We feel devotion
DataCenter
PICK YOUR CAPTAIN
Back in business!
Η νέα σεζόν της Euroleague και του Fantasy ξεκινά και η στήλη των αρχηγών θυμίζει τις κατευθύνσεις για την αποδοτική επιλογή των captains μας!
Επιμέλεια: Τάσος Καλαμάτας | kaltasosdark@basketstories.net
Δημοσιεύτηκε: 05/10/2022 23:05
Όλα έτοιμα για την έναρξη της Euroleague '22-'23 και φυσικά του Fantasy Challenge. Το παιχνίδι γνωστό στους περισσότερους από τις προηγούμενες περιόδους. Υπάρχουν βέβαια και πολλοί που ενδεχομένως θα θελήσουν να δοκιμάσουν τις γνώσεις και την ..."τύχη" τους για πρώτη φορά.

Μέσα από την στήλη αυτή, όπως και γενικότερα από το BasketStories.net θα προσπαθούμε κάθε αγωνιστική να δίνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και προτάσεις για τους παίκτες του Fantasy, ώστε αφενός να ευχαριστηθούν το παιχνίδι και αφετέρου να φανούν ανταγωνιστικοί, μιας και τα έπαθλα των νικητών κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι.

Η φετινή χρονιά της Euroleague παρουσιάζει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία. Κατ' αρχάς λείπουν οι ρωσικές ομάδες που μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποβλήθηκαν από τη διοργάνωση, πριν ακόμα τελειώσει η προηγούμενη σεζόν.

Αυτό το γεγονός δημιούργησε ένα "ντόμινο" μετακινήσεων παικτών και προπονητών που είχε ως αποτέλεσμα πολλές ομάδες να ενισχυθούν με πρόσωπα που πρωταγωνιστούν εδώ και χρόνια στα παρκέ της διοργάνωσης.

Είχαμε επίσης τις κλασικές αποχωρήσεις κάποιων σημαντικών παικτών για την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, που φυσικά άλλαξαν και τη δομή και τα πλάνα κάποιων ομάδων που στηρίζονταν σε αυτούς.

Αρκετές ομάδες λοιπόν θα εμφανιστούν με πολύ αλλαγμένο πρόσωπο. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες οι οποίες διατήρησαν το βασικό κορμό τους. Φέτος έχουμε και την επανεμφάνιση "παλιών γνώριμων", παικτών, ομάδων αλλά και προπονητών, που έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα στην ιστορία της διοργάνωσης.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα πολλά υποσχόμενο μωσαϊκό για τη φετινή χρονιά, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει μεγάλο ανταγωνισμό και πολλές συγκινήσεις σε όλους μας.

Η αλήθεια είναι πως μετά από τις παλινωδίες των προηγούμενων ετών (λόγω Covid-19, πολέμου, κτλ) ο κόσμος του μπάσκετ περιμένει πολλά από τη Euroleague φέτος.

Σε ότι έχει να κάνει με το Fantasy δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο format του παιχνιδιού. Τα γνωστά "θέματα" παραμένουν, αλλά πλέον όλοι μας έχουμε προσαρμοστεί στο δεδομένο αυτό.

Εδώ να τονίσουμε (όπως κάνουμε κάθε χρόνο) πως το Fantasy είναι ένας μαραθώνιος υπομονής και τακτικών κινήσεων. Δεν παίζουμε "στοίχημα", δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε από "οπαδικές" προτιμήσεις και συμπάθειες και φυσικά πάνω απ' όλα πρέπει να ευχαριστηθούμε το παιχνίδι!

Τώρα όσον αφορά το αντικείμενο της στήλης, την επιλογή αρχηγών, ας πούμε κάποια πράγματα στους "νέους" παίκτες (και ας θυμίσουμε κάποια πράγματα στους "παλιούς") !

Ο "αρχηγός" βαθμολογείται με το διπλασιασμό του ranking που θα έχει πετύχει στον αγώνα. Η ύπαρξη στο παιχνίδι των "Game Turns" και των εσωτερικών αλλαγών που επιτρέπονται ανάμεσα στις αγωνιστικές ημέρες της ίδιας αγωνιστικής, δίνει στους παίκτες του Fantasy το περιθώριο να "διορθώσουν" την αρχική επιλογή captain, είτε προσδοκώντας να βελτιώσουν το σκορ τους μετά από μια "κακή" επιλογή της πρώτης αγωνιστικής μέρας, είτε κυνηγώντας το κάτι παραπάνω τη δεύτερη μέρα.

Εδώ χρειάζεται σαφώς αρκετό risk assessment από τους λάτρεις του παιχνιδιού, τόσο πριν της έναρξη κάθε αγωνιστικής όσο και ενδιάμεσα. Επίσης απαιτείται συστηματική παρακολούθηση και ενασχόληση με το παιχνίδι, ετοιμότητα και ψυχραιμία ώστε οι επιλογές μας σε βάθος χρόνου να αποβαίνουν ωφέλιμες βαθμολογικά.

Στόχος σε κάθε αγωνιστική πρέπει να είναι η επιλογή αρχηγών να μας οδηγήσει σε win/win καταστάσεις, αλλά χρειάζεται προσοχή και σύνεση γιατί πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος η "διορθωτική" μας κίνηση να μας καταστρέψει...

Τα βασικά στοιχεία που λαμβάνουμε υπόψιν από αυτή εδώ την στήλη αφορούν τον τρόπο που προσπαθούμε να προσεγγίσουμε τους αγώνες ώστε να καταλήξουμε στις προτάσεις μας για την επιλογή αρχηγού, δηλαδή παράγοντες που μας κατευθύνουν και μπορούμε να πούμε πως χωρίζονται αδρά σε γενικούς και ειδικούς.

Στους γενικούς υπολογίζουμε την ποιότητα/αξία ενός παίκτη, τον ανταγωνισμό που έχει στην ομάδα που αγωνίζεται, την σταθερότητα στην απόδοσή του καθώς και τη γενικότερη αποτελεσματικότητα που παρουσιάζει στα εντός σε σχέση με τα εκτός έδρας παιχνίδια (κάποιες φορές και ...αντίστροφα!).

Στους ειδικούς ψάχνουμε τη φόρμα στην οποία βρίσκεται ο παίκτης, την ευκολία/δυσκολία του επερχόμενου αγώνα της ομάδας του, καθώς και τους πιθανούς προσωπικούς αντίπαλους που θα κληθεί να αντιμετωπίσει. Επίσης θα μπορούσαμε να λάβουμε υπ' όψιν και το κίνητρο που ενδεχομένως να είναι αυξημένο ή μειωμένο, ειδικά προς τις τελευταίες αγωνιστικές ή σε αγώνες μεταξύ ομάδων με φιλικές σχέσεις ή έντονη αντιπαλότητα.

Σίγουρα η επιλογή ενός ποιοτικού παίκτη, με μεγάλο χρόνο συμμετοχής στην ομάδα του, με σταθερότητα στις εμφανίσεις του και σε ένα θεωρητικά βατό αγώνα, αποτελεί την ιδανική επιλογή για captain της ομάδας στο Fantasy. Πόσο συχνά θα μπορούμε να έχουμε τέτοιες επιλογές; Σίγουρα όσο θα προχωράει το παιχνίδι θα γεμίζει η δεξαμενή των υποψηφίων.

Κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια είναι και το προσωπικό ένστικτο, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αποβεί πιο καθοριστικό και καλύτερο από την "τυφλή" υπακοή στα κριτήρια που αναφέραμε πιο πάνω. Επίσης να σημειώσουμε πως ο στόχος μας δεν είναι να βρίσκουμε τον MVP της κάθε αγωνιστικής, αλλά να βελτιώσουμε τη βαθμολογία της ομάδας μας επιλέγοντας ως αρχηγό έναν παίκτη που θα δώσει ένα υψηλό ranking συγκριτικά με τους υπόλοιπους που θα απαρτίζουν τη 10άδα μας.

Εδώ θα αναφερόμαστε συνήθως σε λιγοστά ονόματα τα οποία θα προτείνουμε να καταλάβουν τη θέση του captain, προσπαθώντας να καλύπτουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος ...οικονομικών δυνατοτήτων των παικτών του Fantasy!

Σαφώς και τα παραπάνω δεν είναι δεσμευτικά για κανέναν, αποτελούν όμως ένα σχετικά ασφαλή και συνετό τρόπο προσέγγισης, ώστε κάθε αγωνιστική να βελτιώνουμε την επίδοσή μας και το budget της ομάδας μας.

Οι "παλαιοί" και έμπειροι παίκτες γνωρίζουν τα δεδομένα και τις απαιτήσεις του παιχνιδιού. Για τους "rookies" όμως σίγουρα οι συμβουλές και οι κατευθύνσεις του BasketStories θα είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμες! Ήδη μια εξαιρετική προσέγγιση στα δεδομένα του παιχνιδιού μπορείτε να βρείτε σε όλα τα πρόσφατα άρθρα ανάλυσης παικτών.


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, για την 1η αγωνιστική τα δεδομένα μας σίγουρα είναι λίγα και η προσέγγισή μας θα πάει σαφώς σε κινήσεις με όσο το δυνατόν μικρότερο ρίσκο.

Ασφαλώς και όσο προχωράει η σεζόν θα μπορούμε να συλλέγουμε περισσότερες πληροφορίες και να κάνουμε τις επιλογές μας με ευνοϊκότερες συνθήκες.

Ας μην ξεχνάμε πως οι περισσότεροι παίκτες προέρχονται από ένα καλοκαίρι χωρίς "ξεκούραση" λόγω των υποχρεώσεών τους με τις εθνικές ομάδες (λόγω Eurobasket, προκριματικών FIBA World Cup, κτλ), στοιχείο που σαφώς επηρέασε και την προετοιμασία των ομάδων, οπότε είναι σχεδόν βέβαιο πως θα έχουμε εκπλήξεις στο ξεκίνημα της σεζόν.

Έχοντας όλα τα παραπάνω κατά νου, για την πρεμιέρα θα δούμε συνοπτικά τις επιλογές μας. Στην πορεία σαφώς θα έχουμε χρόνο και χώρο να τα λέμε πιο αναλυτικά!

Ενδεχομένως εάν οι συνθήκες το απαιτούν να έχουμε και update ανάμεσα στις δύο μέρες κάθε αγωνιστικής, ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικοί.

Από τα λεγόμενα "βαριά χαρτιά" τα ονόματα των Mike James, Walter Tavares & Vasilije Micic δείχνουν ασφαλείς επιλογές.

Ο Αμερικανός guard της Μονακό απολαμβάνει ελευθερία κινήσεων στην ομάδα των Μονεγάσκων, ενώ ήδη από την περσινή σεζόν δείχνει αρκετά ώριμος ώστε να διαχειρίζεται δημιουργικά το ταλέντο του, ακόμα και όταν εκτελεστικά δεν είναι σε καλή μέρα.

Ο γίγαντας από το Πράσινο Ακρωτήρι αποτελεί χρόνια τώρα βασικό γρανάζι των Μαδριλένων, αμυντικά & επιθετικά, ενώ έχει και εξαιρετική προϊστορία απέναντι στον Παναθηναϊκό. Τα μέχρι στιγμής δείγματα από φιλικά και επίσημα παιχνίδια των δύο ομάδων σαφώς και ενισχύουν τις πιθανότητες να επαναλάβει μια ανάλογη εμφάνιση, παρά την ενίσχυση των Πρασίνων στο frontcourt.

Ο Σέρβος guard της πρωταθλήτριας Ευρώπης καλείται στο ξεκίνημα της νέας σεζόν να καλύψει και την απουσία του "διόσκουρού" του Larkin. Σαφώς και η έλευση των Clyburn, Polonara & Zizic στην Πόλη θα "αφαιρέσει" μέρος των επιθετικών προσπαθειών από τον Σέρβο, όμως οργανωτικά αποτελεί την πιο αξιόπιστη λύση (με αυξημένες μάλιστα υποχρεώσεις μετά την αποχώρηση Simon και τον τραυματισμό Larkin).

Σε πιο ...προσιτές τιμές εντοπίστηκαν στο μικροσκόπιο της στήλης δυο ονόματα που ενδεχομένως να μας απασχολήσουν γενικότερα φέτος στο Fantasy, μιας και οι ως τώρα εμφανίσεις τους δείχνουν πως θα έχουν αρκετό χρόνο συμμετοχής στις ομάδες τους αλλά και πολύπλευρο ρόλο, στοιχείο που πάντα ευνοεί τους Fantasιακούς παίκτες.

Αρχικά μιλάμε για τον Dzanan Musa της Ρεάλ, ο οποίος εντυπωσιάζει στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς στην Ισπανία.

Πολύ νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα όσον αφορά τις δυνατότητές του στην Euroleague, αλλά η εικόνα του, εκείνη της ομάδας του αλλά και του αντιπάλου του δημιουργούν αισιόδοξο κλίμα για την επιλογή του.

Ο δεύτερος που θα μας απασχολήσει είναι ο Cassius Winston της Μπάγερν. Νέο απόκτημα για την ομάδα του Trinchieri ο Αμερικανός, αλλά με τις έως τώρα εμφανίσεις του δείχνει να έχει προσαρμοστεί πολύ γρήγορα στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Κόντρα στη Φενερμπαχτσέ του Ιτούδη, η οποία ακόμα ψάχνει το αγωνιστικό της προφίλ, μετά τις τεράστιες αλλαγές στο ρόστερ της, ενδεχομένως να μας προσφέρει μια πολύ ευχάριστη απόδοση!

Αυτά λοιπόν για το ξεκίνημα. Καλή αρχή, τόσο για την Euroleague όσο και για το Fantasy και καλή επιτυχία στις επιλογές σας, όποιες και αν είναι αυτές.
  '; ?>