We feel devotion
DataCenter
EUROLEAGUE ANALYSIS
This is Euroleague!
Η ανάλυση των ομάδων της Euroleague, με τη βοήθεια των αριθμών. Πού βρίσκονται Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός.
Επιμέλεια: Τάκης Ζυμταρούδης | zym@basketstories.net
Δημοσιεύτηκε: 07/11/2016 19:12
Καλωσήρθατε στη νέα στήλη του BasketStories, όπου θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα έλεγχο των όσων έχουμε δει ως τώρα στην Euroleague, χρησιμοποιώντας τα αντίστοιχα στατιστικά εργαλεία κάθε φορά. Σε αντίθεση με το ρητό που λέει πως οι αριθμοί είναι ο καλύτερος τρόπος για να πει κανείς ψέματα, εμείς θα τους χρησιμοποιήσουμε για να «διαβάσουμε» τις αλήθειες των 16 ομάδων ως τώρα. Και αν οι 5 αγωνιστικές μοιάζουν λίγες για να καταλάβουμε λεπτομερώς την πορεία και τις επιδιώξεις τους, είναι κάτι παραπάνω από αρκετές για να πάρουμε μια πρώτη γεύση.
Ας ξεκινήσουμε ρίχνοντας μια ματιά στο βαθμολογικό πίνακα όπως έχει διαμορφωθεί ως τώρα.



Έχοντας τον αέρα του φαβορί και της περσινής πρωταθλήτριας, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας παραμένει η μοναδική αήττητη ομάδα μετά από 5 αγωνιστικές. Στον αντίποδα, η Γαλατασαράι δεν έχει γνωρίσει ακόμα τη χαρά της νίκης σε κανένα από τα ευρωπαϊκά της παιχνίδια ως τώρα. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός βρίσκονται στην 4η και 5η θέση αντίστοιχα, σε πολλαπλή βέβαια ισοβαθμία, με το πλασάρισμα να μην σημαίνει σχεδόν τίποτα μέχρι στιγμής.

Άμυνα- Επίθεση

Την καλύτερη έως τώρα επιθετική συγκομιδή έχει η πρωταθλήτρια ΤΣΣΚΑ με 462 πόντους, ενώ την ακολουθούν η Ρεάλ και η Αρμάνι, με 450 και 442 πόντους αντίστοιχα. Η χειρότερη επίδοση μέχρι τώρα ανήκει στον Ερυθρό Αστέρα, με 353 πόντους στο ενεργητικό του, με τη Μπαρτσελόνα να έρχεται προτελευταία με 363 και τη Ζαλγκίρις μόλις 14η με 376 πόντους σε 5 παιχνίδια.

Στο άλλο κομμάτι του παρκέ, που έχει να κάνει με την άμυνα, βλέπουμε να διακρίνονται δύο από τις ομάδες που υστερούν επιθετικά. Την καλύτερη δουλειά έχει κάνει η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, με παθητικό μόλις 355 πόντων. Ακολουθεί ο Ερυθρός Αστέρας με 361 και έπεται ο Παναθηναϊκός των 369 πόντων. Ασυνεπής στο αμυντικό κομμάτι παρουσιάζεται η Μακάμπι, που έχει δεχθεί 433 πόντους, αλλά δεν είναι χειρότερη από την Αρμάνι των 460 και φυσικά τη Γαλατασαράι, που έχει μετατραπεί σε σάκο του μποξ με 485.

*Σε ότι έχει να κάνει με τους εκπροσώπους μας, ο Ολυμπιακός παρουσιάζεται αρκετά ισορροπημένος, κατέχοντας την 6η καλύτερη επίδοση στην επίθεση και την 5η καλύτερη άμυνα, ενώ ο Παναθηναϊκός συμπληρώνει την πολύ καλή του άμυνα με την -όχι και ιδιαίτερα τιμητική- 13η θέση στην επίθεση, δικαιώνοντας ίσως αυτούς που τον χαρακτηρίζουν «αμυντική ομάδα».

Index Rating

Ας δούμε όμως έναν άλλο δείκτη των επιδόσεων των ομάδων, ίσως τον πιο αντιπροσωπευτικό από τους απλούς, το Index Rating, που ταυτίζεται με το άθροισμα της αξιολόγησης του συνόλου των παικτών.



Παρατηρούμε ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία προηγείται η πληθωρική Ρεάλ Μαδρίτης και την ακολουθεί η ΤΣΣΚΑ. Εντύπωση δεν πρέπει να προκαλεί η 3η θέση της Αρμάνι, αφού είδαμε προηγουμένως τα ιδιαίτερα καλά νούμερα της επίθεσης της, που συμπαρασύρουν τα νούμερα της αξιολόγησης. Από την άλλη, “κακό” βαθμό παίρνει η 14η Εφές, η 15η Ζαλγκίρις και ο τελευταίος Ερυθρός Αστέρας, με μόλις 364 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης.

*Ο Ολυμπιακός καταλαμβάνει την 4η θέση, ανήκοντας ουσιαστικά στους διακριθέντες, ενώ ο έτερος εκπρόσωπος, Παναθηναϊκός, την 10η ,φαινόμενο που εν πολλοίς εξηγείται από τον διαφορετικό βαθμό που παίρνουν στην επίθεση, όπως θα δούμε παρακάτω.

Ranking αντιπάλου

Η συγκεκριμένη κατηγορία μπορεί να χρησιμεύσει ως εργαλείο για την αξιολόγηση του αμυντικού κομματιού της κάθε ομάδας, μπορούμε να δούμε δηλαδή σε τι βαθμό επιτρέπει η κάθε ομάδα στους αντιπάλους της να κάνουν το παιχνίδι τους.


ΟΜΑΔΑRanking ΑντιπάλουΜ.Ο.
Barcelona37975.8
Olympiacos 39278.4
Panathinaikos 39679.2
Real Madrid39679.2
Fenerbahce 40080
Crvena Zvezda 42384.6
Cska Moscow43086
Darussafaka44589
Baskonia45190.2
Zalgiris45791.4
Unics Kazan46392.6
Brose Bamberg47194.2
Anadolu Efes47494.8
Maccabi49398.6
Armani 500100
Galatasaray563112.6

Παρατηρούμε ότι οι ελληνικές ομάδες βρίσκονται στο βάθρο σε αυτή την κατηγορία, πράγμα που σημαίνει ότι δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον περιορισμό του αντιπάλου και στην «καταστροφή» του παιχνιδιού του. Στην κορυφή της λίστας ξεχωρίζει η Μπαρτσελόνα, η οποία έχει επίσης Έλληνα προπονητή και παίρνει άριστα στον συγκεκριμένο τομέα. Εντύπωση προκαλεί η 7η θέση της ΤΣΣΚΑ, που δίνει περισσότερη σημασία στο δικό της παιχνίδι και δεν αναλώνεται τόσο στο πως θα εξουδετερώσει τον αντίπαλο. Έχει αναμφίβολα την ποιότητα για να το κάνει αυτό, αφού αν αποδίδει στα δικά της στάνταρ, έχει τον πρώτο λόγο απέναντι σε κάθε αντίπαλο. Μία θέση πριν το τέλος βλέπουμε την Αρμάνι, μια φύσει επιθετική ομάδα, που παρά το επιθετικό ταλέντο της δείχνει να μην έχει τις αντίστοιχες λύσεις στην άμυνα.

Διαφορά Ranking

Συναντώντας διάφορες ομάδες που διακρίνονται μόνο στη μία άκρη του γηπέδου, θα ήταν ίσως χρησιμότερος σαν δείκτης η διαφορά του ranking της κάθε ομάδας με αυτό των αντιπάλων της. Έτσι, μπορούμε να δούμε πόσο κυριαρχεί η κάθε ομάδα στο παιχνίδι της και πόσο δημιουργεί σε σχέση με τον αντίπαλο.



ΟΜΑΔΑΔιαφορά Ranking
Real Madrid+127
Cska Moscow+85
Olympiacos+79
Fenerbahce+61
Barcelona+48
Panathinaikos+35
Armani-6
Unics Kazan-21
Darussafaka-22
Baskonia-28
Maccabi-33
Brose Bamberg-35
Anadolu Efes-52
Crvena Zvezda-59
Zalgiris-83
Galatasaray-116



Αν κοιτάξουμε το δείκτη αυτό προσεκτικά, θα παρατηρήσουμε ότι δίνει μια πολύ καλή εικόνα της δυναμικότητας των ομάδων, ξεχωρίζοντας τα φαβορί στην κορυφή, τις ομάδες που παλεύουν θεωρητικά για την 8άδα στη συνέχεια και τέλος αυτές που στοχεύουν σε μια αξιοπρεπή παρουσία.

Όσο για τις ομάδες μας, ο Ολυμπιακός έχει πλασαριστεί ανάμεσα στα φαβορί, καταλαμβάνοντας την 3η θέση, ενώ ο Παναθηναϊκός έρχεται 6ος, επίδοση που μάλλον αντικατοπτρίζει την μέχρι τώρα εικόνα του.

Ποσοστό αντιπάλων




Στη συγκεκριμένη κατηγορία θα μελετήσουμε το ποσοστό με το οποίο σουτάρουν οι αντίπαλοι κάθε ομάδας. Είναι δείκτης κατ’έξοχήν αμυντικός και δείχνει στην ουσία πόσο «χαλάει» η κάθε ομάδα τα σουτ των αντιπάλων της. Είναι βέβαιο πως με το ανεβασμένο ειδικά επίπεδο της φετινής διοργάνωσης παίκτες αυτής της κλάσης πρέπει να πιεστούν για να αστοχήσουν, οπότε πάμε να δούμε ποιες ομάδες προσπαθούν περισσότερο στην άμυνα τους.


ΟΜΑΔΑΠοσοστό Αντιπάλων
Olympiacos43,4%
Panathinaikos44%
Baskonia45%
Real Madrid45,4%
Cska Moscow45,6%
Crvena Zvezda45,7%
Brose Bamberg46,7%
Fenerbahce47,3%
Zalgiris47,4%
Maccabi47,5%
Barcelona48,6%
Darussafaka49%
Anadolu Efes49,1%
Armani50%
Unics Kazan50,2%
Galatasaray54,7%


Βλέπουμε ότι οι ελληνικές ομάδες είναι πρωταθλήτριες σ’αυτόν τον τομέα, χαρακτηριστικό της «ελληνικής σχολής μπάσκετ», προσπαθώντας μέσα από την άμυνα να βάλουν το παιχνίδι σε σωστή βάση και να βρουν καλύτερες ευκαιρίες για αιφνιδιασμό και εύκολους πόντους. Ακολουθεί η Μπασκόνια, με τις ισχυρές Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ, ενώ ελάχιστη προσπάθεια δείχνουν να καταβάλλουν οι Αρμάνι, Ούνιξ και Γαλατασαράι στο αμυντικό κομμάτι, επιτρέποντας στους αντιπάλους τους να σουτάρουν με ποσοστά της τάξεως του 50% ή και μεγαλύτερα. Αν θυμηθούμε την -όχι κορυφαία- επίδοση του Ολυμπιακού στην άμυνα, θα συμπεράνουμε ότι πηγαίνει τα παιχνίδια του σε περισσότερες κατοχές, παράμετρο που θα εξετάσουμε αμέσως μετά.

Κατοχές

Στα μέχρι τώρα παιχνίδια, βλέπουμε τις περισσότερες ομάδες να έχουν μεγαλύτερη διάθεση να τρέξουν στον αιφνιδιασμό και να βάλουν εύκολα καλάθια. Δεν το επιδιώκουν όμως όλες στον ίδιο βαθμό, καθώς δεν έχουν όλες το κατάλληλο υλικό ή το βάθος για να υποστηρίξουν αυτό το στυλ παιχνιδιού. Η φόρμουλα που θα χρησιμοποιήσουμε για να βρούμε το σύνολο των επιθέσεων είναι η εξής:
Κατοχές = Συνολικά σουτ +Λάθη+ Κερδισμένα Φάουλ

Περιγράφει δηλαδή στην ουσία όλες τις πιθανές καταλήξεις μιας κατοχής.


ΟΜΑΔΑΚατοχές
Anadolu Efes537
Real Madrid507
Armani503
Zalgiris498
Olympiacos492
Galatasaray492
Baskonia489
Cska Moscow483
Darussafaka480
Unics Kazan477
Maccabi475
Panathinaikos466
Brose Bamberg460
Crvena Zvezda460
Fenerbahce455
Barcelona450


Η ομάδα που αρέσκεται στο γρήγορο παιχνίδι περισσότερο από όλες είναι η Εφές του Περάσοβιτς, η οποία στηρίζεται κυρίως σε αθλητικούς Αμερικανούς παίκτες, ενώ ακολουθεί η Ρεάλ (πως θα γινόταν αλλιώς με point guard τον Llull?) και η Αρμάνι. Ομάδα που ψάχνει τις ευκαιρίες να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο είναι και η νεανική Ζαλγκίρις, μια και φαίνεται να υστερεί στο 5 εναντίον 5, λόγω απειρίας. Στο άλλο άκρο συναντάμε τη Μπάμπεργκ και τον Ερυθρό Αστέρα, με τις ισχυρές Φενέρ και Μπαρτσελόνα να είναι αυτές που συνήθως …πατάνε φρένο. Αμφότερες οι ομάδες είχαν προβλήματα τραυματισμών και χρησιμοποιούσαν όχι περισσότερους από 8-9 παίκτες συστηματικά, παράγοντας που λειτουργεί ανασταλτικά στο γρήγορο παιχνίδι. Στην επιλογή τους να παίξουν πιο αργά ίσως οδηγεί και η εντολή των προπονητών τους, για να σημαδεύουν καλύτερα τις αδυναμίες των αντιπάλων και να βρίσκουν τη σωστότερη επιλογή.

Όσο για τους Έλληνες μονομάχους, ο Ολυμπιακός είναι στις ομάδες που τους αρέσει να ανοίγουν το ρυθμό, πάντα με μέτρο βέβαια, ενώ οι πράσινοι θα χαρακτηρίζονταν ως low-tempo ομάδα, πηγαίνοντας σε αργές επιθέσεις.

Rebounds

Tα ρημπάουντ αποτελούσαν ανέκαθεν σημαντικότατο παράγοντα σε κάθε αγώνα μπάσκετ και δικαιολογημένα γίνεται τόσος λόγος -από ειδικούς και μη- για την τεράστια σημασία τους. Στις μάχες που δίνονται για τα «σκουπίδια» βλέπει ο κάθε φίλαθλος την αγωνιστικότητα και το πάθος που επιδεικνύουν οι παίκτες τις ομάδας του και πολλές φορές από τον τρόπο που πάνε οι δύο ομάδες στα ρημπάουντ μπορούμε να μαντέψουμε σωστά και την έκβαση του αγώνα. Ας δούμε όμως το σχετικό πίνακα και την απόδοση των 16 ομάδων σε αυτόν τον τομέα.



Για άλλη μια φορά παρατηρούμε τον Ολυμπιακό να καταλαμβάνει πολύ καλή θέση σε μια κατηγορία και στη συγκεκριμένη περίπτωση την πρώτη. Οι παίκτες του Σφαιρόπουλου δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο στις μάχες για τα ρημπάουντ, με τον Birch να βοηθάει σημαντικά τους Πειραιώτες σε αυτό το κομμάτι. Στις επόμενες θέσεις βρίσκεται η πολύ αθλητική -όπως ήδη επισημάναμε- Εφές και η Ζαλγκίρις, με όπλο τα νιάτα, το πάθος και τον ενθουσιασμό. Στην άλλη όχθη, Μπάμπεργκ, Γαλατασαράι και Νταρουσάφακα μοιάζουν να υστερούν και πρέπει σύντομα να βελτιωθούν, αν θέλουν να δουν καλύτερα αποτελέσματα.

Ο έτερος εκπρόσωπος μας βρίσκεται στην 9η θέση, που δείχνει ότι έχει περιθώρια βελτίωσης, χωρίς να υστερεί σημαντικά. Σε κάθε περίπτωση, όταν ο πρώτος ρημπάουντερ της ομάδας είναι ο (playmaker) Καλάθης, αυτό δείχνει ότι η ψηλοί της ομάδας σίγουρα θα μπορούσαν να τα έχουν πάει καλύτερα.

Offensive Rebounds-Turnovers

Για τη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουμε ένα δείκτη που μας βοηθάει να καταλάβουμε πόσες επιπλέον επιθέσεις κερδίζει κάθε ομάδα από την αντίπαλη της σε ένα παιχνίδι.
Από τα κερδισμένα επιθετικά ρημπάουντ κάθε ομάδας θα αφαιρέσουμε τα λάθη της και έτσι θα δούμε συγκριτικά με τις υπόλοιπες 15 πόσες επιθέσεις κερδίζει.



ΟΜΑΔΑOffensive Rebounds-Turnovers
Anadolu Efes+13
Unics Kazan+6
Panathinaikos+2
Zalgiris-1
Armani-2
Real Madrid-5
Olympiacos-8
Fenerbahce-11
Galatasaray-15
Cska Moscow-19
Brose Bamberg-20
Maccabi-21
Baskonia-24
Crvena Zvezda-24
Darussafaka-24
Barcelona-28


Σε αυτόν τον ασυνήθιστο δείκτη που χρησιμοποιούμε, ο Μ.Ο. των ομάδων είναι -11, άρα δεν πρέπει να θεωρούμε ως αρνητικό για την ομάδα κάθε νούμερο μικρότερο από 0. Πρωταθλήτρια στις κερδισμένες φάσεις αναδεικνύεται η Εφές, με την Ούνιξ Καζάν και τον Παναθηναϊκό να την ακολουθούν. Στον αντίποδα, Μπασκόνια, Ερυθρός Αστέρας, Νταρουσάφακα και Μπαρτσελόνα συνήθως έχουν λιγότερες επιθέσεις από τους αντιπάλους τους κι έτσι χρειάζεται να έχουν αυξημένα ποσοστά ευστοχίας προκειμένου να φτάσουν στη νίκη.

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην 7η θέση, με το -8 να κρίνεται οριακά θετικό, αλλά μας προκαλεί εντύπωση που δεν βρίσκεται ψηλότερα, αφού είναι η καλύτερη ομάδα στα ρημπάουντ. Αυτό εξηγείται από τα αρκετά λάθη που κάνει, μετριάζοντας έτσι το πλεονέκτημα που του δίνουν τα “σκουπίδια”.

Assist-Turnover ratio

Στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουμε έναν αρκετά διαδεδομένο πλέον δείκτη, την αναλογία ασίστ-λαθών, για να αξιολογήσουμε το δημιουργικό κομμάτι στην επιθετική λειτουργία της κάθε ομάδας, που τις περισσότερες φορές «βγάζει» και το νικητή σε ένα αγώνα μπάσκετ.



Στην κορυφή της λίστας φιγουράρει η Φενέρμπαχτσε, του Ομπράντοβιτς, ομάδα που επιμένει σε παιχνίδι αργού ρυθμού. Το γεγονός αυτό τη βοηθάει να βρίσκει σωστότερες επιλογές επιθετικά και να αποφεύγει τα λάθη. Δεύτερος είναι ο Παναθηναϊκός, με τη δημιουργία να είναι στα χέρια του Καλάθη, που κάνει μια πολύ καλή και ώριμη χρονιά και κλείνει το στόμα στους επικριτές του. Το άτυπο βάθρο συμπληρώνει η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με τον προπονητή της να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση των σωστών αποστάσεων, ώστε να γίνονται πιο ορθολογικές επιλογές.
Μετεξεταστέος φαίνεται να μένει σε αυτό το κομμάτι ο Ολυμπιακός, παρέα με τη Μπασκόνια και τη Ζαλγκίρις. Οι ερυθρόλευκοι έχουν άσχημο συντελεστή, κυρίως λόγω των περιορισμένων ασίστ που δίνουν, ενώ οι άλλες δύο ομάδες υποπίπτουν σε αρκετά λάθη, κάνοντας το παιχνίδι τους πιο άναρχο.

Δίποντα – Τρίποντα




Μία άλλη παράμετρος που χρήζει προσοχής είναι ο τρόπος που επιλέγουν να επιτίθενται οι 16 ομάδες, αν και τις περισσότερες φορές η επιλογή γίνεται βάσει αυτών που ρισκάρει η άμυνα. Κάποιες ομάδες έχουν έφεση στο inside game και το επιδιώκουν, ενώ άλλες προτιμούν να απειλούν από μακριά, σουτάροντας περισσότερα σουτ τριών πόντων. Αυτή την αναλογία θα εξετάσουμε τώρα, δηλαδή πόσα δίποντα επιχειρεί η κάθε ομάδα για κάθε εκτελεσμένο τρίποντο. Ομάδα που να εκτελεί συστηματικά περισσότερα τρίποντα από δίποντα δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, αν και η Γαλατασαράι κάνεις φιλότιμες προσπάθειες ως τώρα.



ΟΜΑΔΑΔίποντα/Τρίποντα
Anadolu Efes2.27
Armani2.21
Crvena Zvezda2.14
Unics Kazan2.08
Maccabi2.03
Cska Moscow1.91
Fenerbahce1.91
Baskonia1.89
Barcelona1.81
Brose Bamberg1.65
Olympiacos1.59
Real Madrid1.58
Zalgiris1.58
Darussafaka1.49
Panathinaikos1.43
Galatasaray1.39


Ιδιαίτερο βάρος δίνει μέχρι στιγμής στα σουτ 2 πόντων η Εφές, πράγμα αναμενόμενο, αφού κυνηγάει τον αιφνιδιασμό και το γρήγορο παιχνίδι, ενώ παίρνει κ πολλά επιθετικά ρημπάουντ, άρα τελειώνει τις φάσεις από κοντά. Την ακολουθούν η Αρμάνι και ο Ερυθρός Αστέρας, ομάδες με έμφαση στο inside game, με ψηλούς σημεία αναφοράς στο παιχνίδι τους (Ραντούλιτσα, Κούζμιτς).

Από την άλλη βλέπουμε ομάδες όπως η Νταρουσάφακα, ο Παναθηναϊκός και η Γαλατασαράι να επιλέγουν περισσότερο τα μακρινά σουτ, αφού δεν έχουν κάποια αρκετά αξιόπιστη πηγή σκοραρίσματος μέσα στο καλάθι. Από τις τρεις αυτές ομάδες ίσως ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να πάει σε περισσότερες επιθέσεις κοντά στο καλάθι, ειδικά με το Μπουρούση στο παιχνίδι, αλλά βλέπουμε ότι ο βετεράνος σέντερ του τριφυλλιού προτιμάει τα μακρινά σουτ, αφού κάνουν πιο ξεκούραστο το παιχνίδι του και γλιτώνει αρκετές επαφές. Για να μην αδικούμε βέβαια τους πράσινους, πολλές φορές «αναγκάζονται» να σουτάρουν περισσότερα τρίποντα ίσως από το αρχικό πλάνο, αφού η άμυνα σκόπιμα αφήνει αμαρκάριστους στα 6,75 παίκτες που δεν φημίζονται για το μακρινό τους σουτ.

Ο Ολυμπιακός με τη σειρά του δείχνει να έχει ένα πιο ισορροπημένο παιχνίδι επιθετικά, επιχειρώντας αρκετά δίποντα, παρά την έλλειψη ενός κλασικού σέντερ με έφεση στο post up παιχνίδι. Προφανώς αυτό το στοιχείο το παίρνει από τη θέση 4, με τον Πρίντεζη, τις ικανότητες του οποίου θα ήταν υπερβολή να τονίσουμε και εμείς στο συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού.

Στο επόμενο μέρος της ανάλυσής μας, θα δούμε πόσους πόντους κερδίζει η κάθε ομάδα από μερικές επιμέρους κατηγορίες του παιχνιδιού όπως: αιφνιδιασμοί, λάθη αντιπάλου και πόντους από επιθετικά ρημπάουντ.

Fastbreaks

Έχει γίνει ήδη λόγος για την τάση να τρέχουν περισσότερο οι ομάδες φέτος και να ψάχνουν καλάθια στον αιφνιδιασμό. Ποιες όμως τα καταφέρνουν καλύτερα; Ποιες ομάδες υστερούν; Πως τα πάνε στο τρέξιμο οι ελληνικές ομάδες; Aς δούμε τα αποτελέσματα στον παρακάτω πίνακα.


ΟΜΑΔΑΑιφνιδιασμοί (πόντοι)
Olympiacos44
Panathinaikos41
Baskonia41
Armani41
Zalgiris40
Maccabi39
Crvena Zvezda39
Anadolu Efes32
Real Madrid27
Galatasaray27
Darussafaka27
Barcelona23
Cska Moscow19
Fenerbahce18
Brose Bamberg9
Unics Kazan7


Άλλη μια κατηγορία όπου οι ομάδες μας τα πάνε περίφημα ως τώρα, καταλαμβάνοντας τις δύο πρώτες θέσεις. Ο Ολυμπιακός εξαργυρώνει τις εξαιρετικές του επιδόσεις στα ρημπάουντ ανοίγοντας το ρυθμό, αφού σκοράρει έτσι εύκολους πόντους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε αυτό για το οποίο επιμένουν πολλοί προπονητές, ότι δηλαδή η καλή άμυνα φέρνει εύκολους πόντους στην επίθεση. Με αυτόν τον τρόπο δικαιώνεται και ο κόουτς Σφαιρόπουλος, ο οποίος δίνει ιδιαίτερο βάρος στο αμυντικό κομμάτι. Οι πράσινοι από την άλλη, οδηγούνται σε πολλούς αιφνιδιασμούς ύστερα από τη μεγάλη πίεση που ασκούν στην μπάλα, τόσο με τα γκαρντ τους, όσο και με τους ψηλούς (βλ. Σίνγκλετον-Γκιστ), τομέα στον οποίο φάνηκε να δίνει αρκετές βοήθειες και ο Τζειμς πριν τραυματιστεί.

Μπασκόνια, Αρμάνι και Ζαλγκίρις βρίσκονται επίσης ψηλά στη λίστα, δικαιώνοντας την ταυτότητα τους σαν ομάδες, αφού παραδοσιακά επιδιώκουν τον γρήγορο ρυθμό.

Από την άλλη, οι ισχυρές ΤΣΣΚΑ, Φενέρ αλλά και οι Μπάμπεργκ και Ούνιξ δεν επιδιώκουν τόσο τον αιφνιδιασμό, προτιμώντας το set παιχνίδι, αφού έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις ικανότητες τους στο διάβασμα της αντίπαλης άμυνας.

Πόντοι από λάθη αντιπάλου

Σε αυτή την κατηγορία παρατηρούμε πόσους πόντους κερδίζει η κάθε ομάδα από τα λάθη των αντιπάλων της, πόσο έτοιμη είναι δηλαδή να «τιμωρήσει» τα φθηνά λάθη, που είναι αποτέλεσμα της έλλειψης συγκέντρωσης.



ΟΜΑΔΑΠόντοι από λάθη αντιπάλου
Crvena Zvezda83
Darussafaka83
Anadolu Efes78
Panathinaikos75
Armani75
Maccabi67
Barcelona65
Fenerbahce63
Baskonia63
Real Madrid61
Galatasaray55
Zalgiris50
Cska Moscow49
Olympiacos48
Brose Bamberg42
Unics Kazan41


Ερυθρός Αστέρας και Νταρουσάφακα προπορεύονται στη συγκεκριμένη κατηγορία, με 83 πόντους από λάθη αντιπάλου μέχρι τώρα. Ακολουθεί η Εφές με 78 και ο Παναθηναϊκός, που είναι ισόπαλος με την Αρμάνι. Οι ομάδες αυτές δείχνουν έτοιμες να τιμωρήσουν τα λάθη των αντιπάλων τους και να τα μετατρέψουν σε πόντους στην επίθεση.

Ούνιξ Καζάν και Μπάμπεργκ δεν δείχνουν την ίδια ετοιμότητα, αφού δεν κερδίζουν πολλούς πόντους, ενώ ισχυρές ομάδες όπως ο Ολυμπιακός και η ΤΣΣΚΑ βρίσκονται σε αρκετά χαμηλές θέσεις στο συγκεκριμένο τομέα. Η μόλις 12η θέση της Ζαλγκίρις δεν συνιστά είδηση, αφού στερείται εμπειρίας και καθαρού μυαλού, λόγω του νεαρού της ηλικίας των παικτών της.

Πόντοι Δεύτερης Ευκαιρίας

Στη συγκεκριμένη κατηγορία προσμετρώνται οι πόντοι που πετυχαίνει κάθε ομάδα μετά από επιθετικό ρημπάουντ και ανανέωση της επίθεσης. Είναι τεράστιας σημασίας κομμάτι, αφού δίνει την ευκαιρία για περισσότερες κατοχές, των οποίων τη σημασία έχουμε ήδη τονίσει.



ΟΜΑΔΑΠόντοι από επιθετικά ρημπάουντ
Anadolu Efes84
Armani80
Zalgiris75
Real Madrid72
Unics Kazan71
Olympiacos68
Barcelona59
Maccabi58
Baskonia58
Galatasaray55
Crvena Zvezda51
Fenerbahce49
Brose Bamberg48
Darussafaka46
Cska Moscow37
Panathinaikos34


Πρωταθλήτρια στους πόντους ύστερα από ανανέωση κατοχής είναι η -πολύ αθλητική όπως επισημάναμε- Εφές, ενώ την ακολουθούν η Αρμάνι και η Ζαλγκίρις, με 80 και 75 πόντους αντίστοιχα. Στις δύο τελευταίες θέσεις βρίσκονται η ΤΣΣΚΑ και ο Παναθηναϊκός, για διαφορετικούς ωστόσο λόγους. Από τη μία, οι Ρώσοι του Δημήτρη Ιτούδη επιμένουν στην καλή κυκλοφορία, καταλήγοντας σε σωστές επιθέσεις με αυξημένα ποσοστά ευστοχίας. Έτσι, στην ουσία δεν έχουν ανάγκη τους πόντους από δεύτερη ευκαιρία γιατί ήδη έχουν ευστοχήσει στην πρώτη! Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός επιλέγει συχνά τα μακρινά σουτ, ακόμα και με τους ψηλούς, πολλές φορές χωρίς κανένα παίκτη στη ρακέτα, άρα οι πιθανότητες για επιθετικό ρημπάουντ είναι αρκετά λιγότερες.

Ο Ολυμπιακός με τη σειρά του βρίσκεται στην 6η θέση, αξιοποιώντας πολλές από τις ευκαιρίες που του δίνονται όταν ανανεώνει τις επιθέσεις του.


Ατομικά

Μέχρι στιγμής έχουμε μια γενική εικόνα για τις 16 ομάδες, τις αδυναμίες τους, αλλά και τα δυνατά τους σημεία. Οι 16 «μονομάχοι» θα κληθούν να βελτιώσουν τους τομείς του παιχνιδιού που υστερούν και να μείνουν πιστοί στη φιλοσοφία τους, που τους οδηγεί να κάνουν κάποια πράγματα ιδιαίτερα καλά μέσα στο γήπεδο. Σε μια χρονιά όμως που οι συνεχείς αγώνες αποτελούν συχνό φαινόμενο και οι τραυματισμοί φαντάζουν πιο πιθανοί από ποτέ, ίσως έχει αξία να μελετήσουμε σε ποιο βαθμό εξαρτάται η κάθε ομάδα από τον καλύτερο της παίκτη. Η μεγάλη εξάρτηση από έναν παίκτη ίσως αποτελέσει πρόβλημα σε περίπτωση τραυματισμού ή ακόμα και αν αυτός βρεθεί σε άσχημη βραδιά.

Οι τομείς στους οποίους θα εξετάσουμε την εξάρτηση από ένα παίκτη θα είναι το σκοράρισμα και η δημιουργία, όπως η τελευταία φαίνεται από τις ασίστ.

Best scorer points/ Team points




Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται το ποσοστό των πόντων που παίρνει η κάθε ομάδα από τον κορυφαίο σκόρερ της.




ΟΜΑΔΑΠόντοι από καλύτερο σκόρερ
Unics Kazan31,2% – Langford
Cska Moscow22,1% - De Colo
Maccabi21,2% - Goudelock
Real Madrid20% - Llull
Barcelona19,8% - Rice
Brose Bamberg18,7% - Miller
Zalgiris18,4% - Westermann
Darussafaka18,1% - Wanamaker
Olympiacos17,8% - Spanoulis
Fenerbahce17,6% - Dixon
Crvena Zvezda17% - Guduric
Baskonia16,9% - Shengelia
Panathinaikos15,9% - Rivers
Anadolu Efes15,8% - Thomas
Galatasaray14,8% - Tyus
Armani14,6% - Hickman


Στην κορυφή της λίστας βλέπουμε την Ούνιξ Καζάν, του Κιθ Λάνγκφορντ, που παίρνει το 31,2% των πόντων της από τον Αμερικανό. Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι ο γκαρντ της ομάδας του Πασούτιν είναι μια ομάδα μόνος του και θα είχε πραγματικά ενδιαφέρον να βλέπαμε την -ήδη σε δύσκολη θέση- Ούνιξ σε ένα ματς χωρίς τον Λάνγκφορντ.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που ψάχνει διαρκώς τη σωστότερη επιλογή στην επίθεση της. Δεν είναι όμως λίγες οι φορές, απ’ότι φαίνεται, που η επιλογή αυτή είναι ο Νάντο Ντε Κολό, πράγμα που σε καμία περίπτωση βέβαια δεν κάνει το παιχνίδι της «αρκούδας» μονοδιάστατο.

Τρίτη έρχεται η Μακάμπι Τελ Αβίβ, που παίρνει το 21,2% της συγκομιδής της από τον Γκάουντλοκ, παρά την ύπαρξη αρκετών ικανών σκόρερ στις τάξεις της. Η πληθώρα αυτών των καλών παικτών είναι που έχει φέρει και παίκτες όπως ο Τσίρμπες στο περιθώριο των επιθετικών επιλογών της ομάδας του λαού.

Στις τελευταίες θέσεις αυτής της λίστας βρίσκονται η Εφές, η Γαλατασαράι και η Αρμάνι, που δείχνουν να μην εξαρτώνται τόσο από ένα συγκεκριμένο παίκτη, αλλά από τη γενικότερη επιθετική λειτουργία της ομάδας.

Όσο για τις ελληνικές ομάδες, ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην 9η θέση και ο Παναθηναϊκός στη 13η. Σπανούλης και Ρίβερς οδηγούν τους αιώνιους στο σκοράρισμα, σε ελεγχόμενο βέβαια βαθμό, φανερώνοντας έτσι το πλήθος των επιλογών.

Best player assists/ Team assists

Στο επόμενο κομμάτι θα εστιάσουμε στη δημιουργία των ομάδων από ένα συγκεκριμένο παίκτη. Είναι ίσως σημαντικότερος δείκτης εξάρτησης για μια ομάδα από τον προηγούμενο, καθώς η δημιουργία προηγείται του σκοραρίσματος. Επιλέχθηκε για κάθε ομάδα ο παίκτης με τις περισσότερες ασίστ μέχρι τώρα και ελέγχουμε την αναλογία των τελικών πασών που έδωσε ως προς τις συνολικές ασίστ της ομάδας του.



ΟΜΑΔΑΠοσοστό ασίστ ενός παίκτη
Olympiacos47,5% – Spanoulis
Panathinaikos46,3% - Calathes
Cska Moscow40,2% - Teodosic
Brose Bamberg40% - Zisis
Baskonia39,3% - Larkin
Darussafaka33,3% - Wanamaker
Anadolu Efes33% - Heurtel
Fenerbahce32% - Sloukas
Barcelona31,2% - Rice
Unics Kazan31,1% - Colom
Real Madrid30,3% - Llull
Crvena Zvezda29,1% - Jovic
Zalgiris28,6% - Westermann
Galatasaray25,5% - Guler
Maccabi22,2% - Goudelock
Armani20,4% - Simon


Άλλη μια φορά που οι ομάδες μας βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις ενός πίνακα. Αυτή τη φορά ωστόσο η πρωτιά δεν είναι λόγος για να πανηγυρίσουμε. Σπανούλης και Καλάθης κάνουν …όργια φέτος, αλλά οι ομάδες τους δείχνουν να τους έχουν παραδώσει τα κλειδιά προ πολλού, πράγμα που ίσως τους κοστίσει σε μια βραδιά που θα απουσιάζουν ή δεν θα βρεθούν στα γνωστά τους επίπεδα απόδοσης. Κι αν για τον Καλάθη είναι λίγο ως πολύ λογικό να συμβαίνει στον Παναθηναϊκό, λόγω της έλλειψης άλλου πλειμεικερ, ο Σπανούλης δείχνει να τραβάει όλο το κουπί στον έτερο αιώνιο αντίπαλο, παρά την ύπαρξη πολλών γκαρντ. Είναι πρώτος σκόρερ της ομάδας του και πρώτος στις τελικές πάσες, πολύ μακριά από το δεύτερο. Αυτό συμβαίνει γιατί στη θέση του πλειμέικερ ο Μάντζαρης (που αγωνίζεται αρκετά παραπάνω από το Χάκετ) παρουσιάζεται διστακτικός και δεν δημιουργεί για την ομάδα του, παρά μόνο περιμένει τις πάσες του Λαρισαίου γκαρντ μετά από διείσδυση για να εκτελέσει κάποιο αμαρκάριστο τρίποντο. Με αυτόν τον τρόπο όμως επιβαρύνεται περισσότερο ο 34άρης πλέον Σπανούλης, αφού αναγκάζεται να τα κάνει όλα στην επίθεση. Ως τώρα τα καταφέρνει περίφημα, αλλά θα είναι καλύτερα να βρεθεί ένα εναλλακτικό πλάνο για την ομάδα του Πειραιά, ώστε να είναι κι εκείνος φρέσκος όταν φτάσουμε στα νοκ-άουτ.

Όσο για τον Παναθηναϊκό και την περίπτωση του Καλάθη, καλό θα ήταν να προστεθεί ένα ακόμα γκαρντ, τουλάχιστον μέχρι να επιστρέψει ο Τζέιμς, ώστε να ξεκουράζει τον αρχηγό του τριφυλλιού και να προσφέρει στη δημιουργία αλλά και στο σκοράρισμα, όπου είναι οριακά 2ος πίσω από τον πρώτο Ρίβερς.

Για τη συνέχεια της λίστας μας, έχουμε τον Μίλος Τεόντοσιτς, ο οποίος, εκτός από το μεγαλύτερο μέρος των ασίστ της ΤΣΣΚΑ, έχει προσφέρει φέτος σκηνές μπασκετικής μαγείας με τις απίθανες εμπνεύσεις του.

Στην 4η και την 5η θέση, έχουμε τη Μπάμπεργκ και τη Μπασκόνια, με τους Ζήση και Λάρκιν να ηγούνται των ομάδων τους στο κομμάτι της δημιουργίας, με ποσοστά 40% και 39,3% αντίστοιχα.

Στην άλλη μεριά, βλέπουμε ομάδες όπως η Γαλατασαράι, η Μακάμπι και η Αρμάνι να μοιράζουν το κομμάτι των ασίστ σε διαφορετικούς παίκτες και να δείχνουν με αυτόν τον τρόπο περισσότερο απρόβλεπτες.

Bench Ranking/Team Ranking

Για να κλείσουμε την ανάλυση μας επιλέξαμε μια κατηγορία που εστιάζει στο βάθος των ομάδων, που ίσως αποβεί καθοριστικό σε μια χρονιά με περισσότερα παιχνίδια από ποτέ. Η κατηγορία που επιλέχθηκε είναι το ranking, ως η πιο αντιπροσωπευτική της ποιότητας μιας ομάδας, ενώ παίκτες του πάγκου δε θεωρήθηκαν αυτοί που δεν ξεκινούν το παιχνίδι, αλλά εκείνοι που δεν βρίσκονται στους 5 πρώτους σε ranking στην ομάδα τους. Μικρός συντελεστής δείχνει περιορισμένο βάθος και ρόστερ για την ομάδα, ενώ το μεγάλο κλάσμα φανερώνει πολυφωνία και πολλές λύσεις.



ΟΜΑΔΑΠοσοστό ranking πάγκου
Barcelona33,5%
Galatasaray32,2%
Olympiacos31,2%
Panathinaikos30,4%
Real Madrid29,8%
Darussafaka29,8%
Fenerbahce26,9%
Cska Moscow26,8%
Anadolu Efes26,8%
Armani25,7%
Baskonia25,1%
Brose Bamberg23,6%
Maccabi22,8%
Crvena Zvezda21,4%
Unics Kazan13,8%
Zalgiris12,6%


Στην πρώτη θέση του πίνακα βλέπουμε τη Μπαρτσελόνα, η οποία κάθε άλλο παρά μεγάλο βάθος πάγκου έχει μετά από τόσους τραυματισμούς. Το ranking που έχουν κάνει ως τώρα οι «αναπληρωματικοί» της παίκτες οφείλεται στα παιχνίδια που έχουν χάσει όλοι οι τραυματίες, παρουσιάζοντας έτσι ένα πλαστό αποτέλεσμα. Για τη δεδομένη χρονική στιγμή δε θα λάβουμε λοιπόν καθόλου υπόψη μας τη Μπαρτσελόνα.

Πρώτη λοιπόν (αφού αφαιρέσαμε τη Μπαρτσελόνα) είναι η Γαλατασαράι, η οποία δεν στηρίζει το –κατά τα άλλα άναρχο- παιχνίδι της σε 5 μόνο παίκτες αλλά παίρνει βοήθειες και από τον πάγκο. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ακολουθούν, δείχνοντας έτσι ότι διαθέτουν βάθος (μικρότερο βέβαια για τους πράσινους), με τη Ρεάλ των πολλών λύσεων, ειδικά στους ψηλούς, να έρχεται στην 4η θέση.

Στο άλλο άκρο συναντάμε ομάδες όπως ο Ερυθρός Αστέρας, ιδιαίτερα όμως η Ούνιξ και η Ζαλγκίρις, που φανερώνουν την ένδεια εναλλακτικών επιλογών. Για αυτές τις ομάδες συνεχίζουν να υπάρχουν βασικοί και αναπληρωματικοί, εν έτει 2016, πράγμα που δηλώνει ότι τους κοστίζει περισσότερο μια ενδεχόμενη απουσία ενός βασικού παίκτη.


Αυτή ήταν η ανάλυση των 5 πρώτων αγωνιστικών από τη σκοπιά τη δικιά μας, με τη βοήθεια των αριθμών φυσικά. Θα επαναληφθεί με βελτιώσεις όταν οι αγώνες θα είναι περισσότεροι και τα συμπεράσματα πιο ασφαλή. Μέχρι τότε σας ευχόμαστε να απολαύσετε το 2ο καλύτερο -κατά γενική ομολογία- πρωτάθλημα μπάσκετ στον κόσμο όσο περισσότερο μπορείτε. Καλή συνέχεια και….devotion!



  '; ?>