We feel devotion
DataCenter
HIGHELIGHTS
Euroleague HighELights - Playoffs edition - Game 5
Οι ομάδες και οι παίκτες που έλαμψαν στα πέμπτα και τελευταία παιχνίδια των playoffs της Euroleague.
Επιμέλεια: Ζώης Αυγερινός | zoys@basketstories.net
Δημοσιεύτηκε: 13/05/2024 17:32
Η διαδικασία των playoffs ολοκληρώθηκε με δύο ιστορικά και κυριολεκτικά ...ανεπανάληπτα διπλά στην ιστορία των Game 5 της Euroleague. Η Φενερμπαχτσέ χρονικά πέτυχε το πρώτο διπλό στην ιστορία σε τελευταίο παιχνίδι σειράς best-of-five «παγώνοντας» την έδρα της Μονακό και λίγο αργότερα ο Ολυμπιακός πέτυχε μια ιστορική εκτός έδρας νίκη στην Μπαρτσελόνα κερδίζοντας με τη σειρά του και αυτός το πολυπόθητο εισιτήριο στο Final Four για πρώτη φορά για τρεις συνεχόμενες σεζόν. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Παναθηναϊκός προστάτευσε την έδρα του επικρατώντας της Μακάμπι και εξασφαλίζοντας την παρουσία του στον ημιτελικό. Τα ζευγάρια των ημιτελικών έχουν πλέον σχηματιστεί με τον Παναθηναϊκό να αντιμετωπίζει τη Φενερμπαχτσέ στον πρώτο εξ αυτών και το περσινό ζευγάρι του τελικού να αποτελεί τον δεύτερο ημιτελικό με τους πρωταθλητές της Ρεάλ να αντιμετωπίζουν τον φιναλίστ του 2023 Ολυμπιακό.


Σλούκας και Nunn έβαλαν τη σφραγίδα στην επιστροφή του Παναθηναϊκού στο Final Four



Η αποστολή του Παναθηναϊκού να ολοκληρώσει την υπόθεση πρόκριση στο Final Four έχοντας επιτύχει να μεταφέρει ξανά το πλεονέκτημα στην πλευρά του αποδείχθηκε μέχρι και το πέμπτο και τελευταίο παιχνίδι της σειράς ιδιαίτερα απαιτητική. Η Μακάμπι «πούλησε» και σε αυτό το παιχνίδι ακριβά το «τομάρι» της ακόμα κι αν συνέχιζε να ζει με την απουσία του κορυφαίου σκόρερ της φέτος Wade Baldwin. Η ελληνική ομάδα είδε την πλάτη των Ισραηλινών στο σκορ στο μεγαλύτερο διάστημα της πρώτης περιόδου και δεν κατάφερε να ξεφύγει στο σκορ σε ένα παιχνίδι πραγματικό ντέρμπι (41-41 ημίχρονο) μέχρι και την τρίτη περίοδο.

Ο Lorenzo Brown βγήκε μπροστά για την ομάδα του στην αναμέτρηση με 19 πόντους, 4 ριμπάουντ και 7 ασσίστ βάζοντας δύσκολα στην ομάδα του Ataman για μισή ώρα όπως και ο Josh Nebo με 14 πόντους και 7 ριμπάουντ σε 30 λεπτά παρουσίας. Τη διαφορά όμως έκανε για τον Παναθηναϊκό η ηχηρή και πάλι παρουσία του κορυφαίου του σκόρερ Kendrick Nunn που απέδειξε για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι την απαράμιλλη ικανότητα του να διαλύει κάθε αμυντικό πλάνο απέναντι του. Ο Αμερικανός σημείωσε συνολικά 26 πόντους (6/10 τρίποντα), τους μισούς (13) εκ των οποίων στο καθοριστικό τελευταίο δεκάλεπτο στο οποίο οι πράσινοι έτρεξαν επί μέρους σκορ 23-16 με το οποίο εξασφάλισαν τελικά τη νίκη με 81-72 και παράλληλα την πρώτη τους πρόκριση σε Final Four μετά από 12 χρόνια και τη σεζόν 2011-12.

Ο Κώστας Σλούκας ήταν για ακόμα ένα παιχνίδι στους διακριθέντες και σημαντικότερους παίκτες της ομάδας του με 15 πόντους, 6 ριμπάουντ, 2 ασσίστ, ισάριθμα κλεψίματα και 3 λάθη σε λιγότερο από 20 λεπτά στο παρκέ, μένοντας εκτός στο τέλος λόγω τραυματισμού, ήδη όμως είχε προλάβει να βάλει το τεράστιο λιθαράκι του στη νίκη-πρόκριση της ομάδας του, όπως φυσικά και συνολικά στη σειρά. Ακόμα, ο Mathias Lessort ήταν πρωταγωνιστής και μόνιμο πρόβλημα για την άμυνα της Μακάμπι μαζεύοντας 11 ριμπάουντ και φθείροντας σε μεγάλο βαθμό τους αντιπάλους του αμυντικά έστω κι αν αστόχησε σε 11 από τις 14 βολές που κέρδισε στην αναμέτρηση μένοντας στους 9 πόντους. Σημαντική ήταν όμως και η συμβολή του Juancho Hernangomez που έκανε άμεσα τη διαφορά στην επιστροφή του στη δράση μετά το θέμα υγείας που τον άφησε εκτός «μάχης» στα προηγούμενα ματς, με τον Ισπανό να σημειώνει 11 πόντους σε 14 λεπτά και κάπως έτσι οι πράσινοι επιστρέφουν στο κορυφαίο μπασκετικό γεγονός της υφηλίου μετά από 12 ολόκληρα χρόνια, σε μια ήδη άκρως επιτυχημένη σεζόν, προερχόμενοι μάλιστα από τη 17η μόλις θέση στη βαθμολογία την προηγούμενη σεζόν, κάτι που σίγουρα θα έχει εξέχουσα θέση στο βιογραφικό του Αταμάν, που επίσης επιστρέφει σε Final Four μετά από απουσία μιας μόνο σεζόν.


Ο Καλάθης "πάγωσε" το Πριγκιπάτο



Μετά από μία απόλυτα οριακή σειρά στην οποία το πέμπτο παιχνίδι κρίθηκε στην παράταση, η Φενερμπαχτσέ πέτυχε το σπουδαίο διπλό στην έδρα της Μονακό αποκλείοντας την ομάδα του Sasa Obradovic από το Final Four και επιστρέφοντας στον θεσμό μετά από την τελευταία της παρουσία το 2019. Αν το κλισέ ότι οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά μπορεί να προσωποποιηθεί σε μια σειρά αγώνων αυτή θα ήταν σίγουρα η συγκεκριμένη με τη διαφορά να είναι κάτω από 5 πόντους στα τέσσερα από τα πέντε παιχνίδια και δύο από αυτά να οδηγούνται στην παράταση.

Με κορυφαίους τους Donatas Motiejunas (16 π., 8 ριμπ.) και Mike James (που ολοκλήρωσε το ματς με 20 πόντους, 3 ριμπάουντ και ισάριθμες ασσίστ) η Μονακό έδειχνε να ελέγχει το παιχνίδι μέχρι την τρίτη περίοδο στις αρχές της οποίας όσο και στο τέλος της είχε αγγίξει την υψηλότερη διαφορά της στο παιχνίδι μέχρι δηλαδή τους 8 πόντους.

Από τα τέλη της τρίτης περιόδου όμως και μετά, η ομάδα του Sarunas Jasikevicius επέστρεψε στην αναμέτρηση μειώνοντας αρχικά τη διαφορά με 8 συνεχόμενους πόντους του Tarik Biberovic (13 π.) που μετέτρεψαν ταχύτατα το 55-48 σε 55-56, αλλάζοντας το τοπίο στην τέταρτη περίοδο σε ντέρμπι. Το «θρίλερ» μεταξύ των δύο ομάδων στην τελευταία περίοδο δεν θα αναδείξει νικητή με τους Okobo και James να διασώζουν προσωρινά την ομάδα τους από την ήττα με μεγάλα σουτ οδηγώντας το ματς στην παράταση έχοντας μείνει πίσω στο σκορ νωρίτερα μέχρι και με 4 πόντους μετά από ένα τρίποντο του Guduric (10 π.) στο τελευταίο τρίλεπτο που έφερε τη διαφορά σε απόσταση δύο κατοχών.

Η Φενερμπαχτσέ έκανε τη διαφορά στην παράταση με τους απροσδόκητους clutch πόντους του Νικ Καλάθη (14 π., 6 ρ., 4 ασσίστ) ο οποίος σε μια από τις πλέον αξέχαστες επιδόσεις συνολικά στην καριέρα του «σφράγισε» το «κλέψιμο» της νίκης των Τούρκων στο τελευταίο λεπτό με δύο εύστοχες τρίποντες βόμβες που έκριναν τελικά την αναμέτρηση και σχημάτισαν το τελικό 80-79. Ο Scottie Wilbekin ήταν ο πρώτος σκόρερ των θριαμβευτών με 14 πόντους και ακόμα 4 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα, 2 ασσίστ και 4 λάθη, ενώ στο Πριγκιπάτο ίσως ακόμα αναρωτιούνται γιατί δεν πήρε τα τελευταία σουτ της κανονικής διάρκειας του αγώνα ο James.


Η ενεργοποίηση του Milutinov, ο x-factor McKissic και ο σκακιστής Μπαρτζώκας



Σε μια αναμέτρηση που δύσκολα θα μπορούσε να διεκδικήσει δάφνες θεάματος, ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε σε νικητή σημειώνοντας μια θριαμβευτική επικράτηση στον Παλαού Μπλαουγκράνα επί της Μπαρτσελόνα με 63-59 εξασφαλίζοντας έτσι την παρουσία του σε τρίτο συνεχόμενο Final Four για πρώτη φορά στην ιστορία του, επιστέγασμα της συνέπειας του οργανισμού στο υψηλότερο επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Μπορεί το σκορ και το θέαμα να ήταν σε δεύτερο πλάνο, αλλά το πλάνο που μέτρησε τελικά για την έκβαση του αγώνα ήταν αυτό του Γιώργου Μπαρτζώκα καθώς ο δύο φορές coach of the year στη διοργάνωση είδε την τακτική του να δικαιώνεται και τους κόπους μιας σεζόν που πέρασε από αρκετά «κύματα» για την ομάδα του να ανταμείβεται.

Οι δύο ομάδες ήταν νευρικές και αρκετά άστοχες στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και ειδικά η Μπαρτσελόνα υποχρεώθηκε από την άμυνα των ερυθρόλευκων σε μία από τις χειρότερες της εμφανίσεις από άποψη ποσοστών καθώς εκτέλεσε με μόλις 15,4% από τη γραμμή του τριπόντου, ενώ επίσης δεν ξεπέρασε το 47,4% στα δίποντα. Αυτό ωστόσο δεν της απαγόρευσε στις αρχές της δεύτερης περιόδου, να χτίσει μια διαφορά που άγγιξε μέχρι τους 9 πόντους εν πολλοί λόγω των κλεψιμάτων (12 συνολικά) που πέτυχε στην επιρρεπή στα λάθη στο πρώτο ημίχρονο επίθεση των ερυθρόλευκων. Οι ερυθρόλευκοι έβλεπαν το παιχνίδι να «γλιστρά» από τα χέρια τους νωρίς σε ένα κρίσιμο σημείο, αλλά απέδειξαν το μέταλλο τους και έμειναν προσηλωμένοι στο πλάνο τους καταφέρνοντας δια της άμυνας και παρά και τη δική τους μέτρια μέρα επιθετικά, να επιστρέψουν στο ματς και να ισοφαρίσουν τελικά το ματς με τρίποντο του Κώστα Παπανικολάου στο τέλος της τρίτης περιόδου που σχημάτισε το ...40-40. Σε ένα ματς με τόσο χαμηλό σκορ και καλάθια να μπαίνουν με το σταγονόμετρο και στα δύο στεφάνια, είναι δεδομένο ότι κάθε ένα από τα τρία εύστοχα σουτ του αρχηγού του Ολυμπιακού από τα 6,75μ. ήταν σαν ...«γκολ».

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα θα προηγηθεί για πρώτη φορά στα μέσα της τελευταίας περιόδου με τον Shaquille McKissic να αναδεικνύεται για ακόμα ένα παιχνίδι ο παίκτης που έκανε τη διαφορά από τον πάγκο πετυχαίνοντας δύο συνεχή εύστοχα τρίποντα σε ένα ματς που με τον ρυθμό και τη νευρικότητα που είχε μέχρι εκείνο το σημείο αποτέλεσε την απόλυτη ένεση ψυχολογίας για να γείρει το παιχνίδι στην πλευρά των πρωταθλητών Ελλάδας. Ο Αμερικανός με 12 πόντους διεκδικεί άξια ακόμα και τον τίτλο του MVP της σειράς έχοντας την υπογραφή του και στις τρεις νίκες της ομάδας του παρότι αυτόν τον τίτλο για την τελευταία αναμέτρηση έλαβε εξίσου επάξια ο Nikola Milutinov. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ενεργοποίησε το «πυρηνικό όπλο» που είχε στη διάθεση του στο κατάλληλο σημείο στη σειρά με τον Σέρβο σέντερ να κάνει τη διαφορά επιθετικά με 10 πόντους συμβάλλοντας τα μέγιστα στον τομέα των ριμπάουντ μαζεύοντας ισάριθμα «σκουπίδια», που ήταν όμως χρυσάφι σε μια σειρά με χαμηλό αριθμό κατοχών.

Η elite άμυνα των Πειραιωτών έκανε παίκτες που μέχρι τώρα δημιούργησαν προβλήματα στη σειρά να δείχνουν αγνώριστοι (Parker με 2/13 σουτ) και δέχθηκε πλήγμα ουσιαστικά μόνο από τους Laprovittola (17 π.) και Abrines (13 π.) που «διασώθηκαν» από την ομάδα των Καταλανών. Η δίκαιη πρόκριση των ερυθρόλευκων στο Final Four φέρει σαφώς την υπογραφή του κόουτς Μπαρτζώκα που είδε το πλάνο του να δικαιώνεται παρά τις δεδομένες δυσκολίες και απαιτήσεις μιας σειράς στην οποία είχε εξ αρχής μειονέκτημα έδρας και έμεινε πίσω στη διάρκεια της καταφέρνοντας να προκριθεί στερούμενος και τον εξαιρετικά σημαντικό Παπανικολάου για τρία από τα πέντε παιχνίδια της σειράς.






  '; ?>