Ο απολογισμός της φετινής χρονιάς των ερυθρολεύκων, η επόμενη μέρα και οι δύσκολες αποφάσεις.
Με το τέλος του παιχνιδιού της Παρασκευής της 9ης Απριλίου κόντρα στην Χίμκι, η χρονιά του Ολυμπιακού τελείωσε, τα φώτα στο Σ.Ε.Φ. έκλεισαν και θα ξανανοίξουν τον Οκτώβριο. Με την επιλογή των Ερυθρολεύκων να απέχουν από τις εγχώριες διοργανώσεις το κενό διάστημα θα είναι κοντά στους έξι μήνες και σε αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα ο οργανισμός καλείται να δει τι πήγε λάθος τη φετινή χρονιά, τι θα κρατήσει και τι θα αφήσει από την σεζόν που μας πέρασε και πως θα πορευτεί εντός και εκτός παρκέ την επόμενη.
Η χρονιά ολοκληρώθηκε και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ολυμπιακός παρά τα κάποια θετικά που μπορεί να κρατήσει κάποιος, απέτυχε. Δεν είναι μόνο η αποτυχία πρόκρισης στα playoffs της Euroleague, είναι και η εικόνα που παρουσίασε σε μεγάλο μέρος της σεζόν, οι χτυπητές αδυναμίες που εμφάνισε το ρόστερ του Γιώργου Μπαρτζώκα, αλλά και μια λογική που φαίνεται ότι έχει μπει η ομάδα και φαίνεται μάλλον λανθασμένη.
Γιατί δεν πέτυχε;
Έλλειψη Μεγέθους
Πριν την έναρξη της σεζόν είχε διαπιστωθεί ότι ο Ολυμπιακός στα χαρτιά είναι μια ομάδα που της έλειπε το μέγεθος, αλλά με το μεγάλο wingspan αρκετών παικτών ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα έβρισκε την λύση αφού και στο παρελθόν έχει προπονήσει "κοντές" ομάδες με μεγάλη επιτυχία. Οι Ερυθρόλευκοι σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς αντιμετώπισαν τεράστιο πρόβλημα κόντρα σε ομάδες με μεγάλο μέγεθος, έχοντας miss-match σχεδόν σε όλες τις θέσεις. Η έλλειψη μεγέθους στον άσσο και στο 3 (με την απουσία του Κώστα Παπανικολάου) οδήγησαν τους Πειραιώτες σε πολλά ματς σε καταρρεύσει. Οι αντίπαλοι προπονητές τα χτυπούσαν στην έλλειψη μεγέθους, ο Ολυμπιακός δεν έβρισκε τις περισσότερες φορές λύσεις με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ακολουθήσει τα παιχνίδια.
Άμυνα Άμυνα Άμυνα
Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε την χρονιά με παθητικό 79.8 πόντους μέσο όρο αλλά και 113 στο defensive rating. Οι αριθμοί δεν είναι τόσο καταστροφικοί, ωστόσο η εικόνα στο μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς αμυντικά ήταν κάτω του μετρίου. Οι Πειραιώτες προσπαθούσαν να πάρουν τα παιχνίδια από την επίθεση, κάτι που είναι δύσκολο κόντρα σε ομάδες με μεγαλύτερη ποιότητα. Μάλιστα σε κάποια παιχνίδια όπως με την Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα στο Σ.Ε.Φ., ενώ η ομάδα ήταν καλή συνολικά, έχασε τα παιχνίδια από αμυντικές ολιγωρίες στην crunch time.
Παραδοσιακά ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι ένας coach που αρέσκεται στην άμυνα με αλλαγές. Στο παρελθόν στις ομάδες του την εφάρμοζε συχνά, χωρίς να είναι απαραίτητα η κύρια επιλογή του. Φέτος τον είδαμε να επιμένει αρκετά σε αυτό τον τρόπο άμυνας, φαινόταν όμως ότι δεν είχε τα κατάλληλα όπλα για να την εφαρμόσει όπως ήθελε καθώς ο μόνος ψηλός που μπορούσε να ανταπεξέρθει με αποτελεσματικότητα την άμυνα με αλλαγές ήταν ο Livio Jean-Charles. Όπως αναφέραμε, από τον Ολυμπιακό έλειπε μέγεθος και όπως είναι λογικό μετά τον τραυματισμό του Κώστα Παπανικολάου το έργο του προπονητή έγινε ακόμα πιο δύσκολο. Δεν είναι τυχαίο ότι στα τελευταία ματς που είδαμε αρκετά τον Σάσα Βεζένκοφ στο 3 οι Ερυθρόλευκοι δούλεψαν καλύτερα στην άμυνα. Όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος λοιπόν, η άμυνα με αλλαγές δεν βγήκε στην ομάδα, οι αντίπαλοι τη διάβαζαν εύκολα με αποτέλεσμα να τρώει εύκολους πόντους από την weakside είτε με ελεύθερα τρίποντα είτε με κοψίματα προς το καλάθι. Άλλη μια συνέπεια της άμυνας με αλλαγές για τον Ολυμπιακό φέτος (κυρίως στο πρώτο μισό) ήταν το αμυντικό ριμπάουντ, καθώς σε αμυντική ανισορροπία η ομάδα είχε σημαντικό πρόβλημα στο ρημπάουντ με αποτέλεσμα οι αντίπαλοι να ανανεώνουν τις κατοχές τους.
Μετά τον Σλούκα ...χάος και μπέρδεμα
Το καλοκαίρι η ελληνική ομάδα με την επιστροφή του Κώστα Σλούκα έκανε μια από τις πιο δυνατές κινήσεις της μεταγραφικής περιόδου, με το διεθνή guard να επιστρέφει στο λιμάνι και να αναλαμβάνει την μπαγκέτα της ομάδας, χωρίς όμως βοήθεια. Ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι χτίστηκε με βασικό point guard τον Σλούκα και back-up τον αρχηγό της ομάδας Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος προερχόταν από δύο σοβαρούς τραυματισμούς. Μετά το πέρας της χρονιάς, φαίνεται πλέον ότι το δίδυμο αυτό δεν ήταν αρκετό, για διάφορους λόγους, να γεμίσει αποκλειστικά τη θέση του άσσου, δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα καλύτερα του παιχνίδια φέτος ο Σπανούλης τα έκανε ως shooting guard. Έτσι με τον Σπανούλη να μην θυμίζει τον παλιό Σπανούλη στον άσσο και τον Jenkins να είναι έτσι κι αλλιώς ένα αμυντικό δυάρι, ο Σλούκας βρέθηκε ...μόνος του στη θέση, χωρίς την απαιτούμενη στήριξη, κάτι που στοίχισε στον Ολυμπιακό που δεν κινήθηκε για προσθήκη μέσα στην χρονιά.
Εκτός από την έλλειψη στον άσσο φάνηκε ότι στο backcourt οι ρόλοι δεν ήταν ξεκάθαροι. Shaquille McKissic και Aaron Harrison είναι δύο παίκτες που παίζουν στο 2-3, όμως μέσα στη σεζόν οι ρόλοι τους δεν ήταν πάντα ξεκάθαροι με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός στις πιο απαιτητικές θέσεις στο σύγχρονο μπάσκετ να είναι μπερδεμένος και η ομάδα να αργήσει να αποκτήσει συνοχή και ρυθμό, να βρεθεί πιο πίσω σε ετοιμότητα από άλλες ομάδες (έχοντας έτσι κι αλλιώς μικρότερο αγωνιστικό ρυθμό, χωρίς τη συμμετοχή σε δεύτερη διοργάνωση) και έτσι να κάνει ήττες που της στοίχισαν.
Τραυματισμοί και προσθήκες
Για άλλη μια χρονιά ο Ολυμπιακός πληγώθηκε από τραυματισμούς, με τον Κώστα Παπανικολάου να τίθεται νοκ-άουτ στα μέσα Δεκεμβρίου αλλά και Hassan Martin στα μέσα Φλεβάρη. Ο Κώστας Παπανικολάου όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδείξει ότι είναι ίσως ο πιο κομβικός παίκτης στο παιχνίδι των Ερυθρολεύκων σε άμυνα και επίθεση, με τα αθλητικά του προσόντα, την ενέργειά του, την άμυνα του αλλά και το καλό του περιφερειακό σουτ, αποτελώντας ένα σημαντικότατο εργαλείο στα χέρια κάθε προπονητή που αν το χάσει πρέπει να αναδιαμορφώσει τα πλάνα του, κάτι που προσπάθησε να κάνει ο Γιώργος Μπαρτζώκας.
Παρότι η αγορά φέτος λόγω της περίεργης κατάστασης ελέω covid είχε ευκαιρίες, ο Ολυμπιακός δεν αντικατέστησε ποτέ το πιο πολύτιμο γρανάζι του με την ομάδα να μένει «γυμνή» στο «3» με τον McKissic και τον Βεζένκοφ να προσπαθούν να ...μαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Την ώρα λοιπόν που οι ανταγωνιστές τους ενισχύονταν, οι ερυθρόλευκοι δεν φαίνεται να ψάχτηκαν καν να αντικαταστήσουν έστω ποσοτικά τον διεθνή forward και να "τιμωρούνται" έτσι για αυτήν τους την επιλογή.
Τί κρατάει από την φετινή χρονιά;
Μπορεί η χρονιά να είναι αποτυχημένη, ωστόσο υπήρχαν κάποια θετικά πράγματα φέτος στον Ολυμπιακό που πρέπει πάνω σε αυτά να χτίσει και την επόμενη μέρα. Οι ερυθρόλευκοι φαίνεται ότι διαθέτουν έναν κορμό για τα χρόνια που έρχονται που πρέπει να τον εξασφαλίσει και να χτίσει πάνω την επόμενη μέρα. Ο Κώστας Σλούκας επέστρεψε για να μείνει μέχρι το τέλος της καριέρας του στον Πειραιά και ο Shaq McKissic, που είναι ένας παίκτης που ταιριάζει με τον mentality της ομάδας, ανανέωσε το συμβόλαιο του στα μεσούσης της χρονιάς. Έτσι οι Ερυθρόλευκοι έχουν εξασφαλίσει δύο παίκτες που θα πρωταγωνιστήσουν και τα επόμενα χρόνια στο backcourt της ομάδας. Από εκεί και πέρα ο rookie Hassan Martin φαίνεται μια πολύ καλή λύση για το 5, ενώ ο καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού φέτος, Σάσα Βεζένκοφ έχει θεαματική ανοδική πορεία και ήδη δείχνει έτοιμος να πρωταγωνιστήσει στην Euroleague, όπως εξάλλου έκανε σε πολλούς αγώνες φέτος.
Ιστορικό καθήκον αλλά υπερασπιζόμενος τη λογική
Όποιο και να είναι το τέλος της επόμενης σεζόν για τους Πειραιώτες, η λογική λέει ότι θα ολοκληρωθεί με κλάματα καθώς οι δύο εμβληματικοί αρχηγοί της ομάδας φαίνεται ότι θα κρεμάσουν τα παπούτσια τους, με την ευχή όλων αυτό να γίνει για γεμάτα γήπεδα. Ο Ολυμπιακός λοιπόν έχει ως ιστορικό καθήκον να φτιάξει του χρόνου μια ομάδα που θα πρωταγωνιστήσει, ώστε οι δυο θρύλοι να αποσυρθούν όπως τους αρμόζει. Επειδή βρισκόμαστε όμως στο 2021 και το μπάσκετ προχωράει οι Ερυθρόλευκοι πρέπει να φτιάξουν ομάδα με τους αρχηγούς και όχι για και γύρω από αυτούς. Η διαχείριση του Coach B φέτος στον Γιώργο Πρίντεζη ήταν υποδειγματική, με τον forward των ερυθρολεύκων να παίρνει ποιοτικά λεπτά και να συνεισφέρει σε όλα σχεδόν τα παιχνίδια. Μια τέτοια διαχείριση λοιπόν πρέπει να είναι παράδειγμα και για την επόμενη σεζόν, ώστε να χτιστεί ένα ρόστερ που θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα και την κλάση των θρύλων του, κρύβοντας παράλληλα τις ...ηλικιακές αδυναμίες τους.
Αν όχι ούτε αυτός τότε ποιός;
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας χωρίς αμφιβολία είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές στην Γηραιά ήπειρο, κάτι που έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια με την δουλειά του σε διαφορετικές ομάδες, δεν χωράει αμφιβολία όμως ότι η φετινή του παρουσία στον πάγκο των Ερυθρολεύκων δεν ήταν και η καλύτερή του δουλειά στις εννιά σεζόν που έχει προπονήσει στο κορυφαίο διασυλλογικό επίπεδο. Ο προπονητής του Ολυμπιακού είναι γνωστός για τις πετυχημένες επιλογές του στην αγορά και για άλλη μια φορά με λύσεις όπως του McKissic και του Martin πέτυχε διάνα. Ωστόσο οι πιο "γνωστές" στο ευρύ κοινό επιλογές όπως αυτές του Harrison και του Jenkins σε συνδυασμό με τη δικαιολογημένη επιλογή παραμονής του Ellis αποδείχτηκαν αποτυχημένες. Επιπρόσθετα, η ομάδα φάνηκε να μην έχει πάντα συγκεκριμένους ρόλους και στα περισσότερα παιχνίδια μπήκε ψυχολογικά ανέτοιμη με αποτέλεσμα να κυνηγάει το σκορ προσπαθώντας να κάνει μεγάλες ανατροπές στο τέλος (κάτι βέβαια που έκανε πολλές φορές ιστορικά ο Ολυμπιακός). Πέραν αυτών, η ομάδα ελάχιστες φορές μέσα στο παιχνίδι της παρουσίασε εναλλακτικό πλάνο κάτι που ίσως είναι συνέπεια των ατυχών επιλογών στο ρόστερ, όπως φυσικά και των τραυματισμών που οδήγησαν σε λιγότερες επιλογές.
Ποιό είναι το πλάνο;
O προπονητής του Ολυμπιακού έμοιαζε ως ιδανικός να οδηγήσει τους ερυθρόλευκους στην επόμενη μέρα και σε ένα καθεστώς rebuilding που θα πήγαινε ο οργανισμός. Ενάμισι χρόνο πριν, τη μέρα που ανέλαβε τα ηνία της ομάδας και πάλι, ο Γιώργος Μπαρτζώκας χαρακτήρισε την απόφαση του "καθαρά επαγγελματική" και ότι επέστρεψε διότι το πλάνο του Ολυμπιακού ήταν ελκυστικό. Ποιο είναι το πλάνο των Πειραιωτών τελικά που έκανε τον Γιώργο Μπαρτζώκα να επιστρέψει;
Στην Ευρώπη η έννοια rebuilding είναι αρκετά αφηρημένη και δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμη, όπως φαίνεται κι από το παράδειγμα του Ολυμπιακού, που προσπαθεί να χωρέσει πολλά ...καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη. Αυτό της δημιουργίας ενός σταθερού κορμού, της απόκτησης Ελλήνων παικτών που θα τον απαρτίσουν αλλά και της διαχείρισης των τελευταίων σεζόν των αρχηγών του.
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ήταν ο ιδανικός να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στην επόμενη μέρα του ομαλά ωστόσο φαίνεται ότι η επιλογή του μπορεί να ήταν λίγο βιαστική, συμπέφτοντας με ένα γενικότερο τέλος εποχής στην ομάδα που έτσι κι αλλιώς χρήζει ξεχωριστής διαχείρισης. Σαφώς ο προπονητής των Ερυθρολεύκων έχει τα φόντα να διαχειριστεί και να γυρίσει την κατάσταση και φυσικά να είναι ο μπροστάρης στην επόμενη μέρα, ωστόσο η πίεση από τη νέα σεζόν θα ναι πλέον πολύ πιο μεγάλη με τον κίνδυνο επανάληψης ενός déjà vu λίγο πριν την αποχώρηση του από την ομάδα, το Φθινόπωρο του 2014, να μην είναι απίθανο, αν ο Ολυμπιακός εξακολουθήσει να μην κάνει το βήμα παραπάνω και να μένει στα μεσαία στρώματα της Euroleague.
Λανθασμένη νοοτροπία
Ένα παράδειγμα ότι η ομάδα βαδίζει με λανθασμένη νοοτροπία και κακή διαχείριση τα τελευταία χρόνια είναι ότι δεν καταφέρνει να αξιοποιήσει παίκτες που κάνουν τη διαφορά στην Ευρώπη σε άλλες ομάδες. Οι ερυθρόλευκοι στο παρελθόν διέθεταν στο δυναμικό τους παίκτες όπως ο Wade Baldwin, ο Kevin Punter και ο Zach Leday που φέτος οδηγούν τις ομάδες τους προς τη δόξα. Ο Ολυμπιακός πήρε ελάχιστα από αυτούς τους παίκτες που δεν αξιοποιήθηκαν σωστά και δεν τους δόθηκε πίστωση χρόνου και αντί να είναι μέλη της ομάδας και να αποτελούν το βασικό της κορμό, οδηγούν άλλες ομάδες στα Playoffs και στο Final Four. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι οι επιλογές του Ολυμπιακού δεν ήταν κακές, αλλά δεν δόθηκε πίστωση χρόνου ούτε στους παίκτες αλλά ούτε στους προπονητές που τους έφεραν. Από την άλλη, είναι λογικό όταν έρχονται πολλά "στοιχήματα" μαζί, να είναι πιο δύσκολο να αποδώσουν ταυτόχρονα, ειδικά όταν πρόκειται για άπειρους γενικά παίκτες κι αυτό σίγουρα είναι ένα μικρό ελαφρυντικό της εν λόγω διαχείρισης.
Επόμενη μέρα
Ο Ολυμπιακός λοιπόν πρέπει να αφήσει πίσω την φετινή κακή σεζόν και να χτίσει από νωρίς την επόμενη μέρα που θα είναι μια χρονιά αρκετά κομβική. Αρχικά πριν το αγωνιστικό πρέπει να κάτσουν όλοι σε έναν τραπέζι να συζητήσουν τι πήγε λάθος και τι προβλήματα υπήρχαν, από τη διοίκηση και τον προπονητή μέχρι τους παίκτες.
Το βασικό ερώτημα που χρήζει απάντησης και με τα τωρινά δεδομένα φαίνεται ότι είναι άλυτο είναι το τι μέλλει γενέσθαι με την επιστροφή της ομάδας στην Basket League. Όσο οι εκλογές της ομοσπονδίας αργούν και ο Ολυμπιακός δεν παίρνει τις διαβεβαιώσεις που θέλει ώστε να επιστρέψει αυτό το ερώτημα δεν θα έχει απάντηση. Πιθανώς με ενδεχόμενη αλλαγή στην διοίκηση της ΕΟΚ, οι Πειραιώτες θα αφήσουν πίσω το επιτυχημένο μοντέλο της αναπτυξιακής ομάδας και θα επιστρέψει στην Basket League. Αυτό που πρέπει να έχουν οι Πειραιώτες ως πρωταρχικό στόχο είναι την ομαλότητα και την ηρεμία εντός των τειχών της ομάδας, όπως είναι λογικό οι διοικούντες πρέπει να εξετάσουν όλες τις παραμέτρους πριν αποφασίσουν το οτιδήποτε σχετικά με την επιστροφή της ομάδας στο πρωτάθλημα.
Στο αγωνιστικό ο Γιώργος Μπαρτζώκας λίγο πολύ με τις δηλώσεις του έχει προϊδεάσει για το πώς θα κινηθεί στην off-σεζόν. Φαίνεται ότι παρά την κακή χρονιά ο κύριος κορμός θα παραμείνει και αναζητούνται τα τρία - τέσσερα ποιοτικά κομμάτια που θα συμπληρώσουν το παζλ. Ο κορμός αποτελείται από βασικά γρανάζια όπως ο Σάσα Βεζένκοφ που με την παρουσία φέτος έδειξε ότι πλέον πρέπει να λογίζεται ως ένας starter, το λιγότερο, τον Shaq McKissic που ανανέωσε το συμβόλαιο του μεσούσης της χρονιάς και όπως φαίνεται έχει δέσει με την ιδιοσυγκρασία της ομάδας αλλά και του προπονητή, τον Κώστα Παπανικολάου που θα επιστρέψει δριμύτερος μετά τον τραυματισμό του να αποδείξει σε όλους γιατί είναι ο κομβικός παίκτης των Ερυθρολεύκων και φυσικά τον Κώστα Σλούκα που είναι ο ηγέτης της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα.
Από εκεί και πέρα παίκτες του Ολυμπιακού θα παραμείνουν ο Hassan Martin που έκανε μια τρομερή rookie σεζόν και ευελπιστεί η επόμενη να είναι ακόμα καλύτερη, αλλά και ο Livio Jean Charles που με την παρουσία του στα τελευταία παιχνίδια της χρονιάς φαίνεται να κερδίζει μια θέση στο ρόστερ της επόμενης σεζόν. Έτσι οι δύο ψηλοί και ο Shaq McKissic αναμένεται να είναι οι τρεις από τους έξι ξένους του ρόστερ για την επόμενη χρονιά. Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης είναι ένας ακόμα παίκτης που αναμένεται να παραμείνει στον Ολυμπιακό. Ο διεθνής guard κέρδισε με το σπαθί του τα λεπτά και το ρόλο που του δόθηκε καθώς ήταν πολύ καλός σε αρκετά παιχνίδια όταν ο προπονητής του τον "έριξε στα βαθιά". Οι περιπτώσεις των αρχηγών δεν σηκώνουν μεγάλη ανάλυση.
Οι θρύλοι της ομάδας εκτός συγκλονιστικού απροόπτου αναμένεται να παραμείνουν στην ομάδα, σε έναν πιο συμπληρωματικό, αλλά πάντα πολύτιμο ρόλο δίνοντας με την εμπειρία τους στην ομάδα τις απαιτούμενες λύσεις. Τέλος το μέλλον παικτών όπως ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο Αντώνης Κόνιαρης αλλά και των νεαρών παικτών που απαρτίζουν την αναπτυξιακή ομάδα θα εξαρτηθεί από το αν ο Ολυμπιακός θα αγωνιστεί ή όχι στην Basket League.
Όσον αφορά τις μεταγραφικές κινήσεις που θα γίνουν ο προπονητής του Ολυμπιακού, μας έχει προϊδεάσει κάπως για το πως θα κινηθεί. Σκοπός του είναι η απόκτηση ενός παίκτη που να μπορεί να παίξει τέλεια το iso, που είναι ιδανικός στο παιχνίδι απομόνωσης, που να κολλάει ιδανικά με τον Κώστα Σλούκα και θα ξεφορτώσει μεγάλο μερίδιο ευθύνης από την πλάτη του Έλληνα guard. Στο backcourt η λογική λέει ότι οι Ερυθρόλευκοι θα κινηθούν για δύο ακόμα παίκτες έναν point guard πίσω από τον Σλούκα και ίσως έναν ακόμα στο "2". Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές στην περιφέρεια του Ολυμπιακού την επόμενη σεζόν είναι οι ρόλοι, το πείραμα με τους tweener δεν πέτυχε πλέον η περιφέρεια των ερυθρολεύκων πρέπει να έχει ξεκάθαρους ρόλους καθώς μιλάμε για τις πιο νευραλγικές θέσεις στο σύγχρονο μπάσκετ.
Στα forwards φαίνεται ότι η ομάδα δεν θα ασχοληθεί ιδιαίτερα εκτός αν η κατάσταση του Κώστα Παπανικολάου είναι τέτοια που τον αναγκάσει. Αυτό που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο και οι Ερυθρόλευκοι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα της εικόνας του στα τελευταία ματς της χρονιάς είναι η χρησιμοποίηση του Σάσα Βεζένκοφ. Ο 26χρονος forward στην χρονιά break out της καριέρας του ήταν από τα καλύτερα "τεσσάρια" στην διοργάνωση φέτος, ωστόσο τον είδαμε αρκετά και στο «3» που απέδωσε μάλιστα και εκεί τα αναμενόμενα. Με την στελέχωση του ρόστερ πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι ο Σάσα θα παίζει μόνο στην θέση του power forward και δεν χρειάζεται ο Ολυμπιακός να πειραματιστεί με τον καλύτερο παίκτη που διαθέτει στο frontcourt. Το κομμάτι που λείπει στον frontcourt των Ερυθρολεύκων είναι και το πιο σημαντικό καθώς ο Γιώργος Μπαρτζώκας ψάχνει έναν center με αθλητικά προσόντα που να ξέρει την διοργάνωση και να ταιριάζει με τον pick n roll παιχνίδι της ομάδας. Ο προπονητής έχει αποδείξει ότι έχει "μάτι" και στο παρελθόν έχει επιλέξει παίκτες που ταίριαζαν ιδανικά στις ομάδες του και στα επόμενα χρόνια έγιναν από τους κορυφαίους της λίγκας.
Μια δύσκολη χρονιά
Η χρονιά που έρχεται είναι από τις πιο δύσκολες στην σύγχρονη ιστορία του Ολυμπιακού καθώς όπως φαίνεται έχει να διαχειριστεί αρκετά σημαντικά ζητήματα αγωνιστικά και μη. Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι οι Ερυθρόλευκοι πλέον έχουν στην πλάτη τους σερί αποτυχημένες σεζόν κάτι που σημαίνει ότι το "πρέπει" για την επίτευξη των στόχων γίνεται μεγαλύτερο άρα και η πίεση στην ομάδα είναι μεγαλύτερη κάτι που σημαίνει καλύτερη διαχείριση δύσκολων αποτελεσμάτων από τον οργανισμό.
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας καλείται να φτιάξει ένα ρόστερ που θα τον επαναφέρει στην κορυφή της Ελλάδας, εφόσον αγωνιστεί εκεί, αλλά και στα playoffs της Euroleague. Ο προπονητής του Ολυμπιακού φαντάζει ο ιδανικός να το κάνει αυτό, μια όχι καλή χρονιά δεν αναιρεί ούτε τη δουλειά χρόνων ούτε τις δυνατότητες του προπονητή. Το πιο σημαντικό είναι όλοι στην ομάδα να αφήσουν πίσω τη σεζόν που τελείωσε και με λογική να χτίσουν την ομάδα για την επόμενη χρονιά. Μια χρονιά που μπορεί να είναι ιστορική για τον Ολυμπιακό καθώς οι δύο θρύλοι του, οι δύο σημαίες του, πιθανώς να κρεμάσουν τα παπούτσια τους. Τόσο αυτοί όσο και η ομάδα και ο κόσμος θέλουν αυτοί οι δύο τύποι να σταματήσουν όπως τους αρμόζει, με το κεφάλι ψηλά, ακόμη και ας μην είναι οι κουμανταδόροι πλέον του πλοίου, γνωρίζουν όμως καλύτερα από όλους από φουρτούνες.