We feel devotion
DataCenter
HIGH VOLTAGE
Ενίσχυση του βασικού κορμού!
Οι θέσεις στο ρόστερ σταδιακά "κλειδώνουν" για την High Voltage!
Επιμέλεια: Νότης Φιλιππίδης | phil@basketstories.net
Δημοσιεύτηκε: 07/12/2016 06:40
Σε μια αγωνιστική με πολύ υψηλά σκορ, ίσως τα υψηλότερα μέχρι στιγμής στη σεζόν, η High Voltage πλησίασε το φράγμα των 200 πόντων, μένοντας τελικά στο διόλου άσχημο τελικά, 198,8, παρόλο που από τις τρεις αλλαγές της προηγούμενης αγωνιστικής, μία μόνο απέδωσε τα αναμενόμενα, ή μάλλον κάτι παραπάνω, εφόσον ο Melli δεν σημειώνει κάθε μέρα 37 Index Rating και τους Weems και Larkin να μην δικαιώνουν τις προσδοκίες στο έπακρο. Η αλήθεια είναι ότι κάποιες από τις κινήσεις των δύο τελευταίων εβδομάδων μοιάζουν κάπως ...ατυχείς, αλλά η συνολική εικόνα απέχει από αυτό, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Larkin ήρθε στη θέση του Calathes που επίσης έμεινε σε ρηχά νερά, ή ο Μπουρούσης, που μόλις έφυγε έδωσε το 30,8 με την Νταρουσάφακα, αμέσως μετά επέστρεψε με το -6 από την Βαρκελώνη.

Με τον περιορισμό των τριών αλλαγών, αναγκαστικά, κάποιες κινήσεις συνοδεύουν την ομάδα για περισσότερο καιρό κι έτσι θα πρέπει να κρίνονται σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Σε κάθε περίπτωση, όσο ατυχείς ή "ατυχείς" κι αν αποδείχθηκαν κάποιες κινήσεις των δύο προηγούμενων αγωνιστικών, αυτές πραγματοποιήθηκαν ώστε να εξυπηρετήσουν ένα συγκεκριμένο πλάνο και να θέσουν ακόμα πιο στέρεες βάσεις για ένα πανίσχυρο ρόστερ. Γι' αυτό εξάλλου, παρόλο που κάποια σκορ δεν ήταν τα αναμενόμενα, η ομάδα συνεχίζει να ανεβαίνει στη βαθμολογία, φτάνοντας πλέον στη θέση 1191 με 1454,2 πόντους. Η θέση αυτή πλησιάζει τα ...φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα και τα 666 (!) κρέντιτς που έχει στη διαθεσή της, της επιτρέπουν να κινηθεί όπως ακριβώς θέλει, αξιοποιώντας και τις οικονομικές ευκαιρίες που εξακολοθούν να υπάρχουν στο παιχνίδι.

Με έναν βασικό κορμό να έχει ήδη δημιουργηθεί οι κινήσεις της 11ης αγωνιστικής βγαίνουν αρκετά εύκολα, με την προσοχή να στρέφεται στους Brown και Schilb οι οποίοι δεν έχουν αποκτηθεί ήδη από την ομάδα. Ο πρώτος σημείωσε back-to-back 38άρια Index Rating και τα στατιστικά του σε συνδυασμό με την υποτίμησή του, υπαγορεύουν ουσιαστικά την απόκτησή του, παρόλο που αρχικά ...προσπάθησα να είμαι επιφυλακτικός σε ένα τέτοιο σενάριο. Η πληθωρική του παρουσία ωστόσο, ο βαθμός χρησιμοποίησής του και ο ρόλος του από τον Περάσοβιτς, η γενικότερη αγωνιστική του ποιότητα, αλλά και το γεγονός ότι το χαμηλότερό του ράνκινγκ φέτος είναι το 7, οδηγούν στην άμεση απόκτησή του. Η αλήθεια είναι ότι περισσότερο με απασχολεί να αποδείξει ότι ανήκει στο TOP 4 των ψηλών κι έτσι να κλειδώσει άλλη μία θέση στο ρόστερ, παρά το καθ' εαυτό του σκορ αυτή την εβδομάδα, παρόλο που εφόσον είναι ξανά μεγάλο, θα χαρίσει αρκετά κρέντιτς.

Ο αρχικός σκεπτικισμός για τον Brown υπήρχε λόγω Jankunas, ο οποίος διέσωσε κάπως το ράνκινγκ του (6) στο τέλος της αναμέτρησης με τον Αστέρα, τη στιγμή που λίγα λεπτά πριν τη λήξη βρισκόταν στο -3. Ακόμα και με την αστάθεια του Λιθουανού, ένα τόσο χαμηλό σκορ θα ξυπνούσε τη λογική του "άσχημου παιχνιδιού", σύμφωνα με την οποία ένας παίκτης πρέπει να αποκτάται αμέσως μετά το χειρότερό του παιχνίδι. Αυτό ωστόσο δεν συνέβη τελικά, η τιμή του Jankunas δεν έπεσε όσο ...δραματικά θα μπορούσε και το 6άρι ήρθε απλώς να προστεθεί σε ένα μικρό σύνολο από μονοψήφια φετινά Index Ratings. Στην τελική βέβαια και πάλι τον Brown θα προτιμούσα.

Το δύσκολο κομμάτι αυτής της αλλαγής είναι να βρεθεί ποιος θα αποχωρήσει για να αποκτηθεί ο φόργουορντ της Εφές. Η νέα πολύ καλή εμφάνιση του Pleiss και η ...ανανέωση της υποτίμησής του τον κρατούν αναγκαστικά στην ομάδα, ενώ θεωρώ Udoh και Melli κορυφαίους ψηλούς για το παιχνίδι που δύσκολα θα αντικατασταθούν, αν δεν αλλάξει κάτι. Έτσι, αναγκαστικά ο κλήρος πέφτει στον Vesely, παρόλο που είναι αισθητά φθηνότερος, κάτι που υπό άλλες συνθήκες θα έθετε σε προτεραιότητα την παραμονή του. Ωστόσο, η σχετική αστάθεια που εξακολουθεί να παρουσιάζει τον οδηγεί ουσιαστικά στην έξοδο, όταν οι δύο ακριβότεροι ψηλοί δείχνουν ικανοί να δίνουν σκορ κάθε αγωνιστική. Φυσικά, ο Τσέχος μόνο ανοδική πορεία αναμένεται να ακολουθήσει και παραμένει στους επιλαχόντες για μια θέση στο ρόστερ, τις επόμενες αγωνιστικές.

Η κίνηση αυτή απαιτεί 22,5 περίπου κρέντιτς, κάτι που σημαίνει ότι δημιουργείται η ανάγκη να εξοικονομηθεί "ρευστό" από τις άλλες αλλαγές. Εδώ έρχεται και "κουμπώνει" πολύ καλά η περίπτωση του υποτιμημένου Schilb, που παρουσιάζει εξαιρετική εικόνα στα τέσσερα τελευταία ματς. Όπως ισχύει και για τον συμπαίκτη του, Pleiss, ο βαθμός υποτίμησής του είναι τέτοιος, που σε συνδυασμό με τα πιο πρόσφατα σκορ του, καθιστά αδιάφορο το κριτήριο του ΟΑΚΑ και της επιτακτικής ανάγκης για νίκη του Παναθηναϊκού. Είναι δεδομένο ότι αυτοί οι δύο παίκτες δεν αποτελούν τα βαριά χαρτιά της High Voltage, ωστόσο μπορούν να προσφέρουν σαφώς περισσότερα από το μέσο παίκτη των 28 κρέντιτς κι έτσι δεν θα πρέπει να υποτιμάται η παρουσία τους στο ρόστερ.

Ο Schilb θα έρθει στη θέση του Weems, όχι γιατί απογοήτευσε την τελευταία αγωνιστική κόντρα στην Εφές, αλλά επειδή πλέον μετράει τρία συνεχόμενα αρκετά μέτρια σκορ, τα οποία δεν δείχνουν να αποτελούν κάποια ...εξαίρεση στον κανόνα. Ούτως ή άλλως, το ...πρότζεκτ Hanga έχει της πλήρους εμπιστοσύνης της ομάδας, Langford και Spanoulis παραμένουν αμετακίνητοι ενόψει του μεταξύ τους κρας τεστ, αφού ...δεν υπάρχουν καλύτεροι κι έτσι η δυναμική του Weems θα μείνει ανεκμεταλλεύτη για την ομάδα, μέχρι τουλάχιστον να ξεκαθαρίσει, ή να αναβαθμίσει εκ νέου το ρόλο του στην Μακάμπι.

Όσον αφορά την τρίτη αλλαγή, αυτή έχει καθαρά μακροπρόθεσμο ορίζοντα και φέρνει στις τάξεις της ομάδας τον Sergio Llull στη θέση του Larkin. Μπορεί η τιμή του Αμερικανού να έχει υποστεί πτώση, ωστόσο και η παρουσία του Ισπανού γκαρντ στα δύο τελευταία παιχνίδια δεν ήταν και η πιο εντυπωσιακή (μ.ο. 13,5 Index Rating), γεγονός που έριξε την τιμή του κάτω από τα 80 κρέντιτς. Η διαφορά και πάλι δεν μπορεί να θεωρηθεί μικρή, ωστόσο τα δεδομένα ίσως αλλάξουν για τον πληθωρικό γκαρντ της Μπασκόνια μετά και την απόκτηση του Pablo Prigioni, που αναπόφευκτα θα του στερήσει κάποιο χρόνο συμμετοχής, όπως και την μπάλα από τα χέρια. Την ίδια στιγμή, ο Llull παραμένει το απόλυτο αφεντικό της Ρεάλ και μόλις βρει λίγο περιοσσότερο το χέρι του από το τρίποντο, θεωρώ ότι θα επιστρέψει στα 20άρια και θα καταφέρει να ξεχωρίσει των άμεσων ανταγωνιστών του (Larkin, Calathes), λόγω του ...πρόσθετου εσωτερικού ανταγωνισμού που απέκτησαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο οι τελευταίοι.

Αυτό βέβαια μένει να επιβεβαιωθεί, για την ώρα πάντως το δίδυμο στη θέση των point guards μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει κλειδώσει, μέχρι νεωτέρας, όπως και το δίδυμο Langford-Spanoulis στην περιφέρεια, αλλά και η τριπλέτα Udoh-Melli-Brown στους ψηλούς (καλώς εχόντων των πραγμάτων, για τον Αμερικανό της Εφές). Έτσι, στην ομάδα υπάρχει ο Hanga και οι δύο εξαιρετικά υποτιμημένοι παίκτες της Γαλατά, για να συμπληρώσουν ένα αρκετά καλό ρόστερ:

Teodosic
Llull
Langford
Spanoulis
Hanga
Schilb
Udoh
Melli
Brown
Pleiss


Devotion.
  '; ?>