We feel devotion
BASKETLEAGUE
BasketLeague Season Preview
To BasketStories αναλύει τις 12 ομάδες που εκκινούν στο νέο πρωτάθλημα της BasketLeague.
Επιμέλεια: Ζαχαρίας Γεωργόπουλος | zach.g@basketstories.net
Δημοσιεύτηκε: 23/10/2020 14:10
Το εθνικό μας πρωτάθλημα, η BasketLeague, ξεκινάει αυτό το Σαββατοκύριακο (24/10 & 25/10) με την 1η αγωνιστική για την σεζόν 2020-2021. Έπειτα από 239 μέρες θα έχουμε και πάλι αγωνιστική δράση μετά το πρόωρο τέλος που είχε λάβει το πρωτάθλημα την περασμένη σεζόν στις 8/3/2020 λόγω του Covid-19. Σίγουρα, η νέα σεζόν θα είναι ιδιαίτερη για διάφορους λόγους που θα αναλύσουμε στη συνέχεια, με τις ομάδες αλλά και τον ΕΣΑΚΕ να αντιμετωπίζουν την πρωτόγνωρη κατάσταση με δισταγμό, καθώς αρκετές είναι οι δυσκολίες που έχουν εμφανιστεί πριν καν αρχίσει η δράση. Να τονίσουμε ότι ο Ιωνικός πήρε αδειοδότηση τελευταία στιγμή από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) και λόγω αυτού του ζητήματος το πρωτάθλημα ξεκινάει με μια εβδομάδα καθυστέρηση. Να θυμίσουμε ότι αυτή ήταν η δεύτερη αναβολή της έναρξης του πρωταθλήματος, καθώς η πρώτη έγινε λόγω της αποχώρησης του Πανιωνίου.


Στην εποχή του Covid και της οικονομικής κρίσης

Οι δυσκολίες της νέας σεζόν φάνηκαν, από τα μέσα του καλοκαιριού, όταν Ρέθυμνο και Ήφαιστος Λήμνου δήλωσαν αδυναμία συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα, όπως και ο δευτεραθλητής της Α2, Διαγόρας Δρυοπιδέων, με αρκετές ομάδες να δείχνουν την δυσαρέσκεια τους για τα οικονομικά δεδομένα του πρωταθλήματος, αφού έβλεπαν ότι τα έσοδα τους μειώνονταν. Κύρια αιτία της έλλειψης εσόδων η ακόμα μεγαλύτερη κρίση στην οικονομία της χώρας λόγω του covid, η έλλειψη ανταγωνισμού στο πρωτάθλημα, αλλά και η απαξίωση του προϊόντος (συν την αποχή του Ολυμπιακού από την Basket League), τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την ολοένα μεγαλύτερη μείωση των χορηγών. Ένα ακόμα "χτύπημα" στα έσοδα, αλλά και γενικά στο στην επιρροή που θα έχει αυτό στην αγωνιστική δράση είναι η απόφαση για έναρξη της σεζόν κεκλεισμένων των θυρών, όπως αναμενόταν. Η κατάσταση μπορούμε να πούμε ότι σώθηκε (σε μικρό βαθμό) με την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών από την ΕΡΤ. Η αλήθεια είναι ότι φέτος ο παράγοντας έδρα θα έχει λιγότερη επιρροή στο πως θα κυμανθούν κάποιοι από τους αμφίρροπους αγώνες και κατά κύριο λόγο για τις πιο αδύναμες ομάδες που στοχεύουν στα εντός έδρας ματς.


Η Νέα Δομή του Πρωταθλήματος

Επίσης, σημαντικές είναι και οι αλλαγές που αφορούν στην δομή του πρωταθλήματος, αφού αυτό σε αυτό θα αγωνίζονται πλέον 12 ομάδες, το οποίο αν αναλογιστούμε την εικόνα της Basket League τα τελευταία χρόνια, ίσως είναι η ιδανική δομή για να ξαναδούμε ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, χωρίς την ύπαρξη ομάδων οι οποίες καταρρέουν αγωνιστικά και οικονομικά στα μέσα της σεζόν, με αποτέλεσμα να έχουμε ματς με προκαθορισμένο νικητή. Οι ομάδες που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα playoffs θα είναι οι οχτώ πρώτες στην βαθμολογία, ενώ φέτος θα πέφτει κατηγορία μόνο ο ουραγός (12ος) της βαθμολογίας, με τις ομάδες από την 9η έως την 11η θέση να παραμένουν στην κατηγορία στο τέλος της σεζόν. Όπως καταλαβαίνουμε, κάποιες ομάδες θα παλεύουν ταυτόχρονα για την είσοδό τους στα playoffs και την παραμονή τους στην κατηγορία, το οποίο είναι άκρως συναρπαστικό, αρκεί να μην βρεθεί κάποια ομάδα που θα είναι ο αδύναμος κρίκος του πρωταθλήματος. Ίσως σε μια τέτοια περίπτωση οι μισές περίπου ομάδες να είναι αδιάφορες από τα μέσα της σεζόν, καθώς εκείνες που στοχεύουν συμμετοχή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και οι οποίες βρίσκονται σε σχετικά καλή οικονομική κατάσταση είναι συγκεκριμένες, όπως η ΑΕΚ, ο Προμηθέας, το Περιστέρι και ο Ηρακλής.


Παναθηναϊκός & Ταχύτητες Πρωταθλήματος

Τώρα, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η φυγή του Δημήτρη Γιαννακόπουλου από τα διοικητικά του Παναθηναϊκού και ως εκ τούτου η μείωση του μπάτζετ της ομάδας, δημιουργούν νέες συνθήκες στο πρωτάθλημα με τη διαφορά δυναμικότητας από τις υπόλοιπες ομάδες να μειώνεται αισθητά. Δεν είναι απίθανο, να δούμε τον περσινό πρωταθλητή (ψηφίστηκε από τις ομάδες να αναδειχθεί πρωταθλητής παρά την διακοπή του πρωταθλήματος) να μην έχει τη συνηθισμένη κυρίαρχη παρουσία με τις μηδαμινές ήττες, αλλά να έχει περισσότερα ανεπιτυχή αποτελέσματα φέτος. Με βάση τα πρώτα δείγματα, μπορούμε να πούμε ότι το πρωτάθλημα θα έχει, κατά κύριο λόγο, τρεις ταχύτητες ομάδων. Βέβαια, αναμένουμε όσο η σεζόν θα προχωράει η ψαλίδα μεταξύ των ομάδων των τριών ταχυτήτων να ανοίγει, με αποτέλεσμα να έχουμε τις ομάδες που στοχεύουν το Πρωτάθλημα και τις πρώτες τέσσερις θέσεις του πρωταθλήματος, τις ομάδες που δεν θα δώσουν μάχη μέχρι τέλους για την παραμονή τους στην κατηγορία και θα διεκδικήσουν κάποιες από τις θέσεις των playoffs και εκείνες που πιθανότατα μέχρι και τις τελευταίες αγωνιστικές θα μάχονται για την παραμονή τους στην κατηγορία. Στη συνέχεια, θα παρουσιάσουμε αναλυτικά την κάθε ομάδα μαζί με την πρόβλεψη μας για το τι θα κάνει τη νέα σεζόν.


Ανάλυση, Προβλέψεις & Ρόστερ Ομάδων


Παναθηναϊκός

Πρόβλεψη Θέσης:
Πρωταθλητής ...με δύσκολες μάχες

Πρώτα Συμπεράσματα:
Είναι προφανές ότι ο περσινός πρωταθλητής βρίσκεται σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία του, πόσο μάλιστα αν αναλογιστούμε ότι εδώ και 33 χρόνια η ομάδα ήταν στα χέρια της οικογένειας Γιαννακόπουλου, με την οποία ο σύλλογος γνώρισε αμέτρητες επιτυχίες τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Όμως, η ιστορία συνεχίζεται και ο Παναθηναϊκός οφείλει να συνεχίσει να διεκδικεί τίτλους, με πρώτο και καλύτερο αυτόν του της Basket League. Με την ομάδα να διοικείται πλέον από δύο θρύλους του Παναθηναϊκού (Αλβέρτη και Διαμαντίδη), οι οποίοι θέλουν να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την ομάδα, παρά την μείωση του μπάτζετ και να τη διατηρήσουν στα "ψηλά", δημιουργώντας ελληνικό κορμό, ο οποίος έλειπε τα τελευταία χρόνια από την ομάδα. Στο τιμόνι της ομάδας είναι, πλέον, ο Γιώργος Βόβορας, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια ήταν στον πάγκο της ομάδας ως βοηθός προπονητή, έχοντας διατελέσει και υπηρεσιακός προπονητής. Τα πρώτα επίσημα ματς που έδωσε η ομάδα ήταν αυτά για τον νέο θεσμό του Super Cup, όπου γνώρισε την ήττα από το Περιστέρι στα ημιτελικά, ενώ στον μικρό τελικό κέρδισε με δυσκολία την ΑΕΚ. Από τα πρώτα κιόλας παιχνίδια μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η διαφορά δυναμικότητας έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, αν και ο Παναθηναϊκός δεν έχει βρει χημεία και δεν έχει καθορίσει ρόλους στους παίκτες. Ίσως, αυτός είναι και ο λόγος που βλέπουμε αρκετά σκαμπανεβάσματα στις αποδόσεις των παικτών. Στα πιο πρόσφατα ματς στην Euroleague, έχασε από τον Ολυμπιακό, εντός έδρας, έχοντας κακή εικόνα, ενώ την 1η αγωνιστική κέρδισε την Χίμκι και την 5η αγωνιστική πραγματοποίησε ίσως την καλύτερή του φετινή εμφάνιση με το εμφατικό 82-68 επί της Φενερμπαχτσέ. Η ανοδική του πορεία επιβεβαιώνεται κι από την πολύ καλή του παρουσία στην Βαρκελώνη, όπου ηττήθηκε από μια ομάδα με πολύ πιο πλούσιο μπάτζετ, στην παράταση.

Τα συμπεράσματα είναι τα εξής, η έλλειψη καθαρού playmaker οδηγεί την ομάδα σε αρκετά λάθη, ενώ οι έλλειψη δημιουργίας είναι ίσως το βασικό πρόβλημα της ομάδας. Επίσης, η έλλειψη πραγματικού ηγέτη που θα πάρει την ομάδα στις πλάτες του δημιουργεί πρόβλημα στο σκοράρισμα, καθώς ο Nedovic δείχνει να μην έχει βρει ακόμα τα πατήματα του (μόλις χθες έκανε την πρώτη του μεγάλη εμφάνιση), ενώ ο αρχηγός Παπαπέτρου προσπαθεί σε άμυνα και επίθεση, παλεύοντας πολλές φορές μόνος του. Από εκεί και πέρα, ο ελληνικός κορμός Μήτογλου, Παπαγιάννη, Μποχωρίδη και Κασελάκη δείχνει ικανός να βοηθήσει, αρκεί να μην έχουν σκαμπανεβάσματα στην απόδοση τους και να ηγηθούν, κατά κύριο λόγο Μήτογλου και Παπαγιάννης, σε απαιτητικούς και must win αγώνες. Επίσης, o Foster δείχνει έτοιμος να βγει μπροστά και να βοηθήσει σε όλα τα μήκη του γηπέδου (σκορ, ασσίστ, άμυνα, "βρώμικη δουλειά"), όντας η έκπληξη μέχρι στιγμής, ενώ από την άλλη ο γνώριμος Auguste είναι ο παίκτης που θα δώσει ενέργεια από τον πάγκο. Τέλος, οι White, Sant-Roos, Sykes και Bentil είναι αρκετά ασταθείς, δεν έχουν εντυπωσιάσει με την μέχρι στιγμής εικόνα τους και ειδικά οι δύο πρώτοι αν δεν ανεβάσουν άμεσα την απόδοση τους ο Παναθηναϊκός θα έχει πρόβλημα, αφού δεν θα έχει έξτρα λύσεις.

Ρόστερ:
coach: Γιώργος Βόβορας
PG: Λευτέρης Μποχωρίδης, Νίκος Δίπλαρος
G: Nemanja Nedovic, Marcus Foster, Γιώργος Καλαϊτζάκης
G/F: Howard Sant-Roοs, Νίκος Περσίδης
F: Ιωάννης Παπαπέτρου, Λεωνίδας Κασελάκης
F/C: Ντίνος Μήτογλου, Aaron White, Ben Bentil
C: Γεώργιος Παπαγιάννης, Zach Auguste, Ίαν Βουγιούκας


ΑΕΚ

Πρόβλεψη Θέσης:
Μάχη μέχρι τέλους ακόμη και για το πρωτάθλημα (1η έως 4η θέση)

Πρώτα Συμπεράσματα:
Η Βασίλισσα του ελληνικού πρωταθλήματος ξεκίνησε τη νέα αγωνιστική σεζόν με τον Μάκη Αγγελόπουλο να δείχνει για μια ακόμα χρονιά να δημιουργήσει μια ομάδα που θα στοχεύσει όλους τους πιθανούς τίτλους. Η αλήθεια είναι ότι το ρόστερ της ΑΕΚ με μια πρώτη ματιά είναι ικανό να κοντράρει ακόμα και κάποιες ομάδες της Euroleague. Βέβαια, τα ρόστερ και τα μπάτζετ δεν παίζουν μπάσκετ, αλλά οι αγώνες κερδίζονται μέσα από την σκληρή προπόνηση, τη δημιουργία χημείας, την ενέργεια των παικτών και το πλάνο του προπονητή. Στην περίπτωση της ΑΕΚ με τα πρώτα επίσημα παιχνίδια έδειξε ότι η ομάδα έχει έλλειψη χημείας και ρόλων, με αποτέλεσμα να τερματίζει 4η στο Super Cup (έχασε από τον άμεσο ανταγωνιστή της Προμηθέα και Παναθηναϊκό), ενώ στο Final-8 του BCL έχασε στον τελικό από την Burgos, η οποία φανέρωσε όλα σχεδόν τα προβλήματα της ΑΕΚ. Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα, αλλά και η αγωνιστική κατάσταση της Βασίλισσας δείχνουν ότι η απόκτηση παικτών με μεγάλη εμπειρία και σε μεγάλη (μπασκετική) ηλικία που θέλουν συνέχεια την μπάλα στα χέρια τους, χαλάει την ομοιογένεια της ομάδας, ενώ στην άμυνα η έλλειψη ενέργειας και θέλησης είναι φανερή, δεχόμενη 83,8 πόντους μ.ο. και δημιουργώντας εκνευρισμό στην επίθεση. Ήδη έπειτα από τα πέντε πρώτα επίσημα ματς, έχουμε δύο αλλαγές στο ρόστερ της ΑΕΚ, αυτές είναι η φυγή του Rice (πιθανότατα αποσύρεται από την ενεργό δράση) και του Atkins ο οποίος είχε και αυτός μηνιαίο συμβόλαιο. Πιθανότατα αυτό να βοηθήσει και τον coach Παπαθεοδώρου να δώσει ρόλους στους παίκτες του και να κατασταλάξει στο rotation που πρέπει να κάνει ανάλογα του αντιπάλου που έχει να αντιμετωπίσει. Η ΑΕΚ είναι ομάδα που έχει φοβερή δημιουργία, αφού σε όλα τα επίσημα ματς, ακόμα και σε αυτά που έχει ηττηθεί έχει περισσότερες ασίστ από ότι λάθη, έχοντας κατά 1.85 (μ.ο.) αναλογία ασίστ/λαθών. Το νούμερο δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει, καθώς διαθέτει τον Νίκο Ζήση, ο οποίος είναι ικανός να συνεργάζεται εξαιρετικά με κάθε συμπαίκτη του, ακόμα διαθέτει τρεις εξαιρετικούς playmaker, ενώ και ο Maciulis μπορεί από το post να "σπάει" την μπάλα στην αδύναμη πλευρά για αμαρκάριστα τρίποντα. Όσον αφορά το σκορ η ΑΕΚ διαθέτει έναν από τους καλύτερους σκόρερ του ευρωπαϊκού μπάσκετ, τον Keith Langford, ο οποίος είναι ικανός να πάρει τα δύσκολα και όχι μόνο σουτ. Γενικότερα, όλοι οι παίκτες της "Βασίλισσας" είναι ικανά, ανάλογα το ματς, να σκοράρουν ακατάπαυστα, όπως ο Lojeski. Τέλος, ο ελληνικός κορμός της ΑΕΚ είναι ικανός να οδηγήσει την ομάδα σε επιτυχίες. Εμείς θα σταθούμε στο ταλέντο της ομάδας, που είναι ο Νίκος Ρογκαβόπουλος, όπου έχει δείξει ότι έχει πυγμή και ικανότητα να αρπάξει κάθε ευκαιρία που του δίνεται, όντως εντυπωσιακός μέχρι στιγμής, με την ΑΕΚ να οφείλει να του δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να φτάσει σε υψηλό επίπεδο.

Ροστερ:
coach: Ηλίας Παπαθεοδώρου
PG: Νίκος Γκίκας, Δημήτρης Κατσίβελης, Δημήτρης Μωραΐτης
G: Keith Langford, Νίκος Ζήσης
G/F: Matt Lojeski, Vladimir Jankovic
F: Jonas Maciulis, Λίνος Χρυσικόπουλος, Νίκος Ρογκαβόπουλος
F/C: Marcus Slaughter
C: Yanick Moreira, Δημήτρης Μαυροειδής, Κωστής Γόντικας


Προμηθέας

Πρόβλεψη Θέσης:
Μάχη μέχρι τέλους ακόμη και για το πρωτάθλημα (1η έως 4η θέση)

Πρώτα Συμπεράσματα:
Ο φετινός σχεδιασμός του Προμηθέα ήταν διαφορετικός από τις προηγούμενες χρονιές κρατώντας από το βασικό σχήμα μόνο τρεις παίκτες, τον Αγραβάνη, τον Μάντζαρη και τον Μαντζούκα (μαζί με άλλους τρεις νεαρούς) και αλλάζοντας όλους τους ξένους του. Αν και το ρόστερ άλλαξε σε μεγάλο βαθμό, η συνταγή παραμένει ίδια. Ο coach Γιατράς δεν άλλαξε φιλοσοφία παιχνιδιού, επιλέγοντας παίκτες που έχουν έφεση στο σουτ και είναι αθλητική με ικανότητα το γρήγορο παιχνίδι και την πίεση στην άμυνα. Ο Προμηθέας κατέκτησε φέτος την πρώτη του κούπα, αυτή του ελληνικού Super Cup, κερδίζοντας τους άμεσους ανταγωνιστές του ΑΕΚ και Περιστέρι. Τα πρώτα δύο αρνητικά αποτελέσματα στην έναρξη του Eurocup έφεραν αρκετές αλλαγές στο ρόστερ των Πατρινών, με τον Μάντζαρη να επιστρέφει για να βοηθήσει στον οργανωτικό τομέα, αφού υπήρχε ένα κενό σε αυτό το κομμάτι, τον Φαγιέ έπειτα από τις δυσκολίες που είχαν προκύψει στο να έρθει Ελλάδα, να εντάσσεται σε γνώριμα λημέρια και τον Radicevic να δώσει λύσεις από τον πάγκο. Τώρα, ο παίκτης "έκπληξη" για τους περισσότερους είναι ο Μιχάλης Λούντζης, ο οποίος όμως τα τελευταία χρόνια έχει δουλέψει πάρα πολύ για να φτάσει στο επίπεδο που βρίσκεται και παρά τον τραυματισμό που είχε παλαιότερα, ο οποίος τον άφησε πίσω, κατάφερε πλέον να θεωρείται ως all-around παίκτης, βοηθώντας σε σκορ, δημιουργία, ριμπάουντ, άμυνα, οργάνωση. Ο ελληνικός κορμός είναι πολύ σημαντικός για την ομάδα του Προμηθέα με τον Αγραβάνη σε ρόλο αρχηγού και με την απόκτηση των Γιαννόπουλου και Χριστοδούλου, οι οποίοι δείχνουν να ανταποκρίνονται στους ρόλους που τους έχουν δοθεί. Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε τον Μαντζούκα που αποτελεί, ίσως, το μεγαλύτερο ελληνικό ταλέντο, τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο οποίος ακόμα δεν έχει πάρει αρκετό χρόνο συμμετοχής. Τέλος, αφήσαμε τον παίκτη βαρόμετρο για τον Προμηθέα, την "καλαθομηχανή" Ian Miller, ο οποίος σκοράρει ακατάπαυστα έχοντας μέχρι στιγμής 19,8 πόντους (μ.ο.), ενώ βοηθάει σημαντικά και στην δημιουργία. Ο Προμηθέας στα πρώτα επίσημα ματς έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στον Miller με την απόδοση του να καθορίζει πολλές φορές και τους αγώνες, γι' αυτό πιθανότατα έγιναν οι Πατρινοί έκαναν τις τελευταίες προσθαφαιρέσεις ούτως ώστε να έχουν περισσότερες λύσεις και να μην βασίζονται στην απόδοση 2-3 παικτών. Σίγουρα, το ρόστερ φαίνεται πλήρες, με τους ρόλους των παικτών να έχουν ξεκαθαρίσει από την αρχή, με το μόνο μείον να είναι δημιουργία μεγαλύτερης χημείας. Ο Προμηθέας είναι ικανός και αυτός για να διεκδικήσει το κάτι παραπάνω, αρκεί να βρει λύσεις εκείνες τις μέρες που θα είναι κακός στο σουτ, καθώς όταν αυτό συμβαίνει η ομάδα μπλοκάρει.

Ρόστερ:
coach: Μάκης Γιατράς
PG: Μιχάλης Λούντζης, Βαγγέλης Μάντζαρης, Νάσος Μπαζίνας
G: Ian Miller, Diante Garrett, Nikola Radicevic
G/F: Ανδρέας Χριστοδούλου, Χάρης Γιαννόπουλος, Λεωνίδας Κόλιος
F: Delroy James, Λευτέρης Μαντζούκας
F/C: Δημήτρης Αγραβάνης, Mo Faye, Περικλής Κουρουπάκης
C: Danny Agbelese, Γιώργος Τανούλης


Περιστέρι

Πρόβλεψη Θέσης:
Υψηλές βλέψεις και γιατί όχι το κάτι παραπάνω (2η έως 4η θέση)

Πρώτα Συμπεράσματα:
Το Περιστέρι για ακόμα μια χρονιά φαίνεται ότι θα πρωταγωνιστήσει και ίσως φέτος διεκδικήσει το κάτι παραπάνω. Κρατώντας μεγάλο μέρος του ελληνικού κορμού, πρόσθεσε τους Μαυροκεφαλίδη και Αθηναίου, οι οποίοι με την εμπειρία τους αλλά και την ικανότητα τους, κατά κύριο λόγο στο σκοράρισμα, ανέβασαν επίπεδο την ομάδα. Η αλήθεια είναι ότι στα πρώτα επίσημα ματς, οι παραπάνω αποκτηθέντες χρειάζονται χρόνο προσαρμογής, ώστε να δέσουν με την υπόλοιπη ομάδα. Από εκεί και πέρα, ο Βασιλόπουλος μαζί με τον Σκορδίλη είναι ικανοί να βγουν μπροστά στα ματς που θα χρειαστεί, ενώ ο Σαλούστρος έχει τον ρόλο του all-around παίκτη βοηθώντας σε όλα τα μήκη του γηπέδου. Όσον αφορά τον Καράμπελα, φαίνεται ο χρόνος συμμετοχής του να έχει μειωθεί σε έναν βαθμό και αυτό διότι ο coach Παπανικολόπουλος δεν θέλει να "κάψει" τον ταλαντούχο playmaker δινοντάς του μεγαλύτερο ρόλο από αυτόν που πρέπει, έτσι ώστε να λειτουργεί με καθαρό μυαλό όταν βρίσκεται στο παρκέ. Από το περσινό ρόστερ, παρέμεινε μόνο ένας ξένος, ο σκόρερ Grey, ενώ έγιναν πέντε ακόμα προσθήκες ξένων με πιο εντυπωσιακές μέχρι στιγμής, από άποψη απόδοσης, αυτές του Pettway και του Jones, οι οποίοι κάνουν το Περιστέρι ακόμα πιο δυνατό στις θέσεις των ψηλών. Όσον αφορά την εμφανίσεις του Περιστερίου θα μπορούσαμε να πούμε ότι ακόμα δεν υπάρχει η καλύτερη δυνατή χημεία μεταξύ Ελλήνων και ξένων παικτών, αφού οι πρώτοι είναι καλύτεροι στο σετ παιχνίδι, ενώ οι δεύτεροι είναι καλύτεροι στο γρήγορο παιχνίδι. Η νίκη επί του Παναθηναϊκού στο Super Cup, σίγουρα, έδειξε ότι η ομάδα είναι ικανή για πολλά, όμως θα πρέπει ο coach Παπανικολόπουλος την ιδανική πεντάδα όταν η ομάδα κολλάει επιθετικά, χωρίς να πρέπει να στηρίζεται σε ατομικές ενέργειες, ενώ θα πρέπει να σκληρύνει περισσότερο στην άμυνα, έτσι ώστε στα τέλη της σεζόν να είναι σε θέση να διεκδικήσει το κάτι καλύτερο.

Ρόστερ:
coach: Νίκος Παπανικολόπουλος
PG: Ζώης Καράμπελας
G: Steven Gray, Γιάννης Αθηναίου, Abdul Gaddy
G/F: Χρήστος Σαλούστρος, Terran Petteway, Tre McLean, Τηλέμαχος Βησσαρίου
F: Παναγιώτης Βασιλόπουλος
F/C: Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, Jonathan Arledge
C: Γάιος Σκορδίλης, Marvin Jones


Ηρακλής

Πρόβλεψη Θέσης:
Θέση στα playoffs, με ταβάνι την είσοδο στα ημιτελικά (4η έως 7η θέση)

Πρώτα Συμπεράσματα:
Ο "Γηραιός" με την έλευση του Ζιάγκου στον πάγκο άλλαξε ριζικά το ρόστερ του και την φιλοσοφία του, με στόχο το καλύτερο δυνατό σε Ελλάδα και Ευρώπη, όπου θα συμμετάσχει τελικά στο Fiba Euro Cup, αφού στα προκριματικά του BCL έχασε από τον Κεραυνό, ματς το οποίο αποτελεί το μοναδικό επίσημο αγώνα. Ο Ηρακλής σίγουρα γνωρίζοντας ότι οι υποχρεώσεις του θα είναι αυξημένες προσπάθησε να γεμίσει το ρόστερ του με ποιοτικούς ξένους, οι οποίοι θα είναι ικανοί να σκοράρουν όντας αποτελεσματικοί και σε σετ και σε γρήγορο παιχνίδι. Από την άλλη οι Έλληνες είναι εκείνοι οι οποίοι φαίνεται να έχουν πιο βοηθητικό ρόλο με μικρή εξαίρεση τους ψηλούς Καββαδά και Τσαϊρέλη. Η απόκτηση του Βεργίνη έγινε με στόχο την καλύτερη δημιουργία και οργάνωση του παιχνιδιού, ενώ ο Σχίζας θα δίνει λύσεις από τον πάγκο. Όσον αφορά τους ξένους, οι Hanlan και Suggs θα αποτελούν τα "όπλα" του Ζιάγκου, στους οποίους θα στηριχθεί ο φετινός Ηρακλής με στόχο το κάτι παραπάνω. Από εκεί και πέρα, Moore και Daniel δείχνουν πολύ καλοί στο ριμπάουντ, ενώ αναμένουμε σε αρκετά ματς να βγουν μπροστά και στο σκοράρισμα, έχοντας και οι δύο εξαιρετικά αθλητικά προσόντα. Ο μοναδικός παίκτης που φαίνεται να μην έχει βρει ρυθμό και χημεία με την υπόλοιπη ομάδα είναι ο Bowlin, ο οποίος όμως έχει καλά τεχνικά χαρακτηριστικά. Θεωρούμε ότι ο coach Ζιάγκος για να μπορέσει να φτάσει τον Ηρακλή σε ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες θα πρέπει να βελτιώσει την ομαδική άμυνα και οι παίκτες του να δουλέψουν στα συστήματα δημιουργώντας καλύτερες συνεργασίες.

Ρόστερ:
coach: Βαγγέλης Ζιάγκος
PG: Brandon Childress, Δημήτρης Βεργίνης
G: Skyler Bowlin, Olivier Hanlan
G/F: Scott Suggs, Σταύρος Σχίζας, Γιώργος Φίλλιος
F: Mike Moore, Γιώργος Γκιουζέλης, Φώτης Γεωργαλάς
F/C: Ed Daniel, Μιχάλης Τσαϊρέλης
C: Βασίλης Καββαδάς


ΠΑΟΚ

Πρόβλεψη Θέσης:
Θα διεκδικήσει μια θέση στα playoffs (5η έως 8η θέση)

Πρώτα Συμπεράσματα:
Ο "Δικέφαλος του Βορρά" δείχνει να έχει αφήσει πίσω την περσινή τραγικά κατάσταση στην οποία είχε φτάσει να κινδυνεύει άμεσα με υποβιβασμό. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι τα προβλήματα (οικονομικά και διοικητικά) δεν έχουν σταματήσει να υπάρχουν, όμως ο ΠΑΟΚ φαίνεται να έφτιαξε ένα αξιόλογο σύνολο με τον coach Μέξα στο τιμόνι. Αρχικά, ο αρχηγός και ο πιστός στρατιώτης της ομάδας Βαγγέλης Μαργαρίτης, μαζί με τον Ιατρίδη είναι οι μόνοι που έμειναν από την περσινή ομάδα. Η άποψη μας είναι ότι η πιο σημαντικές προσθήκες, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, είναι αυτές του Παπαντωνίου, του Κακλαμανάκη και του Τσαλμπούρη, τριών Ελλήνων με πολύ καλά χαρακτηριστικά, σε καλή ηλικία και με θέληση να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Ο Παπαντωνίου προέρχεται από μια εξαιρετική σεζόν, ενώ οι δύο ψηλοί είναι ικανοί να ανέβουν επίπεδο μέσα από τις ευκαιρίες που θα τους δοθούν. Από εκεί και πέρα, ο ΠΑΟΚ ψώνισε "ελληνικά" στους ξένους αποκτώντας παίκτες που έχουν παίξει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αυτοί είναι οι Griffin, Love και Turner, όπου και οι τρεις είχαν αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις, όντας από τα πρώτα βιολιά των ελληνικών ομάδων που είχαν αγωνιστεί. Επίσης, σημαντική είναι και η προσθήκη του Ελληνοκαναδού Mitrou-Long. Ο ΠΑΟΚ με μια πρώτη ματιά και με τη εντυπωσιακή νίκη απέναντι στην Λάρισα στο Κύπελλο, δείχνει ικανός να στοχεύσει τα playoffs, ειδικά όσο η ομάδα δείχνει να έχει βρει χημεία και να μην έχει εξωαγωνιστικά προβλήματα. Μακάρι, να δούμε έναν δυνατό ΠΑΟΚ, κάτι που έχει ανάγκη το πρωτάθλημα.

Ρόστερ:
coach: Κώστας Μέξας
PG: Νώντας Παπαντωνίου, Malcolm Griffin
G: Jermaine Love, Elijah Mitrou-Long, Γιώργος Καμπερίδης
G/F: Elston Turner, Αντώνης Παπασαβόγλου
F: Beau Beech
F/C: Βαγγέλης Μαργαρίτης, Alan Herndon, Κώστας Ιατρίδης
C: Δημήτρης Κακλαμανάκης, Γιώργος Τσαλμπούρης


Άρης

Πρόβλεψη Θέσης:
Παραμονή στην κατηγορία, με βλέψεις για μια θέση στα playoffs (8η έως 10η θέση)

Πρώτα Συμπεράσματα:
Οι "Κιτρινόμαυροι" θέλουν και αυτοί να ξεχάσουν την περσινή τραγική σεζόν, γνωρίζοντας όμως ότι και φέτος η κατάσταση στα διοικητικά δεν είναι η καλύτερη δυνατή, ενώ προσπαθούν να ξεπερνούν κάθε φορά όποιο θέμα υπάρχει με ban μεταγραφών. Φέτος, λοιπόν, βλέπουμε έναν Άρη με πιο γεμάτο και πιθανότατα καλύτερο ρόστερ σε σχέση με πέρυσι. Οι πιο εντυπωσιακές προσθήκες είναι αυτές του Chalmers, Little, Shuler και του DeCosey, παίκτες με γνώση του ελληνικού πρωταθλήματος, αλλά και δυνατότητα να πάρουν στις πλάτες τους τον Άρη. Από εκεί και πέρα η παραμονή των ψηλών Milosevic, Κουζέλογλου και Dragicevic είναι ικανές να προσφέρουν λύσεις κυρίως επιθετικά, αλλά και αμυντικά. Ο ελληνικός κορμός του Άρη έχει στους "κοντούς" τον Φλιώνη και τον Σταμάτη, οι οποίοι είναι αξιόπιστοι για την οργάνωση και τη δημιουργία, ενώ μπορούν και να σκοράρουν όταν τους δοθεί η ευκαιρία. Επίσης έχει του Σλαφτσάκη και Καλαϊτζίδη, δύο παίκτες που μπορούμε να τους χαρακτηρίσουμε all-around, με κύριο ατού τους την "βρώμικη" δουλειά, ενώ στους ψηλούς Χαριτόπουλος και Γεωργάκης είναι ικανοί να δυναμώσουν ακόμα πιο πολύ την ρακέτα, εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες που τους αναλογούν. Ο "Αυτοκράτορας" στο μοναδικό επίσημο ματς για το θεσμό του Κυπέλλου έχασε από τον Ιωνικό δείχνοντας ότι ακόμα έχει πολύ δρόμο για να δέσει η ομάδα, ώστε να είναι ικανή να "χτυπήσει" ταβάνι, το οποίο θα είναι μια θέση στα playoffs. Από την άλλη, ο Άρης υστερεί σε αθλητικότητα, πρέπει να βελτιώσει το τρίποντό του, να μην υποπίπτει σε αβίαστα λάθη και να μην έχει εξωαγωνιστικά προβλήματα, έτσι ώστε να μην μπλέξει σε περιπέτειες.

Ρόστερ:
coach: Σάββας Καμπερίδης
PG: Mario Chalmers, Δημήτρης Φλιώνης
G: Jamal Shuler, Δημήτρης Σταμάτης
G/F: Quenton DeCosey, Mario Little, Δημήτρης Καλαϊτζίδης, Γιάννης Σιδηροηλίας, Όμηρος Νετζηπόγλου
F: Milan Milosevic, Διαμαντής Σλαφτσάκης
F/C: Γιάννης Κουζέλογλου, Δημήτρης Χαριτόπουλος, Γιώργος Γεωργάκης
C: Vladimir Dragicevic


Λάρισα

Πρόβλεψη Θέσης:
Παραμονή στην κατηγορία, με βλέψεις για μια θέση στα playoffs (8η έως 10η θέση)

Πρώτα Συμπεράσματα:
Στις αρχές Ιουλίου η ΕΕΑ έστελνε επιστολή στον ΕΣΑΚΕ για αποβολή της θεσσαλικής ομάδας από το νέο πρωτάθλημα, λόγω ενός λογιστικού λάθους. Έπειτα από πιέσεις και διαβουλεύσεις βρέθηκε η λύση και η Λάρισα θα συμμετέχει κανονικά στην BasketLeague. Όμως, λόγω της όλης αναστάτωσης και μέχρι να δοθεί λύση στο πρόβλημα ο σχεδιασμός της ομάδας πήγε πίσω, με αποτέλεσμα η ομάδα να θέλει αρκετό χρόνο ώστε να είναι 100% έτοιμη αγωνιστικά, αν και στο πρώτο επίσημο ματς για το θεσμό του κυπέλλου κέρδισε εύκολα τον ανέτοιμο Τρικούπη, ενώ στο δεύτερο επίσημο έχασε με χαρακτηριστική ευκολία από τον ΠΑΟΚ, αφού δεν έχει βρει ούτε ρυθμό ούτε χημεία, το οποίο φάνηκε απέναντι σε μια καλύτερη ομάδα. Στοίχημα, λοιπόν, του coach Γαβριήλ είναι η ομάδα να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση στην έναρξη του πρωταθλήματος και μέσα από τα επίσημα ματς να βελτιώνεται. Με μια πρώτη ματιά, οι παίκτες ως μονάδες δείχνουν αξιόλογοι και με το ρόστερ αυτό, η Λάρισα είναι ικανή να μείνει στην κατηγορία και ίσως να κοιτάξει και λίγο ψηλότερα. Ο ελληνικός κορμός της Λάρισας δείχνει να έχει πιο πολύ υποστηρικτικό ρόλο, αφου αν όχι όλοι οι περισσότεροι θα έρχονται από τον πάγκο να δίνουν λύσεις, έχοντας συγκεκριμένο ρόλο, κυρίως αμυντικό. Από την άλλη, ο Rush, ο μόνος ξένος που έμεινε από το περσινό ρόστερ και μας εξέπληξε με τις τρομερές εμφανίσεις του, δείχνει μέχρι στιγμής να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, σε αντίθεση με τον νεοαποκτηθέντα Webb που εντυπωσιάζει με τις ικανότητές του στο σκοράρισμα και στα ριμπάουντ. Επίσης, και οι υπόλοιποι ξένοι που αποκτήθηκαν δείχνουν καλά σημάδια και αν βρουν ρυθμό ίσως η Λάρισα κοιτάξει ψηλότερα. Όμως, για να πραγματοποιηθεί αυτό θα πρέπει ο coach Γαβριήλ να βρει τις ισορροπίες μεταξύ Ελλήνων και ξένων και να εκμεταλλευτεί την αθλητικότητα των παικτών του.

Ρόστερ:
coach: Παντελής Γαβριήλ
PG: Ken Brown, Jerry Smith, Κώστας Παπαδάκης
G: Darius Roy, Γιώργος Μόσιαλος
G/F: Brandon Rush, Σπύρος Μούρτος
F: James Webb, Αναστάσης Σπυρόπουλος
F/C: Shaquille Goodwin, Μιχάλης Καμπερίδης
C: Θωμάς Κώττας


Κολοσσός Ρόδου

Πρόβλεψη Θέσης:
Διεκδίκηση Παραμονής, με ταβάνι μια θέση στα playoffs (9η έως 12η θέση)

Πρώτα Συμπεράσματα:
Αρκετές αλλαγές πραγματοποιήθηκαν και στον Κολοσσό με την ομάδα να αλλάζει ριζικά και στο τιμόνι της να μπαίνει ο coach Κατζούρης, ο οποίος με εξαίρεση τον Γεωργαλή που παρέμεινε στην ομάδα, δημιούργησε ένα καινούργιο σύνολο, με πρώτο στόχο την παραμονή και ό,τι άλλο καλύτερο προκύψει. Το ρόστερ των Ροδιτών δείχνει αρκετά γεμάτο με τον ελληνικό κορμό να βασίζεται σε νέα παιδιά, όπως ο Αρσενόπουλος, ο Μπίλης, ο Καμαριανός και ο Λιάπης, παιδιά τα οποία έχουν έρθει να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, να αναδειχθούν και να βελτιωθούν μέσα από τις ευκαιρίες που θα πάρουν. Οι Ξανθόπουλος και Ζάρας αποτελούν τους παίκτες που με την εμπειρία τους, αλλά και τα προσόντα τους, όπως οργάνωση, δημιουργία, σκορ, άμυνα, κλεψίματα για τον πολύπειρο playmaker και σκορ, άμυνα για τον Ζάρα ήρθαν να βγουν μπροστά στα must-win ματς. Στα πρώτα δύο επίσημα ματς της ομάδας για το θεσμό του κυπέλλου έχουν δύο στις δύο νίκες, με τελευταία αυτή απέναντι στον Ιωνικό με πολύ καλή εμφάνιση. Οι ξένοι που αποκτήθηκαν φαίνεται να έχουν την ικανότητα να ηγηθούν και κατά κύριο λόγο, οι Artis, Kanter, Lyle. Ο Κολοσσός δείχνει να έχει βρει χημεία, έχοντας καλή δημιουργία, σουτάροντας με καλά ποσοστά και εφόσον συνεχίσει έτσι, μπορεί να γίνει η ομάδα έκπληξη του πρωταθλήματος.

Ρόστερ:
coach: Ηλίας Κατζούρης
PG: Βασίλης Ξανθόπουλος, Νίκος Καμαριανός
G: Jaquan Lyle, Dominic Artis, Μιχάλης Λιάπης
G/F: Θοδωρής Ζάρας, Νίκος Αρσενόπουλος, Σωτήρης Μπίλης
F: Kenny Goins, Mihajlo Andric
F/C: Kevin Tumba, Kerem Kanter


Λαύριο

Πρόβλεψη Θέσης:
Διεκδίκηση Παραμονής, με τον coach Σερέλη ίσως να μας εκπλήσσει για ακόμα μια σεζόν με είσοδο στα playoffs (9η έως 12η θέση)

Πρώτα Συμπεράσματα:
Το Λαύριο όντας η μόνη ομάδα χωρίς επίσημα ματς θα ξεκινήσει τις αγωνιστικές υποχρεώσεις για φέτος με τον coach Σερέλη να έχει δημιουργήσει ένα άκρως νεανικό ρόστερ. Σίγουρα, ο coach έχει κάνει εξαιρετική δουλειά όλα αυτά τα χρόνια με την ομάδα του Λαυρίου, εκπλήσσοντας μας αρκετές φορές και ίσως συμβεί και φέτος κάτι τέτοιο, αν και θεωρούμε ότι ο ρεαλιστικός στόχος του Λαυρίου είναι η παραμονή και αν αυτή επιτευχθεί νωρίς, ίσως διεκδικήσει και μια θέση στην οχτάδα. Στον ελληνικό κορμό προστέθηκαν στους forwards οι Βουλγαρόπουλος και Σταματογιάννης, καλύπτοντας έτσι το κενό του Κουζέλογλου. Οι υπόλοιποι Έλληνες παρέμειναν στην ομάδα και μέσα από τις περσινές εμπειρίες που έλαβαν, θέλουν να διεκδικήσουν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο. Από τους ξένους, ο μόνος παίκτης που έμεινε είναι ο Davis, ενώ από τους υπόλοιπους πέντε που ήρθαν, οι τέσσερις αγωνίζονταν πέρσι στο NCAA. Το στοίχημα, λοιπόν, του coach Σερέλη είναι να δώσει ρόλους στους παίκτες, να βρει χημεία η ομάδα και το κυριότερο να δώσει στους ξένους να κατανοήσουν το ευρωπαϊκό στυλ παιχνιδιού. Το κύριο πλεονέκτημα του Λαυρίου είναι η δίψα που έχουν όλοι οι παίκτες να αναδειχθούν μέσα από τις εμφανίσεις τους με την ομάδα και μαζί με την αθλητικότητα τους και την άγνοια κινδύνου να καταφέρουν να πετύχουν ως σύνολο.

Ρόστερ:
coach: Χρήστος Σερέλης
PG: Βασίλης Μουράτος, Δημήτρης Ερμείδης
G: Tyson Carter, Shizz Alston Jr, Σαράντης Μαστρογιαννόπουλος, Γιώργος Παπανδρέου
G/F: Devin Davis, Jared Savage
F: Alpha Diallo, Πέτρος Γερομιχαλός, Αλέξανδρος Σταματογιάννης
F/C: Δημήτρης Λεγκίκας
C: David Bell, Στράτος Βουλγαρόπουλος


Ιωνικός

Πρόβλεψη Θέσης:
Διεκδίκηση Παραμονής (9η έως 12η θέση)

Πρώτα Συμπεράσματα:
Με τον Στέργιο Κουφό να επιστρέφει στον πάγκο της ομάδας, η οποία έχει μπει σε μια νέα διοικητική τροχιά και τη φυσική έδρα του Ιωνικού, τον Πλάτωνα, να ετοιμάζεται ώστε η ομάδα να μπει να παίξει τη νέα σεζόν, ο Ιωνικός έκανε ολικό λίφτινγκ στο ρόστερ του, με τον Μαραγκίδη και τον Χατζηκυριάκο να είναι οι μόνοι που παρέμειναν. Όσον αφορά τους Έλληνες, οι μεταγραφές του Τολιόπουλου και του Χουγκάζ ήταν οι πιο ηχηρές θέλοντας να βγουν μπροστά και να ηγηθούν σε αυτή τη νέα προσπάθεια, όπως φαίνεται και από τα επίσημα ματς του Κυπέλλου, ενώ ο Πετρόπουλος είναι σε θέση να δώσει λύσεις από τον πάγκο. Από τους ξένους, οι γνωριμοί μας Smith και Fitzpatrick, μαζί με τον Pridgett που ήρθε από το NCAA φαίνεται να είναι αυτοί που θα τραβήξουν το κουπί για να επιτευχθεί ο στόχος της παραμονής. Το ερώτημα είναι με μια πεντάδα παικτών μπορεί ο Ιωνικός να καταφέρει το κάτι παραπάνω; Η απάντηση είναι ότι δύσκολα χωρίς ελληνικό κορμό, αλλά όχι απίθανο, για να φτάσει όμως πρώτα στην παραμονή θα πρέπει να βελτιώσει αρκετά την ομαδική του άμυνα και την δημιουργία.

Ρόστερ:
coach: Στέργιος Κουφός
PG: Adam Smith, Βασίλης Τολιόπουλος, Γιώργος Χατζηκυριάκος
G: Nick Zeisloft, Sayeed Pridgett, Μάριος Γιώτης, Ανδρέας Πετρόπουλος
G/F: Muhaymin Mustafa, Λάμπρος Βλάχος, Νίκος Μαραγκίδης
F: Νίκος Χουγκάζ
F/C: Toarlyn Fitzpatrick
C: Jimbo Yull


Χαρίλαος Τρικούπης

Πρόβλεψη Θέσης:
Διεκδίκηση Παραμονής (10η έως 12η θέση)

Πρώτα Συμπεράσματα:
Ο νεοφώτιστος Χαρίλαος Τρικούπης (περσινός πρωταθλητής Α2) βρήκε αρκετά εμπόδια, ώστε να πάρει την απόφαση ότι μπορεί οικονομικά και γηπεδικά να συμμετάσχει για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Basket League. Συγκεκριμένα, για το γήπεδο οι Μεσολογγίτες θα αγωνίζονται μακριά από την φυσική τους έδρα μετακομίζοντας στο ΔΑΚ Αγρινίου και μοιάζει δύσκολο να παίξουν φέτος στην φυσική τους έδρα. Όσον αφορά το ρόστερ, από πέρσι έμειναν οι Σαχπατζίδης και Ναούμης, ενώ προστέθηκαν και οι Έλληνες Γράβας, Μοτσενίγος, Χατζηνικόλας και Αγραβάνης, με τους δύο τελευταίους να είναι σε θέση να πάρουν μεγαλύτερο ρόλο και να βοηθήσουν στους forwards. Η αλήθεια είναι ότι ο Χατζηνικόλας θα δίνει κάποιες λύσεις από τον πάγκο, ο Σαχπατζίδης θα βοηθά αρκετά στην θέση 5, ενώ με μεγαλύτερο ρόλο θα δούμε τον ταλαντούχο Αγραβάνη όπου έχει τις παραστάσεις από πέρσι με το Περιστέρι και είναι ικανός να πρωταγωνιστήσει. Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιποι Έλληνες μάλλον θα δίνουν τις απαραίτητες ανάσες όταν χρειάζεται, καθώς ο Τρικούπης δεν έχει ξαναπαίξει στην κατηγορία και ο μόνος στόχος του είναι η παραμονή του, κάνοντας δύσκολο στον coach Καλαμπάκο να δώσει ευκαιρίες σε νέα παιδιά. Όσον αφορά τους ξένους, αυτοί θα είναι εκείνοι που θα ηγηθούν στην προσπάθεια της παραμονής. Από την πεντάδα των ξένων έχουμε δύο γνώριμούς μας τους Langford και Ferguson, ενώ οι υπόλοιποι δύο από του τρεις παίκτες προέρχονται από το NCAA. Σίγουρα η τετράδα παικτών του coach Καλαμπάκου που έχουν εμπειρία από την Basket League είναι αυτοί που πρέπει να βγουν μπροστά να δείξουν τον δρόμο και στους υπόλοιπους. Στο πρώτο επίσημο ματς, η ομάδα έχασε εύκολα στο Κύπελλο δείχνοντας φανερά ανέτοιμη. Θεωρούμε ότι ο Τρικούπης, ίσως, είναι η πιο αδύναμη ομάδα του πρωταθλήματος με τον coach Καλαμπάκο να έχει αναλάβει κι άλλες παρόμοιες ομάδες στο παρελθόν εκπλήσσοντάς μας ευχάριστα με τα αποτελέσματα που πετύχαινε.

Ρόστερ:
Ρόστερ: Ντίνος Καλαμπάκος
PG: Jazzmarr Ferguson, Σωκράτης Ναούμης, Θανάσης Χονδρογιάννης
G: Devonte Green, Anthony Mathis, Σπύρος Μοτσενίγος
G/F: Γιάννης Χατζηνικόλας, Γιάννης Αγραβάνης (δανεικός από τον Προμηθέα)
F: Richard Amardi, Δημήτρης Γράβας
F/C: Chad Brown, Kevin Langford
C: Γιάννης Σαχπατζίδης


Θα είναι ανταγωνιστική η νέα BasketLeague;

Τα ερωτήματα για την νέα σεζόν και την BasketLeague είναι πολλά, τα περισσότερα έχουν να κάνουν με εξωαγωνιστικά παρά με την ουσία. Το βασικό ερώτημα που δημιουργείται κάθε χρόνο είναι αν θα αντέξουν οικονομικά οι ομάδες (ιδίως οι μικρότερες) καθώς πέρα από γενικότερη κρίση, να θυμίσουμε ότι οι αγώνες θα ξεκινήσουν κεκλεισμένων των θυρών. Το άλλο ερώτημα είναι αν η νέα δομή του πρωταθλήματος θα το κάνει πιο ανταγωνιστικό, όπου πλέον έχουμε 12 ομάδες με τις οχτώ να μπαίνουν στα playoffs και μία να υποβιβάζεται. Το επίκαιρο ερώτημα είναι, αν ο ΕΣΑΚΕ είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει μια ραγδαία εξάπλωση του covid στους παίκτες και στα μέλη των ομάδων και τι θα γίνει αν μια ομάδα δεν μπορεί να συμπληρώσει οκτάδα παικτών για να κατέβει στο ματς. Το θετικό σε αυτό είναι ότι οι αγωνιστικές της BasketLeague είναι λίγες, έτσι είναι πιο εύκολο να αναβληθούν και να οριστούν τα ματς σε νέες ημερομηνίες. Τέλος, ελπίζουμε να έχουμε ένα καλής ποιότητας πρωτάθλημα, το οποίο θα έχει μάχες για τον υποβιβασμό, για την οχτάδα, αλλά και γιατί όχι ακόμα και για το πρωτάθλημα και δεν θα υπάρχουν εξωαγωνιστικά θέματα που θα επηρεάσουν την εκάστοτε ομάδα.