Καλύτερη ομάδα
Point Guard - Alexey Shved (Κίμκι): 35
Συγκλονιστική εμφάνιση πραγματοποίησε ο σούπερ σταρ των Ρώσων στο Μιλάνο το βράδυ της Πέμπτης, οδηγώντας την ομάδα του στην δεύτερη συνεχόμενη νίκη της. Έκανε κυριολεκτικά τα πάντα στο παρκέ. Σημείωσε 29 πόντους (6/7 2π, 5/10 3π, 2/2 1π), πήρε 2 ρημπάουντ, μοίρασε 4 τελικές πάσες, έκλεψε 2 μπάλες, υπέπεσε σε 2 λάθη, κέρδισε 6 φάουλ (δεύτερος στην συγκεκριμένη κατηγορία με 69, πίσω μόνο από τον Doncic), ενώ δεν έκανε κανένα. Αξίζει να σημειώσουμε πως έκανε career high στη διοργάνωση με τις 35 μονάδες που συγκέντρωσε στο σύστημα αξιολόγησης, όσο και με τους 29 πόντους που πέτυχε. Βρήκε ρυθμό, αναδείχτηκε σε πολυτιμότερο παίκτη της αγωνιστικής (πρώτη φορά στην καριέρα του), και πλέον είναι σχεδόν υποχρεωτική η παρουσία του σε όλες τις ομάδες του παιχνιδιού, αφού δείχνει να
είναι σε "καυτή" φόρμα!
Shooting Guard - Luka Doncic (Ρεάλ): 36
Καμία έκπληξη για τα όσα (ξανά)έκανε ο Σλοβένος στο Σ.Ε.Φ. που όμως δεν ήταν αρκετά για να οδηγήσουν σε νίκη την Ρεάλ (που έχει πληρώσει πολύ ακριβά τις 4 ηχηρές απουσίες της) και έτσι γνώρισε την 5η της ήττα στα 6 τελευταία παιχνίδια. Έκανε ρεκόρ καριέρας στους πόντους με 33 (8/12 2π, 4/9 3π, 5/7 1π), κατέβασε 6 ρημπάουντ, μοίρασε 4 ασσίστ, υπέπεσε σε 1 λάθος, χρεώθηκε με 2 φάουλ, ενώ κέρδισε 7 (πρώτος στην σχετική λίστα με 70 στο σύνολο) σε 38 λεπτά συμμετοχής που είναι το περισσότερο που έχει αγωνιστεί στην διοργάνωση. Αξίζει να τονίσουμε πως είναι 5ος στην κατηγορία των συνολικών ρημπάουντ στην διοργάνωση, ψηλότερα από μεγάλα ονόματα της θέσης "5" και προφανώς ο μοναδικός point guard που υπάρχει στην κατηγορία αυτή! Ζούμε πλέον στην εποχή του Luka Doncic, ο οποίος μοιράζει απλόχερα αξέχαστες και πολύ υψηλού επιπέδου μπασκετικές στιγμές. Του χρόνου λογικά θα ...ξενυχτάμε για να τον βλέπουμε και σε μερικά χρόνια από τώρα, θα θυμόμαστε και θα λέμε ότι τον παρακολουθήσαμε από κοντά.
Guard - James Feldeine (Ερυθρός Αστέρας): 32
Σ' ένα ματς διαφήμιση του επιθετικού μπάσκετ (και δυσφήμηση του αμυντικού...), ο Ερυθρός Αστέρας πήρε μία σπουδαία νίκη απέναντι στη χειρότερη άμυνα του τουρνουά και για να συμβεί αυτό, χρειάστηκε ένα επιθετικό κρεσέντο από τον Δομινικανό. Σκόραρε 29 πόντους (7/9 2π, 4/7 3π, 3/3 1π), είχε από 1 ρημπάουντ και ασσίστ, έκλεψε 4 μπάλες (ρεκόρ καριέρας), υπέπεσε σε 2 φάουλ, ενώ κέρδισε 4. Οι 32 μονάδες που συγκέντρωσε στο σύστημα αξιολόγησης, καθώς και οι 29 πόντοι που σημείωσε αποτελούν τις κορυφαίες του επιδόσεις στα ευρωπαϊκά παρκέ.
Bench Guard - Nando De Colo (ΤΣΣΚΑ): 24
Μία ακόμα μέρα στην δουλειά για τον Γάλλο το βράδυ της Πέμπτης στην Βαμβέργη, στην άνετη εκτός έδρας επικράτηση των Μοσχοβιτών απέναντι στην ομάδα του κόουτς Τρινκέρι. Πέτυχε 20 πόντους (6/9 2π, 2/4 3π, 2/2 1π), πήρε 2 ρημπάουντ, έδωσε 4 ασσίστ, έκλεψε 3 μπάλες, υπέπεσε σε 4 λάθη (ισοβαθμεί με τον Shved στην πρώτη θέση της σχετικής κατηγορίας με 33), χρεώθηκε με 1 φάουλ, ενώ κέρδισε 5.
Small Forward - Κώστας Παπανικολάου (Ολυμπιακός): 22
Την δεύτερη καλύτερη φετινή του εμφάνιση πραγματοποίησε ο Έλληνας άσσος στην δύσκολη νίκη του Ολυμπιακού επί της βασίλισσας. Πέτυχε τους περισσότερους φετινούς του πόντους, 14 (1/3 2π, 3/4 3π, 3/4 1π), κατέβασε 8 ρημπάουντ, μοίρασε 3 τελικές πάσες, έκλεψε μία μπάλα, έκανε ένα λάθος, χρεώθηκε με 2 φάουλ, ενώ κέρδισε 3 σε 33 λεπτά αγωνστικής δράσης. Ήταν το 3ο συνεχόμενο διψήφιο σκορ του, σουτάρει γενικά περισσότερα τρίποντα από δίποντα, έπαιξε σχεδόν μόνος του την θέση, προσπάθησε πολύ στην άμυνα απέναντι στον Doncic και συνέβαλε τα μέγιστα στο να πάρει η eλληνική ομάδα μία πολύ δύσκολη, όπως εξελίχθηκε, νίκη.
Power Forward - Γιώργος Πρίντεζης (Ολυμπιακός): 27
Βγαλμένη από σενάριο ταινίας η (31λεπτη) ιστορία του "Άη-Γιώργη" του Ολυμπιακού. Αρχικά, ήταν συγκινητικός, αλλά και ο κορυφαίος για την ομάδα του την Παρασκευή με αντίπαλο την Ρεάλ. Αγωνίστηκε 31 λεπτά και είχε 21 πόντους (6/9 2π, 1/2 3π, 6/8 1π), 7 ρημπάουντ, 2 ασσίστ, 1 κλέψιμο, 1 λάθος, 1 φάουλ κατά και 4 υπέρ. Ήταν καταλυτικός στο να κάμψει ο Ολυμπιακός την αντίσταση των Μαδριλένων στην παράταση όπου σκόραρε 9 από τους 21 πόντους του χωρίς να αστοχήσει σε καμία προσπάθεια (10 Index Rating με 3/3 2π, 1/1 3π και μία ασσίστ). Αξίζει να τονίσουμε πως 4" πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα αστόχησε σε 2 βολές, και κάπως έτσι το παιχνίδι οδηγήθηκε σε παράταση. Εκεί η eλληνική ομάδα σκόραρε 20 πόντους σε 5 λεπτά (!) και έφτασε στην 9η νίκη της στην φετινή διοργάνωση. Τα άσχημα νέα ήρθαν όμως το απόγευμα της Κυριακής για τους Πειραιώτες, καθώς στην εκτός έδρας ήττα από την ΑΕΚ για την Basket League ο Πρίντεζης ένιωσε ενοχλήσεις στην μέση και δεν αγωνίστηκε καθόλου στο δεύτερο ημίχρονο. Μένει να μάθουμε πόσο καιρό θα μείνει εκτός προπονήσεων και αν το πρόβλημα στην ταλαιπωρημένη του μέση είναι μεγάλο ή όχι.
Forward - Jamel McLean (Ολυμπιακός): 21
Ακόμα ένας παίκτης του Ολυμπιακού στην ιδανική ομάδα της αγωνιστικής. Ο McLean ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικός σε ακόμα μία αναμέτρηση και είχε σχεδόν παρόμοια απόδοση με το έτερο 5άρι του Ολυμπιακού. Σημείωσε 12 πόντους (3/3 2π, 0/1 3π, 6/8 1π), μάζεψε 5 ρημπάουντ, είχε από 1 ασσίστ, κλέψιμο και λάθος, χρεώθηκε με 2 φάουλ, ενώ κέρδισε 8 (τα περισσότερα φέτος)! Η ελληνική ομάδα πήρε τελικά τη νίκη στο παιχνίδι που σηματοδότησε την επιστροφή και την πρώτη εμφάνιση του Βασίλη Σπανούλη στην φετινή Euroleague.
Bench Forward - Jannis Timma (Μπασκόνια): 21
Την καλύτερη του εμφάνιση στα παρκέ της Euroleague πραγματοποίησε ο φορμαρισμένος Λετονός (3ο συνεχόμενο διψήφιο σκορ) απέναντι στην αδύναμη Ουνικάχα. Με τους 21 πόντους που σημείωσε (4/4 2π, 5/9 3π, 1/3 1π) έκανε ατομικό ρεκόρ καριέρας, ενώ στις υπόλοιπες στατιστικές κατηγορίες είχε 2 ρημπάουντ, 3 ασσίστ, 1 κλέψιμο, 3 λάθη, και από ένα φάουλ υπέρ και κατά. Οι 21 μονάδες που συγκέντρωσε στο σύστημα αξιολόγησης, οι 3 ασσίστ που έδωσε και τα 30 λεπτά που αγωνίστηκε αποτελούν ατομικά ρεκόρ για τον αξιόλογο φόργουορντ της Μπασκόνια που δυσκολέυτηκε αλλά επικράτησε της ομάδας του κόουτς Πλάθα.
Center - Nikola Milutinov (Ολυμπιακός): 21
Επιβλητική εμφάνιση πραγματοποίησε ο Σέρβος σέντερ του Ολυμπιακού μετά από καιρό. Ήταν σε κάθε σημείο του παρκέ πετυχαίνοντας 12 πόντους (4/8 2π, 4/5 1π), κατεβάζοντας 7 ρημπάουντ, δίνοντας μία ασσίστ, κλέβοντας μία μπάλα, σταματώντας 3 φορές ψηλά τους παίκτες της Ρεάλ, δεχόμενος 1 τάπα, και τέλος υποπίπτοντας σε ένα φάουλ, ενώ κέρδισε 4. Μετά από μία μικρή παρένθεση δύο αγωνιστικών επανήλθε στα γνωστά του διψήφια και πολυδιάστατα στάνταρ, πραγματοποιώντας την δεύτερη καλύτερη φετινή του εμφάνιση και μπήκε εκ νέου για τα καλά στο ραντάρ των φαντασιακών σκάουτερ! Πάνω που βρήκε ρυθμό όμως μία σύγκρουση με τον Μάνι Χάρις της ΑΕΚ τον οδήγησε στο να γυρίσει τον αστράγαλο του. Αγωνίστηκε πολύ λίγο από εκείνο το διάστημα και μετά και ο τραυματισμός αυτός (παρότι δεν ήταν κάτι πολύ σοβαρό όπως αποδείχθηκε) ήρθε να προστεθεί σε εκείνους των Παπαπέτρου, Αγραβάνη, Tillie και Πρίντεζη.
Bench Center - Johannes Voigtmann (Μπασκόνια): 18
Αθόρυβα και χωρίς να κάνει περιττά πράγματα στον αγωνιστικό χώρο ο Γερμανός άγγιξε ξανά το 20 ranking (μαζί με το μπόνους της νίκης) και για να το πετύχει αυτό χρειάστηκε να σημείωσει 8 πόντους (4/5 2π), να μαζέψει 2 ρημπάουντ, να δώσει 6 ασσίστ (ατομικό ρεκόρ), να κλέψει 1 μπάλα, να υποπέσει σε ένα φάουλ, να σταματήσει ψηλά 2 φορές (ατομικό ρεκόρ) ψηλά τους αντιπάλους του, να χρεωθεί με 2 φάουλ και να κερδίσει 3. Οι Βάσκοι πέτυχαν την 5η τους νίκη φέτος και αντιμετωπίζουν στην συνέχεια εκτός έδρας Εφές και Μιλάνο με στόχο δύο νίκες που θα τους βάλουν για τα καλά στο κόλπο της 8αδας.
Utility - Erick Green (Βαλένθια): 28
Επιστροφή στην ιδανική ομάδα της αγωνιστικής για τον Αμερικανό γκαρντ της Βαλένθια με μία πληθωρική εμφάνιση στην εκτός έδρας ήττα απο την Μακάμπι στο Τελ Αβίβ. Πέτυχε 24 πόντους (3/8 2π, 2/6 3π, 12/13 1π), πήρε 2 ρημπάουντ, μοίρασε 7 τελικές πάσες (ατομικό ρεκόρ), δέχτηκε 1 κόψιμο, χρεώθηκε με 1 φάουλ, ενώ κέρδισε 7. Τρίτο συνεχόμενο διψήφιο και για τον Green λοιπόν που αρχίζει να εμφάνιζει και πάλι την διψήφια σταθερότητα που τον χαρακτήριζε στις πρώτες αγωνιστικές του φετινού μαραθωνίου. Οι επιδόσεις του όμως δεν έφταναν στην Βαλένθια που γνώρισε την 7η συνεχόμενη ήττα της. Από την άλλη οι Ισραηλινοί πέτυχαν την δεύτερη συνεχόμενη νίκη τους, έφτασαν τις 7 και ταξιδεύουν στην Μόσχα με καλή ψυχολογία.
Bench Utility - Jaycee Carroll (Ρεάλ): 23
Πυροβολούσε από παντού ο "μπομπέρ" των Μαδριλένων στο Σ.Ε.Φ. Σημείωσε 24 πόντους (4/6 2π, 4/10 3π, 4/4 1π), πήρε 3 ρημπάουντ, έκλεψε 4 φορές την μπάλα (ατομικό ρεκόρ), υπέπεσε σε 2 λάθη και κέρδισε 2 φάουλ χωρίς να υποπέσει σε κανένα. Ήταν αυτός που έστειλε το παιχνίδι στην παράταση καθώς ευστόχησε σε τρίποντο 12" πριν την λήξη, ενώ στην συνέχεια είχαμε τις 2 χαμένες βολές του Πρίντεζη. Ήταν η, με διαφορά, καλύτερη φετινή του εμφάνιση και ήδη ακονίζει τα ...μαχαίρια του, αφού την αγωνιστική που έρχεται έχουμε το el clasico που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς και οι δύο ομάδες χρειάζονται πάση θυσία την νίκη!
Οι απογοητεύσεις
James Gist (Παναθηναϊκός): -5
Απογοήτευσε ο δυναμικός φόργουορντ της ελληνικής ομάδας στην Λιθουανία. Έδειξε εκτός κλίματος αγώνα και σε κανένα σημείο της αναμέτρησης δεν κατάφερε να βοηθήσει την ομάδα του, όπως και καμία από τις ομάδες που τον επέλεξαν στο euroleague fantasy (και ήταν πολλές). Αγωνίστηκε 18 λεπτά και είχε 4 πόντους (2/4 2π, 0/2 3π, 0/3 1π), 2 κλεψίματα, 2 λάθη, χρεώθηκε με 4 φάουλ, ενώ κέρδισε 2. Είναι χαρακτηριστικό πως είχε ήδη 2 φάουλ στα πρώτα 2 λεπτά του αγώνα! Ήταν η χειρότερη φετινή του εμφάνιση και η λογική λέει πως ήταν απλά μία κακή παρένθεση και σε πρώτη ευκαιρία θα επανέλθει στις διψήφιες εμφανίσεις του.
Anthony Gill (Kίμκι): 1
Πολύς φαντασιακός κόσμος περίμενε και από τον Αμερικανό ένα καλό παιχνίδι από τον Gill στο Μιλάνο, αλλά μάταια. Έμεινε στα ρηχα στο σκοράρισμα με 3 πόντους (1/2 2π, 1/2 1π), πήρε 2 ρημπάουντ, υπέπεσε σε ένα λάθος, χρεώθηκε και αυτός με 4 φάουλ, ενώ κέρδισε 3. Έτσι μπήκε τέλος στο σερί των τεσσάρων συνεχόμενων μεστών εμφάνίσεων με σκορ άνω του 10, και προσγειώθηκε απότομα στη ...μονάδα.