We feel devotion
DataCenter
HIGH VOLTAGE
Αναπροσαρμογή πλάνων
Με το νέο gameplay να αλλάζει εντελώς τη φύση του παιχνιδιού, η High Voltage προσαρμόζει τα σχέδιά της για την 3η αγωνιστική.
Επιμέλεια: Νότης Φιλιππίδης | phil@basketstories.net
Δημοσιεύτηκε: 12/10/2021 17:10
Με την ομάδα να σημειώνει 134,1 πόντους και να ανεβαίνει στη θέση 883 της γενικής κατάταξης, από τη θέση 3.951 που είχε με το πέρας της πρεμιέρας, ολοκληρώθηκε η δεύτερη αγωνιστική του νέου παιχνιδιού της Euroleague που μοιάζει με το Fantasy Challenge και χάριν ευκολίας θα αποκαλούμε Euroleague Fantasy. H ομάδα ανέκτησε τα 0,2 χαμένα κρέντιτς της πρώτης αγωνιστικής για να ισορροπήσει ξανά στα 100, όσον αφορά το μπάτζετ της, γεγονός τουλάχιστον ευτυχές, αν αναλογιστούμε ότι η προσέγγιση της προηγούμενης αγωνιστικής ήταν εκ προοιμίου λάθος, μιας και με την προσμέτρηση μόνο του τελευταίου σκορ για τη διαμόρφωση της τιμής ενός παίκτη, δεν υπήρχαν οι γνωστές τάσεις υποτίμησης που συνηθίζαμε σ' αυτό το σημείο της χρονιάς, άρα παίκτες όπως ο Larkin, ο Fall και ο Jones που ήρθαν, έπρεπε να αποδείξουν ξανά, στον ίδιο βαθμό, ότι αξίζουν να σταθούν στην τιμή τους, ή να την αυξήσουν εκ νέου.

Έτσι, πλέον έχουμε ένα ολότελα διαφορετικό παιχνίδι, που μπορεί να είναι πιο απλό και κατανοητό σε μεγαλύτερη μερίδα κόσμου και να προσεγγίζει τα στοιχηματικά Fantasy, ωστόσο όσον αφορά την Euroleague και το παιχνίδι όπως το είχαμε μάθει από το 2004-05, θεωρώ πως η απότομη αυτή δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση κυρίως λόγω της τυχαιότητας, έναντι της στρατηγικής που επικρατεί. Πέραν όλων των άλλων, τεχνικών ας πούμε παραμέτρων, το αυθεντικό Fantasy είχε το στοιχείο της δημιουργίας, αυτού που φτιάχνεις κάτι όχι από το μηδέν, αλλά από κάτι αρκετά άγουρο ακόμα, που προσπαθείς να το εξελίξεις με βάση συγκεκριμένους κανόνες και περιορισμούς που είναι στην ευχέρειά σου σε τι βαθμό θα αξιοποιήσεις κάθε φορά. Όλη αυτή η δημιουργία, η μετατροπή μιας μέτριας ομάδας σε μια ομάδα "πρωταθλητισμού", όπως συνηθίζουμε πολλές φορές να λέμε είχε τη δική της γοητεία, που ειδικά στο πρώτο φορμάτ όπου η διαδικασία αυτή ήταν σαφώς πιο απαιτητική απ' ότι τα τελευταία χρόνια, καταντούσε να είναι έως και εθιστική, γιατί κάθε μεγάλο νέο απόκτημα ήταν μια κατάκτηση που ερχόταν με κάποιες αγωνιστικές και όχι μόνο θυσίες, από παίκτες που πίστευες στην αρχή, αλλά τελικά θα έπρεπε να απαγκιστρωθείς γιατί δεν ξεκίνησαν καλά... Το "ζύγι" και τα διλήμματα ήταν η πεμπτουσία του παιχνιδιού, αλλά με τρόπο δημιουργικό αλλά και πολλές φορές ...καταστροφικό, αφού μια λάθος επιλογή μπορεί να σου στοίχιζε όχι μόνο σε σκορ, αλλά και συνολικά στο πλάνο, να σε πήγαινε πίσω και να μην σου επέτρεπε να κάνεις τα updgrades που σχεδίαζες την προηγούμενη αγωνιστική.

Δυστυχώς, η εξέλιξη του παιχνιδιού δεν ήταν αυτή που έπρεπε, ενώ συνέπεσε μάλιστα με την έκρηξη των social media, ειδικά στη χώρα μας. Το δεύτερο φορμάτ έφερε περισσότερα προβλήματα, απλούστευσε μερικές από τις λειτουργίες του παιχνιδιού και έκανε τη διαδικασία χτισίματος της ομάδας μια αρκετά απλή διαδικασία. Από την στιγμή μάλιστα που έφυγε ο πάγκος, η οχτάδα μιας ομάδας ήταν πολύ πιθανό να μοιάζει με την οχτάδα μιας άλλης, αφού όλοι λίγο πολύ μπορούσαν να έχουν τους καλύτερους παίκτες. Όχι, αυτό στο πρώτο Fantasy δεν συνέβαινε κι αναγκαστικά θα έπρεπε να έχεις παίκτες από τα μικρομεσαία στρώματα τιμών, μιας και εκεί στη διαμόρφωση τιμών έπαιζε ρόλο ο μέσος όρος σεζόν κι όχι ο Last5. Άρα η ευκαιρία για οικονομική ανέλιξη υπήρχε μόνο τις πρώτες αγωνιστικές.

Δυστυχώς, η τρίτη έκδοση του παιχνιδιού δεν φαίνεται να λύνει τα ουσιώδη θέματα της δεύτερης, αντιθέτως, απλουστεύει ακόμα περισσότερο την όλη διαδικασία και ουσιαστικά μεταλλάσσει το ίδιο το παιχνίδι σε κάτι αρκετά πιο τζογαδόρικο, όπου ελάχιστη σημασία έχει η στρατηγική. Το να στοχεύεις παίκτες που έχουν θεωρητικά εύκολα ματς, ειδικά μετά από ένα κακό τους παιχνίδι δεν θεωρώ ότι αποτελεί το άκρον άωτον της στρατηγικής, ούτε φυσικά οι εναλλακτικές που προσφέρουν οι εσωτερικές αλλαγές. Αλλά αυτές, ας πούμε ότι ενίοτε δημιουργούν ένα νέο είδος διλήμματος στο παιχνίδι μεταξύ των δύο αγωνιστικών ημερών μιας αγωνιστικής. Οι "ζαριές" για τους παίκτες που θα σημειώσουν μεγάλα ράνκινγκς σε εύρος μόνο μιας αγωνιστικής, είναι τουλάχιστον τυχοδιωκτικές, όταν δεν πλαισιώνονται από κάποιο πλάνο, αλλά αποτελούν αυτές καθ' εαυτές το μοναδικό πλάνο που μπορείς να κάνεις.

Φυσικά, αυτό μπορεί να είναι επιθυμητό από σεβαστή μερίδα του κόσμου του Fantasy, που μπορεί να απολαμβάνει πλέον περισσότερο το παιχνίδι έτσι, χωρίς τον "τεχνοκρατικό" χαρακτήρα του. Προσωπικά όμως το θεωρώ μια κίνηση που δεν ταιριάζει καθόλου με το χαρακτήρα του παιχνιδιού και όλα όσα αυτό εμφύσησε στους devoted φίλους του όλα αυτά τα χρόνια, αλλοιώνοντας το χαρακτήρα του για κάτι που μπορεί να θεωρείται πιο σύγχρονο, ή πιο ταιριαστό με τις νέες εφαρμογές, αλλά πλέον όχι το ίδιο αυθεντικό. Και είναι κρίμα, γιατί έγιναν κάποια βήματα στη σωστή κατεύθυνση και το παιχνίδι θα μπορούσε να είναι εξαιρετικό, αν μαζί με τα νέα μικρά στοιχεία που έφερε, κρατούσε την ακριβή αρχική κοστολόγηση με τον υπολογισμό λιγότερων ή περισσότερων πρόσφατων σκορ στη διαμόρφωση της αξίας των παικτών και έβαζε έναν περιορισμό στον αριθμό των εσωτερικών αλλαγών, όπως υπάρχει και στις "εξωτερικές", στις μεταγραφές. Οι εσωτερικές αλλαγές δεν είναι απαραίτητα άσχημη λειτουργία, αλλά η απόλυτη σχεδόν ελευθερία που υπάρχει σ' αυτές τις καταστρέφει (όπως αντίστοιχα η μεγάλη άνεση που αυξανόταν το μπάτζετ στο προηγούμενο φορμάτ). Με περιορισμό πχ μίας εσωτερικής αλλαγής ανά αγωνιστική το παιχνίδι θα δημιουργούσε περισσότερη σκέψη τόσο στην κατάρτιση της αρχικής πεντάδας, όσο και τη δεύτερη μέρα, διατηρώντας έτσι δηλαδή το επιπλέον engagement που τόσο απροκάλυπτα στόχευσε.

Το μόνο γοητευτικό στην όλη υπόθεση, σε σχέση με το προηγούμενο φορμάτ είναι ότι η διαδικασία δημιουργίας ανταγωνιστικής ομάδας είναι πραγματικά δύσκολη, αλλά αυτό μπορεί να περάσει στο άλλο άκρο, αν δεν υπάρχουν ουσιαστικά περιθώρια γι' αυτήν. Αυτός πάντως είναι πλέον ο άμεσος στόχος της High Voltage που θα επιδιώξει να αναβαθμίσει σταδιακά το ρόστερ της μέσα από τους αγωνιστικά υποτιμημένους παίκτες, αυτούς δηλαδή που την εκάστοτε στιγμή κοστολογούνται χαμηλότερα απ' όσα θεωρητικά μπορούν να προσφέρουν.

Επειδή ώρα πολλή για την έναρξη της αγωνιστικής δεν υπάρχει, η ανάλυση αυτή τη φορά θα ναι πιο επιγραμματική. Έτσι κι αλλιώς, δεν χρειάζεται και σε μεγάλο βαθμό πλέον.

Όσον αφορά την τελευταία αγωνιστική, η παραμονή του Mirotic ως αρχηγού και του Mitrovic στην αρχική πεντάδα αποδείχθηκαν σωστές αποφάσεις, όπως εξάλλου και η πίστη στον Mitrovic της Μονακό, με τους Μονεγάσκους να παίρνουν νίκη στην παράταση στο Καζάν. Vezenkov (19,8) και Jones (22) βοήθησαν σημαντικά την ομάδα, ενώ σε πιο ρηχά νερά έμειναν οι Larkin (10) και Motiejunas (9,9), με τον Fall πάντως, που τελικά επιλέχθηκε να μείνει εκτός λόγω Mitrovic, να είναι αυτός που απογοήτευσε με το -3 ράνκινγκ στο Βερολίνο. Ευτυχώς, η ομάδα πήρε τους 20,9 πόντους του Mitrovic και μόλις -1,35 από το σέντερ της Βιλερμπάν.

Ενόψει της νέας αγωνιστικής, υπάρχουν λίγοι, αλλά πολύ συγκεκριμένοι στόχοι αγοράς σε κάθε θέση, που όμως είναι δύσκολο να έρθουν όλοι ταυτόχρονα. Δύσκολα μπορεί να ξεχωρίσει κανείς τους υποτιμημένους αγωνιστικά παίκτες, οπότε οι κινήσεις της αγωνιστικής θα συνδυάζονται και με το κυνήγι του σκορ, μέχρι να παρουσιαστούν περισσότερες ευκαιρίες στην αγορά. Στους σέντερ κυριαρχεί ο Vesely που θεωρητικά έχει βατό ματς με την Άλμπα και έχει μια τιμή μάλλον ικανοποιητική με βάση τη φόρμα του, ενώ η περίπτωση του Blazevic της Ζαλγκίρις μου κλείνει το μάτι, ως ένας παίκτης των 4 κρέντιτς που μπορεί να προσφέρει στην ομάδα. Από εκεί και πέρα, ο Giedraitis της Μπασκόνια είναι μια περίπτωση που μου φαίνεται πολύ ελκυστική, ενώ εξακολουθώ να πιστεύω πολύ στον Ivanovic του Αστέρα, για τον οποίο τα 8,1 είναι μια τιμή - ευκαιρία.

Σε κάθε περίπτωση, από την ομάδα θα πρέπει να αποχωρήσει ένας τουλάχιστον σέντερ, με τον Motiejunas να έχει ...προβάδισμα από τον Fall λόγω τιμής αλλά και Ρεάλ, ενώ στους Forwards ο μοναδικός που θα μπορούσε να αποχωρήσει είναι ο Κασελάκης, μιας και οι υπόλοιποι τρεις είναι must (Mirotic, Vezenkov, Mitrovic). Όσον αφορά τους γκαρντ, υπάρχει μεγάλη ...απόκλιση ποιότητας, με τους Larkin, Jones από τη μια και τους Delow, George από την άλλη.

Αρχικά, ο Larkin θα μπορούσε να γίνει έμμεσα Vesely, μιας και στο πρωτάθλημα αντιμετώπισε θέμα τραυματισμού και δεν ξέρω πόσο έτοιμος θα ναι στο Αστρομπάλ. Έτσι κι αλλιώς, το 35,2 που έκανε την πρώτη αγωνιστική πήγε άκλαυτο, επομένως θεωρώ καλή κίνηση τη συγκεκριμένη αλλαγή και την εξοικονόμηση 0,6 κρέντιτς.

Στη θέση του Larkin ως γκαρντ μπορεί να αποκτηθεί ο Ivanovic, ενώ ο Vesely θα πάρει τη θέση του Motiejunas, κάτι που με προηγούμενα αξόδευτα κρέντιτς της ομάδας (3,2) δημιουργούν συνθήκες ουσιαστικής αναβάθμισης σε μια θέση του ρόστερ. Άρα το σενάριο Blazevic μένει στην άκρη και πιθανώς προχωρήσει εφόσον επιβεβαιώσει τις προσδοκίες αυτή την αγωνιστική.

Όπως είπα, αυτός που θα επιθυμούσα ως Forward είναι ο Giedraitis της Μπασκόνια, όμως η έλευση του δεν είναι δυνατή για 0,1 κρέντιτ, ενώ υπάρχει και το θέμα του προπονητή, με την παραμονή του Mitrovic να μην είναι η πιο ενδεδειγμένη κίνηση, από την στιγμή που η Μονακό δοκιμάζεται στην Μαδρίτη. Η μία εναλλακτική θα ήταν να κάνω έκπτωση στη θέση του Ivanovic, αλλά από εκεί και κάτω υπάρχουν περιπτώσεις όπως του Lazarevic και του Jokubaitis, ενδιαφέρουσες μεν, αλλά μάλλον βραχυπρόθεσμες, με δευτερεύοντα ρόλο στις ομάδες τους, δε.

Έτσι, το δεύτερο σενάριο είναι να ...αλλάξω στρατόπεδο στον αγώνα της Μπασκόνια και να προτιμήσω τον Παπαπέτρου που κοστίζει 0,4 φθηνότερα από τον Λιθουανό, διαφορά που μου επιτρέπει να αποκτήσω τον Radonjic του Αστέρα στα 5,5 μόλις κρέντιτς. Η αντίθεση στην αγωνιστική κατάσταση των Σέρβων με την Ζαλγκίρις που υποδέχονται αύριο είναι κάτι για το οποίο τα 5,5 κρέντιτς κάθε άλλο παρά πολλά φαίνονται και έτσι μπορώ να δικαιολογήσω εν μέρει την ελαστικότητα στο θέμα Giedraitis.

Όσον αφορά την κατάρτιση των πεντάδων, Vesely, Fall, Jones και Παπαπέτρου ξεκινούν βασικοί, μιας και αγωνίζονται σήμερα, ενώ την πεντάδα συμπληρώνει ο Mirotic. Vezenkov, Ivanovic, Mitrovic αγωνίζονται Τετάρτη, ενώ George και Delow, αν και παίζουν σήμερα, δεν θα μπω στη διαδικασία να τους περάσω βασικούς στη θέση του Mirotic.

Με τον τρόπο αυτό, σε περίπτωση που ο Jones δεν τα πάει καλά με την Εφές θα αντικατασταθεί από τον Ivanovic, ενώ ο γκαρντ του Αστέρα, μαζί με τον συμπαίκτη του Mitrovic μπορούν να αντικαταστήσουν και τον Fall (ή οποιονδήποτε άλλο παίκτη) αν χρειαστεί.

Έτσι, θεωρητικά, στο τέλος της αγωνιστικής οι βασικοί έξι θα αποτελούνται από τους Mirotic, Vesely, Vezenkov, Παπαπέτρου και τους δύο παίκτες από την τετράδα Jones, Fall, Ivanovic, Mitrovic που θα τα πάνε καλύτερα, με τους Delow και George να διατηρούν τυπική συμμετοχή.

Στο κομμάτι της αρχηγίας, το περιβραχιόνιο πάει στον Vesely που αγωνίζεται σήμερα, με τον Mirotic να καιροφυλακτεί για τρίτο σερί διπλασιασμό, αν παραστεί ανάγκη.

Έτσι, το ρόστερ της High Voltage για την 3η αγωνιστική θα έχει ως εξής:


Devotion.