Με το κίνητρο και την έδρα.
Η High Voltage ποντάρει πολλά σε παίκτες που αγωνίζονται στην έδρα τους και καίγονται για τη νίκη.
Εξαιρετική, μετά από κάποιο καιρό μάλιστα, μπορεί να χαρακτηριστεί η 26η αγωνιστική του Fantasy Challenge για την High Voltage, αφού η ομάδα όχι απλά δικαίωσε, αλλά ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με τους 267,5 πόντους που συγκέντρωσε, επίδοση με την οποία αθροίζει πλέον 4447,5 συνολικά, πλησιάζοντας εκ νέου την πρώτη εκατοντάδα της βαθμολογίας (Νο. 106 πλέον, από 164).
Όλες οι επιμέρους αποφάσεις μπορούν να κριθούν θετικά, ακόμα και η επιμονή στον Shved ως αρχηγό, παρόλο που τα μεγάλα σκορ παικτών όπως ο Micic, o Mirotic ακόμα και ο Tavares που προηγήθηκαν έδειχναν ότι μπορεί να ...έρχεται το κάζο. Ευτυχώς όμως, ο Ρώσος έκανε εμφάνιση καριέρας απέναντι στην Βιλερμπάν και προσέφερε συνολικά στην ομάδα 81,4 πόντους. Το καλό βέβαια είναι ότι και οι προαναφερθέντες παίκτες αποτελούσαν μέρος του ρόστερ, με τον Micic να συνεισφέρει 38,5 πόντους απέναντι στην Άλμπα, τον Mirotic να αποδεικνύει την κλάση του χαρίζοντας στην ομάδα του την εκτός έδρας νίκη επί της ΤΣΣΚΑ, αλλά και 35,2 πόντους σε όλες τις ομάδες του Fantasy (και 70,4 σε όσους τον είχαν αρχηγό), ενώ ο Tavares έστησε το γνωστό του πάρτυ με τον Παναθηναϊκό, αξιοποιώντας πάντως και τον τραυματισμό του Mickey, φτάνοντας στο 30 Index Rating και στους 33 πόντους στο παιχνίδι. Micic και Tavares ήρθαν στις θέσεις των Καλάθη και Milutinov, με τον πρώτο να μένει στο 14 ράνκινγκ στην Μαδρίτη και το σέντερ του Ολυμπιακού να μην αγωνίζεται, όπως αναμενόταν, στο Τελ Αβίβ.
Την ίδια στιγμή, ο συμπαίκτης του Tavares, Campazzo έκανε μια από τις καλύτερές του φετινές εμφανίσεις κόντρα στους πράσινους, σημειώνοντας 26 Index Rating, με τον Αργεντίνο να εξετάζεται προς αποχώρηση την προηγούμενη αγωνιστική αλλά τελικά να παραμένει στο ρόστερ γιατί κανείς άλλος παίκτης, σε θέση utility μάλιστα, δεν ενθουσίαζε περισσότερο. Η τρίτη αλλαγή της ομάδας ήταν ο Jerebko στη θέση του Giedraitis, με τον Σουηδό να ξεκινά εντυπωσιακά την αναμέτρηση με την Βιλερμπάν, αλλά κάπου στα μισά της τρίτης περιόδου να χρεώνεται με συνεχόμενα φάουλ (συν τεχνική ποινή) κι έτσι να χάνει τη φόρα που είχε. Ευτυχώς, κατάφερε σχετικώς να ανακάμψει και να χαρίσει 18,7 πόντους στην High Voltage, την ώρα που ο Giedraitis σημείωνε ένα από τα ελάχιστα μονοψήφια σκορ του φέτος, κόντρα στην Εφές. Μην φανταστείτε, στο 9 έπεσε, ο εκπληκτικός αυτός παίκτης.
Θετικά μπορεί να κριθεί και η εμφάνιση του Shengelia με τον Ερυθρό Αστέρα, κυρίως λόγω του πρόσφατου ιστορικού του παίκτη και όχι βάσει των δυνατοτήτων του. 21 Index Rating και 23,1 πόντοι, με τον Γεωργιανό να αγωνίζεται πάντως περισσότερα από 47 λεπτά στην Ισπανία το σ/κ και να αναδεικνύεται MVP της αγωνιστικής με 44 ράνκινγκ. Ευτυχώς, το παιχνίδι της Μπασκόνια στο Μόναχο είναι το τελευταίο χρονικά αυτή την αγωνιστική, επομένως ευελπιστώ πως ο Toko δεν θα παραδώσει πνεύμα κατά τη διάρκεια του αγώνα!
Η μόνη παραφωνία της αγωνιστικής, που προφανώς όμως δεν στοίχισε ιδιαίτερα καθώς βρίσκεται σε κάθε ανταγωνιστικό ρόστερ, ήταν ο James με το 9 κόντρα στην Μπαρτσελόνα, με τον Αμερικανό μάλιστα να μην έχει το συνηθισμένο πρωταγωνιστικό ρόλο όπως σε άλλες αναμετρήσεις. Καλώς ή κακώς βέβαια, για το συγκεκριμένο παίκτη δεν μπορούν να δημιουργηθούν σκέψεις αποχώρησης, αν δεν προκύψει κάτι ...συνταρακτικό.
Κάπως έτσι κύλησε η 26η αγωνιστική, με την επόμενη να ξεκινά σε πολύ λίγες μόνο ώρες, επομένως η ανάλυση που ακολουθεί να είναι αρκετά πιο σύντομη από το συνηθισμένο. Ευτυχώς, σε αντίθεση με προηγούμενες αγωνιστικές, δεν υπάρχει ανάγκη για πολλές αλλαγές, αφού ο κορμός της ομάδας μπορεί να παραμείνει ως έχει, με μικρές μόνο επιδιορθώσεις.
Μπορούμε λοιπόν να ξεκινήσουμε από τους σταθερούς. James και Shved μένουν ως έχουν, ο πρώτος λόγω εγνωσμένης ποιότητας και φυσικά υψηλού βαθμολογικού κινήτρου (ενώ και η Ζενίτ θεωρητικά προσφέρεται περισσότερο από την ...Μπαρτσελόνα για ένα υψηλό σκορ), ενώ ο δεύτερος δείχνει να βρίσκει τα πατήματά του, αν και εκτός έδρας είναι σαφώς πιο επίφοβος. Η Ζαλγκίρις έχει "αγριέψει" τελευταία, αλλά οι αμυντικοί της δείκτες στο 1-2 παραμένουν ...αρκετά πράσινοι, επομένως, βάσει και του πολύ υψηλού βαθμολογικού κινήτρου ο Ρώσος δεν μπορεί να αντικατασταθεί από άλλον παίκτη.
Την τριάδα των γκαρντ θα συμπληρώσει ο Campazzo, που κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις όλο το τελευταίο διάστημα. Οι πολλές απουσίες της Ρεάλ στο παιχνίδι με τη Μιλάνο κάνουν την παρουσία του στο παρκέ απαραίτητη, ίσως για περισσότερη ώρα από το συνηθισμένο και οι αμυντικές αδυναμίες των Ιταλών στο 1 και στο 5 επιδεικνύουν ουσιαστικά την παραμονή του Αργεντίνου, που θα έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει και να εκτελέσει.
Με το +2,79 των Ιταλών στη θέση του σέντερ, θα παραμείνει στο ρόστερ και ο φορμαρισμένος Tavares, ελλείψει και του Mickey, ενώ φυσικά δεν γίνεται κανένας λόγος για τον Nikola Mirotic, του οποίου η παρουσία του είναι εκ των ων ου άνευ σε κάθε ρόστερ του παιχνιδιού.
Στη θέση του Forward αυτή την στιγμή βρίσκεται ο Shengelia και όπως και την προηγούμενη αγωνιστική, που δεν έβρισκα κάποιο σοβαρό λόγο να τον αντικαταστήσω, έτσι και τώρα, ο Toko θα παραμείνει στο ρόστερ. Ο εξαιρετικός Sikma έχει μια πολύ δύσκολη αναμέτρηση με την Μπαρτσελόνα του Mirotic που κόβει 2,6 μονάδες στους αντίπαλους PF, ενώ ο Πρίντεζης που θα μπορούσε να αποτελέσει επιλογή στο ΣΕΦ για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ελλείψει ειδικά του Milutinov, προέρχεται από δύο συνεχόμενες μέτριες εμφανίσεις που με κάνουν πιο επιφυλακτικό, συνυπολογίζοντας και το 6 ράνκινγκ στο ματς του πρώτου γύρου. Δεν βλέπω λοιπόν κάποια προτεραιότητα αλλαγής εδώ, την στιγμή που ο Shengelia αγωνίζεται εκτός έδρας μεν, απέναντι στην Μπάγερν του +2,65 στους PF δε, ενώ στο παιχνίδι του πρώτου γύρου είχε φτάσει στο 28 Index Rating. Υπάρχει και ο Jerebko βέβαια, αλλά αυτός βρίσκεται ήδη στη θέση του SF και για εκεί μόνο θα εξεταστεί.
Η παρουσία του Σουηδού δεν αποτελεί πρόβλημα για την ομάδα, ωστόσο η παρουσία δύο παικτών από την ίδια ομάδα στην έδρα της ανεβασμένης Ζαλγκίρις με κάνει να στραφώ και σε εναλλακτικές λύσεις, ειδικά από την στιγμή που ο Gill επέστρεψε στην ενεργό δράση. Giedraitis, Παπανικολάου, αλλά και οι επερχόμενοι αντίπαλοί του Walkup και Ulanovas θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικαταστάτες του Jerebko, όμως η σταθερότητα και το μομέντουμ του φόργουορντ της Χίμκι δεν αναδεικνύει κάποιον άλλο ξεκάθαρο νικητή. Σίγουρα δεν μπορώ να ρισκάρω με Παπανικολάου, παρόλο που δείχνει αναγεννημένος με τον Μπαρτζώκα στον πάγκο και έχει υψηλό ταβάνι στο ελληνικό ντέρμπι, λόγω γενικότερης αστάθειας στο Fantasy φέτος. Ο Giedraitis θα ήταν η ενδεδειγμένη και δοκιμασμένη λύση, αν η Άλμπα δεν αγωνιζόταν με την Μπαρτσελόνα. Παρόλο που δύσκολα θα απογοητεύσει, μπορώ να ισχυριστώ το ίδιο και για τον Jerebko. Ο Walkup από την άλλη δείχνει ελπιδοφόρα περίπτωση και πραγματοποιεί μια πολύ μεστή σεζόν και θεωρητικά αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική επιλογή, με την Χίμκι να μην τρομάζει ως αμυντικός αντίπαλος. Περισσότερο προβληματίζει η παρουσία του Shved που μπορεί να απασχολήσει τον Αμερικανό στα δικά του αμυντικά καθήκοντα.
Τέλος, η περίπτωση που πραγματικά με ιντριγκάρει είναι αυτή του
Edgaras Ulanovas, που τρέχει σερί εφτά διψήφιων σκορ. Εντός έδρας μάλιστα ο Λιθουανός μεταμορφώνεται, με το 9,5 ράνκινγκ σεζόν συνολικά να γίνεται 13,4 στη Ζαλγκίριο Αρίνα. Στους αγώνες μάλιστα με αντιπάλους ομάδες με αρνητικό ρεκόρ η τιμή αυτή γίνεται 14,8, με το ιστορικό του σε 13 εντός έδρας αναμετρήσεις να περιέχει εννέα διψήφια ράνκινγκς, τρία 7άρια και ένα -4 κόντρα στην Μπαρτσελόνα, την 7η αγωνιστική. Μετά από αυτή την αναμέτρηση, μόνο το 7άρι με την Μακάμπι, δέκα αγωνιστικές πριν είναι μονοψήφιο για τον Λιθουανό που παρουσιάζει μια εξαιρετική εικόνα το τελευταίο διάστημα. Έτσι λοιπόν, παρότι δεν αποτελεί ίσως την πιο δόκιμη φαντασιακή κίνηση, λέω να πάω με την έδρα και το μομέντουμ της Ζαλγκίρις, ρισκάροντας με μια αλλαγή που μπορεί να μην έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, βάσει των συνθηκών όμως, φαίνεται και πως δύσκολα θα απογοητεύσει.
Μένει η θέση utility όπου έχει σκοπίμως μεταφερθεί ο Micic. Ο Σέρβος κάνει θραύση στα τελευταία ματς, όμως ένα παιχνίδι στην έδρα της Μακάμπι είναι διαφορετική ιστορία, με την ομάδα του Σφαιρόπουλου να κόβει κατά μέσο όρο 3,26 μονάδες ράνκινγκ από τους αντίπαλους PG. Ο γκαρντ της Εφές βέβαια τα είχε καταφέρει περίφημα στον πρώτο γύρο με 21 Index Rating, ενώ και το μομέντουμ που έχει χτίσει τις τελευταίες αγωνιστικές δείχνει πιο ...ισχυρό από τη δυναμική της Μακάμπι στην έδρα της. Εφόσον όμως ο προβληματισμός παραμένει κι εφόσον υπάρχουν λύσεις που δείχνουν να έχουν τα φόντα για εξίσου μεγάλα σκορ και χωρίς τον κίνδυνο να απογοητεύσουν με μια μικρή επίδοση, τότε μπορεί να αναζητηθεί ο πιθανός αντικαταστάτης.
Παίκτες όπως ο Σλούκας, ο Πρίντεζης, ο Dubljevic, ακόμα και οι Monroe και Ayon που είναι σε ομάδες χωρίς βαθμολογικό κίνητρο θα μπορούσαν να αποκτηθούν για τη θέση utility, όμως αυτός που φαίνεται να έχει τις καλύτερες προοπτικές είναι ο
Jan Vesely που προέρχεται συνολικά από θετικές εμφανίσεις, με την εξαίρεση του τελευταίου αγώνα στη Βαλένθια (9 ράνκινγκ). Το βαθμολογικό κίνητρο είναι στα ύψη για την Φενέρ, ο Ερυθρός Αστέρας άρχισε να πρασινίζει στη θέση των σέντερ (+0,26), ενώ ήταν στο μείον για μέρος της χρονιάς κι έτσι αν ο Ομπράντοβιτς δεν χρησιμοποιήσει κάποιο τρελό rotation, θεωρώ πως ο Τσέχος μπορεί να σημειώσει εύκολα μια αξιόλογη επίδοση. Ο Vesely βέβαια αγωνίστηκε μόνο για 18 λεπτά στην αναμέτρηση με την Βαλένθια, ενώ ο Σλούκας πάτησε παρκέ μόλις για 12,5, κάτι που προκαλεί απορία μεν, αλλά από την στιγμή που ήρθε η νίκη στην Φενέρ, κάτι παραπάνω θα ήξερε ο Ζοτς.
Ο μόνος που θα μπορούσε να μπει σφήνα στη διεκδίκηση της θέσης είναι ο Dubljevic, αλλά θα προτιμήσω τον Τσέχο λόγω έδρας, φαντασιακής ...παράδοσης που έχει αλλά και του ατυχούς timing που έχω φέτος με το σέντερ της Βαλένθια. Η προτίμησή μου στον παίκτη της Φενέρ αντί του Micic είχε έρθει πριν τα νέα της πιθανής συμμετοχής του Larkin στο παιχνίδι με την Μακάμπι, μιας και ο Αμερικανός ταξίδεψε στο Ισραήλ. Αυτό από τη μια απλοποιεί το όποιο δίλημμα, από την άλλη βέβαια βάζει σκέψεις για επιστροφή του Αμερικανού στο ρόστερ της ομάδας. Από την στιγμή όμως που δεν γνωρίζω κατά πόσο είναι έτοιμος να αγωνιστεί και μάλιστα θα δοκιμαστεί σε μια δύσκολη έδρα, με τον Micic να έχει ξαναβρεί ρυθμό, θεωρώ πως μπορώ να ζήσω χωρίς τον Larkin για μία αγωνιστική.
Στο κομμάτι της αρχηγίας, οι παίκτες της Ρεάλ πραγματικά εμπνέουν, ο James πάντα αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, όμως η σιγουριά που παρέχει ο Mirotic δεν μπορεί να αγνοηθεί. Ευτυχώς η Άλμπα παρουσιάζεται άκρως ανταγωνιστική και σ' αυτό το σημείο της χρονιάς, ενώ ο ηγέτης της Μπαρτσελόνα είχε μείνει στο 18 Index Rating στην αναμέτρηση του πρώτου γύρου, αλλά σε λιγότερο από 21 λεπτά συμμετοχής, λόγω ενός μικροτραυματισμού που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης. Υπαρχηγός θα είναι ο Campazzo.
Έτσι, το ρόστερ της High Voltage για την 27η αγωνιστική του παιχνιδιού διαμορφώνεται ως εξής:
Devotion.