We feel devotion
PICK YOUR CAPTAIN
O captain! My captain!
Η στήλη των αρχηγών επιστρέφει για να σημειώσει τις δικές της προτάσεις για την επιλογή captain στην ομάδα σας.
Επιμέλεια: Τάσος Καλαμάτας | kaltasosdark@basketstories.net
Δημοσιεύτηκε: 03/10/2019 13:52
Jumpball!

Εκκίνηση λοιπόν στην Euroleague 2019-2020, έναρξη και του φετινού Fantasy challenge, ενός παιχνιδιού όπου οι συμμετέχοντες παίκτες καλούνται να δοκιμάσουν τις γνώσεις αλλά και τις εμπνεύσεις τους, ως managers, μπαίνοντας στα "παπούτσια" των head coaches των πραγματικών πρωταγωνιστών της πορτοκαλί θεάς!

Στην τρίτη πλέον χρονιά με της νέας του μορφής, ελπίζοντας να διορθώσει τα όποια (ως ένα βαθμό λογικά) προβλήματα παρουσιάστηκαν τις δύο προηγούμενες σεζόν. Μεγάλη αλλαγή που ίσως αποδειχθεί κομβικής σημασίας για την εξέλιξη του παιχνιδιού και τις βαθμολογίες, αποτελεί η κατάργηση του "πάγκου".

Οι "παλαιοί" και έμπειροι παίκτες λογικά δεν θα έχουν πρόβλημα προσαρμογής στα δεδομένα και τις απαιτήσεις του παιχνιδιού.

Για τους "rookies" όμως σίγουρα οι συμβουλές και οι κατευθύνσεις του BasketStories θα είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμες!

Στη συγκεκριμένη στήλη ασχολούμαστε, όπως και πέρσι, με προτάσεις για την επιλογή των captain των ομάδων μας, στοιχείο που έκανε πρεμιέρα στο Fantasy πριν δύο χρόνια και αποδείχθηκε καταλυτικός παράγοντας στη βαθμολόγηση των ομάδων, καθώς διπλασιάζει το σκορ του εν λόγω παίκτη. Αυτό συμβαίνει γιατί η απόδοση του "αρχηγού" μπορεί να επηρεάσει τη βαθμολογία, θετικά ή και αρνητικά (ναι, διπλασιάζονται και τα μείον!).

Ας υπενθυμίσουμε για τους νέους παίκτες τα βασικά στοιχεία που απασχολούν τις σκέψεις μας και διαμορφώνουν τις προτάσεις μας.

Οι παράγοντες που μας κατευθύνουν μπορούμε να πούμε πως χωρίζονται αδρά σε γενικούς και ειδικούς.

Στους γενικούς υπολογίζουμε την ποιότητα/αξία ενός παίκτη, τον ανταγωνισμό που έχει στην ομάδα που αγωνίζεται, την σταθερότητα στην απόδοσή του καθώς και την γενικότερη αποτελεσματικότητα που παρουσιάζει στα εντός σε σχέση με τα εκτός έδρας παιχνίδια. Αυτό βέβαια υφίσταται στην πράξη ως ...ειδικό κριτήριο, βάσει του αγώνα της κάθε αγωνιστικής.

Στους ειδικούς ψάχνουμε τη φόρμα στην οποία βρίσκεται ο παίκτης, την ευκολία/δυσκολία του επερχόμενου αγώνα της ομάδας του, καθώς και τους πιθανούς προσωπικούς αντίπαλους που θα κληθεί να αντιμετωπίσει. Επίσης θα μπορούσαμε να λάβουμε υπ' όψιν και το κίνητρο που ενδεχομένως να είναι αυξημένο ή μειωμένο, ειδικά προς τις τελευταίες αγωνιστικές ή σε αγώνες μεταξύ ομάδων με φιλικές σχέσεις ή έντονη αντιπαλότητα.

Σίγουρα η επιλογή ενός ποιοτικού παίκτη, με μεγάλο χρόνο συμμετοχής στην ομάδα του, με σταθερότητα στις εμφανίσεις του και σε ένα θεωρητικά βατό αγώνα, αποτελεί την ιδανική επιλογή για captain της ομάδας στο Fantasy. Πόσο συχνά θα μπορούμε να έχουμε τέτοιες επιλογές; Σίγουρα όσο θα προχωράει το παιχνίδι θα γεμίζει η δεξαμενή των υποψηφίων...

Κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια είναι και το προσωπικό ένστικτο, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αποβεί πιο καθοριστικό από την "τυφλή" υπακοή στα κριτήρια που αναφέραμε πιο πάνω. Επίσης να σημειώσουμε πως ο στόχος μας δεν είναι να βρίσκουμε τον MVP της κάθε αγωνιστικής, αλλά να βελτιώσουμε τη βαθμολογία της ομάδας μας επιλέγοντας ως αρχηγό έναν παίκτη που θα δώσει ένα υψηλό ranking συγκριτικά με τους υπόλοιπους που απαρτίζουν τη οχτάδα μας.

Εδώ θα αναφερόμαστε συνήθως σε λιγοστά ονόματα τα οποία θα προτείνουμε να καταλάβουν τη θέση του captain, προσπαθώντας να καλύπτουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος ...οικονομικών δυνατοτήτων των παικτών του Fantasy!

Σαφώς και τα παραπάνω δεν είναι δεσμευτικά για κανέναν, αποτελούν όμως ένα σχετικά ασφαλή και συνετό τρόπο προσέγγισης, όπως αποδείχτηκε από την πρώτη χρονιά εφαρμογής αυτού του στοιχείου στο Fantasy.

Για την 1η αγωνιστική τα δεδομένα σίγουρα είναι λίγα και η προσέγγισή μας θα πάει σαφώς σε επιλογές χωρίς μεγάλο ρίσκο. Η εικόνα των ομάδων και των αθλητών τόσο από τα πρώτα παιχνίδια των εθνικών πρωταθλημάτων, από τα διάφορα τουρνουά της preseason αλλά και το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας έχει δώσει κάποια στοιχεία. Σαφώς και όσο προχωράει η σεζόν θα μπορούμε να συλλέγουμε περισσότερες πληροφορίες και να κάνουμε τις επιλογές μας ακόμα καλύτερες.

Για την εκκίνηση θα δούμε κάπως συνοπτικά στις επιλογές μας. Στην πορεία θα έχουμε χρόνο και χώρο να τα πούμε πιο αναλυτικά!

Πάμε λοιπόν να δούμε τις επιλογές μας για την 1η αγωνιστική.

Σαφώς και ο πολύς κόσμος θα ακολουθήσει τις περυσινές "νόρμες" και θα κινηθεί για captain ανάμεσα σε Shved, James, Larkin, De Colo, κτλ. δηλαδή τα "ακριβά" χαρτιά του παιχνιδιού. Από fantasyακής πλευράς αυτό δεν είναι κακό μιας και μιλάμε για παίκτες που έχουν συμμετοχή και σε άλλες στατιστικές κατηγορίες εκτός από το σκοράρισμα. Τώρα αν το budget σας μοιράστηκε έτσι που να σας επίτρεψε να έχετε κάποιον (ή κάποιους) σούπερσταρ από την αρχή, τότε χρησιμοποιήστε τους και για τη θέση του αρχηγού.

Δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο λόγο να πάω κόντρα στο ρεύμα. Οι δικές μου κεραίες πάντως για την 1η αγωνιστική έπιασαν "άλλα σήματα". Για να μην σας κουράζω, θεωρώ πως (με τα ξαναλέω λίγα ως τώρα δεδομένα) έχουν πολύ καλές πιθανότητες να διακριθούν με υψηλό ranking και να μας διπλασιάσουν το σκορ οι παρακάτω παίκτες:

Kaleb Tarczewski της Μιλάνο. Με τον Gudaitis ακόμα εκτός δράσης αποτελεί τον μόνο αξιόπιστο center της ομάδας του Μιλάνου. Η πρεμιέρα στο Μόναχο αναμένεται δύσκολη και με πολλή... δουλειά στο ζωγραφιστό. Δουλειά που θα πρέπει να κάνει ο Tarczewski!

Gustavo Ayon. Νέο ξεκίνημα στα 34 για τον Μεξικανό center, Αγία Πετρούπολη, Ρωσία, Zenit.

Ok, υπάρχει και ο πάντα αξιοπρεπής fantasyακά Iverson, αλλά το βαρύ όνομα στην ομάδα είναι ο Ayon. Στη δύσκολη εκτός έδρας πρεμιέρα, σε μια "καυτή" έδρα και απέναντι σε μία ομάδα με φιλοδοξίες, η Zenit θα χρειαστεί όλη την εμπειρία του Μεξικανού για να σταθεί όρθια. Ο Ayon πιστεύω πως θα τα πάει καλά, οι υπόλοιποι ...ίδωμεν!

Zach LeDay. Τον ξέρουμε καλά στην Ελλάδα. Τον είδε και τον ζήτησε ο Saras. Τον εμπιστεύεται πολύ στην αρχή της σεζόν (ή τουλάχιστον μέχρι να δέσει στο σύνολο ο Landale) και αυτός του το ανταποδίδει με εξαιρετικές εμφανίσεις. Ακόμα και χωρίς τον ...Σπανούλη δείχνει να κινείται σε ανεβασμένο επίπεδο. Απέναντι στην αποδυναμωμένη γραμμή ψηλών της Μπασκόνια αναμένεται να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό.

Omri Casspi. Ο Ισραηλινός forward επιστρέφει μετά από μια δεκαετία στο NBA και οι συμπατριώτες του τον υποδέχθηκαν σαν τον ...Μεσσία, περιμένοντας να τους βγάλει από την αφάνεια στην οποία έχουν περιπέσει τις τελευταίες σεζόν. Με την απουσία του Coloiaro οι επιλογές του Σφαιρόπουλου για παιχνίδι με τους forward πέφτουν σχεδόν αποκλειστικά πάνω στον Casspi. Απέναντι στην (ξανά) φιλόδοξη Χίμκι που μοιάζει πιο πλήρης από ποτέ, η Μακάμπι θα χρειαστεί μια εξαιρετική βραδιά από τον Μεσσία της προκειμένου να ξεκινήσει με το δεξί τη χρονιά. Το στοίχημα της αγωνιστικής για μένα...

Ξεκινάμε λοιπόν τη σεζόν 2019-2020, μια σεζόν που αναμένεται ως η πλέον ανταγωνιστική και δύσκολη στην ιστορία. Εμείς θα είμαστε εδώ να διαλέγουμε captains που θα βελτιώνουν τη βαθμολογία μας στο Fantasy!

Καλή αρχή λοιπόν και καλή επιτυχία στις επιλογές σας!