε μια απίθανη μπασκετική παράσταση που συμβαίνει κυριολεκτικά μια φορά στα είκοσι (και βάλε) χρόνια της σύγχρονης ιστορίας της διοργάνωσης όπως θα δούμε παρακάτω!

Ο απολογισμός της βαθμολογίας μετά τη συμπλήρωση των πρώτων δύο αγωνιστικών του δεύτερου γύρου διατηρεί το τοπίο της πρώτης τριάδας απαράλλαχτο με τις Ρεάλ, Βίρτους Μπολόνια και Μπαρτσελόνα να προηγούνται και τη μάχη στις θέσεις 4-11 να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον σε μια από τις πιο ανταγωνιστικές σεζόν από καταβολής του format.

Οι απολύσεις προπονητών, που τα τελευταία χρόνια πρέπει να συνιστούν ρεκόρ σε συχνότητα, δεν σταματούν ακόμα και μετά από νίκες, καθώς ο Gianmarco Pozzecco, αν και η ομάδα του στην τελευταία αγωνιστική επικράτησε της Ζαλγκίρις, δεν θα συνεχίσει στον πάγκο της γαλλικής ομάδας που τον απέκτησε για ένα «ηλεκτροσόκ» που όμως δεν αποτέλεσε ουσιαστική αγωνιστική βελτίωση για την ομάδα της Λυών, με αποτέλεσμα ακόμα ένας κόουτς της ομάδας να «πληρώσει» το μάρμαρο ενός αντικειμενικά μέτριου ρόστερ.


Το παιχνίδι του αιώνα



Τι βλέπουν φέτος τα μάτια μας στην Euroleague! Η αναμέτρηση που έριξε την αυλαία της εβδομάδας στη διοργάνωση που ήδη μας είχε χορτάσει με μερικά ντέρμπι που δικαιούνται να έχουν μια σημαντική θέση στα "classic" παιχνίδια κανονικής περιόδου της διοργάνωσης έμελλε να είναι και ένα σπάνιο ιστορικό παιχνίδι που δύσκολα θα παρακολουθήσουμε ξανά όμοιο του. Κι αυτό διότι όχι μόνο είναι η πρώτη αναμέτρηση στην ιστορία της Euroleague που οδηγήθηκε στην τρίτη παράταση, αλλά οι δύο ομάδες χρειάστηκαν και τέταρτο έξτρα πεντάλεπτο για να λύσουν τις διαφορές τους! Απίστευτο κι όμως devotionικό θα λέγαμε. Αν αναλογιστούμε δε ότι χρειάστηκαν 5710 παιχνίδια Euroleague για να υπάρξει ένα που να οδηγηθεί σε τρίτη παράταση καταλαβαίνουμε ότι δύσκολα θα υπάρξουμε σύντομα μάρτυρες ξανά μιας αναμέτρησης που να κριθεί στις τέσσερις!

Η ιστορική πρώτη τρίτη παράταση της Euroleague θα μπορούσε να μην είχε συμβεί ποτέ εάν η Εφές δεν «αυτοκτονούσε» στην πιο αξιοσημείωτη διαφορά που απέκτησε οποιαδήποτε από τις δύο ομάδες από την τέταρτη περίοδο και μετά όταν 2 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος οι Τούρκοι προηγήθηκαν με 93-102 με το τρίποντο του Thompson. Οι πρωταθλητές Ευρώπης όμως σε μια αντίδραση που θύμισε την ανατροπή τους στον περυσινό τελικό της Euroleague έτρεξαν ένα 7-0 με σφραγίδα το δίποντο του Mario Hezonja που έστειλε το παιχνίδι στην τρίτη παράταση. Ο Κροάτης μαζί με τον Dzanan Musa ήταν οι δύο παίκτες που με τα καλάθια τους στο τελευταίο πεντάλεπτο, αλλά και τη συνολική τους παρουσία έγειραν την πλάστιγγα υπέρ των γηπεδούχων χαρίζοντας τη νίκη στην ομάδα τους με το κορυφαίο σκορ στην ιστορία 130-26. Ο Βόσνιος ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με ...40 πόντους και 8 ασσίστ σε 25 λεπτά, ενώ ο Κροάτης ακολούθησε με 31 πόντους και 12 ριμπάουντ επιδόσεις που είναι περιττό να σημειώσουμε ότι συνιστούν ατομικά ρεκόρ. Ο Facundo Campazzo που αγωνίστηκε για 46,5 λεπτά είναι ...φυσικό για την κλάση του ότι πέτυχε νταμπλ-νταμπλ με 25 πόντους και 11 ασσίστ, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Walter Tavares με 20 πόντους και 12 ριμπάουντ.

Ο Shane Larkin αγωνίστηκε για ...53 λεπτά δηλαδή ξεκουράστηκε για μόλις 7 λεπτά από τα συνολικά 60 και σε μια μεγάλη βραδιά έφτασε τη Ρεάλ στα όρια της και παραλίγο στην τρίτη της φετινή ήττα ωστόσο τελικά η ομάδα του αποχώρησε με σκυμμένο το κεφάλι παρά την συγκινητική της προσπάθεια. Ο Αμερικανός σημείωσε 32 πόντους και 9 ασσίστ και ο Thompson ακολούθησε με 21 πόντους. Η Εφές έτσι παρά τις πλούσιες επιθετικές της επιδόσεις θα κλείσει με 0/2 την εβδομάδα καθώς πριν την ήττα από τη Ρεάλ προηγήθηκε το ανεπιτυχές αποτέλεσμα στην έδρα της Βαλένθια με 93-88 εκεί που οι 20 πόντοι του Larkin και πάλι δεν ήταν αρκετοί για να σταματήσει η Εφές την ισπανική ομάδα. Οι Τούρκοι εξακολουθούν να προβληματίζουν με τα αμυντικά τους κενά παρά τη βελτίωση της επιθετικές τους λειτουργίας και τα περιθώρια πλέον αρχίζουν να στενεύουν για τις δυνατότητες να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση όσο δεν έρχεται κάποια μεγάλη νίκη.


O Vesely διατηρεί την Μπαρτσελόνα στην τριάδα



Η Μπαρτσελόνα ανέκαμψε μετά τη βαριά ήττα στη Μονακό στις δύο αναμετρήσεις με άρωμα ACB στην έδρα της επικρατώντας μετά από δύο ντέρμπι αρχικά της μεγάλης αντιπάλου Ρεάλ με 83-78, υποχρεώνοντας τη στη μόλις δεύτερη ήττα της στην Euroleague και εν συνεχεία της Μπασκόνια με 89-85 σε ένα παιχνίδι που αν και «έχασε τη γη κάτω από τα πόδια της» μένοντας πίσω με 10 πόντους στις αρχές του τέταρτου δεκαλέπτου, έκανε τη μεγάλη ανατροπή στο τέλος.

Κοινός παρανομαστής για τους μπλαουγκράνα και στις δύο αυτές νίκες ο εντυπωσιακός Jan Vesely που διανύει φέτος μια από τις κορυφαίες σεζόν στην καριέρα του θυμίζοντας τις εποχές που κατακτούσε MVP. Ο Τσέχος σέντερ έλαβε 18 από τις συνολικά 54 προσπάθειες της ομάδας του για δίποντα στη νίκη του 'Clasico' πετυχαίνοντας τα 12 από αυτά και φτάνοντας συνολικά τους 27 πόντους και τις 28 μονάδες στην αξιολόγηση, όσες δηλαδή ακριβώς σημείωσε και δύο μέρες αργότερα και επί της Μπασκόνια απέναντι στην οποία σημείωσε 23 πόντους με 8/11 δίποντα. Η κυριαρχία του MVP της διοργάνωσης το 2017 τόσο κοντά στο καλάθι όσο και με τα ασταμάτητα σουτ μέσης απόστασης ήταν ο κύριος παράγοντας για να διατηρήσει η Μπαρτσελόνα τη θέση της πίσω από την Μπολόνια στη βαθμολογία. Παράλληλα, σημαντικός επιθετικά και στις δύο νίκες της ομάδας του Roger Grimau ήταν ο Jabari Parker με 10 πόντους επί της Ρεάλ και 17 επί της Μπαρτσελόνα δείχνοντας να ανεβάζει στροφές και μαζί με τον Nikola Kalinic έχουν αυξημένες αρμοδιότητες ελλείψει του Alex Abrines από τα φτερά της ομάδας. Παράλληλα, την εμπιστοσύνη του Ισπανού τεχνικού δικαίωσε και ο Joel Parra που επί της Μπασκόνια σημείωσε το κορυφαία του ματς με τα χρώματα της Μπαρτσελόνα σημειώνοντας 13 πόντους και 5 ριμπάουντ σε 26,5 λεπτά.


Συντήρηση στη δεύτερη θέση για Βίρτους



Μπορεί η Μπαρτσελόνα να διατήρησε τις δυνάμεις της αυτό όμως δεν της έδωσε τη δυνατότητα να απειλήσει την Βίρτους Μπολόνια, που μετά τη συμπλήρωση 19 αγωνιστικών έχει πετύχει κάτι που θα φάνταζε απίθανο πριν λίγους μήνες, να διατηρεί τη δεύτερη θέση μόνη της πίσω μόνο από την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ.

Η ομάδα του Luca Banchi που ήδη έχει θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για τον τίτλο του προπονητή της χρονιάς, πέτυχε το απόλυτο στη διάρκεια της διπλής αγωνιστικής επί των δύο γερμανικών ομάδων. Και μπορεί το παιχνίδι της Παρασκευής με αντίπαλο την Άλμπα να εξελίχθηκε σε «περίπατο» για τους Ιταλούς (68-83) ωστόσο η αναμέτρηση με την Μπάγερν ήταν εντελώς διαφορετική.

Οι Βαυαροί προηγούνταν με μικρές διαφορές για το μεγαλύτερο μέρος της δεύτερης και τρίτης περιόδου καθοδηγούμενοι από έναν "dominant" Serge Ibaka (15 π., 13 ριμπ. σε 28 λεπτά) και έναν «καυτό» Carsen Edwards (22 π.). Η Μπολόνια όμως έδειξε χαρακτήρα και «δάγκωσε» στην τελευταία περίοδο με επί μέρους 20-14 πετυχαίνοντας τη μεγάλη ανατροπή (θυμίζοντας τον τρόπο που είχε κερδίσει και τον Ολυμπιακό στην έδρα της) με μεγάλα καλάθια των Belinelli (16 π.) και Cordiner (11 π.). Ο Lundberg (9 π.) «καθάρισε» το παιχνίδι στο 85-81 που σχημάτισε με εύστοχο δίποντο λίγα δευτερόλεπτα πριν την κόρνα της λήξης. Παράλληλα με 12,5 λεπτά συμμετοχής και στα δύο παιχνίδια πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στη νέα του ομάδα ο Zizic αυξάνοντας με τη μετακίνηση του και τις προοπτικές του φέτος για μια ομαδική επιτυχία.

Η «τρελή» 19η αγωνιστική μπορεί να μείνει αξέχαστη για πάντα μετά το ανεπανάληπτο ματς της Ρεάλ με την Εφές, αλλά στα αξιοσημείωτα της χθεσινής ημέρας συγκαταλέγονται και τα ...2 τρίποντα που σημείωσε ο Bryant Dunston. Ο βετεράνος σέντερ της Βίρτους μέχρι το παιχνίδι με την Άλμπα είχε σημειώσει 9 τρίποντα σε όλη την καριέρα του (10 σεζόν και η φετινή) και σημείωσε 2 ...μέσα σε ένα λεπτό στο Βερολίνο!


Το turning point του Ολυμπιακού



Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε ιδανικά το νέο έτος με δύο εντός έδρας νίκες επί της Αρμάνι Μιλάνο και επί της Μονακό που είχε μεγάλη ανάγκη βαθμολογικά, αλλά και ψυχολογικά φτάνοντας τις τέσσερις συνεχείς νίκες και πατώντας ξανά δυναμικά στην πρώτη εξάδα της βαθμολογίας. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε την ευτυχή συνθήκη που του έλειψε έντονα φέτος, δηλαδή μια πλήρη ομάδα που για πρώτη φορά έδειξε τόσο πολυπρόσωπη παρότι ακόμη οι νέοι παίκτες δείχνουν να χρειάζονται χρόνο προσαρμογής για την ένταξη τους στα συστήματα της ομάδας.

Οι Πειραιώτες που γνώρισαν φέτος αρκετές σκληρές ήττες (χαρακτηριστικό ότι ο μέσος όρος διαφοράς σε όλες τις ήττες τους φέτος δεν ξεπερνούσε τους 6 πόντους) επιβίωσαν σε δύο οριακά παιχνίδια. Η αναμέτρηση με την Αρμάνι Μιλάνο στο ΣΕΦ έκρυβε «παγίδες» και αυτό το διαπίστωσαν οι ερυθρόλευκοι από πρώτο χέρι όταν, ενώ έδειχναν να ελέγχουν το παιχνίδι στη μεγαλύτερη διάρκεια του, μια αντεπίθεση της Μιλάνο στο τέλος λίγο έλειψε να οδηγήσει σε μια γνώριμη κατάσταση φέτος για τους Πειραιώτες δηλαδή να χάσουν λόγω κακών αποφάσεων στο τέλος. Ωστόσο με έναν Moustapha Fall να αναδεικνύεται σε έναν εκ των κορυφαίων ψηλών της διοργάνωσης (12 π., 6 ρ., 6 ασσίστ) και τον Peters να συνεχίζει να είναι στη συζήτηση για τους κορυφαίους παίκτες της σεζόν (16 π.), οι γηπεδούχοι πήραν την πολυπόθητη νίκη με 79-74. Ο Nigel Williams-Goss δεν έδωσε τη δική του απάντηση στις φωνές που υποστηρίζουν ότι η ομάδα στερείται έναν "closer" πετυχαίνοντας 1:52 πριν το τέλος ένα τρίποντο που έφερε την ομάδα του στο +3 διακόπτοντας ένα σερί 7-0 της Μιλάνο.

Η αναμέτρηση με τη Μονακό ήταν ένα ακόμα "dogfight" με χαμηλό σκορ, αλλά μεγάλες συγκινήσεις και προστίθεται ψηλά στη λίστα με τις κορυφαίες αναμετρήσεις των δύο ομάδων, οι συναντήσεις των οποίων συνθέτουν μια λίστα αγώνων που τοποθετεί το ζευγάρι Ολυμπιακού Μονακό στα classic ματς της δεκαετίας. Η άμυνα του Ολυμπιακού έκανε μεγάλη δουλειά στο να ανακόψει τη Μονακό κατά το δυνατόν και ειδικότερα το πρώτο βιολί της και υποψήφιο φετινό MVP Mike James περιορίζοντας τον στους 10 πόντους (4/14 σουτ). Με τους Canaan και Peters να αναλαμβάνουν χρέη σκόρερ, όπως συνήθως φέτος, σημειώνοντας συνολικά τους 30 από τους 75 πόντους της ομάδας τους, οι Πειραιώτες βρήκαν στο πρόσωπο του Shaquille McKissic τον "x factor" της αναμέτρησης και τελικά της νίκης καθώς ο Αμερικανός έδειξε γιατί ο Γιώργος Μπαρτζώκας ανέμενε φέτος καρτερικά την επιστροφή του και δεν σκέφτηκε στιγμή να τον αντικαταστήσει λόγω του τραυματισμού που τον άφησε εκτός για μακρύ διάστημα. Ο "Shaq attack" σημείωσε 13 πόντους αποδεικνύοντας πόσο «του πηγαίνει» ως αντίπαλος η Μονακό και έβαλε την υπογραφή του στην αναμέτρηση ευστοχώντας στο σημαντικότερο σουτ του αγώνα, το τρίποντο δηλαδή που διαμόρφωσε το 72-69 μετά την ασσίστ του Peters 22 δευτερόλεπτα πριν το τέλος.


Πήρε το ένα στα δύο οριακά ντέρμπι στην Ισπανία



Ο Παναθηναϊκός απέτυχε να βάλει τέλος στο σερί των 17 ηττών σε ισπανικό έδαφος που μετρά τα τελευταία χρόνια στην Μπασκόνια γνωρίζοντας μια σκληρή ήττα από την τοπική ομάδα, ωστόσο σε ένα αντίστοιχα οριακό ντέρμπι στη Βαλένθια πέτυχε τον στόχο του κερδίζοντας στα σημεία τη Βαλένθια με 81-82 κλείνοντας τελικά με θετικό πρόσημο τη διπλή αγωνιστική τηρουμένων των αναλογιών.

Η αναμέτρηση στη Βιτόρια-Γκαστέιζ ολοκληρώθηκε με άσχημη γεύση διότι η ομάδα του Ergin Ataman είχε περιορίσει σε τεράστιο βαθμό την Μπασκόνια για 2,5 περιόδους, προηγούμενη στα μέσα της τρίτης περιόδου ακόμα και με 15 πόντους, με τον Kendrick Nunn να έχει πάρει το «όπλο» του και να δείχνει ασταμάτητος ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με 25 πόντους έστω κι αν γι' αυτό χρειάστηκε ...ισάριθμα σουτ (25). Ωστόσο η ομάδα του Ivanovic δεν παράτησε στιγμή το παιχνίδι το οποίο έδειχνε να πιστεύει περισσότερο απ' όλους ο παίκτης που έχει εντυπωσιάσει φέτος με την απόδοση του, η οποία σπάει όλα τα κοντέρ και τον κατατάσσει στους πιο βελτιωμένους παίκτες στην ιστορία αναμφίβολα από τη μία σεζόν στην επόμενη. Ο λόγος για τον Chima Moneke που, ενώ ο αγώνας φαινόταν να είναι υπό τον πλήρη έλεγχο της ελληνικής ομάδας ήταν ο παίκτης που σημείωσε τους ...18 από τους 20 συνολικά πόντους του από τα μέσα της τρίτης περιόδου και μετά οδηγώντας την Μπασκόνια σε μια μεγάλη ανατροπή που σφραγίστηκε από το εύστοχο σουτ του Miller-McIntyre σε ένα ντεζαβού που λίγους μήνες πριν είχε βιώσει ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ. Ο Nunn που μέχρι εκείνο το σημείο είχε μετατρέψει σε «παιχνίδι» του την άμυνα της Μπασκόνια θα έχανε τα τελευταία κρίσιμα σουτ και έτσι θα χανόταν ένα διπλό σε μια από τις αρκετές αναμετρήσεις φέτος που «ξεγλίστρησαν» από τα χέρια των πράσινων στις λεπτομέρειες.

Η μοίρα όμως ήταν καλή για τους πράσινους στην έδρα της Βαλένθια που με την άμυνα της όπως ήταν αναμενόμενο έβαλε δύσκολα στους πράσινους που αγωνίστηκαν μάλιστα χωρίς τον Κώστα Σλούκα. Ο Semi Ojeleye με 13 πόντους και 8 ριμπάουντ «χτύπησε» στις αδυναμίες του Παναθηναϊκού στην άμυνα στη θέση «3», αλλά οι πράσινοι είχαν τον Luca Vildoza αυτή τη φορά να βγαίνει μπροστά και να θυμίζει επιτέλους τον παίκτη που έκανε τη διαφορά πέρυσι στη διοργάνωση πετυχαίνοντας 19 πόντους με 5/7 τρίποντα. Παράλληλα, ο Jerian Grant απέδειξε για ακόμα μια φορά πόσο αναντικατάστατος είναι για την ομάδα του αμυντικά, αλλά και επιθετικά με 13 πόντους με τον Ataman να τον ξεκουράζει για μόλις 3 λεπτά. Το φάουλ που θα κερδίσει ο Mathias Lessort (12 π.) ένα δευτερόλεπτο και μερικά δέκατα πριν το τέλος και, ενώ το σκορ ήταν ισόπαλο θα δώσει μέσω της μία εύστοχης βολής του Γάλλου την πρώτη νίκη του Παναθηναϊκού σε ισπανικό έδαφος μετά από 18 σερί αποτυχημένες προσπάθειες με τους πράσινους πλέον όχι μόνο να διακόπτουν τα αρνητικά σερί που έχτισε η προηγούμενη αρνητική τριετία στην ιστορία της ομάδας, αλλά και να διαγράφουν πορεία playoffs μετά από τις «στείρες» τελευταίες σεζόν.


Η θριαμβευτική εβδομάδα του Ερυθρού Αστέρα



Ο Ερυθρός Αστέρας ξεκίνησε το 2024 ...με άλλο αέρα καθώς σημείωσε κατά τη διάρκεια της διπλής αγωνιστικής για πρώτη φορά δύο συνεχείς νίκες και μάλιστα επί αρκετά ισχυρών αντιπάλων.

Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου ξεκίνησε δυναμικά με ένα σπουδαίο διπλό στην έδρα της Φενερμπαχτσέ με 76-85. O Joel Bolomboy ήταν σε "beast mode" εκμεταλλευόμενος όλες τις ασσίστ του Milos Teodosic, ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με 24 πόντους και 6 ριμπάουντ «καταπίνοντας» τη frontline των Τούρκων, ενώ μεγάλη ήταν και η συμβολή του Rokas Giedraitis που ακολούθησε με 19 πόντους και 7 ριμπάουντ.

Η συνέχεια ήταν θριαμβευτική καθώς η ομάδα του Σφαιρόπουλου έκανε το καλύτερο γιορτινό δώρο στους φιλάθλους της επικρατώντας με άνεση επί της μεγάλης εγχώριας αντιπάλου Παρτιζάν με 88-72. Ο Milos Teodosic συνέχισε τις vintage εμφανίσεις του με 13 πόντους και 8 ασσίστ, ο Nedovic «είχε κέφια» με 16 πόντους, ενώ από 14 πόντους σημείωσαν οι Giedraitis και ο νέος στην ομάδα Gillespie. Ο πρώην σέντερ της Μπάγερν μπορεί στην ομάδα του Pablo Laso να έμοιαζε περιττός, όμως στο οπλοστάσιο του Γιάννη Σφαιρόπουλου δείχνει «χρυσάφι» καθώς ο Έλληνας κόουτς είναι γνωστό από τη θητεία του στον Ολυμπιακό πόσο καλά μπορεί να αξιοποιεί αθλητικού ψηλούς με ικανότητα στο pick'n'roll και με πασέρ της κλάσης του Teodosic αυτό μπορεί να δουλέψει άριστα.

Στα αξιοσημείωτα και η είσοδος στη δράση του νεοαποκτηθέντος "prospect" που ακούει στο όνομα του 18χρονου Nikola Topic που αντικατέστησε τον Simonovic στο ρόστερ της ομάδας. Ο νεαρός έλαβε άμεσα λεπτά συμμετοχής παίζοντας για 19 (!) λεπτά με τη Φενερμπαχτσέ (4 π.) στο ντεμπούτο του στη λίγκα και για 11,5 με την Παρτιζάν (3 π.) όπου όμως τραυματίστηκε με αποτέλεσμα να παραμείνει εκτός δράσης για πάνω από έναν μήνα.


Η εβδομάδα των αντιθέσεων της Φενερμπαχτσέ



Η Φενερμπαχτσέ αντέδρασε άμεσα στην «γκέλα» από τον Αστέρα στην έδρα της με τη μεγαλύτερη διαφορά που είδαμε αυτή την εβδομάδα, διαλύοντας τη Μακάμπι με 109-74. Την ίδια Μακάμπι που δύο μέρες νωρίτερα είχε επικρατήσει της Μονακό με τον Bonzie Colson να σημειώνει σε εκείνο το παιχνίδι 27 πόντους. Στο παιχνίδι όμως με τη Φενερμπαχτσέ που διεξήχθη εκτάκτως σε λιθουανικό έδαφος, οι Ισραηλινοί δεν ...κατέβηκαν ποτέ στο γήπεδο με την άμυνα τους να είναι ανύπαρκτη επιτρέποντας στην ομάδα του Sarunas Jasikevicius να εκτελεί με 76,3% στα δίποντα και με 48% στα τρίποντα. Ο Tyler Dorsey τιμώρησε την πρώην ομάδα του με 21 πόντους δείχνοντας «σφυγμό» μετά από καιρό που έχει μεταπτώσεις στην απόδοση του, ενώ ο Motley πέτυχε 17 και οι Wilbekin, Παπαγιάνννης από 14 πόντους σε ένα παιχνίδι στο οποίο οι Τούρκοι κατέγραψαν στη δεύτερη περίοδο το πιο εντυπωσιακό επί μέρους σκορ που έχουμε δει φέτος 35-9! Φενερμπαχτσέ και Μακάμπι ισοβαθμούν πλέον στο 11-8 μαζί με τις ελληνικές ομάδες.


Το χαμένο έδαφος για Μπάγερν και ο ιταλικός κορμός που διατηρεί τις ελπίδες της Μιλάνο



Οι ομάδες που δεν γεύτηκαν τη χαρά της νίκης σε αυτή τη διπλή αγωνιστική ήταν η Άλμπα, που πλέον ισοβαθμεί με τη Βιλερμπάν στον πάτο της βαθμολογίας στην πρακτικά αδιάφορη μάχη της τελευταίας θέσης και επίσης οι Μονακό, Εφές και Μπάγερν. Και αν για τη Μονακό οι εκτός έδρας αναμετρήσεις με Μακάμπι και Ολυμπιακό είχαν έναν σημαντικό βαθμό δυσκολίας, η βαθμολογική της θέση της επιτρέπει ακόμα να μην ανησυχεί, καθώς παραμένει ακόμα στη ζώνη των playoffs. Για τις Μπάγερν και Εφές όμως που πετούν τη μία ευκαιρία μετά την άλλη για να ανακάμψουν στην κατάταξη και ήδη βλέπουν ομάδες όπως η Μιλάνο και ο Ερυθρός Αστέρας να δείχνουν βελτιωμένη εικόνα, κάθε ήττα πλέον είναι «μαχαιριά» στην φετινή τους προσπάθεια.

Η Αρμάνι Μιλάνο δείχνει σημάδια ανάκαμψης μετά την προσθήκη του Shabazz Napier και όσο ο Nikola Mirotic παραμένει εκτός δράσης. Οι Ιταλοί έπεσαν «μαχόμενοι» στο ΣΕΦ χάνοντας από τον Ολυμπιακό με 79-74 και επικράτησαν με εξαιρετική άμυνα επί της Μπάγερν στη συνέχεια με 76-62.

Ο Napier στο πρώτο του ματς στη δεύτερη θητεία του στην Ολίμπια σημείωσε 14 πόντους επί του Ολυμπιακού, ενώ λόγω και της απουσίας του Maodo Lo και του Billy Baron, οι Tonut, Flaccadori και Bortolani έχουν λάβει αυξημένες αρμοδιότητες δείχνοντας ότι τελικά η βοήθεια που χρειαζόταν η Μιλάνο για να βελτιωθεί τελικά βρισκόταν στον πάγκο της. Οι τρεις Ιταλοί σημείωσαν στο ΣΕΦ τους 38 από τους 74 πόντους της ομάδας τους, ενώ και στην ευρεία νίκη επί της Μπάγερν ο Giordano Bortolani σημείωσε career high σε πόντους (12) και ο Flaccadori ακολούθησε με 8 πόντους καλύπτοντας και τους πόντους που έλειψαν εδώ από τον Napier που έμεινε στους 5 με 2/10 σουτ.


  '; ?>