We feel devotion
EUROLEAGUE ANALYSIS
The Game Changer
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι ο άνθρωπος που δείχνει ικανός και έτοιμος να δώσει πίσω στον Ολυμπιακό τη χαμένη του ταυτότητα. Ποιες είναι οι σκέψεις για την επόμενη μέρα.
Επιμέλεια: Μηνάς Καταλαγαριανάκης | minaskat@basketstories.net
Δημοσιεύτηκε: 18/04/2020 03:17
Με την συνέχεια των διοργανώσεων αμφίβολη λόγω του Covid-19 αρκετές ομάδες ήδη καταστρώνουν τα πλάνα τους για την επόμενη season. Κάτι τέτοιο ισχύει και για τον Ολυμπιακό που όπως φαίνεται αυτή την στιγμή είναι από τις πιο δραστήριες ομάδες της Euroleague όσον αφορά την επόμενη μέρα του. Αυτός ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας βέβαια στο λιμάνι έχει αρχίσει από τις αρχές του 2020 με την επιστροφή του Γιώργου Μπαρτζώκα.


Our WayΠαρά την όποια θετική ή αρνητική κριτική που θα μπορούσε κάποιος να ασκήσει στους διοικητικούς ηγέτες του Ολυμπιακού, ένα είναι σίγουρο και πρέπει να τους αναγνωριστεί, ότι σε όλη τους την θητεία στον διοικητικό θώκο του Ολυμπιακού οι επιλογές τους και οι αποφάσεις τους για τους προπονητές τις περισσότερες φορές είναι ολόσωστες. Από τις επιλογές Γκέρσον, Γιαννάκη και Μπλατ που μπορεί εκ του αποτελέσματος να μην πέτυχαν όσο ίσως περίμεναν, αλλά ως αποφάσεις τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ήταν σωστές, στην επιστροφή του κορυφαίου Ντούσαν Ίβκοβιτς αλλά και την παραμονή του μετά την κρίση το καλοκαίρι του 2011, μέχρι την ευκαιρία στον Γιάννη Σφαιρόπουλο και τον Γιώργο Μπαρτζώκα να προπονήσουν στο κορυφαίο επίπεδο.

Τα τελευταία δύο χρόνια στον Ολυμπιακό ήταν δύσκολα τόσο αγωνιστικά τόσο και εξωαγωνιστικά. Μετά το αποτυχημένο "πλάνο Blatt" και το πείραμα με τον Κεστούτις Κεμζούρα οι αδερφοί Αγγελόπουλοι βρισκόντουσαν σε μια κρίσιμη καμπή, ίσως στην πιο μεγάλη φουρτούνα όλα αυτά τα χρόνια που είναι καπετάνιοι στο δύσκολο καράβι που ονομάζεται Ολυμπιακός. Η λύση ώστε το καράβι να πλέει πάλι σε ήρεμα νερά ήταν μια ο Γιώργος Μπαρτζώκας.


Coach BΤον Οκτώβριο του 2014 ο Γιώργος Μπαρτζώκας αποχωρεί από τον Ολυμπιακό. Οι λόγοι λίγο πολύ γνωστοί σε όλους και δεν χρειάζονται περαιτέρω ανάλυση. Ο Έλληνας τεχνικός μέχρι πρότινος είχε δηλώσει αρκετές φορές ότι δεν είχε ως προτεραιότητα την επιστροφή του στον Ολυμπιακό. Με όλους τους καλούς ευρωπαϊκούς πάγκους κατειλημμένους όμως, αλλά και τον ίδιο εκτός πάγκων για σχεδόν έναν χρόνο, το μακροχρόνιο πλάνο που του παρουσίασε ο Ολυμπιακός τον έκανε να αναθεωρήσει κάποια πράγματα, να εξετάσει τις επιλογές του και να επιστρέψει μετά από σχεδόν έξι χρόνια και πάλι πίσω στον Ολυμπιακό.

Από το καλοκαίρι του 2012 που ο Coach B έκατσε για πρώτη φορά στον πάγκο των Ερυθρολεύκων μέχρι τον Γενάρη του 2020 που επέστρεψε έχουν αλλάξει πολλά εντός και εκτός των τειχών. Η βασικότερη αλλαγή είναι ότι ο Ολυμπιακός δεν αγωνίζεται πια στο ελληνικό πρωτάθλημα που ήταν αυτό που τον έφθειρε περισσότερο στο πρώτο πέρασμα του από το λιμάνι. Το δεύτερο είναι ο ίδιος ο Γιώργος Μπαρτζώκας που δεν είναι πια ο ανερχόμενος προπονητής του Αμαρουσίου και του Πανιωνίου αλλά ένας από τους κορυφαίους προπονητές στην Ευρώπη. Τί σημαίνει αυτό; Ότι η αποδοχή στον τρόπο δουλειάς του θα είναι μεγαλύτερη από όλους, από την ομάδα και τον κόσμο μέχρι τους δημοσιογράφους που κακά τα ψέματα είναι κομμάτι της καθημερινότητας μια ομάδας.

Η ανηφόρα που έχει να ανέβει ο προπονητής του Ολυμπιακού είναι σίγουρα δύσκολη καθώς καλείται να φτιάξει μια ομάδα σχεδόν από το μηδέν, δεν είναι όμως η πιο δύσκολη ανηφόρα που έχει ανέβει. Η ταπεινή μου άποψη είναι ότι το εγχείρημα του το καλοκαίρι του 2012 ήταν πιο δύσκολο καθώς ανέλαβε τον Ολυμπιακό ως πρωταθλητή Ευρώπης και έπρεπε να το διατηρήσει σε αυτό το υψηλό επίπεδο. Επίσης είχε να διαδεχθεί το μεγάλο Ντούσαν Ίβκοβιτς, εν αντιθέσει με τώρα που παρέλαβε καμένη γη.


Μέχρι ΤώραΌπως είναι λογικό κανείς δεν είχε απαιτήσεις από τη φετινή χρονιά καθώς η αγωνιστική κατάσταση και θέση της ομάδας δεν άφηνε ελπίδες για το οτιδήποτε. Όμως αυτούς τους δύο μήνες ο Γιώργος Μπαρτζώκας έδειξε σε όλους ότι μόνο τυχαία δεν επέλεξε να αναλάβει την ομάδα μεσούσης της περιόδου, ενώ μπορούσε να αναλάβει από το καλοκαίρι. Σε αυτό το μικρό διάστημα λοιπόν και με το απουσιολόγιο γεμάτο καθώς οι Σπανούλης και Μιλουτίνοφ τέθηκαν knock-out ο Γιώργος Μπαρτζώκας αρχικά προσπάθησε να συμμαζέψει λίγο το αγωνιστικό πλάνο της ομάδας του που όλη την χρονιά φαινόταν μπερδεμένη, διαχειρίστηκε άψογα το υπάρχον υλικό τεστάροντας το ταυτόχρονα για την επόμενη μέρα και προέβη σε τρεις προσθήκες που όπως φαίνεται εκτός από την άμεση βελτίωση της ομάδας ήταν και αυτές κινήσεις με γνώμονα το μέλλον. Μέσα σε αυτό το δίμηνο ο Ολυμπιακός έκανε σπουδαίες νίκες μπήκε ξανά σε τροχιά διεκδίκησης μιας θέσης στα playoffs όμως κάπου εκεί ο Covid-19 έκανε την εμφάνιση του με αποτέλεσμα την διακοπή όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων σε όλο τον κόσμο.


Το Πλάνο

Ποιο είναι το πλάνο όμως του Μπαρτζώκα για τον νέο Ολυμπιακό;

Αρχικά ο ίδιος ο Γιώργος Μπαρτζώκας τονίζει συνέχεια ότι ο Ολυμπιακός σαν οργανισμός βρίσκεται σε συνεχή βελτίωση και κατατάσσεται μέσα στα κορυφαία ευρωπαϊκά club σε οργανωτικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι αυτόματα ο προπονητής μπορεί να δουλέψει πιο άνετα και χωρίς μεγάλες σκοτούρες στο κεφάλι του για απλά θέματα (π.χ βίντεο, ταξίδια και υλικό, μεγάλο και καλό staff). Ο προπονητής του Ολυμπιακού θεωρεί ότι όλα αυτά είναι η βάση μιας ομάδας που θέλει να πετύχει.

Στο αγωνιστικό κομμάτι είναι δεδομένο ότι δεν θα δεχτεί την παραμικρή παρέμβαση στο ρόστερ από τη διοίκηση και όσον αφορά το budget της ομάδας θα κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα αλλά με την αλλαγή της φορολογίας ουσιαστικά το καθαρό αγωνιστικό budget θα είναι μεγαλύτερο. Ο Coach B θεωρεί ότι με αυτά μπορεί να φτιάξει μια ανταγωνιστική ομάδα για την επόμενη χρονιά.


2020-2021

Ας ξετυλίξουμε λοιπόν το αγωνιστικό κουβάρι του Ολυμπιακού της νέας χρονιάς. Αρχικά να τονίσουμε ότι κανείς παίκτης δεν δεσμεύεται με συμβόλαιο για την νέα χρονιά καθώς είτε λήγουν κάποια συμβόλαια είτε ο Ολυμπιακός έχει team option. Αυτό σημαίνει ότι ο Coach B έχει την δυνατότητα να αλλάξει όλο το υπάρχον ρόστερ κάτι που όπως φαίνεται βέβαια δεν θα γίνει.


Οι σίγουροι (;)


The Last Dance (;)Τα συμβόλαια των δύο αρχηγών του Ολυμπιακού Βασίλη Σπανούλη και Γιώργου Πρίντεζη λήγουν αυτό το καλοκαίρι, όμως όπως φαίνεται είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι δύο σημαίες της ομάδας θα παραμείνουν και θα ολοκληρώσουν την καριέρα τους στον Ολυμπιακό.


Pap

Ο Κώστας Παπανικολάου είναι ο τρίτος σε ιεραρχία μετά τον Βασίλη Σπανούλη και τον Γιώργο Πρίντεζη. Με την επιστροφή του Γιώργου Μπαρτζώκα ο Έλληνας forward εκτόξευσε την απόδοση του και ήταν ο καλύτερος παίκτης της ομάδας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν θα βρίσκεται στα πλάνα του προπονητή και τη νέα χρονιά.


Το μέλλον

Ο Σάσα Βεζένκοφ, ο Αντώνης Κόνιαρης και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος είναι το μέλλον των Ερυθρολεύκων και όπως φαίνεται θα παραμείνουν στο ρόστερ, με τον Βούλγαρο PF να είναι πλέον σημαντικό γρανάζι στην ομάδα και τους Κόνιαρη και Χαραλαμπόπουλο να έχουν την επόμενη season  πιο συμπληρωματικό ρόλο. Με τον Ολυμπιακό εκτός ελληνικού πρωταθλήματος δεν αποκλείεται κάποιος από τους δύο (πιθανότερο ο Χαραλαμπόπουλος) να δοθεί δανεικός ώστε να πάρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής, βέβαια είναι αρκετά νωρίς για να γίνονται τέτοιες συζητήσεις.


Οι Παλιοί-Νέοι

Ο Octavius Ellis και ο Shaquille McKissic είναι οι δύο προσθήκες που έκλεψαν τις εντυπώσεις. Ο 27χρονος σέντερ που αποκτήθηκε από τον Προμηθέα Πάτρας όσο αγωνίστηκε ήταν κάτι παραπάνω από θετικός, άρπαξε την ευκαιρία του τραυματισμού του Nikola Milutinov και κέρδισε τον προπονητή του. Σε εφτά παιχνίδια που αγωνίστηκε μέτρησε 8.1 πόντους, 5.9 ριμπάουντ και 12.6 ράνκινγκ ενώ είχε και το εντυπωσιακό 76.7% στα σουτ εντός πεδιάς. Τα αθλητικά προσόντα του, τα γρήγορα πόδια του και το μεγάλο wingspan του είναι χαρακτηριστικά που λατρεύει ο προπονητής του Ολυμπιακού, τρέχει εξαιρετικά το γήπεδο και έχει εξαιρετικά πλάγια βήματα. Στα αρνητικά δεν είναι τόσο ψηλός στο κλασσικό PnR παιχνίδι που παίζει συχνά ο Ολυμπιακός καθώς δεν ρολάρει γρήγορα στο καλάθι, στην άμυνα μπορεί να είναι εξαιρετικός αμυντικός γύρω και πάνω από την στεφάνη, αλλά υστερεί σε δύναμη με αποτέλεσμα να τον ποστάρουν εύκολα.


Shaq-AttackΗ μεταγραφή που ξεσήκωσε τον κόσμο του Ολυμπιακού δεν ήταν άλλη από τον Shaq McKissic. Ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι ο παίκτης έμεινε ελεύθερος από την Μπεσίκτας και ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν έχασε την ευκαιρία να τον παρουσιάσει στο υψηλότερο επίπεδο. Ο 30χρονος SG/SF στα λίγα παιχνίδια του αγωνίστηκε μέτρησε 13.7 πόντους με αποκορύφωμα την μεγάλη εμφάνιση του στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Ο Shaq μπορεί τα επόμενα χρόνια να κάνει την διαφορά στην Ευρώπη καθώς έχει τα στοιχεία που πρέπει, δηλαδή καλό χειρισμό της μπάλας, δυνατό και εκρηκτικό πρώτο βήμα, ενώ αυτό που τον κάνει ξεχωριστό είναι ότι το decision making του είναι αρκετά γρήγορο, δηλαδή του αρκεί μόλις μια ντρίπλα για να αποφασίσει. Στην άμυνα διαβάζει διαρκώς την επιθετική συμπεριφορά της αντίπαλης ομάδας με σκοπό να κλέψει την μπάλα και να βγει στον αιφνιδιασμό. Στα αρνητικά σε όλη την καριέρα του φαίνεται ασυνεπής στο παιχνίδι του, ενώ αν του κόψουν τον αριστερό διάδρομο συχνά χάνεται.


Οι ΜεταγραφέςΜπορεί ακόμα να μην έχει φύγει ο Απρίλιος αλλά ο Ολυμπιακός έχει ήδη κινηθεί με δύο προσθήκες. Η μια ήδη από πέρυσι καθώς όπως φαίνεται ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης θα είναι παίκτης του Ολυμπιακού την ερχόμενη season και η άλλη είναι ο Hasan Martin που θα πλαισιώσει τον Octavius Ellis στην θέση 5.

Ο Έλληνας guard έστω και αργά φαίνεται ότι θα πάρει την ευκαιρία του να παίξει στο επίπεδο της Euroleague. Η λογική λέει ότι ο ρόλος του θα είναι συμπληρωματικός και αυτά που θα του ζητήσει ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι η καλή περιφερειακή άμυνα του αλλά και το καλό spot-up σουτ.

Για άλλη μια φορά ο Coach των ερυθρολεύκων αποφασίζει στην θέση του σέντερ να πάει με δύο αθλητικούς undersized ψηλούς. Ο Hassan Martin είναι ο εκλεκτός για τη δεύτερη θέση στο 5. Ο 25χρονος Νεοϋορκέζος είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από την Άπω Ανατολή και συγκεκριμένα στην Ιαπωνία πριν κάνει το βήμα στα ευρωπαϊκά παρκέ για την γερμανική Medi Bayreuth. Με τις καλές εμφανίσεις του στο Basketball Champions League κέρδισε μια θέση στην Buducnost του παλιού γνώριμου Λευτέρη Σούμποτιτς. Ο Hassan Martin λοιπόν είναι ένας ακόμα undersized ψηλός που καλείται να συνεχίσει την μακρά παράδοση που έχουν σέντερ με αυτά τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που πέρασαν από τον Ολυμπιακό, ένας από αυτούς είναι ο Kyle Hines που αρκετοί έσπευσαν να συγκρίνουν τον Martin μαζί του. Ο Martin είναι σχεδόν στο ίδιο ύψος με τον Hines (2.01μ.) με αρκετά μεγάλο wingspan (2.18μ.), είναι αλτικός με γρήγορα πόδια και τρομερή επαφή με το αντίπαλο καλάθι, ωστόσο όπως φαίνεται το PnR παιχνίδι δεν είναι από τα δυνατά του στοιχεία (βέβαια ποτέ δεν είχε συμπαίκτες που θα έχει στον Ολυμπιακό) και δυσκολεύεται στην τοποθέτηση απέναντι στον παίκτη που μαρκάρει. Βέβαια το μεγάλο άνοιγμα χεριών του τον βοηθάει αρκετά στο να παίζει καλή άμυνα στην weakside αλλά και στα block που φαίνεται να πηδάει σε καλό timing. Μερικά ακόμα θετικά στοιχεία είναι ότι ντριπλάρει σχετικά καλά κάτι που τον βοηθάει να επιτεθεί με πρόσωπο στο καλάθι. Η γνώμη μου είναι ότι ο Hassan Martin δεν έχει τόση σχέση με τον Kyle Hines αλλά θυμίζει περισσότερο έναν Jamel McLean σε πιο αθλητική version και με μεγαλύτερη συνέπεια στην άμυνα.


Αποχωρήσεις-ΕρωτηματικάΟι αποχωρήσεις όπως φαίνεται δεν θα είναι λίγες καθώς δύσκολα θα συνεχίσουν στον Ολυμπιακό ο Taylor Rochestie, o Wade Baldwin, ο Brandon Paul αλλά και ο Dwight Buycks.

Τέλος εποχής για τον Nikola Milutinov ο οποίος μετά από πέντε χρόνια φαίνεται να αποχωρεί από το λιμάνι και να γίνεται κάτοικος Μόσχας για λογαριασμό της ΤΣΣΚΑ, ένα δρομολόγιο συνηθισμένο τα τελευταία χρόνια.

Διαφορετική περίπτωση είναι αυτή του Alexey Pokusevski ο οποίος έχει κλέψει τις εντυπώσεις και έχει μπει σε πολλά μπλοκάκια GM του ΝΒΑ. Όπως φαίνεται λοιπόν ο Σέρβος θα δηλώσει συμμετοχή στο φετινό draft και θα επιλεγεί στον πρώτο γύρο. Σε κάθε περίπτωση, ο ταλαντούχος νεαρός δεν μπορεί για την ώρα να λογίζεται σε βασικό γρανάζι της ομάδας.

Ερωτηματικό υπάρχει δίπλα στις περιπτώσεις του Augustin Rubit και του Ethan Happ. Ο πρώτος με τον Γιώργο Μπαρτζώκα στον πάγκο ανέβασε την απόδοση του και ήταν πιο συνεπής στο παιχνίδι του, ενώ ο Ethan Happ που ήταν δανεικός στην Κρεμόνα έκλεψε τις εντυπώσεις και έχει μπει στο στόχαστρο πολλών ομάδων. Αν μείνει στο ρόστερ θα συμπληρώσει την τριάδα των σέντερ της ομάδας, με διαφορετικά στοιχεία από τους συμπαίκτες του μάλιστα στο παιχνίδι του, αλλά είναι νωρίς να ληφθεί μια τέτοια απόφαση.

Όπως φαίνεται λοιπόν ο Ολυμπιακός αυτή την στιγμή μαζί με τους πιτσιρικάδες Νικολαΐδη και Χρηστίδη έχει ένα ρόστερ 10-12 παικτών

PG: Κόνιαρης, Νικολαΐδης

SG: Σπανούλης, Λαρεντζάκης

SG/SF: McKissic

SF: Παπανικολάου, Χαραλαμπόπουλος

PF:Πρίντεζης, Βεζένκοφ

C: Ellis, Martin, Χρηστίδης

Στον Ολυμπιακό μένουν τέσσερις κινήσεις για να συμπληρώσει το παζλ της επόμενης χρονιάς: δύο γκαρντ, ένας SF κι ένας ψηλός (PF/C). Αυτά τα τέσσερα είναι τα πιο σημαντικά κομμάτια που θα καθορίσουν το ταβάνι του. Προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσω τα λεγόμενα του coach Μπαρτζώκα σε διάφορες συνεντεύξεις τελευταία αλλά και με την στελέχωση του σε Λοκομοτίβ και Χίμκι καταλήγω στα παρακάτω συμπεράσματα για το νέο Ολυμπιακό.


Μικρό ρόστερ

Με τον Ολυμπιακό να παραμένει πιστός στο #MexriTelous μακριά από την Basket League δεν χρειάζεται ένα ρόστερ με 15 παίκτες υψηλού επιπέδου, αλλά ένα ρόστερ με κάποιους πρωτοκλασάτους αλλά και παίκτες με συμπληρωματικό ρόλο.


Αθλητικά στοιχεία και Λαβράκια

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει τονίσει ότι θέλει μια αθλητική ομάδα σε όλες τις θέσεις, το θεωρεί Νο.1 ζητούμενο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Επίσης λατρεύει να ...παρουσιάζει παίκτες στο ευρωπαϊκό στερέωμα εκμεταλλευόμενος το εξαιρετικό του scouting. Το έχει κάνει στο παρελθόν με τον Lojeski και τον Dunston το έκανε και φέτος με τον McKissic, ενώ φυσικά έχει προσφέρει πολλές αντίστοιχες λύσεις σε όποια ομάδα κι αν εργάστηκε. Δεν αποκλείεται ο προπονητής του Ολυμπιακού να κυνηγήσει άλλη μια τέτοια κίνηση.


Κίνητρο, νοοτροπία και ρίσκοΈνα ακόμα ζητούμενο στον επαγγελματικό αθλητισμό σύμφωνα με τον Coach B είναι το κίνητρο. Θέλει παίκτες που να είναι χαρούμενοι στην ομάδα τους, να ζουν την στιγμή και να έχουν κίνητρο για το βήμα παραπάνω. Τέτοιοι παίκτες όπως είπαμε προηγουμένως είναι οι "άγνωστοι" (στην Euroleague) που συνήθως παρουσιάζει στο υψηλό επίπεδο. Αυτές οι κινήσεις όπως είναι φυσιολογικό αποτελούν ρίσκο, το ρίσκο αυτό είναι καλύτερα να το πάρει ο προπονητής σε ψηλούς ή πλάγιους. O λόγος που γίνεται αυτό είναι γιατί ο προπονητής πρέπει να έχει καλή επικοινωνία με τον point guard που λειτουργεί ως προπονητής μέσα στο παρκέ. Όλα τα παραπάνω πρέπει να συνδυάζονται με σωστή νοοτροπία και συνέπεια στο παιχνίδι καθώς η Euroleague σύμφωνα με τον Γιώργο Μπαρτζώκα είναι η λίγκα της συνέπειας και όχι του ταλέντου.


Σουτ

Το μακρινό σουτ πάντα ήταν σημαντικό, τα τελευταία χρόνια μάλιστα παρατηρούμε αύξηση στα σουτ τριών πόντων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Όπως είναι λογικό για να φτιαχτεί μια ανταγωνιστική ομάδα χρειάζεται πολλούς και καλούς σουτέρ, μια ομάδα χωρίς αυτούς δύσκολα θα έχει διακρίσεις και τίτλους.


Ψηλοί-Προβλήματα

Είπαμε και παραπάνω ότι ο Γιώργος Μπαρτζώκας προτιμάει τους αθλητικούς undersized ψηλούς από τους κλασικούς 7-footers. O λόγος είναι γιατί ένας πραγματικά καλός ψηλός δύσκολα θα μείνει στην Ευρώπη καθώς εύκολα θα βρει ένα συμβόλαιο στο NBA με αποτέλεσμα να υπάρχει λειψανδρία σε τέτοιους ψηλούς, ενώ από εκεί και πέρα μεγάλο ρόλο παίζουν και τα ίδια τα χαρακτηριστικά των πιο αθλητικών ψηλών. Αυτομάτως λοιπόν πάμε σε mobile γρήγορους ψηλούς με γρήγορα πόδια ώστε να αλλάζουν πιο εύκολα στο PnR παιχνίδι, το οποίο κυριαρχεί στην Ευρώπη. Επίσης σημαντικά χαρακτηριστικά για τους ψηλούς που προτιμάει είναι να πασάρουν καλά και να έχουν καλά fundamentals. Όπως φαίνεται και φέτος ο προπονητής του Ολυμπιακού έμεινε σταθερός στις αρχές του αφού οι Ellis και Hassan φαίνεται να διαθέτουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά.


Playmaker

Αρκετοί πιστεύουν ότι ο Γιώργος Μπαρτζώκας αρέσκεται σε γκαρντ που μόνο, ή καλύτερα, πρώτα σκοράρουν, από τον Billy Keys στο Μαρούσι μέχρι τον Alexey Shved στην Χίμκι. Μπορεί οι περισσότεροι από αυτούς τους guard να σκοράρουν κατά ριπάς ωστόσο κανείς από αυτούς δεν είναι κακός πασέρ. Ο προπονητής του Ολυμπιακού θέλει ο βασικός του PG να πασάρει αρκετά, να διαβάζει το παιχνίδι, να έχει καλό spot up shoot και να παίζει καλή περιφερειακή άμυνα, την διείσδυση και το σκορ κοντά στο καλάθι τα θεωρεί δευτερεύοντα, χωρίς να τα υποτιμά. Επίσης όπως είναι λογικό ψάχνει έναν παίκτη που να είναι αποτελεσματικός στις iso καταστάσεις.


Συμπεράσματα και ΟνοματολογίαΜε τα παραπάνω και με την μέχρι τώρα στελέχωση φαίνεται ότι ο σκοπός του Ολυμπιακού είναι να πάει για έναν τουλάχιστον παίκτη από το πάνω ράφι στην περιφέρεια ο οποίος είναι γνώστης στην Euroleague και μπορεί να πάρει την ομάδα στις πλάτες του. Τέτοιοι παίκτες είναι λίγοι και τα ονόματα γνωστά από τον "Κινέζο" Darius Adams μέχρι τα δύο αγαπημένα ονόματα των φίλων του Ολυμπιακού τον Κώστα Σλούκα και τον Malcolm Delaney.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ ο Κώστας Σλούκας για ένα ακόμα καλοκαίρι είναι ο Νο.1 μεταγραφικός στόχος του Ολυμπιακού. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για τον Έλληνα guard που διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας και ξέρει πως να ηγηθεί μια ομάδας και το σημαντικότερο ξέρει τον Ολυμπιακό. Η περίεργη κατάσταση της Φενερμπαχτσέ με τα πολλά οικονομικά προβλήματα και τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να έχει τάσεις φυγής κάνουν και τον Κώστα Σλούκα να σκέφτεται το μέλλον του, ωστόσο η ενδεχόμενη αποχώρηση του Σλούκα δεν λέει απολύτως τίποτα καθώς αρκετές ομάδες με μεγάλα πορτοφόλια να ψάχνουν βασικό guard με τις Ρεάλ και Μπαρτσελόνα να ψάχνονται.

Ένα άλλο όνομα που έχει ακουστεί είναι το αγαπημένο παιδί του Γιώργου Μπαρτζώκα ο Malcolm Delaney. Ο Αμερικάνος σταρ μπορεί να έχει οψιόν για άλλη μια χρονιά στην Μπαρτσελόνα ωστόσο οι σχέσεις του με τον Pesic αλλά και οι χειρισμοί της Μπαρτσελόνα όσον αφορά τον covid-19 έχουν κάνει το μέλλον του στην Βαρκελώνη αμφίβολο. Έτσι κι αλλιώς ο Delaney δεν ήταν βασική επιλογή των Καταλανών φέτος (ήρθε μετά τους τραυματισμούς Heurtel και Pangos), ενώ δεν πραγματοποίησε και την καλύτερή του σεζόν. Είναι σίγουρο βέβαια πως το να τον φέρει ο Coach B στον Πειραιά και να του δώσει τα κλειδιά της ομάδας μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι.

Εκτός από τον βασικό point γκαρντ ο Ολυμπιακός θα πάει και για ένα ακόμα γκαρντ που θα πλαισιώσει τον ηγέτη του. Όπως είναι λογικό είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε ακριβώς το κασέ και τα χαρακτηριστικά του. Κάποιες επιλογές μπορεί να είναι ο σκόρερ Jordan Loyd και ο γνωστός σε όλους Kevin Pangos οι οποίοι βέβαια είναι πιο ακριβές περιπτώσεις, όπως και ο Martin Hermannsson που έκανε εκπληκτική χρονιά στην Άλμπα και δείχνει ότι είναι έτοιμος για το βήμα παραπάνω. Υπάρχει και ο Nemanja Nedovic που μένει ελεύθερος από την Μιλάνο, ωστόσο η συγκεκριμένη κίνηση είναι μια κίνηση υψηλού ρίσκου λόγω του ιστορικού του Σέρβου στους τραυματισμούς.

Με τον Γιώργο Μπαρτζώκα στον πάγκο είναι πιθανό η θέση του γκαρντ που θα ηγηθεί της second unit μπορεί να είναι λαβράκι από την Αμερική ή ένας παίκτης που είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό. Ένας τέτοιος είναι ο Marcus Foster της Χάποελ Χολόν που στην πρώτη του σεζόν στην Ευρώπη ξεχώρισε με την παρουσία του στο Basketball Champions League και έχει τα χαρακτηριστικά που ζητάει ο coach του Ολυμπιακού. Παρακάτω είναι το εντυπωσιακό shooting chart του.Εκτός από δύο γκαρντ o Ολυμπιακός θα κινηθεί και για άλλον έναν ακραίο να πλαισιώσει τον Κώστα Παπανικολάου και τον Shaq McKissic. Στην επιφάνεια πρόσφατα επανήρθε το όνομα ενός πρώην παίκτη του στην Λοκομοτίβ, του πρώην ΝΒΑερ Ryan Broekhoff. Ο Αυστραλός είναι μια εξαιρετική επιλογή με τρομερό περιφερειακό σουτ που βοηθάει την ομάδα στο PnR παιχνίδι του Σπανούλη στις iso καταστάσεις του guard αλλά και το κάθετο παιχνίδι του McKissic. Είναι δεδομένο ότι αρκετές ομάδες θα ασχοληθούν με την περίπτωση του και θεωρώ δύσκολο ο Ολυμπιακός να δαπανήσει ένα μεγάλο ποσό σε αυτή την θέση. Άλλες επιλογές που είναι έτοιμες για το step up στο υψηλό επίπεδο είναι ο Marius Grigonis της Ζαλγκίρις που έχει όλα τα χαρακτηριστικά που θέλει ο Ολυμπιακός αλλά και ο Aaron Harrison της Γαλατάσαραϊ που κάνει αρκετά καλή χρονιά και δείχνει ότι είναι έτοιμος για την Euroleague. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο Μπαρτζώκας σε αυτή την θέση θα κινηθεί αθόρυβα και θα αποκτήσει έναν παίκτη που είναι σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό.Τέλος ο Ολυμπιακός θέλει μια ακόμα προσθήκη στο 4-5 για να κλείσει την frontline του, έναν παίκτη που να μπορεί να παίξει και στο 5 με καλό περιφερειακό σουτ να ανοίγει τις αντίπαλες άμυνες και να βοηθάει στο spacing. Παίκτες που θα κολλούσαν ιδανικά θα ήταν ο Jonah Bolden και ο Trey Thompkins αλλά δύσκολα θα πέσουν σε κασέ που θα είναι εφικτό για τον Ολυμπιακό. Δύο λύσεις πιο εφικτές για τους Πειραιώτες, με εμπειρία μάλιστα στην Euroleague είναι ο Jock Landale που μπορεί να παίζει περισσότερο ως 5 και ένας ακόμα παλιός γνώριμος του Coach B και ίσως η καλύτερη λύση ο Antony Gill. O πάουερ φόργουορντ της Χίμκι δύσκολα θα παραμείνει στην Ρωσία και αρκετές ομάδες θα τον κοιτάξουν. Είναι ένας PF που στο πανεπιστήμιο του έπαιζε ως σέντερ αλλά δεν είχε το ύψος να καθιερωθεί εκεί. Είναι αρκετά αθλητικός με καλή ισορροπία στο σώμα του και με εξαιρετικό μακρινό σουτ. Αν ο Γιώργος Μπαρτζώκας αποφασίσει να δώσει και δεύτερο μεγάλο συμβόλαιο στα γκαρντ και πάει και εκεί σε μια πιο μαζεμένη οικονομικά κίνηση υπάρχουν λύσεις όπως ο Isaiah Hicks της Avtodor και ο Alex Poythress της Γαλατασαράι, αλλά θεωρώ δύσκολο να πραγματοποιηθούν καθώς μπορεί να είναι αθλητικοί και να παίζουν και στις δύο θέσεις αλλά δεν είναι τόσο σταθεροί στο σουτ. Υπάρχει τέλος, όπως αναφέρθηκε και η περίπτωση του Ethan Happ, η ενδεχόμενη παραμονή του οποίου θα μπορούσε να "κλείσει" τη γραμμή ψηλών, μέχρι νεωτέρας.


Η ΑλλαγήΜπορεί να είναι αρκετά νωρίς αλλά φαίνεται ότι όλος ο οργανισμός δουλεύει ήδη την επόμενη μέρα, δεν χάνει λεπτό και έχει έναν μόνο σκοπό να πρωταγωνιστήσει και πάλι στην Euroleague. Οι υπόλοιπες κινήσεις και κυρίως αυτές στους γκαρντ θα καθορίσουν το ταβάνι του Ολυμπιακού την season 2020-2021

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τόνισε όταν ανέλαβε ότι το πλάνο του Ολυμπιακού τον εξιτάρει και ότι η απόφαση του είναι επαγγελματική και όχι συναισθηματική. Με την αύξηση των αγώνων ξέρει καλά ότι το recruiting παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο για το πως θα εξελιχθεί η χρονιά καθώς δεν υπάρχει χρόνος για πολλές προπονήσεις. Φαίνεται αισιόδοξος για την επόμενη μέρα στον Ολυμπιακό κάτι που γεμίζει ελπίδα τους φιλάθλους της ομάδας.

Ο Μπαρτζώκας έχει μια ευκαιρία στην ομάδα της καρδιάς του να κάνει αυτό που ονειρευόταν από μικρός, να μείνει για χρόνια στον πάγκο του Ολυμπιακού καθώς έχει δηλώσει ότι προτιμάει project μακροχρόνια όπως αυτό του Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό, όπως αυτό του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στην αγαπημένη του Γιουνάιτεντ.

Στην επιστολή της αποχώρησης του το 2014 είχε γράψει "Είναι κάποιες στιγμές που στη ζωή σου οφείλεις να γίνεσαι η αλλαγή που θέλεις να έρθει". Αυτά τα λόγια έξι χρόνια μετά είναι τόσα επίκαιρα. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας γύρισε πίσω στον Ολυμπιακό για να γίνει η αλλαγή που θέλει να έρθει.