We feel devotion
ELFantasist
Φαντασιακή Δυστοπία
O Φαντασιόπληκτος εφαρμόζει ένα αυστηρό point system για να στελεχώσει την ομάδα του στο Fantasy, επηρεαζόμενος από την οργουελιανή σειρά «Μαύρος Καθρέφτης»
Επιμέλεια: Ο Φαντασιόπληκτος | ELFantasist@basketstories.net
Δημοσιεύτηκε: 12/01/2021 11:36
Ο Φαντασιόπληκτος είναι ένας φαντασιακός παίκτης που γνωρίζει τόσο καλά τις ομάδες, τα ρόστερ, τις αδυναμίες και τις δυνατότητες των παικτών, ώστε να είναι σε θέση να προβλέπει τι ακριβώς θα συμβεί στα παιχνίδια της Euroleague πριν ακόμα ξεκινήσουν. Λόγω αυτή της υπερδύναμης που διαθέτει, οι «προβλέψεις» του είναι ουσιαστικά ανασκοπήσεις της αγωνιστικής που θα ακολουθήσει.


Σε ένα δυστοπικό μέλλον, στο οποίο μας βυθίζει η φουτουριστική βρετανική σειρά «Μαύρος Καθρέφτης», η κάθε μας ενέργεια, έκφραση, κίνηση, συμπεριφορά ή διαπροσωπική σχέση αξιολογούνται διαρκώς από τα άτομα με τα οποία ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή και διαμορφώνουν τον βαθμό κοινωνικής αποδοχής μας (rating). Σε αυτή λοιπόν την εκδοχή του κόσμου, τα πάντα κρίνονται βάσει του rating. Θέλεις να πάρεις δάνειο για να αγοράσεις ένα ωραίο σπίτι; Tο σκορ σου πρέπει να είναι τουλάχιστον 4.5 αστεράκια στα 5. Θέλεις να νοικιάσεις αυτοκίνητο; Χρειάζεσαι 3.8 αστεράκια. Σε περίπτωση που δεν συγκεντρώνεις τόσο υψηλό σκορ, τότε πρέπει να προσπαθήσεις να το βελτιώσεις: μπορείς για παράδειγμα να βοηθήσεις τον συνάδελφό σου στη δουλειά, να είσαι ευγενικός με τον άγνωστο στο ασανσέρ ή να χαμογελάσεις στον περαστικό στον δρόμο. Τί γίνεται όμως αν το rating σου πάρει τη κάτω βόλτα; Τότε ουσιαστικά αποκλείεσαι από τις περισσότερες κοινωνικοοικονομικές δραστηριότητες και μπαίνεις στο περιθώριο της κοινωνίας.

Και επειδή η πραγματικότητα ξεπερνάει πολλές φορές τη φαντασία, το σενάριο αυτό δεν άργησε να γίνει πραγματικότητα στη Κίνα. Το 2014, το κρατικό συμβούλιο της Κίνας αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή ένα «σχέδιο κατασκευής συστήματος κοινωνικής βαθμολόγησης» (Social Credit System). Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, η κινεζική κυβέρνηση θα συνέλεγε ηλεκτρονικά δεδομένα για την αξιολόγηση του κάθε πολίτη της χώρας σε επιμέρους τομείς της ζωής του, με απώτερο σκοπό την αξιολόγηση της συμμόρφωσής του με τους κανόνες του κράτους. Κάμερες παρακολούθησης και σαρωτές ανίχνευσης προσώπων εγκαταστάθηκαν σε όλη την επικράτεια ώστε να τροφοδοτούν με πληροφορίες το εθνικό αυτό «σύστημα κοινωνικής βαθμολόγησης». Το σύστημα καταχωρεί για κάθε άτομο στην Κίνα ένα σκορ, που ενημερώνεται διαρκώς με βάση τις παρατηρούμενες συμπεριφορές, δίνοντας στο κράτος τη δυνατότητα να επιβάλει τιμωρίες και να δίνει ανταμοιβές. Το σύστημα εφαρμόζεται ήδη για τον καθορισμό της πιστοληπτικής ικανότητας των πολιτών από τις τράπεζες, τον εντοπισμό εγκληματιών ή την επιβράβευση των «καλοπληρωτών» φορολογουμένων και τη τιμωρία των «στρατηγικών κακοπληρωτών». Εσχάτως μάλιστα, κατά τη περίοδο της πανδημίας, το σύστημα σαρώνει με κάμερες τα πρόσωπα όσων εισέρχονται σε σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς, δημόσιες υπηρεσίες ή πολυκαταστήματα, με την είσοδο να επιτρέπεται μόνο σε όσους το σύστημα δείχνει «πράσινους». Η Κίνα έχει ουσιαστικά εξαλείψει με τον τρόπο αυτό τον ιό σε ολόκληρη την αχανή επικράτειά της.

Ο Φαντασιόπληκτος φέρνει πρώτος το ...επαναστατικό αυτό σύστημα στο Fantasy: αφού εξόπλισε με πολλές μαύρες οθόνες το καθιστικό του, θα παρακολουθεί πλέον το κάθε δευτερόλεπτο των αγώνων της αγαπημένης μας Euroleague, τον κάθε παίκτη, τη κάθε φάση, τη κάθε κίνηση στον αγωνιστικό χώρο. Τίποτα δεν θα διαφεύγει πλέον της προσοχής του Φαντασιόπληκτου, ο οποίος θα ανταμείβει αδρά και θα τιμωρεί αμείλικτα τους παίκτες του με βάση τις επιδόσεις τους. Έχει εκτυπώσει μάλιστα και αφίσες με το σλόγκαν «Ο Φαντασιόπληκτος σε βλέπει», που θα μπουν σε όλα τα σπίτια των παικτών, στα ξενοδοχεία που καταλύουν οι φιλοξενούμενοι, στα αποδυτήρια, ακόμα και στους μεγάλους κύβους (cubes) στις οροφές των γηπέδων. Η αξιολόγηση των παικτών θα βασίζεται σε ένα πρωτοποριακό point system το οποίο θα καταγράφει με δυαδικό τρόπο (ισχύει-δεν ισχύει) το σκορ των κορυφαίων παικτών σε 13 απαιτητικές κατηγορίες. Το σκορ θα ανανεώνεται συνεχώς και οι τιμωρίες θα είναι βαριές για όσους προδώσουν την εμπιστοσύνη του Φαντασιόπληκτου.
Ο μαύρος καθρέφτης είναι η μαύρη οθόνη του κινητού μας, του υπολογιστή μας, της τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας και της κάμερας παρακολούθησης. Είναι η «τηλεοθόνη» του μυθιστορήματος «1984» του George Orwell που είναι ταυτόχρονα πομπός και δέκτης, τη βλέπουμε και μας βλέπει. Στην εποχή των social media είναι ο καθρέφτης της μισαλλοδοξίας μας, ενώ εσχάτως, στην εποχή της πανδημίας, είναι ολόκληρη η ζωή μας. Τολμάτε λοιπόν να τον σπάσετε;