We feel devotion
DataCenter
NBA ANALYSIS
Αυτοί που πέρασαν στην άλλη όχθη!
Το ΒasketStories παρουσιάζει μια πρώτη, σύντομη ανασκόπηση των παικτών που άφησαν φέτος την EuroLeague για το "μαγικό κόσμο" του NBA.
Επιμέλεια: Άρης Στούμπος | stoumbos@basketstories.net
Δημοσιεύτηκε: 13/11/2016 20:28
Με τρεις αγωνιστικές εβδομάδες να έχουν πλέον ολοκληρωθεί και αφού έχουμε ένα πρώτο, μικρό αλλά ικανοποιητικό δείγμα γραφής, πάμε να δούμε τι …ψάρια πιάνουν οι παίκτες που το καλοκαίρι άφησαν τα ευρωπαϊκά παρκέ για να ζήσουν (ή να ξαναζήσουν) το όνειρο της συμμετοχής στο κορυφαίο μπασκετικό πρωτάθλημα του πλανήτη. Πριν παρουσιάσουμε, όμως, τους παίκτες να ξεκαθαρίσουμε ότι μέσω της στήλης αυτής θα αναφερόμαστε μόνο σε αυτούς που εφέτος μετακόμισαν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και όχι γενικά σε ...πρώην EuroLeagu-άτους ή, γενικώς, Ευρωπαίους παίκτες. Let’s begin!

Point-Guards




Στη θέση αυτή είχαμε τις σημαντικότερες απώλειες ...ως EuroLeague και Fantasy Challenge, καθώς τρεις πρωτοκλασάτοι «άσσοι», μας … άφησαν στα κρύα του λουτρού!

Malcolm Delaney (Atlanta Hawks)
Από τα πιο "hot" ονόματα που …μετανάστευσαν αυτό το καλοκαίρι, ο Delaney μετά τη μαγική του χρονιά με τη φανέλα της Lokomotiv Kuban, όπου την οδήγησε ως το Final 4 της ΕuroLeague, πήρε την απόφαση - παρά τις πολλές ευρωπαϊκές προτάσεις που είχε στα χέρια του - να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη του, για χάρη της Atlanta. Στην έως τώρα παρουσία του εκεί, έρχεται από τον πάγκο πίσω από τον Γερμανό starter Dennis Shroeder. Παρότι τα νούμερα του δεν ενθουσιάζουν και αγωνίζεται κατά μ.ο 17 λεπτά, παίζει καταλυτικό ρόλο στο εξαιρετικό (ένα από τα καλύτερα στο ΝΒΑ) second unit των Hawks, βοηθώντας τους να φτάσουν σε ρεκόρ 7-2. Έχει 6,3 πόντους, σχεδόν 2 ριμπάουντ, 4 ασσίστς και 0,2 κλεψίματα με μόλις 1,2 λάθη μ.ο. στα 9 ως τώρα παιχνίδια του, σουτάροντας με 40% εντός παιδιάς και 91% από την γραμμή των βολών.

Sergio Rodriguez (Philadelphia 76ers)
Ο Ισπανός πρώην άσσος της Real Madrid, επέστρεψε μετά από 6 χρόνια στο ΝΒΑ και πήρε την ...αρχική δουλειά στον «άσσο» εκμεταλλευόμενος τον τραυματισμό του Jerryd Bayless, μένοντας στο παρκέ για 30 λεπτά ανά παιχνίδι. Ο "Spanish Chocolate", όπως τον αποκαλούν οι Αμερικανοί, πετυχαίνει 9,2 πόντους, κατεβάζει 3,7 ριμπάουντ, σερβίρει 7,3 ασσίστς και κλέβει 1 μπάλα κατά μ.ο. Στον αντίποδα, όμως, υποπίπτει σε σχεδόν 3 λάθη, ενώ ευστοχεί μόλις στο 38% των σουτ που επιχειρεί, με 1,3 εύστοχα τρίποντα ανά ματς. Οι Sixers βρίσκονται με ρεκόρ 1-8, δεν έχουν όμως καμία σχέση με την tanking ομάδα των τελευταίων ετών, είναι πολύ πιο ανταγωνιστικοί και παλεύουν όλα τα παιχνίδια.

Tomas Satoransky (Washington Wizards)
Ο Τσέχος PG άφησε την Barcelona (μαζί με τον Abrines) για να ζήσει το όνειρο της συμμετοχής του στο ΝΒΑ. Η θητεία του ξεκίνησε κάπως νωχελικά, με ελάχιστο χρόνο συμμετοχής, σταδιακά όμως σταθεροποίησε μια παρουσία κοντά στα 20 λεπτά, ως αναπληρωματικός πίσω από τον Wall. Στο τελευταίο παιχνίδι των Wizards κόντρα στους Bulls (απουσία Wall), ωστόσο, ξεκίνησε βασικός , έπαιξε 31 λεπτά πετυχαίνοντας 12 πόντους, με 4 ριμπάουντ, 9 ασσίστς, 1 κλέψιμο, 1 τρίποντο και μόλις 2 λάθη. Ο Wall θα απουσιάσει σίγουρα σε ακόμα ένα παιχνίδι την εβδομάδα που έρχεται, δίνοντας την ευκαιρία στον Satoransky να δείξει ακόμα περισσότερη την -αδιαμφισβήτητη- αξία του. Το μέγεθός του τον βοηθά, καθώς μπορεί να παίξει από το 1 έως το 3, είναι πολύ καλός -για ρούκι στο ΝΒΑ- αμυντικός και ζήτημα χρόνου είναι να αποτελέσει τον πρώτο παίκτη που θα έρχεται από τον πάγκο για την ομάδα της πρωτεύουσας.

Shooting Guards and Small Forwards




Τρεις, ακόμα, κομβικοί για τις περυσινές τους ομάδες στην EuroLeague, Ευρωπαίοι πήραν την απόφαση να αφήσουν τη σιγουριά του ευρωπαϊκού basketball για τα ...αχαρτογράφητα ύδατα του "μαγικού αμερικανικού κόσμου".

Alex Abrines (Oklahoma City Thunder)
Ο Ισπανός SG έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα του παίρνοντας μεταγραφή για μια από τις contender ομάδες της Δύσης. Μέχρι στιγμής , δεν έχει καταφέρει να σταθεροποιήσει την παρουσία του -λογικό απολύτως- , αποτελεί ωστόσο σταθερό μέλος του rotation των Thunder, έχοντας αγωνιστεί στα 8 από τα 9 ως τώρα παιχνίδια τους. Σκοράρει 3,9 πόντους, μαζεύει 1,1 ριμπάουντ και μοιράζει 0,4 ασσίστ, κλέβοντας 0,4 φορές και κάνοντας 1 λάθος κατά μ.ο σε 12 περίπου λεπτά συμμετοχής.

Mindaugas Kuzminskas (New York Knicks)
Ο πρώην άσσος της Unicaja Malaga μετακόμισε στο "Μεγάλο Μήλο", χωρίς ακόμα να καταφέρει να δείξει τις πραγματικές του δυνατότητες. Έχει αγωνιστεί στα 6 από τα 9 παιχνίδια της Νέας Υόρκης και μόνο στα 3 τελευταία έχει μια σταθερή παρουσία , αγωνιζόμενος για διψήφιο αριθμό λεπτών (17, 16 και 11). Παρόλα αυτά, προλαβαίνει στα 11 λεπτά που πατάει γήπεδο να πετύχει 5 πόντους , να κατεβάσει 2 ριμπάουντ, να μοιράσει 0,5 ασσίστ και να έχει και 0,5 κλέψιμο, σουτάροντας με 42% στα σουτ εντός παιδιάς (0,7 τρίποντα) και με 67% από τη γραμμή της "φιλανθρωπίας".

Davis Bertans (San Antonio Spurs)
Ο Λετονός forward πήρε την … εύκολη απόφαση να αφήσει την Baskonia, με την οποία πέρυσι έφτασε μια ανάσα από τον τελικό της EuroLeague, για χάρη του Gregg Popovich και των San Antonio Spurs. Παρόλα αυτά , σε ένα πλούσιο ρόστερ (παρά τα πολλά και συχνά ρεπό που δίνει ο Pops στους starters του) που στοχεύει και φέτος στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, δεν έχει καταφέρει να βρει χώρο και χρόνο συμμετοχής. Έχει αγωνιστεί στα 7 από τα 10 παιχνίδια των Spurs, και στο καλύτερο από αυτά πέτυχε 6 πόντους με 2 τρίποντα, μάζεψε 1 ριμπάουντ και έδωσε 1 τάπα. Δεν θα μας κάνει εντύπωση, αν δουλέψει υπομονετικά όπως πρέπει, του χρόνου να παρουσιαστεί ...άρδην διαφορετικός και καλύτερος. Εξάλλου, βρίσκεται στα χέρια του "άρχοντα" των πάγκων ανά την οικουμένη.

Power Forwards and Centers




Στη θέση αυτή συναντάμε τις περισσότερες ...απώλειες (κάτι λογικό, αν αναλογιστούμε την έλλειψη ...κορμιών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε Αμερικάνους μπασκετμπολίστες), με νεαρούς κυρίως παίκτες να παίρνουν ...προαγωγή και να βρίσκουν χώρο στα ρόστερ των καλύτερων ομάδων του πλανήτη.

Domantas Sabonis (Oklahoma City Thunder)
Μπορεί να πέρασαν 2 χρόνια από όταν άφησε την Unicaja Malaga για να μετακομίσει στις ΗΠΑ (για το κολέγιο Gonzaga), μπαίνει ωστόσο στη λίστα μας, καθώς η προηγούμενη επαγγελματική του εμπειρία, πριν τους Thunder, ήταν αυτή στη ...δικιά μας EuroLeague. Ο Λιθουανός επιλέχθηκε στο νούμερο 11 του φετινού draft από τους Orlando Magic, έγινε trade αμέσως στους Thunder και πλέον (μετά το πρόσφατο trade Ilyasova – Grant) αποτελεί το βασικό 4αρι της ομάδας της Δύσης. Στα 9 -ως τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο- παιχνίδια του, αγωνίζεται περίπου 21μιση λεπτά, σκοράρει 8 πόντους και συμπληρώνει την στατιστική του με 3,7 ριμπάουντ, 1,8 ασσίστ, 0,4 κλεψίματα, 0,3 τάπες, 0,8 λάθη, έχοντας το εξαιρετικό 48% ποσοστό στα σουτ και το μέτριο 50% στις βολές. Επίσης ευστοχεί σε 1,4 τρίποντα, βάζοντας μάλιστα 9/15 στα τελευταία 3 παιχνίδια. Κορυφαία του εμφάνιση αυτή κόντρα στους Heat στις 07/11/16 , με 15 πόντους, 10 ριμπάουντς, 1 ασσίστ και 4 εύστοχα τρίποντα. Το μήλο κάτω από την μηλιά…

Dario Saric (Philadelphia 76ers)
Νούμερο 12 στο draft του 2014 (και αυτός από τους Orlando), ο Κροάτης άσσος άφησε μετά από μια διετία την Anadolu Efes και την ΕuroLeague για χάρη της Philadelphia η οποία στο ενδιάμεσο είχε αγοράσει τα δικαιώματά του. Παίζει πολύ (27 λεπτά μ.ο) καθώς αποτελεί το βασικό 4αρι της ομάδας, νιώθει, όμως, πιο άνετα όταν δίπλα του έχει τον Embiid παρά τον Οkafor. Η σταθερότητα είναι αυτή που του λείπει κυρίως, έχοντας κάνει μερικά πολύ καλά παιχνίδια, ενώ υπάρχουν και άλλα στα οποία χάνεται. Κορυφαία του εμφάνιση ήταν αυτή εναντίον των Pacers στις 9 του Νοέμβρη, όπου μετά από παράταση οι Sixers λύγισαν με 122-115, με τον Saric να έχει σε 34 λεπτά 14 πόντους, 12 ριμπάουντ, 3 ασσίστ, 2 τάπες και 2 τρίποντα με 5/9 σουτ και 2/2 βολές. Κατά μέσο όρο σκοράρει λίγο κάτω από τους 10 πόντους (9,6) με ποσοστά 39% εντός παιδιάς και 70% στις βολές, ενώ ευστοχεί και σε 1,2 τρίποντα. Επιπλέον, μαζεύει 6 ριμπάουντ, μοιράζει 1,8 ασσίστς, κάνει 0,7 κλεψίματα και 0,2 τάπες, έχοντας όμως και μπόλικα λάθη (2,2). Keep it going, Dario!

Dragan Bender (Phoenix Suns)
Ο έτερος Κροάτης της λίστας, ένα από τα ανερχόμενα αστέρια του ευρωπαϊκού μπάσκετ πέρασε και αυτός τον Ατλαντικό (σε ηλικία μόλις 19 ετών) για χάρη των Suns, οι οποίοι ...ξόδεψαν το νούμερο 4 του φετινού draft κοιτάζοντας κυρίως προς το μέλλον. Ο Bender, που τα δύο προηγούμενα χρόνια έβγαζε το ψωμί του στο Ισραήλ με τις φανέλες των Ironi Ramat Gan (ως δανεικός από την Maccabi) και Maccabi Tel Aviv πήρε συμμετοχή στα 7 από τα 10 ματς του Phoenix, με κορυφαίο του αυτό στο Portland όπου σε 23 λεπτά είχε 10 πόντους, με 2 τρίποντα, 2 ριμπάουντ, 1 ασσίστ, 1 τάπα και 2 λάθη. Στο μέλλον θα μας απασχολήσει, σίγουρα, περισσότερο.

Willy Hernangomez (New York Knicks)
Ακόμα ένας Ισπανός που άφησε την χώρα του και την EuroLeague για χάρη του ΝΒΑ. Ο πρώην center της Real Madrid, επιλέχθηκε το 2015 στον δεύτερο γύρο του draft (Νο. 35) από τους Sixers και ένα χρόνο αργότερα φόρεσε τη φανέλα της Νέας Υόρκης, που είχε στο μεταξύ πάρει τα δικαιώματά του. Σε μια γεμάτη frontline με Noah, Porzingis και O’Quinn δεν βρίσκει συχνά χρόνο (έχει αγωνιστεί σε 6 από τα 9 παιχνίδια για σχεδόν 11 λεπτά κατά μ.ο.), όταν όμως του δοθεί η ευκαιρία μπορεί να δείξει μέρος των ικανοτήτων του. Κάτι που έκανε στα 2 από τα 3 τελευταία παιχνίδια των Knicks, όπου αγωνίστηκε 20 λεπτά κατά μ.ο. με 11 πόντους, 9 ρημπάουντ, 1,5 ασσίστ, 1,5 κλέψιμο, 1,5 τάπα αλλά και 3 λάθη. Στο τελευταίο εναντίον των Raptors γύρισε στην άκρη του πάγκου, με μόλις 4 λεπτά συμμετοχής. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως έχει περάσει τον O’Quinn στην ιεραρχία του rotation, παίζει καλά στο σύστημα της ομάδας και σημειώνει μικρή μεν, αξιέπαινη δε, πρόοδο.

Georgios Papagiannis (Sacramento Kings)
Ο θηριώδης center άφησε τον Παναθηναϊκό και μετακόμισε στο Sacramento, φτιάχνοντας ένα ελληνικό δίδυμο ψηλών μαζί με τον Κουφό, πίσω βέβαια από τον χαρισματικό αλλά και .. αλλοπρόσαλλο DeMarcus Cousins. Στην, έως τώρα, αμερικάνικη περιπέτεια του ...κουνάει απλά πετσέτα, καθώς έχει αγωνιστεί όλα και όλα 6 λεπτά (στις 5/11 κόντρα στο Milwaukee) πετυχαίνοντας 2 πόντους με 1/1 δίποντο, μαζεύοντας 1 ριμπάουντ και υποπίπτοντας σε 1 λάθος. Σίγουρα οι άνθρωποι του Sacramento, προεξέχοντος του Vlade Divac, κάτι παραπάνω θα έχουν στο μυαλό τους (...ελπίζουμε) καθώς δεν χαράμισαν τυχαία ...την 13η επιλογή στο φετινό draft για χάρη του Παπαγιάννη. Εμείς απλά μένει να το ανακαλύψουμε τα επόμενα χρόνια..

Βonus Track

Justin Hamilton (Brooklyn Nets)
Ο μοναδικός από τους παίχτες που ...προήχθησαν από το Eurocup κατευθείαν στο ΝΒΑ. O Αμερικάνος Power Forward/Center παρά τις πολλές και πλούσιες προτάσεις που είχε στα χέρια του από ομάδες EuroLeague, μετά την εξαιρετική του σεζόν με τη φανέλα της Βαλένθια, προτίμησε την επιστροφή στην πατρίδα για λογαριασμό των Nets αυτή τη φορά και το μόνο σίγουρο είναι πως έπραξε ορθά. Αγωνίζεται 24 λεπτά κατά μ.ο (ερχόμενος από τον πάγκο, πίσω από τον Brook Lopez), πετυχαίνει 9,4 πόντους (1,8 τρίποντα, 53% στα σουτ, 71% βολές) , μαζεύει 5,2 ριμπάουντ και έχει περίπου από 1 ασσίστ, 1 κλέψιμο και 1 τάπα σε κάθε του αγώνα.



  '; ?>