Τα 10 μεγαλύτερα συμβόλαια του φετινού καλοκαιριού στο NBA.
Με το salary cap να αυξάνεται από τα 70$ εκ στα 94$ εκ, αναμενόμενο ήταν οι ομάδες να χρυσοπληρώσουν τους παίχτες που ήθελαν στο ρόστερ τους. Τα συμβόλαια ήταν μεγαλύτερα από ποτέ, παίχτες που πριν 3-4 χρόνια θα έπαιρναν ένα μεσαίο μισθό της τάξης των 4-5$ εκ. είδαν το κασέ τους να εκτοξεύεται, άλλοι το άξιζαν άλλοι όχι, σημασία έχει ότι τα φετινά νούμερα ζαλίζουν. Ας δούμε λοιπόν ποιοι γέμισαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς! Σημ. Η λίστα περιλαμβάνει free agents και όχι extentions, ενώ λήφθηκε υπ'όψιν το συνολικό ποσό και όχι το ετήσιο συμβόλαιο.
1. Mike Conley, 5 χρόνια- 153$ εκ.
Το μεγαλύτερο φετινό συμβόλαιο αλλά και όλων των εποχών πάει στον γκαρντ των Grizzlies. Πολύς ντόρος για τα νούμερα που έπεσαν στο τραπέζι αλλά οι αρκούδες ήθελαν πάση θυσία να διατηρήσουν τον κορμό τους και όφειλαν να κάνουν ότι μπορούν για να το καταφέρουν. Αυτό μεταφράστηκε στο μεγαλύτερο συμβόλαιο που έχουμε δει ποτέ στο NBA. Ο Conley έχει αποδεδειγμένα άψογη συνεργασία με τους ψηλούς της ομάδας (Gasol- Randolph) και παρά την προσθήκη του Parsons, είναι αυτός που εξακολουθεί να έχει τα κλειδιά της ομάδας.
Αξίζει τα λεφτά του?
Εκ πρώτης όψεως όχι. Δεν είναι καν στο top 5 των point guard της λίγκας, είναι σχεδόν απίθανο να γίνει κάποια στιγμή all star με τους guard που υπάρχουν στη Δύση αλλά ας το δούμε και από την άλλη μεριά. Της ζήτησης και της ανάγκης. Οι Mavericks και οι Spurs τον είχαν στο στόχαστρο τους από την αρχή του καλοκαιριού, σε αυτούς προστέθηκαν και οι Knicks (που είναι μπλεγμένοι σε όλα τα σενάρια) πριν τελικά καταλήξουν στον Rose, και το κυριότερο, ο ίδιος ο Conley το σκεφτόταν σοβαρά να αφήσει το Memphis. Με την αγορά να είναι δύσκολη και την εύρεση αντικαταστάτη ακόμα πιο δύσκολη οι Grizzlies έκαναν αυτό που όφειλαν. Του έκαναν μια πρόταση που δεν μπορεί να αρνηθεί και τελικώς απέσπασαν την υπογραφή του. Ο ίδιος δήλωσε ότι αξίζει το συμβόλαιο του αλλά προφανώς δεν μπορεί να θεωρηθεί αντικειμενικός οπότε μένει να δώσει τις απαντήσεις του εντός παρκέ.
2. Demar Derozan, 5 χρόνια- 145$ εκ.
O Derozan Στους Lakers. Αυτή η φήμη ακουγόταν όλο το καλοκαίρι μέχρι να υπογράψει τελικά στους Raptors. Τι βοήθησε στο να παρθεί αυτή η απόφαση? Λογικά τα 145$ εκ. έπαιξαν μεγάλο ρόλο. Παρόλο που ο Derozan είχε δηλώσει πως θέλει να παραμείνει στο Toronto οι Lakers ήταν το φαβορί αφού το LA είναι το σπίτι του. Πολλές ομάδες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον σκόρερ των Raptors, όπως οι Heat, οι Clippers, οι Knicks και οι Magic αλλά τελικά καμία δεν κατάφερε να τον κερδίσει. Ίσως ποτέ δεν σκέφτηκε να αφήσει τον Καναδά αφού μαζί με τον Kyle Lowry έχουν συνθέσει ένα εξαιρετικό δίδυμο.
Αξίζει τα λεφτά του?
Με βάση τα ποσά που δαπανήθηκαν φέτος, ναι. Παρόλο που στα Playoff χάλασε την εικόνα του, αφού ήταν εξαιρετικά άστοχος, συνέβαλε στην εξαιρετική πορεία των Raptors αν και σίγουρα μπορεί να προσφέρει περισσότερα αφού έχει ακόμα περιθώρια βελτίωσης σαν παίχτης, είτε δουλεύοντας το σουτ του είτε προσφέροντας λίγο περισσότερο σε άλλους τομείς του παιχνιδιού πέρα από το σκοράρισμα (κάτι που έκανε φέτος ως ένα βαθμό). Είναι σίγουρα ένας από τους καλύτερους winger της λίγκας και πλέον ο 2ος πιο ακριβοπληρωμένος παίχτης της.
3. Andre Drummond, 5 χρόνια- 130$ εκ.
Στην περίπτωση του Dre τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα από την αρχή. Restricted free agent, απλά περίμενε να ακούσει το ποσό που θα του προσέφεραν οι Pistons και σίγουρα δεν μπορεί να απογοητεύτηκε. Τέρας δύναμης, λίγο άγουρος ακόμα επιθετικά αλλά ακόμα 23 χρονών. Ο ίδιος είναι σίγουρος ότι θα οδηγεί τη λίγκα σε ρημπάουντ ανά αγώνα και φέτος και οι Pistons τρίβουν τα χέρια τους με τον κορμό που έχουν δημιουργήσει στον Detroit.
Αξίζει τα λεφτά του?
Ναι. Σε εποχές που οι καλοί center είναι δυσεύρετοι, όταν έχεις ένα παίχτη που έχει σίγουρο το double double σε κάθε αγώνα δεν τον αφήνεις να φύγει ακόμα και αν δεν ξέρει να βάζει βολές και πρέπει να τον αποσύρεις στον πάγκο στο τέλος κλειστών αγώνων. Οι Pistons σκαρφίστηκαν έναν τρόπο να του τονώσουν το ηθικό δίνοντας του ένα βίντεο με τις εύστοχες βολές του και ο Drummond δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να κερδίσει το χρόνο του στην crunch time. Με το potential και το ταλέντο του σίγουρα είναι στο χέρι του να κερδίσει και το τελευταίο δολάριο του συμβολαίου του.
4. Bradley Beal, 5 χρόνια- 128$ εκ.
Αυτός και ο Wall συνθέτουν το καλύτερο δίδυμο γκαρντ στο NBA. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται οι ίδιοι και το βασίζουν στο γεγονός ότι είναι εξίσου καλοί και επιθετικά και αμυντικά. Ακόμα βέβαια δεν το έχουν αποδείξει και ίσως για αυτό φταίνε οι τραυματισμοί του Beal. Σε 4 χρόνια στο πρωτάθλημα ο Beal μόλις 1 χρονιά έχει καταφέρει να παίξει πάνω από 70 παιχνίδια (73) ενώ πέρσι πάτησε παρκέ σε 55. Ίσως για αυτό δεν τράβηξε περισσότερα βλέμματα αυτό το καλοκαίρι. Οι Wizards τον πιστεύουν, θεωρούν ότι μπορεί να γίνει σουπερσταρ και αυτό αποτυπώθηκε στο συμβόλαιο που του έδωσαν. Ήταν η μόνη ομάδα που μπορούσε να του δώσει 5ο χρόνο και έτσι και έγινε.
Αξίζει τα λεφτά του?
Όχι. Δεν είναι θέμα αξίας του παίχτη, αλλά δύσκολα δίνεις τόσα λεφτά σε κάποιον με τόσα θέματα υγείας. Κάθε χρόνο αναμένεται να κάνει το ξέσπασμα του αλλά πάντα κάτι τον κρατάει πίσω. Συνήθως τραυματισμός. Είναι μικρός ακόμα και ΑΝ μείνει υγιής και βρει ρυθμό μέσα στη χρονιά μπορεί να κάνει απίστευτα πράγματα, αλλά μέχρι να το δούμε στην πράξη είμαστε επιφυλακτικοί για αυτό το ποσό. Οι Wizards ρίσκαραν και ελπίζουν να τους βγει.
5. Nicolas Batum, 5 χρόνια- 120$ εκ.
Το τελευταίο λογικά μεγάλο συμβόλαιο του Γάλλου είναι και το πιο κερδοφόρο για τον ίδιο. Βοήθησε τους Hornets να φτάσουν στην 6η θέση της Ανατολής και να τραβήξουν το Miami στα 7 παιχνίδια στα Playoff. Πολυεργαλείο μέσα στο παρκέ, μπορεί να κάνει τα πάντα, από το να βάλει το κρίσιμο τρίποντο (αν τον αφήσει ο Walker), μέχρι να παίξει άμυνα τον αντίπαλο αρχισκόρερ, κάτι που διαπίστωσαν και οι Hornets στην πρώτη του χρονιά στη Charlotte και έσπευσαν να τον υπογράψουν. Δεν μπήκε καν σε συζητήσεις με άλλες ομάδες, δεν ακούστηκαν φήμες για τον ίδιο και ίσως ήταν από τα πιο αθόρυβα deal του καλοκαιριού παρόλο το μέγεθος του συμβολαίου.
Αξίζει τα λεφτά του?
Ναι. Μπορεί να φαίνονται πολλά για έναν παίχτη που δεν είναι σουπερσταρ και ούτε θα γίνει, αλλά αυτά που κάνει στο παρκέ ο Batum δεν φαίνονται πάντα στα στατιστικά. Από τη στιγμή που πήγε στη Charlotte άλλαξε όλη η εικόνα της ομάδας και σίγουρα δεν είναι τυχαίο. Θα συνεχίσει να προσφέρει αυτά που μπορεί, ανεβαίνοντας στη λίστα των πιο ακριβοπληρωμένων Ευρωπαίων ever.
6. Al Horford, 4 χρόνια- 113$ εκ.
Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ονόματα του καλοκαιριού. Η λογική έλεγε ότι θα έμενε στην Atlanta ενώ ομάδες όπως οι Celtics, οι Lakers, οι Wizards και οι Mavericks καραδοκούσαν. Τελικά νικητές βγήκαν οι πρώτοι με τον Stevens να βρίσκει επιτέλους τον ψηλό που έψαχνε. Ούτε ο ίδιος πίστευε ότι τελικά θα φύγει από τους Hawks αλλά η στασιμότητα της ομάδας του, το πρότζεκτ που του παρουσίασαν οι Celtics και φυσικά το συμβόλαιο με τα πολλά μηδενικά μάλλον τον έπεισαν.
Αξίζει τα λεφτά του?
Ναι. Από τους πιο ταλαντούχους και μπασκετικούς ψηλούς της λίγκας, είναι καλός και στις 2 μεριές του παρκέ, έχει φτιάξει πλέον και σουτ έξω από τη γραμμή του τριπόντου και θα προσφέρει πολλά στη νέα του ομάδα. Ψηλός που να κάνει τόσα πράγματα καλά στο γήπεδο σπανίζει οπότε οι Celtics δεν έχασαν την ευκαιρία και σίγουρα δεν θα το μετανιώσουν.
7. Lebron James, 3 χρόνια- 100$ εκ.
Ο βασιλιάς στο 7? Τι κάνουν εκεί στο NBA? Λεπτομέρεια. Το συμβόλαιο είναι 3 χρόνων, το μικρότερο σε διάρκεια στη λίστα, οπότε ναι ο Lebron πήρε αυτό που αξίζει. Σε μια χρονιά που εδραίωσε το μύθο του, φέρνοντας τον τίτλο στο Cleveland, ο Lebron υπέγραψε ένα ευέλικτο συμβόλαιο που θα του δώσει την ευκαιρία να διεκδικήσει άλλο ένα μεγάλο συμβόλαιο -πιθανότατα και το τελευταίο του- το καλοκαίρι του '19. Το όνομα του δεν ακούστηκε το καλοκαίρι, τουλάχιστον όσον αφορά το μεταγραφικό κομμάτι, γιατί ήταν σχεδόν δεδομένο ότι θα ανανεώσει στο Cleveland, κάτι που έκανε.
Αξίζει τα λεφτά του?
Όχι(!). Τι συζητάμε εδώ? Προφανώς και τα αξίζει. Είναι ο καλύτερος παίχτης του κόσμου αυτήν τη στιγμή και αυτό αποτυπώνεται και στο συμβόλαιο του. Δεν υπάρχουν πολλά να πεις και να συζητήσεις εδώ, Lebron James, πολλά λεφτά, πάμε παρακάτω.
8. Hassan Whiteside, 4 χρόνια- 98$ εκ.
Άλλος ένας παίχτης που άκουγε το όνομα του να παίζει σε όλες τις μεταγραφικές φήμες. Είπαμε, οι ψηλοί έχουν ζήτηση. Αφού κατάφερε να ανεβάσει το rating του στο 2k, ήταν ώρα να ανεβάσει και το ποσό του τραπεζικού του λογαριασμού. Αρχικά ενδιαφέρθηκαν για αυτόν οι Lakers πριν υπογράψουν τον Mozgov (ακόμα γελάμε), αλλά πιο κοντά στον παίχτη έφτασαν Blazers και Mavericks, που μαζί με τους Heat έδιναν μάχη για την υπογραφή του. Τελικά έμεινε στη Florida, κερδίζοντας το πρώτο μεγάλο συμβόλαιο της καριέρας του και τώρα πλέον μπορεί να αφοσιωθεί στο να ανεβάσει και άλλο το rating του και να μπλοκάρει τα σουτ των αντίπαλων του.
Αξίζει τα λεφτά του?
Ναι. Καταντάει κλισέ αλλά όπως είπαμε, ψηλοί που ξέρουν μπάσκετ πληρώνονται. Σε καλή ηλικία, πρέπει να μάθει να συγκρατεί λίγο τα νεύρα του, θα είναι και φέτος ο ογκόλιθος κάτω από το καλάθι των Heat σε μια μεταβατική για αυτούς περίοδο αφού μετά από 13 χρόνια δεν θα έχουν τον Dwyane Wade στην διάθεση τους και σύμφωνα με τα λεγόμενα του Riley ούτε τον Chris Bosh, οπότε οι αρμοδιότητες του θα είναι αυξημένες. Στο χέρι του είναι να αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά, όπως έχει κάνει επιτυχημένα στο παρελθόν.
9. Harrison Barnes, 4 χρόνια- 94$ εκ.
Τα πράγματα ήταν απλά αυτό το καλοκαίρι για τον Barnes. Υπέγραψε το offer sheet των Mavericks και περίμενε. Αν οι Warriors κατάφερναν να πάρουν τον Kevin Durant ο Barnes θα κατέληγε στους Mavericks. Αν όχι τότε θα μάτσαραν την προσφορά και θα τον κρατούσαν. Τελικώς ο KD έκανε την έκπληξη και κατευθύνθηκε προς Oakland οπότε ο Barnes ετοίμασε τις βαλίτσες του για το Texas. Αλλαγή ρόλου για τον ίδιο αφού στους Mavericks θα κληθεί να κάνει περισσότερα πράγματα και θα έχει σίγουρα περισσότερα σουτ.
Αξίζει τα λεφτά του?
Όχι. Πολύ μεγάλο συμβόλαιο για έναν παίχτη που ήταν η 4η επιλογή στην ομάδα του, πολλές φορές και 5η και δεν έχει αποδείξει ότι έχει σταθερότητα στο παιχνίδι του. Κανείς δεν ξέρει πως θα ανταπεξέλθει στο νέο του ρόλο αλλά δεν είναι ο παίχτης που μπορεί να γίνει ηγέτης. Σίγουρα θα ανεβάσει τους μέσους όρους του αλλά πιθανότατα όχι αρκετά για να δικαιολογήσει το τεράστιο συμβόλαιο του. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο Cuban συνηθίζει να ακριβοπληρώνει τους παίχτες που θέλει.
10. Chandler Parsons, 4 χρόνια- 94$ εκ.
Ίδιο ακριβώς συμβόλαιο με αυτό του Barnes, κάνει πολλούς να αναρωτιούνται γιατί οι Mavericks δεν έδωσαν στον ίδιο αυτό το ποσό ώστε να παραμείνει στην ομάδα. Η πιθανότερη απάντηση είναι οι τραυματισμοί. Αφού έχασε τον τελευταίο μήνα και τα Playoff της σεζόν 2014-15, επανήλθε σιγά σιγά με όριο χρόνου και πάνω που άρχισε να θυμίζει τον καλό Parsons τραυματίστηκε εκ νέου τον Μάρτιο και έχασε το υπόλοιπο της σεζόν 2015-16. Παρόλους τους τραυματισμούς αρκετές ομάδες εκδήλωσαν ενδιαφέρον, όπως οι Magic και οι Lakers αλλά η τελική απόφαση του Parsons ήταν ανάμεσα στους Blazers και τους Grizzlies επιλέγοντας τελικώς τους δεύτερους.
Αξίζει τα λεφτά του?
Όχι. Αν τα άξιζε ο Barnes το ίδιο θα ίσχυε και για τον Parsons. Είναι ταλαντούχος, μέσα στη χρονιά θα το αποδείξει και αν μείνει υγιής ίσως μας διαψεύσει. Με τα τωρινά όμως δεδομένα και στηριζόμενοι στο ιστορικό του είναι μεγάλο ρίσκο να δώσεις τόσα λεφτά σε έναν παίχτη που είναι επιρρεπής στους τραυματισμούς. Ένα συμβόλαιο κοντά στα 70-75$ εκ. θα φάνταζε πιο λογικό αλλά από την άλλη τόσα πήρε και ο Allen Crabbe οπότε....Μπέρδεμα το φετινό καλοκαίρι!