We feel devotion
DataCenter
EUROLEAGUE ANALYSIS
Ups and downs, μέρος 1ο
Οι δυσάρεστες εκπλήξεις της φετινής Euroleague και του Fantasy Challenge.
Επιμέλεια: Άρης Στούμπος | stoumbos@basketstories.net
Δημοσιεύτηκε: 15/01/2017 23:33
Το BasketStories επιχειρεί μια πρώτη –συγκριτικά με πέρυσι- στατιστική ανάλυση των παικτών της φετινής EuroLeague. Ποιοι ανέβασαν τα νούμερά τους, ποιοι αποτελούν τις δυσάρεστες εκπλήξεις και ποιοι κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην ...rookie χρονιά τους; Στο πρώτο μέρος ξεκινάμε με αυτούς που μέχρι τώρα απογοητεύουν, τουλάχιστον με βάση τις προσδοκίες που αρχικά είχαμε για αυτούς, πάντα με βάση τα περυσινά πεπραγμένα τους στην EuroLeague, ενώ στο δεύτερο μέρος θα εξετάσουμε αυτούς που έχουν εντυπωσιάσει με τις εμφανίσεις και τα νούμερά τους.

Προφανώς, ειδικής μνείας χρήζουν οι πρωτοεμφανιζόμενοι του φετινού θεσμού που έδειξαν ότι δεν είχαν πρόβλημα στο να μπουν με την μία στα βαθιά της EuroLeague, μα φυσικά και του Fantasy Challenge.

Σημαντική διευκρίνιση, τα Rankings των παικτών, τόσο τα περυσινά όσο και τα φετινά, είναι χωρίς τα εκάστοτε bonus νίκης που ισχύουν στο Fantasy, επομένως προφανώς και τα σκορ τους (άρα και η τιμή τους) στο παιχνίδι είναι (ή ήταν) κατιτίς παραπάνω.

Δεύτερη διευκρίνιση που αφορά το format της νέας διοργάνωσης με τη σύγκριση που σήμερα επιχειρούμε. Πολύς λόγος έχει γίνει για αυτό και κατά πόσο βοηθάει ή όχι τις ομάδες και τους παίκτες, ειδικά για τις «διαβολοβδομάδες», κάτι που έχει σημαντική επίπτωση και στο Fantasy. Στο αντίστοιχο σημείο πέρυσι (17 αγωνιστικές) θα βρισκόμασταν στο τέλος του πρώτου γύρου του Top16, θα έμεναν δηλαδή άλλοι 7 αγώνες για τα Playoffs, τώρα μένουν 13 όμως. Η παρακάτω σύγκριση, ωστόσο, γίνεται σε σχέση με ολόκληρη την περυσινή χρονιά των παικτών και τα έως τώρα φετινά τους δεδομένα, που μόνο αμελητέα δεν είναι.

Στο πρώτο αυτό κομμάτι, λοιπόν, θα ασχοληθούμε με τους παίκτες που η απόδοσή τους φέτος σε σχέση με πέρυσι χτυπάει...

Limit Down

Οι παίκτες – απογοητεύσεις, ως τώρα, είναι αρκετοί και εντοπίζονται κυρίως στη γραμμή των ψηλών. Η πλειοψηφία τους, επιπλέον, είναι παίκτες που στην offseason άλλαξαν στρατόπεδο και η προσαρμογή τους στο νέο τους περιβάλλον δεν είναι και η καλύτερη δυνατή.

Thomas Heurtel
O Γάλλος «αρτίστας» της Efes, μετά την πολύ καλή περυσινή του σεζόν, δεν κάνει φέτος το βήμα παραπάνω, όπως πολλοί περίμεναν. Αντιθέτως, έχει ρίξει κατά πολύ το μ.ο του στα σύστημα αξιολόγησης της EuroLeague από 17.3 (24 παιχνίδια) στο 11.8 (17 παιχνίδια, στα 12 ήρθε από τον πάγκο). Πτώση σε ποσοστά, ασσίστς, κερδισμένα φάουλ είναι η εξήγηση σε αυτό. Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο στα εντός έδρας παιχνίδια με την Unics (26), τον Ερυθρό Αστέρα (23) και τη Zalgiris (23) σημείωσε επίδοση άνω του 20.

Alessandro Gentile



Αντιστρόφως ανάλογη της περυσινής είναι η φετινή χρονιά και για τον Ιταλό superstar, του Παναθηναϊκού πλέον. Το κλίμα στο Milano δεν τον ...σήκωνε άλλο και βρήκε στα «πράσινα» την νέα του στέγη. Το δείγμα με τη νέα του ομάδα είναι μικρό (2 παιχνίδια) και αναμένουμε να δούμε αν η εμφάνιση κόντρα στην Efes (18 PIR) επρόκειτο για ...restart ή μια φωτεινή εξαίρεση στο φετινό του κανόνα. Πτώση σε πόντους (από 20 σε 10,2), ριμπάουντ (από 3,5 σε 2,9), ασσίστς (από 4,2 σε 2,1), κερδισμένα φάουλ (από 6 σε 2,6) και κατ΄ επέκταση στο Ranking (από 19.3 σε 9.1). Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις ολόκληρης της διοργάνωσης αλλά και του Fantasy (με την τιμή του κάτω από τα 40 credits) ως τώρα.

Luigi Datome
Εξαιρετική η περυσινή – πρώτη- χρονιά του με τη φανέλα της Fener στην διοργάνωση (όπου έφτασε ως τον τελικό του Βερολίνου), με τον έτερο Ιταλό της λίστας να σημειώνει, σε 27 παιχνίδια, 12,2 πόντους, να μαζεύει 4,3 ριμπάουντ, να μοιράζει 1,8 ασσίστς και να τελειώνει το θεσμό με 12.9 μονάδες μ.ο. στο σύστημα αξιολόγησης. Φέτος; Μόλις και μετά βίας ξεπερνάει τις 7 μονάδες (7.4) και αυτό χάρη στο σερί 3 συνεχόμενων καλών εμφανίσεων (11, 14 και 22 Ranking) που ίσως αποτελεί την απαρχή της, φαντασιακής και μη, αφύπνισής του.

Jon Diebler
Ο Αμερικάνος «bomber» πραγματοποίησε μια ...συμπαθητική χρονιά πέρυσι με τα χρώματα της Efes, όπου μέτρησε 10,2 πόντους (με 49,5 % σε 105 σουτ τριπόντων!) και 8.8 PIR στα 21 παιχνίδια που αγωνίστηκε (26 λεπτά μ.ο). Το καλοκαίρι άλλαξε ομάδα, όχι όμως και πόλη, δεν καταφέρνει φέτος ωστόσο ούτε να πλησιάσει τα περυσινά του στάνταρ, στο κάτι σαν ...ομάδα που λέγεται Galatasaray. Αγωνίζεται μόλις για 18 λεπτά σε κάθε παιχνίδι, χωρίς να κάνει αισθητή την παρουσία του, πετυχαίνοντας 4,5 πόντους (και 4,5 rkg) με 18/44 τρίποντα μόλις. Μοναδική του εξαίρεση το παιχνίδι του πρώτου γύρου κόντρα στον Ολυμπιακό με 17 πόντους (5/5 τρίποντα) και 20 μονάδες στην αξιολόγηση.

Ioannis Bourousis
Ίσως η μεγαλύτερη απογοήτευση της σεζόν που διανύουμε. Ο καλύτερος ψηλός της περυσινής διοργάνωσης και υποψήφιος MVP, που οδήγησε τη Laboral ένα βήμα πριν τον τελικό, παρουσιάζεται αγνώριστος με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Τα νούμερα μαρτυρούν όλη την αλήθεια. Κατακόρυφη πτώση σε πόντους (από 14,6 σε 8,5), ποσοστά (55,2% δίποντα, 38,3% τρίποντα και 81,1% βολές πέρυσι με τα αντίστοιχα φετινά να κυμαίνονται σε 44,4%, 26,5% και 75,4% στις βολές), ριμπάουντ (από 8,9 σε 4,9), ασσίστς (από 2,3 σε 0,8), ακόμα και κερδισμένα φάουλ (από 4,3 σε 4,1). Αναπόφευκτα αξιολογείται εφέτος με 9.9 μονάδες όταν το αντίστοιχο περυσινό ήταν υπερδιπλάσιο (21.5 rkg). Μοναδικό παιχνίδι που θύμισε τον παίκτη της Laboral αυτό κόντρα στην Darussafaka, με 18 πόντους, 5 ρημπ, 13 κερδισμένα φάουλ και 28 μονάδες αξιολόγησης, όταν πέρυσι το ρεκόρ του ήταν 44(!) PIR κόντρα στον Ολυμπιακό.

Gustavo Ayon
Πτώση και για τον center της Real (εδώ ίσως λίγο αναμενόμενη, μετά τις προσθήκες Randolph και Hunter) που μετά τη μαγική δεύτερη –περυσινή- χρονιά του όπου σημείωνε 11,6 πόντους, κατέβαζε 7,9 «σκουπίδια», σέρβιρε 2,3 ασσίστς, έκλεβε 1,8 μπάλες και μοίραζε 1,3 τάπες, αξιολογούμενος με 18.6 μονάδες κατά μ.ο. σε 26 μόλις λεπτά συμμετοχής, επανήλθε σε πιο «γήινα» νούμερα αφού σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες φέτος είναι «πεσμένος». Και έτσι εκεί που πέρυσι οι απανταχού λάτρεις του Fantasy Challenge τον έβλεπαν να φιγουράρει στα ψηλά πατώματα των Power Forwards and Centers, φέτος τον ψάχνουν κάπου στη μέση αφού η τιμή του δεν έχει ξεφύγει λίγο πάνω από τα 50 credits, μην μπορώντας να σταθεροποιήσει την απόδοσή του.

James Augustine



Τρομερή χρονιά για τον Αμερικάνο παίκτη της Khimki η περυσινή, όπου σε 23 παιχνίδια σημείωνε 11 πόντους συνοδευμένοι με 6,7 ριμπάουντ, 1,7 ασσίστς, 1 τάπα και 1 κλέψιμο κατά μ.ο, φτάνοντας έτσι τις 16.8 μονάδες (!) στην αξιολόγηση. Οι εμφανίσεις του αυτές δεν έμειναν, προφανώς, απαρατήρητες και αποτέλεσαν το «διαβατήριο» στη ...μεγάλη ομάδα της Μόσχας, την CSKA. Οι απαιτήσεις στους πρωταθλητές Ευρώπης δεν είναι οι ίδιες, και όταν στην ομάδα υπάρχουν Teodosic και De Colo, τα νούμερα των υπολοίπων λογικά ...πέφτουν. Έτσι, φέτος αγωνίζεται μόλις κατά 15 λεπτά περίπου και σημειώνει 5,5 πόντους με 4,3 ριμπάουντ, δίνοντας σε κάθε αγώνα μόλις 7,6 μονάδες στους ελάχιστους που λογικά τον έχουν αυτή τη στιγμή στις φαντασιακές τους ομάδες.

Jan Vesely
Άλλο ένα «hot» όνομα που βρίσκεται στις απογοητεύσεις της σεζόν. Ο Τσέχος forward της Fenerbahce, που μαζί με τον Udoh, συνθέτουν ίσως ένα από τα καλύτερα δίδυμα ψηλών της διοργάνωσης δεν κάνει μέχρι στιγμής τη σεζόν που όλοι περιμέναμε μετά την εκπληκτική του περυσινή. Σκοράρει 2 πόντους λιγότερο από πέρυσι, μαζεύει 2,5 λιγότερα ριμπάουντ (από 7 στα 4,6) και αναπάντεχα βρίσκεται 3,2 μονάδες κάτω από την περυσινή του επίδοση (15.6 είχε – χωρίς το F4 όπου δεν είχε Fantasy, 12.2 φέτος).

Victor Claver
Το περυσινό steal του Fantasy Challenge, καθώς ξεκίνησε από τα 30 credits και με την απόδοσή του μέσα στη χρονιά κάποια στιγμή διπλασίασε κιόλας. Στα χέρια του Γιώργου Μπαρτζώκα, με τα χρώματα της Lokomotiv Kuban, έκανε πράγματα και θαύματα και αγωνίστηκε σε όλα τα πιθανά παιχνίδια που θα μπορούσε παίκτης πέρυσι, (31), σκοράροντας 9,6 πόντους, μαζεύοντας 5,6 ριμπάουντ μαζί με 1,6 ασσίστ και τελειώνοντας τον θεσμό με 13,7 μονάδες Ranking. Ο Μπαρτζώκας μετακόμισε στη Βαρκελώνη παίρνοντας μαζί του και τον Claver, τα πράγματα ωστόσο δεν πάνε όπως φαντάζονταν οι ίδιοι, καθώς η Barcelona βρίσκεται με ρεκόρ 7-10 στην 12η θέση, με τον Ισπανό στα «ρηχά». 5,5 πόντοι, 4,4 ριμπάουντ και 8.1 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ο φετινός απολογισμός του.

Kyle Hines
Ο ...κοντοπίθαρος center της CSKA τη σεζόν που πέρασε έφτασε να έχει 11 πόντους και 4,7 ριμπάουντ και 1 τάπα, με το Ranking του να ανέρχεται στις 13.5 μονάδες κατά μ.ο, αγωνιζόμενος (σε 27 παιχνίδια) κάτι παραπάνω από 25 λεπτά! Φέτος, και ενώ πατάει στο παρκέ 5 λεπτά λιγότερα, έχει 7,8 πόντους (όσο και η αξιολόγηση), 3,8 ριμπάουντ και 0,5 τάπα ανά παιχνίδι. Ίσως δεν αποτελεί μεγάλη «έκπληξη» η πτώση του, λόγω και της μεταγραφής του Augustine.

Maik Zirbes



Μεταγραφή – πακέτο με τον Miller στην «ομάδα του λαού» αλλά όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τις πορείες των δυο ομάδων, τόσο πέρυσι όσο και φέτος, άλλο Αστέρας και άλλο Maccabi. Σε 27 παιχνίδια στην περυσινή σεζόν (10 RS, 14 Top16 και 3 Playoffs) o Γερμανός είχε 12,4 πόντους, 6,1 ριμπάουντ και 14,3 μονάδες αξιολόγηση (μέσα στη σεζόν είχε φτάσει και πολύ παραπάνω) αγωνιζόμενος κατά 25 λεπτά περίπου. Φέτος αν και ξεκίνησε ως time-share με τον Iverson, τελευταία έχει χάσει τη θέση του και πατάει παρκέ μόλις για 15 λεπτά σε κάθε παιχνίδι, σημειώνοντας 8,1 πόντους (όσο και το rkg του) και μαζεύοντας μόλις 3 ριμπάουντ.

Quincy Miller
Ήρθε κάπου στα μέσα της περυσινής Regular Season στον Ερυθρό Αστέρα και μπήκε για τα καλά στη ζωή μας, ως ένας από τους πιο fun to watch παίκτες της διοργάνωσης. Κατάφερε μάλιστα να οδηγήσει (μαζί με τον Zirbes) την ομάδα του ως τα Playoffs της διοργάνωσης, σημειώνοντας κάποια εξαιρετικά νούμερα (με αποκορύφωμα το 32 rkg κόντρα στο Στρασβούργο) και έχοντας 14.8 μονάδες στο PIR, σε 29 λεπτά συμμετοχής, έκανε το παραπάνω βήμα με την μεταγραφή του στην Maccabi. Η παρουσία του στη λίστα ίσως είναι λίγο άδικη, αφού ο σοβαρός τραυματισμός του το καλοκαίρι τού στέρησε μεγάλο μέρος της χρονιάς, επανήλθε όμως πρόσφατα και σε 3 παιχνίδια με την νέα του ομάδα έχει σημειώσει rkgs -2, 3 και 6, χάνοντας ήδη το 50% της τιμής που ξεκίνησε στο παιχνίδι (και θα χάσει σύντομα και άλλο)!

Miroslav Raduljica
Μπορεί να μην έφτασε στα επίπεδα των υπολοίπων αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για το μεγαλύτερο μέρος της περυσινής σεζόν, ο Σέρβος center του Παναθηναϊκού αποτέλεσε την κύρια επιθετική αιχμή των πράσινων. Αγωνίστηκε και στα 27 παιχνίδια που έδωσε η ομάδα του στη διοργάνωση, πετυχαίνοντας 12,7 πόντους, μαζεύοντας 4,4 ριμπάουντ, κερδίζοντας 4,6 φάουλ, αλλά και κάνοντας 2,3 λάθη σε κάθε έναν από αυτούς. Έτσι, έδινε μια διόλου ευκαταφρόνητη αξιολόγηση κοντά στις 14 (13.7) μονάδες, μόλις σε 20 λεπτά συμμετοχής. Η αποπομπή του από τους «Πράσινους» τον οδήγησε στην Ιταλία και το Μιλάνο, όπου και εκεί παρασύρεται από τη γενική μετριότητα (επιεικώς) της ομάδας, μην μπορώντας σε καμία περίπτωση να πλησιάσει τα περυσινά του νούμερα, μένοντας μονοψήφιος τόσο σε πόντους (8,4) όσο και αξιολόγηση (8.4).


Στο δεύτερο μέρος περνάμε στις ευχάριστες εκπλήξεις και αυτούς που έχουν κλέψει, ίσως και απρόσμενα, την παράσταση μέχρι στιγμής...



  '; ?>